fredag 25 augusti 2023

Energi.... och grå kalufs

 


Nej, det har inte ett dugg med varann att göra; energi och gråa hår. Men det är nog mest det jag tänkerr skriva om... tror jag... då jag sätter ner en blöt bakdel på en katt-avhårad kontorsstol. 

Varför jag är blöt om baken? Jo, fylld av energi, denna regniga dag, beslöt jag mig för att städa huset. C-E meddelade att han inte kunde vara behjälplig, då han har fått ont i ryggen . ( Vilket jag haft i tjugofem år... men det är nog skillnad på att ha ny-ont och ha vane-ont. Ska f.ö. inte klaga; har inte haft några sömnlösa ... eller ens  sömnglesa nätter... det onda går snart över, bara jag fått göra mig av med mitt sällan sinade energiflöde)

Tillbaka till blöta baken. Såg en fläck i en fåtölj under städningen, och beslöt mig för att försöka få bort den. Med hjälp av vatten och såpa. Jag hade glömt den lilla städåtgärden, då jag satte mig i fåtöljen, efter det att jag var färdigstädad och färdigmatlagad och färdigäten... 

Men nu tycks jag ha spårat ur en del utifrån rubriken väl... 


Som jag skrev i förra inlägget, så är musik en pålitlig energikälla för mej. Men det måste vara i irl. Får sällan energi av att lyssna på musik bara, måste uppleva den. 

Första skoldagen för gravt överåriga läraren igår. Musiklektionerna gav en del energi, även om de också tog en del. 

Ett par timmar i solen på altanen... ja, där började uppladdningen av batterierna. Nivån steg sedan till, i det närmaste, max-nivå då jag begav mig på gratiskonsert i en av de närliggande kyrkorna. Länghems kyrka, halvvägs till Borås, från vår by sett.

Borås salongsorkester och en kör, bjöd på konsert, tillsammans med Göran Fristorp.  Klart  jag bara "måste" åka dit. Ingen i byn var intresserad, men jag hade några dalstorpsvänner som skulle dit, så  jag behövde inte känna mig ett dugg ensam. ( Vilket jag väl inte gjort, även om jag varit där "ensam")

På tredje bänk, med några gråa  kalufser framför mig, kunde jag avnjuta en superbra konsert. 

Kör och orkester framförde sommarsånger, orkestern hade några solonummer, Göran Fristorp spelade och sjöng tillsammans med orkester ( och kör i någon sång), men framförde de flesta låtarna till eget gitarrackompanjemang.

Han är en mycket duktig gitarrist, den gode Göran.  Riktigt snygga komp och mellanspel. Och sjunger bra, det gör han förstås också... men det är det många andra som också gör. Är ju mycket mer benägen att favorisera artister som BÅDE kan sjunga och spela. 

Om svalorna som häckar, det fick vi inte höra. Häckningstiden är f.ö. definitivt över. Många fina tolkningar, av så väl egna, som andras låtar bjöds vi däremot på. "Ge mig en dag". "Nu är det gott att leva" ( Olle Adolphsson) och Fristorps tonsättning av Beppe Wolgers text "Jag var en vandrare" hörde till de verkliga höjdpunkterna.

Det var många gråa hår, i så väl orkester och kör, som i publiken. Jag tycker att det är rätt gott att folk numera väljer att behålla sina gråa kalufser, i stället för att  färga in dem i en massa onaturliga nyanser. För egen del, så har jag gjort slingor i många år. Mest för att jag haft en så ojämnt grått hår... tror jag. Under sommaren har det gråa  tagit över ganska bra. Jag trivs jättebra i den ljusgråa färgen... så jag tror att det är färdig-slingat för min del.....

Göran Fristorp hade eftertänksamma mellansnack, där han understundom var lite smårolig. Han ansåg sig också jobba på övertid.... och visst gör han det, vid en ålder av 75 år... och med  en del gråa hår.  Rösten, fingerfärdigheten på gitarren  och de vackra ögonen, det har inte förändrats. 

Ett enda aber bara, mer än två timmar ( själva konserten var 1 tim och 45 min) på hårda träbänkar. Ajaj, i madrasserad bak och i känslig rygg!  Hade man tänkt efter och tänkt rätt, så hade man uppmanat publiken att resa sig vid några tillfällen.


Ser ni den  gråa kalufsen i vänster nederkant? 

Sådana fanns det gott om, då PRO hade höstupptakt i onsdags och inbjöd till tipspromenad kring vackra Mörksjön i grannsamhället Ljungsarp. Vår frågemakare, Margareta,  hade satt ihop kluriga frågor om händelser på 50. 60 och 70-tal. Jag tyckte att det var svårt... men lyckades ändå komma på tredje plats med närmast på skiljefrågan,  av alla dem som hade tio rätt.  Två elvor fanns det.

Och vackert väder hade vi! Härligt!


Energi fanns över till att fixa de tio sista  naturpasskontrollerna också. Sista dagen för att skicka in stämpelkortet är den 1 sept, så det var hög tid. Man fick helt enkelt passa på, då väderleksprogosen lovade uppehåll.

Är glad och tacksam över att, trots att de sjuttio åren närmar sig snabbt, orka och klara att röra mig i ganska utmanande ( åtminstone för mig) terräng. Sjuttio kontroller sammanlagt. Den gråhåriga tanten kan klappa sig på axeln!


Energi kan sparas... eller kanske nybildas... även i en amaryllislök,  Köpte en ganska dyr amaryllis i november. Den blommade i två omgångar, både före jul och efter. Jag satte ner den i pannrummet, (husets svalaste rum, sedan vi installerade jordvärme,) i februari. Helt plötsligt fanns en stängel med knopp i krukan. Den fick komma upp en våning, och har nu  slagit ut två av de sex knoppar som finns på stängeln. Häftigt att ha en amaryllis, som blommar fyra månader före jul....


Sista bilden för idag är från "mormorstisdagen", den andra för säsongen. Hämtade Konrad på skolan klockan ett. Så kul att ha en skolpojke ( förskoleklasspojke) och dessutom en skolflicka
 ( förskoleklassflicka) i Malmö, för den gamla grå skolfröken-mormor!

Säsongens andra ridlektion genomfördes på seneftermiddagen. Ingen av killarna behöver  hjälp att hålla i hästarna i skritt. Konrad klarar även trav alldeles utmärkt. Nu hade K-P "shettisen" med mest energi. Då kändes det tryggt att någon ( mamma) sprang bredvid i trav....

Gick text och rubrik ihop? Någorlunda, tror jag...

Dags att omvandla lite energi till rörelse och värme.... Nu får det bli ryggträning! 


15 kommentarer:

  1. Jag klappar dig också lite mjukt på axeln. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Inspirerad av dej... jag byter tema... enkelt är bra! Och väl synligt!>Behöver ingen Header... jag har så många bilder ändå... kan ändå inte bestämma mig för vad jag vill ha. Kram

      Radera
  2. Grå kallufs kan jag inte skryta med... i alla fall inte synlig men grått skägg finns det. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Först blöt i baken och sedan ont i baken! Sitta så länge på obekväma bänkar kan ta knäcken på vem som helst. Själv brukar jag få träsmak efter mindre än en halvtimme. Därför sätter jag mig oftast långt bak för att kunna ställa mig upp en stund. Har sett andra som gjort det.

    Själv tonar jag inte håret utan det får gråna naturligt. Jag har så känslig hud att det inte är tal om att använda den sortens produkter.

    Önskar en god fredagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du har mycket färg kvar! Tycker att onaturlig ..hemgjord...toningen ofta är fult.. kram

      Radera
  4. Oj, nu kunde jag kommentera... bytte ju tema efter en massa år med samma/_Anna-Lena

    SvaraRadera
  5. Min kalufs är också grå. Sommartid okej men vintertid är det rätt tradigt råttfärgat… men så var det vara.
    Göran Fristorp är duktig, rätt grå han också 😅
    Så är både du och barnbarnen tillbaka i vardagen igen.
    Stackars rumpan, man borde ta med en dyna. Men vem tänker på det?
    Ha en fin fredagskväll nu! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fanns en tunn dyna på bänken. Men den räckte inte.. och så är ju ryggen på en kyrkbänk ganska oergonomisk. God kväll //Anna-Lena

      Radera
  6. Vilken fantastisk bild på fjärilen! Du är otroligt duktig på att ta makrobilder.
    Så kul att du får energi av all sorts (eller viss sorts) livemusik. Och det verkar ju vara inne att gamla artister som haft sina peak år på 1980- och 1990-talet återuppstår och håller konserter. Vissa röster håller fortfarande (som Bruce Springsteen), andra är det sämre med. Sedan får man stå ut med eventuellt färgat grått hår. Men det roliga är nog att de flesta manliga sångare färgar sitt hår, nåt kvinnliga artister gjort i alla år...
    Kul med Konrad och K-P som rider. Gissar att de är ensamma bland alla tjejer, eller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ensamma bland tjejer, ja.
      Är glad åt alla gråa naturliga kalufsen.
      Har aldrig sett Bruce irl. Gillar ju inte arenakonserter.
      Tack, tack! Bra mobilkamera! God kväll!//Anna-Lena

      Radera
  7. Svårt att fota fjärillar, in bild på en fin fjäril ,-) Musik är härligt, Gillar också Göran Fristorp. Har slutat färga mig hår sen några år tillbaka, trivs jättebra ,-) Mitt är ojämt men det gillar jag.
    Så kan det gå att man glömmer var man nyss tvättat ,-)) Men så skönt att få allt rent och i ordning!
    Vacker amaryllis, kul att den blommar redan nu ,-)
    Vackert väder låter härligt, här bara plaskar det, så jag gnäller nog lite till ,-))
    Ha det fint! Kram Primrose ,-)

    SvaraRadera
  8. Vilket härligt inlägg som jag har läst högt för maken, som sitter på baken, han också. Det där med kussimurra på portugisiska blev intressant, helt plötsligt...förstår att det låter så men det är ju inte så...försökte översätta men svaret blev en burk med kyssar på portugisiska. I och för sig kanske inte helt fel. Tack för blöta baken, Göran Fristorp, gråa kalufser och allt annat. mungiporna går uppåt nu. Kram

    SvaraRadera
  9. färre fjärilar, vi har en oas åt dem på vårt lilla berg, utan gifter och utan robotgräsklippare.

    SvaraRadera
  10. Svar: Min avsikt var absolut inte att värdera människor utifrån kroppsform, utan jag ville bara äga vad jag tycker kan anses vara oestetiskt. Jag tror faktiskt att du håller med mig efter att ha tittat på de här två länkarna;
    https://trackandfieldnews.com/article/ealeys-amazing-shot-season/
    https://www.millrosegames.org/news/w-sp-23

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas