onsdag 2 augusti 2023

Utflykt

 Det har aldrig regnat så mycket som denna juli i våra trakter. Inte sedan man började med väderstatistik, i slutet av 1800-talet. Så denna sommar har haft två olika ansikten, alldeles för torrt... alldeles för blött. Och nu tänker jag bara utifrån den bonnunge som jag ju är.... jag vill ha bra väder för att man ska kunna skörda mat till boskapen.

Vädret kan man inte göra något åt. Men leta upp lite bättre väder, det kan man ju. Kring Vänern tycktes det bli uppehåll, så varför inte ta en utflykt 15 mil i nordlig riktning. Har länge funderat på vandring på Kinnekulle. Maken var inte ett dugg svår att övertala...


Vilken härlig utsikt vi hade, då vi fikade utanför Kinnekullegården. Sannolikt ett tiotal meter under högsta punkten på berget... alltså närmare 300 meter över havet.

Jag hade kollat vandringlederna, vilka utgick härifrån. Älgslingan, 5 km, utsikt och lämplig att vandra på sensommaren, då det var mycket blommor längs ängarna. Lätt vandring dessutom. Den lät bra!


Så här trodde jag ju att det skulle se ut. I allafall under delar av vandringen. Ack, vad jag bedrog mig...Älgslingan gick mest upp och ner genom skogarna. Fina skogar i och för sig. Ganska olikt våra skogar, som innehåller en hel del myrar/mossar. Utsikt? Den såg vi inte alls...Jaja, vi fick röra på oss ordentligt! 



Tyvärr fel fokus från mobilens sida... eller min... men den här rosa blomman växte i mångfald på några ställen. Den har vi inte alls hos oss....Kollar i floran... kan vara bergmynta.... Kul att upptäcka en blomma som är helt ny för mej...


I brist på sjöutsikt, så fick det bli en kortrunda också. Toppslingan, 2 km. Den gick förbi utsiktstornet. Tjugofem kronor och en viss möda, kostade det att klättra upp till terrassen.  Men det var det värt. 
Kalkbrottet närmast, sedan Vänern och så Kållandsö.

Lite  läskigt att brädorna på terrassen hade smala springor mellan sig. Räckte för att jag skulle hålla mig alldeles bredvid väggen då jag gick runt 360 grader utsiktsplats. Om det nu hade hjälpt, om brädorna gett vika under tjocka tanten.... 



Lanskapsutsikten var lika vacker som den över vattnet, tycker jag.    Denna bild är tagen nära Kinnekullegården.



Dagens favoritbild ....


Helt OK buffelunch på Kinnekullegården. Hade tänkt stanna till i Lidköping för lunch, men klockan var över ett, så det var lika bra att åtgärda näringsintaget. Är inte superintresserad av bufféer, men här fanns det gott om grönsaker... god soppa...och bra efterrätt. Så jag behövde inte bry mej så mycket om varmrätterna... det är sådana jag tycker blir lite oaptitliga i blandad form.....


Riktigt gamla kyrkor samt kyrkoruiner, tilltalar mej. Det finns mängder av gamla kyrkor i Skaraborg. 
Vid Västerplana kyrka stannade vi till.


 Kyrkan var öppen. En mycket fin gammal byggnad, med både vägg- och takmålningar. Mörk och lite mystisk. 

Har inte letat geocacher på hela året. Kom på att jag skulle kolla om det fanns någon vid kyrkan. Kyrkor brukar ofta visas genom att det finns en gömma i närheten. Jodå. Lätthittad... och jag kunde logga årets första...



Spiken, en av Europas största insjöhamnar, hade jag hört talas om. Så det blev att runda Lidköping och köra ut på Kållandsö.  Det fanns lite bodar retrogrejer, ett par restauranger och en bod där man sålde rökt fisk vid hamnen. Kanske inte så märkvärdigt... men nu har vi iallafall varit där. Rökt sik inhandlades, och ska snart avnjutas till lunch. 


Det är verkligen skillnad på glass och glass. GB glass har jag "vägrat" i flera år. Smaklös. Klings glass har jag smakat ett par gånger tidigare, då vi varit i Skaraborg ( numera en del av Västra Götalands län) Den glassen är god. Så det fick bli två kulor. Mintchoklad samt apelsincoklad. Otroligt gott och smakrikt. Synd... eller kanske tur... att man inte säljer den glassen i våra trakter. Priset? 39 kr för två kulor. Klart billigt!


Läckö slott ligger bara några km från Spiken. Hade absolut inte avsikt att gå in i slottet, även om vi hunnit till sista guidade turen. Men jag är inte så intresserad av "nyare" slottbyggen... det är de gamla borgarna/kyrkorna, ruinerna som tilltalar mej. Men en titt på slottet, det ville vi ta.  Ett imponerande bygge, alldeles vid "sjökanten".


Promenerade förbi slottet och se, där öppnade sig Vänern och visade på att den med all rätt kan kallas innanhav. 

Dags att bege sig hemåt. Kom ihåg att Geddfish vid tillfälle visat en riktigt gammal kyrka. Genom FB kunde jag snabbt fråga henne vad kyrkan hette. Skalunda.


På slingriga småvägar tog vi oss till andra sidan halvön och hittade lätt den gamla kyrkobyggnaden. Tyvärr var vi över en timme för sena, för att komma in i den. 

I Skalunda började regnet skvala, så någon tur till den berömda högen blev det inte. 
Tog en lite annorlunda väg hem, så att det blev en riktig rundtur, från och till Ulricehamn.

Det finns mycket att se i trakterna av Sveriges vagga. Återkommer med stor säkerhet... men då får det bli Billingen. Eller ett av de mer okända västgötabergen.  Finns ett antal sådana. Det är något speciellt att ta sig upp till utsiktsplatserna och få sig lite nya vyer till livs. 


23 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen det där området (som jag skrev på Insta) och blir lite sugen på en tur dit igen. De dagar som innehåller några smärtfria timmar då funkar det för mig att åka bil, men kanske i längsta laget just nu.
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jobbigt! Hoppas att du snart orkar med en sådan här härlig resa igen.Kram

      Radera
  2. Trevligt reportage!
    Jag gillar Kinnekulle, där finns mycket att se runt vägarna. När jag upptäckte Kalkbrottet första gången var en upplevelse. Nu är det väl ställplats för husbilar, bl.a.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalkbrottet får bli en annan gång. Såg väldigt lockande ut. Vattnet får så vacker färg. Och visst såg vi Läckö, där från utsiktstornet.

      Radera
  3. Vad roligt att du har varit i mina trakter, både Kinnekulle (där du kan se ända ut till Läckö vid klart väder) och till Kålland och Kållandsö. När du var vid Skalunda kyrka så låg högen ganska så nära fast på andra sidan vägen, ifall du har vägarna förbi igen.
    Kinnekullerestaurangen är en fin restaurang med fräsch mat även om det är buffé.
    Ska du till området runt Billingen finns många härliga trakter med came-landskap, sjöar och en hel rad berg (som jag vandrat på). Det var då, med maken. Vi hade alltid gummistövlar med oss.
    Ha det fint, tack för vackra bilder och länken! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fint. Åker gärna till Skaraborg. Där finns hur mycket som helst att se och göra. Har vandrat på alla #kända" berg, men inte Billingen. Så det får bli en tur dit också. Fint vid Skalunda. Åker gärna dit när kyrkan är öppen. Kram

      Radera
  4. Verkligen en fin utflykt och rejäl vandring. Och omgivningarna runt Kinnekulle har ju mycket historia runt sig med tanke på "Arn" och likaså en hel del spännande natur. Husabtykyrka är också absolut värd ett besök men en hinner ju inte allt på en dag. Kinnekullegården brukar ju också ha bra à la carte men kanske är den indragen sommartid.
    Området runt Kinnekulle och Bllingen vid Skövde är i mina gamla hemtrakter så här har jag varit en hel del. Och i resejobbet passerade jag Kinnekulle, Huasby och en del annat varje sommar. Fina minnen.
    Kul att vi tog er till Spiken. Klings glass är jag uppvuxen med och roligt att de fortfarande är med på banan. Billigt dessutom.
    Tack för turen och fina bilder.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen a la carte i semestertid. Man hade fullt upp att utfodra alla som ville äta buffe. Tur att lokalen var stor, så att det fanns plats till alla.
      Har varit vid Husaby tidigare. Funderar på hur det kan vara så olika smak på glass. Otroligt god!
      Skaraborg har verkligen hur mycket som helst att erbjuda.Ha en fin kväll! Kram

      Radera
  5. Vilken trevlig utflykt. Helt rätt att åka till lite säkrare platser, väderleksmässigt alltså.
    Jag är helt med dig när det gäller gamla kyrkor och kyrkoruiner. Västerplana kyrka skulle ha fallit mig helt i smaken. Annars har jag en ruin på Gotland som är min favorit. Jag har dessvärre glömt namnet på den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roma? Väldigt fin. Lite väl exploaterad, tyckte jag vid senaste besöket. Tre år sedan....
      Stora kyrkor går jag inte in i... sådana har vi överallt. Möjligen i de som är nästan nybyggda. De är lite spännande att se. God kväll!

      Radera
  6. Vilken härlig utflykt ni gjorde. Smart att leta upp bättre väder och köra dit. Det har varit en fin dag idag här. Vi har också gjort kyrkobesök.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
  7. Läste precis statistiken och läste att de regnat dubbelt så mycket här denna månad mot vad som är normalt. Dessutom så har det varit kallare. När vi var ute i dag såg vi att marken inte slukar vattnet längre utan det är som sjöar lite här och var.
    Trevlig utflykt och kyrkor besöker jag gärna. De säger mycket om var historia.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
  8. Vilken underbar utflykt, är så avis på era turer runtom i trakterna. Man ska ha bil...
    Jag var ju så glad över att ha bussförbindelse, men du vill inte veta hur sällan de går på sommaren! Många utflykter har torkat in pga att man får vänta på hemfärd mellan 4-5 timmar! Nåväl, Läckö slott har j ag sett när vi för typ 35 år sedan campade runt härsan och tvärsan. Kinnekulle tror jag också stod på programmet då, men vi hade inga stora vandringsambitioner på den tiden. Väldigt vackert har vi här i Sverige, ingen kan säga annat. Jag köpte en kula glass och fick den till halva priset eftersom de inte hade vanilj som jag ville ha. Blev ändå lite paff över att jag betalade 22 spänn alltså hade en kula kostat 44 kronor! Madre Mia, tur jag inte äter mer än ett par per sommar. Tack för den trevliga turen, jag skulle mer än gärna besöka både slott och herrgårdar, framför allt i rokokostil med krims och krams att oja och voja sig över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till trakterna. Guidat dej gärna

      Radera
  9. Vilken härlig utsikt från fikabordet! För mig är det givetvis Engelholmsglass som gäller. Kram

    SvaraRadera
  10. Ser ut som en fantastisk utflykt. Bor lite längre ifrån men med lite planering skulle vi också kunna åka till dit. Älskar att kolla in i gamla kyrkor och ruiner.

    SvaraRadera
  11. Det må jag säga var en fin utflykt, även om inte hela vandringen gick genom den terräng du hoppats på. Men utsikten är fantastisk och bilderna fick en extra dimension med de dramatiska molnen.
    Ja mycket regn har kommit, just nu vräker regnet ner och kommer så göra i ett antal timmar framåt. Men fortfarande försvinner vattnet snabbt rätt ner i jorden och vi har lyckats parera regnskurarna och gått torrskodda på promenaderna. Får se hur det går idag.

    Kram

    SvaraRadera
  12. Mäktig utsikt, besökt trädgårdar i Kinnekulle.

    SvaraRadera
  13. Läckö slott har väldigt vacker köksträdgård. har paddlat med en svanbåt utanför.

    SvaraRadera
  14. Lite skillnad mellan utflykt och utflykt... 15 mil enkelriktat i ditt fall, cirka två mil i mitt fall. Det verkar vara fler i min bloggkrets som har befunnit sig på Geddfishs hemmaplan denna sommar. Det ser verkligen fint ut där, och utsikten är fantastiskt fin.

    SvaraRadera
  15. En trevlig utflykt blev det ... och i en trakt vi besökte många gånger med husbilen. Gamla kyrkor är trevliga att besöka ... gillar de som inte är så pråliga.
    Jättefina bilder!

    SvaraRadera
  16. Så vacker vandringsled! Är det våffla som syns på din "fika-tallrik"? Jag älskar våfflor! Måste nog göra en omgång snart... Snabbt fixat... matigt och gott...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas