måndag 4 april 2022

Medan snön faller...

 


Snön faller därute. Precis som den så ofta går i april.  Jag tycker att det är rätt gott, faktiskt. Som lantis, så uppskattar jag både sol och nederbörd. För jag vet att allt måste till, för att växtligheten ska komma igång.  De kalla nätter som har varit, med tvåsiffriga minusgrader, de är väl ingen höjdare... men heller inget onormalt. Vädret är en bra sak... ingen kan påverka det.... iaf inte kortsiktigt.

Har hunnit med en del redan idag, trots att det bara är tidig eftermiddag.  Måndag är gymdag. Hade ju tänkt hinna med en gång till i veckan, men har sällan lyckats. Men det är bra att ha måndagsmorgonen som den dag, då den välbehövliga styrketräningen blir av.  

Var i skolan en timme och coachade femmorna i kvalomgång två, till retorikmatchen 2022. Vi fick till ett riktigt bra förändringstal. Så får vi se om det räcker till slutaudition.

 Full av energi... eller iaf halvfylld... förslog jag maken att vi skulle städa huset. Två våningar (ovanvåning och källare ) idag och den mest "skitiga" våningen, nedervåningen, på onsdag. Dagens bestyr är fixade, enbart lite matlagning inför mormors/morfarstisdag återstår. 


 I dagens BT fanns en artikel om en av mina tidigare elever.  Vid tjugoett års ålder så har han en egen firma, som arborist. Dessutom jobbar han nästan heltid med att reparera maskiner. När jag läser eller hör om hur mina tidigare adepter lyckats i livet, så blir jag alltid lika lack på det här med betygshetsen.

 Nationella prov och kunskapskriterier och F eller E.....NEJ, säger jag igen! Betygen i grundskolan, och framförallt inte i sexan, har ingen betydelse. De kan i och för sig vara bra för någon bekväm skolelev, som får tummen ur och lägger manken till... men de är lika skadliga för de elever som inte har förmågan att nå upp till den eftersträvansvärda E-nivån. 

Emil var ingen stjärnelev. Han hade svårt för vissa ämnen. Och även om det gick helt ok i vissa ämnen, så blev det bara ett E i betyg. Han var inte intresserad av skolan. Han ville jobba med kroppen, vara i naturen, ta hand om sina djur och vara social. Skolan passar inte alla. Men många elever lyckas väldigt bra, bara de kommit igenom grundskolan. Vad det handlar om är att ha jäklar anamma -attityd och en familj som stödjer och som tycker det  är ok att barnet går den väg den vill gå. 

I lördags var det "Hela Sverige skramlar"-gala. Lyssnade på en del av den i bilen från Malmö och hann se ungefär halva programmet i TV. Massor av pengar samlades in. Jag gav inte en krona. Har nog aldrig skickat pengar till TV-galor. Funderar på en sak, som jag så gärna skulle vilja veta: Får artisterna gage, eller ställer de upp gratis? Skulle själv tycka att det vore ok med resa och hotell, för dem som rest till Stockholm, men att själva uppträdandet skulle vara ideellt. 

Fick brev/mail från Skatteverket igår. Fick ju ett besked om preliminär skatt för ett antal veckor sedan. Trodde att det var en felräkning. Men det var det tydligen inte. I veckan ska jag få ett femsiffrigt belopp  från Skatteverket. Tycker att det är knepigt att jag i det närmaste är befriad från skatt, då jag fortsätter att jobba  en dag i veckan- samt lite vikariat- efter fyllda 67.  Jag har ju redan en helt ok pension, och kunde gott betala in "full" skatt. 

Visst är det det roligt att få lite extra pengar... tänker att jag kan köpa några roliga sommarkläder... och där slår då samvetet till: Borde jag inte skicka pengar till Ukraina i stället......?  Känner mig väldigt tu-delad... men har så här långt tänkt att både köpa några väldigt onödiga färgglada kläder från Gudrun Sjöden... men också skänka en tusenlapp till Ukraina.  Kan den summan "räcka" för att döva samvetet.....???


Såg att fakturan från Eon kommit in. Tittade ett par gånger... det måste vara något fel..... Den var bara på några hundra. Tills jag kom på att staten skulle ge mig/oss tusen kronor till. För den "dyra" elnotan i slutet av 2021. Vilken inte var speciellt dyr för oss, vi har bundet avtal. Men vi hade gjort åt tillräckligt mycket el, för att få bidraget. Jättekonstigt, tycker jag!

Bensin och diesel ska få lägre skattesats efter den första maj( tror jag  det är).  Jag/Vi har råd att betala bensinen! Däremot bör åkerier och långpendlare få bidrag. Ordentliga bidrag, framförallt för åkarna. Liksom bönderna.  De måste ju överleva. 

Men allt behöver absolut inte gälla alla. För de allra flesta av oss har råd att betala de ökade levnadskostnaderna.  Undrar om det är valfläsk... eller hur man tänker?  I "mitt parti" så hjälper man dem som behöver,  och låter dem som har goda förutsättningar att klara sig själva, göra det....

Hur mycket var det nu jag skulle skicka till Ukraina-hjälp????


21 kommentarer:

  1. Här är snön flytande, behöver inte skotta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har övergått i den formen här också. Uppskattas. Gott med regn!

      Radera
  2. Regn, hagel, snö. Inte så roligt, det blåser också.
    Här blir det nästan fyra tusen i restskatt. Inte lika roligt. Skulle tacka och bocka om jag fick lite tillbaka 😉får alltid restskatt även om de dragit mer än tabellen visar på jobbet. Fattar inte varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick alltid restskatt innan jag var 65. Bättre att få tillbaka... men fattar inte.. 12 500 som jag betalat in i skatt för mycket, då jag i snitt jobbat en och en halv dag i veckan under läsåret...

      Radera
    2. Det gör inget att du inte fattar. Gläd dig bara! Efter 65 betalar man tydligen mindre skatt när man jobbar.

      Radera
  3. Likadant tycker jag - att våren den kan gott dröja. Härligt när den blir utdragen och lång.
    Nederbörd behövs säkert.
    Vi har haft det så bra under tiden som el-priserna har skjutit i höjden. Vi hade nämligen ett förmånligt 5-års avtal med elleverantören.
    Från och med 1:e april ska vi nu ha rörligt avtal (tills vi flyttar) så det ska bli "intressant" att se vad elen VERKLIGEN kostar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi vet ju heller inte vad det verkligen kostar.... Har bundet till i oktober tror jag. Läste någonstans att Eon inte kommer att ha bundna avtal fortsättningsvis. Och det är ju synd....

      Radera
  4. Jag läser mycket klokskap i det här inlägget:
    Att vädret kan man inte påverka. Bara att finna sig i det som blir, och inte "gnälla" över det ena eller det andra.
    Att även skoltrötta elever har förmågor som är bra och som ska uppmuntras. (Betyg eller inte betyg är jag däremot lite osäker i min uppfattning om).
    Kör bilen på bensin. Det är dyrt nu, fastän dieselbilsägarna har det ännu värre. Har funderat på om jag ska ha bilen kvar... men känner nog att jag vill ha den friheten ett tag till. Då är det är bara att betala och se glad ut.
    Att det finns fler än jag som inte skänker pengar till galor. Bra ändå att andra gör det.
    De lyckades samla ihop väldigt, väldigt mycket under kvällen. Hoppas att alla dessa pengar hamnar hos dem som verkligen har stort behov av hjälp.
    Artisterna uppträdde helt utan ersättning, vad jag förstår.
    Jag får också tillbaks en större summa på skatten. Fast jag inte arbetar längre. Fråga mig inte varför... jag vet inte, men tar gladeligen emot dem.
    Min elräkning är inte stor. Dessutom sparar jag på elanvändningen så mycket jag bara kan. Därför får jag inget extra bidrag.
    Bönderna måste absolut få möjlighet att fortsätt leva och bruka jord och djur. Där behöver vi betala lite extra för nödvändiga livsmedel. Om vi lägger mera pengar på detta så kanske vi kan minska på bukfyllnader som snacks, läsk, godis, bullar, kakor och annat onödigt.
    Tycker att du ska köpa färglada Gudrun Sjödén kläder.
    OCH skicka pengar till Ukraina.


    SvaraRadera
  5. Tack för en väldigt positiv kommentar. Bra att man får pengar tillbaka, även om man inte alla jobbar. För det valet måste man ha, efter 65!
    Får nog bli som du säger ... en t-shirt och en klänning... och tusen kr till Ukraina.
    Kram på dej, namnen!

    SvaraRadera
  6. Ja du, vilket dilemma, att du skulle få så mycket tillbaka på skatten just i år! Skämt åsido så tror jag att ditt samvete säger vad som är rimligt. Pengar tycker jag att de rika kan offra hur mycket som helst. Jag menar, där på galan talade Björn från Abba så vackert. Hur mycket tror du han har skänkt, han har ju miljoners miljoner i ladorna? Jo alla artister uppträdde gratis, det har jag både hört och sett. Många artister har ju också haft knapert under pandemin men alla indragna evenemang så nog tror jag att de drar sitt strå till stacken. Jag har skickat lite grejer via en insamling här på orten. Jag skickade en mindre summa till galan, och på lördag deltar jag på marknaden där pengarna går till Ukraina. Det är jag nöjd med, skulle helst vilja göra en insats, jag har mer tid än pengar, är ju numera fattigpensionär efter skilsmässa o pga att jag beordrades sjukpension redan för femton år sedan. Man gör så gott man kan. Kramar från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint att göra så gott man kan. Och fint att artisterna uppträder gratis! Hoppades att det skulle vara så.
      Jo, rn sådan som Ulveus kunde skänka MYCKET pengar till välgörande.Hoppaa art han gör det.
      Marknad till förmån för Ukraina, det gillar jag!
      Kram från tanten på landet!

      Radera
  7. Nu vill vi inte ha snö, men här har det snöat lite idag. Men egentligen så är det bra om det kommer nu, och inte i maj.
    Jag har skänkt pengar till Ukraina. Om jag hade orkat så hade jag öppnat upp mitt hem till behövande, men jag känner att jag inte orkar det, tyvärr.
    På sätt och vis så är jag glad att vi har våra skatter. För det hade inte varit roligt för mig om jag skulle betala allt för mina mediciner, sjukvården och sjukresor.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betalar gärna skatt. Man vet inte när man kan behöva använda de medel som finns i offentliga sektorn. Tänk om man som exempelvis cancersjuk, skulle behöva betala för alla behandlingar och mediciner.
      Skatter behövs .. och snö eller regn, det behövs också. Annars kan det inte bli riktig vår!Krsm

      Radera
  8. Det var ett fullspäckat och minst sagt varierat måndagsinlägg. Precis som du bloggade jag också om vädret idag. Hos mig ösregnade det. Har ingenting emot det alls;-)
    Det där med vårstädning, visst borde man ta itu med den, men orken då? Nej;-)
    Skoj med retorikmatchen igen. Hoppas det går bra för dina elever och att de lyckas ta sig till slutaudition igen.
    Klart du ska köpa lite "extravaganta" vår- och sommarkläder till dig själv. Det där med att donera pengar till olika ändamål är inte min grej. Däremot kläder och andra förnödenheter som man VET att de kommer fram till avsett mål är en bättre lösning enligt mig. Tyvärr är Täby ingen "aktiv" kommun vad gäller hjälpinsatser. Å FB har jag inte, så jag vet inte om det finns grupper som samlar in kläder med mera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skickade pengar till en man som köpte förnödenheter i Rumänien och körde över gränsen till Ukraina. Var nog tre veckor sedan. En riksdagsman med rumänskt ursprung. Han redovisade sina resor, t.o.m med kvitto på FB.
      Sådana insamlingar skänker jag gärna till. Då vet jag att pengarna kommer till nytta.
      Vore kul om vi lyckades ta oss till slutaudition igen. Tror att vi får veta direkt efter påsk.
      Gott att få städat! Nu har vi bara en våning kvar på onsdag. Känns klart överkomligt!
      Ha det gott

      Radera
  9. Många tankar och funderingar idag och visst är det bra att skriva ner dem. Blir också väldigt förundrad över att man nu från regeringens sida lämnar bidrag vad gäller el och bensin till i princip alla. Verkar märkligt i mitt tycke. Vore absolut bättre med behovsprövat. Vad gäller skatt så är det så att din arbetsgivare måste dra 30% i skatt och då men pensionen så betalar du för mycket och får tillbaka. Liknande för mig i resejobbet. Gäller efter 65.
    Vet att alla artister uppträdde ideellt på galan och vet också att många av dem bidrar både ekonomiskt och med annan hjälp till ukrainska flyktingar som kommer.
    Håller tummarna för att det går bra även i år för klassen i retorikmatchen.
    Klart att du ska unna dig att köpa lite nytt. Absolut.
    Och det ena utesluter ju inte det andra.
    Kram och trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att få lite info om hur saker ligger till. Numera dras väldigt lite skatt på det jag tjänar. Räknar med att man ska ha koll, från dem dom sköter löner och avdrag.
      Funderingar är bra att skriva ner... speciellt dom man får så bra svar!
      Kram!

      Radera
  10. Jag har swishat till Röda Korset och UNHCR, och kanske kan jag göra mer...
    men visst ska man också unna sig själv.
    Mycket tankar du fick nedskrivet av olika sort...
    Jag tänkte åka till F&S för första gången efter min operation idag, men var för trött efter att ha storhandlat på ICA, så jag blev lat och blev hemma. I morgon är en annan dag!
    Ha det gott!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unnar mig själv hela tiden.. tycker jag. Samvetet gnager...
      Gott medxen dag hemma! Kram

      Radera
  11. Ja vilken överraskning, vinter igen, det hade precis öst ner här, så nu har vi halkigt igen, mindre kul. Ja det har ju varit torr en längre tid och snö i April händer ju ofta. Vi fick rätt mycket snö.
    Städa och verkligen ta tag i allt, bra idè, då kan det sporra så att det till och med kan bli lite kul ,-)) Sen blir det härligt när det är rent överallt på en gång.
    Vackra påskliljor, Vilken kille! Så kul att han hittat sitt, och att det går så bra för honom! Förstår att det är jättekul att höra hur eleverna har det när de lämnat skolan och blir äldre och sen vuxna. ,-) Håller med om betygen!
    Kul att du fick så mycket tillbaka ,-) Hoppas at artisterna uppträder gratis, men det tycker jag de borde. Unna dig och skänk om du vill och hur mycket du vill! Och inte hur mycket du tycker att du borde, som en tusenlapp. Gör det som känns rätt för dig och inte av ett inre tvång!
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  12. Så kul att se att det har gått bra för honom. Och väldigt roligt att han väljer något som intresserar honom och fullföljer en egen dröm. Han har valt ett yrke som jag aldrig hade hört talas om (antagligen för att jag inte är särskilt intresserad av skog). Hoppas att allt är bra med dig. Kram Emma Rosell

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas