fredag 22 april 2022

Ryforsleden

 


Efter ett antal avbokningar, så blev vandringen äntligen av. Och vad kunde vara bättre än att vandra genom vårvackerheten en solskensdag i april.


Det är verkligen fint, roligt och värdefullt att ha vänner från olika tider i livet. Det är alltid lika kul att träffa dem. Idag var det vännen från lärarhögskolan och hennes man som tog oss med på den drygt 6 km långa vandringen på Ryforsleden i Mullsjö. En vandring som faktiskt varit planerad sedan i september. Jag är så glad att vi inte kom i väg förrän nu, i den allra vackraste vandrings-årstiden.


Det är alltid intressant att vandra på nya vägar och se nya vyer.  Jag trodde inte att en al kunde bli så här stor och så grov om stammen. 


Vandringen gick till en början längs floden Tidan. En flod som rinner upp öster om Ulricehamn och som rinner ut i Vänern, vid Mariestad. Tidan och systerfloden Lidan är ovanliga i sitt slag. då de rinner norrut.

Pinnabron har varit med i en kalender med det som anses vara Sveriges vackraste broar.  Den är byggd av slanor av gran. 
Tänkte väl att den inte skulle inte kännas så "farlig" att gå över...



.... men den gungade allt lite otäckt, då vi alla fyra var ute på den samtidigt. Räcket, det satt alldeles för lågt för att det skulle vara bekvämt att hålla sig i det.... Men visst var det lite speciellt att ta sig över den smäckra bron.


Det var en ganska kuperad runda, med relativt branta uppförsbackar och ännu brantare nerförsbackar. I nerförsbackarna var det riktigt gott att ha stavarna med sig. När man är "gammal" så känns et betydligt värre att gå i branta nerförsbackar än i branta uppförsbackar. Det kunde även väninnan  hålla med om. 


Dessa otroliga vitsippsbackar!


Och doften ! Vitsippor i sol, det är en vårdoft av rang.


Guldvatten, det har vi hört talas om. Det ska ju t.e.x vara ett bra gödningsmedel. Använder det dock inte.... i så fall av nöd, outspätt och ute i skogen.  Vid kraftverket tycktes vattnet understundom förvandlas till just guldvatten. Läckert!'


Vätterosen blommade för fullt i hasselsnåren längs ån. Det är en speciell växt som saknar klorofyll och som i stället parasiterar på hasselns rötter.  Om den är vacker? Tja...  Mängder av ovanligt formade,  rosa blommor sköt upp genom fjolårslöven, så det kändes allt lite speciellt att få se dem 


Har man tagit sig över Tidan en gång, så måste man ju göra det en gång till , till för att komma tillbaka till utgångspunkten.


Det gjorde man via "Maltes bro". Bron över ån var helt ok att gå på, men sedan kom hundra meter ( minst) spång över ett träskområde. Det kändes som om man var i ett annat land, och att krokodilerna när som helst skulle komma upp och nafsa en i benen. 
Men lite äventyr ska man förstås ha på vandringen... och helskinnad kom jag över. Men jag kan få mardrömmar om spången i natt...




En härlig vandring avslutades med långlunch på välrenommerade pensionat Björkhaga i Mullsjö.

En dag att se tillbaka på med glädje! Jag ser redan fram emot nästa vandring.... och långlunch... med vännerna.


14 kommentarer:

  1. Härliga bilder från en dag som verkar ha varit i det närmaste perfekt 👌🏻

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så fint i naturen! Och gamla vänner är ovärderliga!

      Radera
  2. Vilken rolig och inte minst äventyrlig vandring. Bra att ha balansen i behåll med tanke på dessa vingliga broar. Den rosa Vätterosen var vacker enligt mig. Har aldrig sett den blomman förut. sedan ska du ha en stor eloge för dina kunskaper vad gäller blommor och träd. Imponerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nåt ska man ju va bra på. Och med tanke på att jag inte vet så mycket om t.ex sport, bilar eller kändisar, så kan ju bli bra på det jag verkligen gillar. Det som växer i naturen!

      Radera
  3. Vilken härlig promenad och så fina vårbilder från vandringen. Mullsjö är ju en av mina favoritorter och vistelser där står för så fina barndomsminnen under många år <3

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint i trakterna kring Mullsjö. Många fina vandringsleder. Har dock aldrig besökt Mullsjö Alpin. Ha det gott! Kram

      Radera
  4. Vilken härlig dag just nu när naturen är som vackrast , vitsippbackar ,-))
    Härligt vårväder. Och med ett par vänner. Alen ser häftig ut! Pinnabron ser fin ut, och att den gungar lite ,-)
    Vattnet ser verkligen ut som guld!
    Vätterosen var ju väldigt ovanlig, har aldrig sett något liknade . Maltes bro ser fin ut, var den spång ni gick över väldigt smal ,-) Hoppas du slipper mardrömmar ! ,-) Härlig dag tillsammans
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-),-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev inga mardrömmar ! Iaf inte i natt. Men det kändes otäckt att gå över...Detsamma! Kram

      Radera
  5. Vilken njutbar vandring i fantastisk natur. Väldigt vackra bilder! Och visst var det tur i oturen att vandringen inte blev av förrän nu. Å andra sidan kanske ni tar den även i höst. Givetvis då omgivna av andra färger .
    I Mullsjö har jag varit ett pargånger och då bott på Mullsjö hotell och Pensionat Björkhaga men inte gått leden. Får bli ändring på det.
    Tack för turen-
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hösten är fin, men inga årstider hår upp mot vitsipporna tid! Kram

      Radera
  6. Vilken härlig vandring! Hade gärna varit med där! Fina bilder! Jag var och tittade efter vätteros för några dagar sen, men hittade inte en enda ... ska till ett annat ställe också, där jag hittat förr :)
    Önskar dig en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har sett enstaka vätterosor tidigare, men inte en sådan mängd som här. Superhäftigt!
      Detsamma! Krsm

      Radera
  7. En promenad helt i min smak. Jag skulle gärna ha varit med. vilken fantastisk bro... granbron!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen! Jag går gärna rundan en gång till!🙂👍

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas