söndag 6 augusti 2023

Passar på

 


Det känns så, när man kollar väderleksprognosen. Att det gäller att passa på att göra utomhussaker innan det stora, fyra dagar långa, regnet kommer. Alltså erbjöd jag mig att klippa gräset så maken kunde kolla på någon VM-match, vad det nu var....Jo, jag vet vad det var, men mitt intresse för idrott, det är väl inte så stort. Gott väder var det. Ryggen höll bra för det tunga åbäket till gräsklippare som vi har. . 

Satte mig sedan på altanen och läste ( nästan ut... måste spara på den ... tror jag... lyckliga upplösningen en stund) en bok. ( Hoover, Det börjar med oss... fortsättningen på "Det  slutar med oss")

Tittade ut över det frösådda landet och kunde inte låta bli att njuta av det jag såg. I förgrunden syns de , av rådjuren, toppade höstfloxen. De har "buskat" sig och är på väg att sätta nya knoppar. Hoppas att de slår ut så småningom.

Passade f.ö. på att plocka en dryg liter vildhallon också. Det finns många buskar i närheten. och det gäller absolut att ta vara på de röda läckerheterna innan regnet får dem att falla av.  


I går passade jag på att åka till Torpa stenhus/slott för att se årets upplaga av Slottsteatern. Maken är ungefär lika intresserad av amatörteatrar som jag är av fotbolls-VM, så jag reste iväg på egen hand. Kunde förstås frågat någon av grannarna, men samtidigt så är det så gott att kunna vänta till sista stund att bestämma sig. Jag har absolut inget emot att åka iväg på konsert, teater, bio på egen hand. Men ärligt talat... lite ensam kände jag mig, då det bara var jag som satt på den bänkrad som jag valde.

Torpa slottsteater har funnits i snart 25 år. Jag har missat två föreställningar. Samt en fjärdedel. Ett år fick jag inte ihop att åka, eller kanske glömde jag. Ett annat år väntade jag till sista föreställningen.. och blev mäkta förvånad, då den var fullbokad.  Normalt brukar det vara halvfullt på utomhusarenan. Så även igår. Maken var oftast med under de första åren. Det var då man spelade under bar himmel. Plötsligt kom en åskskur och föreställningen fick avbrytas. Gissa vem som absolut måste hem och inte ville bli mer blöt... Inte var det jag...

Under de första åren var det många äldre skådespelare med i de olika uppsättningarna. Ett par kollegor till mej deltog bl.a. Gissar att de äldsta, på den tiden,  var "unga" pensionärer.  Samtidigt som det fanns flera barn med i föreställningen. Men tiderna har förändrats. Numera består ensemblen av ( min åldersgissning) amatörer i ålder 15 - 30 år. De flesta i tjugoårsåldern.

Gårdagens föreställning var riktigt bra. Manusförfattaren har varit med i många uppsättningar, men är den som numera står bakom scenens händelser. 

En by långt in i skogen styrs av en despotisk kvinna. De vågar inte sätta sig upp emot henne, trots att hon gör de mest fruktansvärda saker och håller invånarna i ett järngrepp. Den som vågar sätta sig upp emot henne straffas hårt. Men så kommer den främling till byn och allt förändras ... även om det tar sin tid. 

En mycket bra föreställning, som gav många tankar. 

Kostym och scenografi har stor betydelse. Där är det proffs som anlitas. Liksom musiken, som är nyskriven av vår härlige kulturskolelärare Daniel Fält. 

Konstaterar att det finns mängder av  duktiga kulturmänniskor ute i "bögda" ( betyder bygden.) 

Och är väldigt glad att jag passade på att se föreställningen när både tid och ok uppehållsväder fanns. 

Nästa vecka är sista spelveckan. Tisdag till söndag spelas den. Hoppas att publiken kommer, trots regn och rusk.

Vad man ska passa på att göra då det ska bli regn i dagarna fyra? Kanske man skulle passa på att ha lite långtråkigt....

17 kommentarer:

  1. Så bra att du åkte iväg själv! Bättre än att dra med en ointresserad gubbe!
    Skönt också att kunna sitta ute och läsa. Jag har läst de böckerna, men just nu minns jag inte vad de handlar om. Har läst så många böcker de sista veckorna.
    Här ökar takten på regnet nu, det har regnat fint hela eftermiddagen.
    God söndagkväll! Eval8

    SvaraRadera
  2. En himla tur att vi alla är olika. Kan dock säga att din man och jag verkar ha samma intressen respektive inte är så förtjusta i teater med mera. Men kul att han gillar fotboll. Och han dick ju valuta för tv-licensen som ju iofs inte finns längre.
    För en gångs skull hade du finväder idag, vilket inte jag kan "skryta med". Igår var det väldigt fint, men idag har det regnat hela dan... Men, jag klagar fortfarande inte;-)

    SvaraRadera
  3. Nu ska vi se om det går att kommentera från jobbdatorn. Det är en feg en... letar bara efter felgrejer. Eval8... ja, billigare och mindre stress när man åker på egen hand,
    BP Nu skvalar det ute igen och har gjort sedan lunchtid. Såg iaf lite av matchen när Elfsborg tog tre nya poäng. Så längt sträcker sig mitt fotbollsintresse. MAken ser på tredje matchen för idag... Arsenal spelar någon extramatch mot Manchester? Annalena

    SvaraRadera
  4. Visst är det bra med olikheter! Jag var i kulturtrakter men matchen mellan Sverige och USA missade vi inte.
    Kulturen hann vi med ändå. Och, vi är alla tämligen sportintresserade.
    Vad trevligt med amatörteater och givetvis att du tyckte att föreställningen med musik och annat var bra.
    Har heller aldrig haft "problem" med att ta mig iväg på egen hand och gör det ofta.
    Fick också en stor dos kultur och det på Dalhalla och vi hann även med lite annan blandad kultur i Dalarna. Nu fick vi se av Mamma Mia, en Londonuppsättning, Riktigt bra. Dock en hel del regn under föreställningen. Har sett Mamma Mia i olika sammanhang runt om i världen och det har i sig varit roligt- Mest roligt var det nog i Peking och på kinesiska. Och musiken gillas verkligen-
    Även idag blev det en hel del trevligheter innan det var dags att bege sig hemåt . I regn
    NU hoppas vi på lite mer uppehåll i veckan.
    Önskar dig en bra start på veckan.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har sett mamma mia i London. Och filmen förstas. Visst är Abba bra,... men är ändå inte jättefan av dem. Man är olika. Kram

      Radera
  5. Ni har ju skog nära så rådjuren kommer väl, vi har tätt med grannar, men ser rådjur rådjur ibland. Rådjur är gott, har ätit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rådjurssadel är gott. Och rökt lår. Länge sedan senast.

      Radera
  6. Ja hela denna sommar har det verkligen handlat om att passa på och att utnyttja fina stunder. Så bra att du kom iväg även om det blev själv. Vissa saker har jag inga problem alls med att göra ensam men visst kan det också vara trevligt att dela upplevelsen med någon. Hoppas att det blir god uppslutning till resterande föreställningar.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skitväder... men inte jättekallt. Men inte direkt teaterväder idag.

      Radera
  7. Vildhallon, flox som ev. orkar blomma, hoppas rådjuren har annat gott att äta nu. Du får till sommaren så bra i ett nötskal med din beskrivning och så på det en fin föreställning. Livet är rikt på så mycket bara man har förmåga att se det och det har ju du.
    Trevlig fortsättning på måndagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snäll kommentar, tack... vet inte... men man ser väl livet på annat sätt då man blir äldre

      Radera
  8. Ja, man får passa på att vara ute när det är uppehåll, vildhallon, mums så gott!
    Amatörteater..nja, inte min melodi, liksom revyer och buskis, min dåliga hörsel gör det ju omöjligt numera att gå på teater , om det inte finns "teleslinga" eller ännu bättre, textade föreställningar, men de är inte många. Älskar ju annars att se och höra musikaler!
    Ha en fortsatt fin vecka!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Förstår att det ställer till det. Men du hittar andra trevligheter i stället ju! Kram

    SvaraRadera
  10. Alltid kul att hitta på något. Fast inte då det regnar. Och regnar gör det. Så idag har jag börjat med grundligare städning. Stefan har semester, men han började jobba i måndags. Jag har en rastlös man. Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Tyvärr har jag numera myror i brallan och koncentrationsproblem så jag avstår all typ av underhållning där jag ska sitta o glo på något i timmar. Miljön är ju jättefin! Kände du inga alls i publiken som du kunde satt dig vid? Hallonen här har trillat av nu, jag försökte plocka lite varje dag, min jycke däremot är högst ovillig att stå o vänta, men jag ska minsann stå o vänta på honom när han undersöker varenda grästuva...jaja
    Visst har det regnat väl mycket nu, men början av sommaren var olidligt varm. Hade man slagit ihop hela perioden och delat med två hade man fått en lagom temperatur....

    SvaraRadera
  12. borde ta oss till utomhusteater, anan teater inomhus snart.

    SvaraRadera
  13. Hej ,-)
    Ni hittar på lite av varje alla fall, har ledsnat fullständigt på det här plaskandet och kylan! FY! Brukar klara regn men i år har vi fått för mycket. Läser ikapp! Somrigt med många blommor i olika höjder i krukor, vi tryckte ner för många i våra balkonglådor. Men somrigt ser det ut! Släktträff låter kul ,-)Förstår att det är mysigt att ses. Barddomshem, nu tog jag farväl av mitt i februari ,-) Men jag vet känslan, vi när vi är i Skåne åker alltid till det hus min farmor bodde i, står utanför och minns en liten stund ,-) Vi har också en Johanna att fira den 21 juli ,-) Yngsta dottern ,-) Hästhoppning och äventyrsbana, kul har dina barnbarn tillsammans och ni förstås ,-) Torpa Slott teater låter också mysigt, som sagt , ni är bra på att hitta på lite olika saker, det var vi förr, vi har blivit så dåliga på sånt, skärpa sig, verkar inte vi kunna längre. Vilket läckert bubbelhus, smart kille, vilket bra recept han har kommit på, verkar hålla länge de där bubblorna! Kossa ppå strandängen, vilken härlig bild, ser så charmig ut ,-) det där med varg är svårt, är lika kluven jag. Sorgligt att den dödade så många, inte alls OK! Samtidigt bor ju vargen här i Sverige. Det borde ju gå att skydda djuren, men det kanske är lättare sagt än gjort. Nyponrosorna ser jag, mina favoriter missar jag inte! ,-) Visst kan hösten bli fin och det hoppas jag verkligen, men sommar det är speciellt, varma ljusa sommarkvällar. S
    Jag klagar så gott som aldrig på vädret, men nu har jag verkligen klagat! Ha det jättefint KRAM Primrose, lägger ut mitt inlägg i morgon ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas