söndag 27 augusti 2023

Gratis

 


Gratis är gott! 

Extragott  blir det om det är självplockat. Kantareller finns det mängder av i skogarna.  Gårdagens kvällsmål bestod av smörstekta kantareller och taggsvampar. Visst räckte skörden till ett par påsar förvällda svampar, instoppade i frysen för framtida behov.


Regnet har inte släppt sitt grepp om vår del  landet. Det regnar nästan varje dag. Så det gäller att passa på och ge sig ut och hämta gratissaker mellan skurarna.

Idag var det lingonen dag.  Lingon fanns det också gott om. 


Lingon i all ära, men det är absolut blåbären år.  Det finns hur mycket blåbär som helst kvar, var man än vänder sig i skogarna.  Otroliga bär som kan skördas under lång tid, så från mitten av juli till slutet av augusti. De smakar fortfarande helt ok!


Men nu var det lingon som jag skulle plocka. Sex liter hade jag med mig hem. Lite blöta var de allt, men funkade rätt bra att rensa.

Några dl blåbär hade också kommit med. Dem lade jag i en skål för sej, och tänker använda dem i frukostfilen.


Sex liter lingon räcker till en hel del. Fyra burkar sylt och sju flaskor saft.

Förhoppningsvis ska det bli någon mer tur till skogen och lingontuvorna. Tyvärr så lär det bli massor av blåbär som går till spillo. Synd att inte alla byns invånare vallfärdar till skogen och hämtar gratisbär!

Dessutom är det så vackert i skogen just nu. Höstfärgerna  börjar synas blad bärriset, lingon lyser röda, blåbär tittar fram överallt.


Ljungen blommar för fullt och här och där harmoniserar dess färg så fint med någon gul svamp.


Visade de här gratisfrukterna för en vecka sedan. Den lilla hamnar nog i en wok i morgon. Den stora har räckt till mycket; två mjuka kakor, muffins, soppa och gratäng.

En ganska stor bit finns ännu kvar. Tänker använda den till att baka ytterligare en kaka och ta med till kollegorna på torsdag.

I växthuset mognar tomaterna trots gråväder. Gurkskörden börjar gå mot sitt slut dock. Morötter, det finns det gott om. Trots min dåliga gallring, och trots att katterna använde en del av området som toalett under försommaren.


Sensommaren är vacker.. och vemodig.

Naturens... och trädgårdens skafferi, leverera som bäst. Och visst vore man dum om man inte använde något av gratismaten!


14 kommentarer:

  1. Ja, äntligen nåt positivt med den för dig så regniga sommaren - kantareller, lingon och blåbär. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Har har det ju inte regnat mycket alls (strålande sol idag), men grannen påstår att det är ett kantarellår i år. Häromkring alltså. Såg på Stefans blogg att Nyköping inte heller bjuder på mera än en enda kantarell, för honom alltså;-)
    Inga hösttecken alls här. Inte än. Men tyvärr lär de nog visa sig de närmaste veckorna. Tyvärr. Men i motsats till dig kan jag inte klaga över sommaren som ju faktiskt håller i sig här... än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen vid en dator. Kan inte kommentera via mobil. Vi har olika "klimatzoner" i vår land. Jag råkar tillhöra den med mest nederbörd... och mest kantareller.

      Radera
  2. Det var några som plockade stora kantareller på släktträffen igår. Lingon såg vi många, men i princip inga blåbär.
    Nu är vi i husvagnen igen och ska njuta av lata dagar!
    Godnatt och sov gott! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är i tallskogen som blåbären finns. Nu är de lite smaklösa. Massor av bär går till spillo.Synd!

      Radera
  3. Nu kommer den bästa tiden på året ... hösten är fantastisk! Gott om kantareller även här, men just nu glest med de svampar jag helst vill ha.
    Gillar inte att plocka bär ... betalar hellre till dem som plockar :) Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får bli en runda till lingonskogen framigenom. Gillar att plocka bär... och att vara i den tysta skogen,
      Svamp, det är så tråkigt att rensa. Men visst blev det svamp också, efter detta inlägg. Kram

      Radera
  4. Stefan och jag var ute i skogen förra söndagen, och kollade efter kantareller. Men hittade inga, det är nog för torrt. Jag plockade med mig några lingon, som jag har rårört. Jag har så svårt för att gå i skogen och plocka bär, så därför köper vi av en thailändska. Tidigare i sommar var vi och köpte 100 liter blåbär, till mig, tjejerna och några goda vänner. Förra veckan var vi och hämtade 100 liter lingon. Bären är rensade och packade i tvåliters påsar, de kostar 45:-/liter. Mycket billigt, tycker vi. Då vi var hos henne i fredags, så fick jag även 8hg gula kantareller, bara för att jag köper så mycket bär av henne. Jag är tacksam att jag får köpa av henne, och hon är tacksam att jag vill köpa. Bra att vi båda är nöjda.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Win-win. Bra pris. Speciellt för blåbär.Tar ju sådan tid att plocka... jag plockar blåbär för hand... Kram

      Radera
  5. Jag har inte sett en enda kantarell! Inte har jag letat heller, det är sjöar och dammar i skogarna här, man klarar sig inte torrskodd någonstans. Trots det hittar jag KarlJohansvamp, tror inte folk plockar den för de känner inte igen de olika sopparna, till min stora glädje. Kantareller är dessutom knepiga för mig som inte har frysutrymme, de är inte bra att torka. Kul att du gillar att ta tillvara på bär och svamp, jag hade samma problem med blåbären som med svampen att jag inte har frysutrymme. En gubbe sitter utanför Willys och säljer blåbär, tycker det är så mycket trevligare än kvinnorna som bara sitter med en tiggarmugg. Finns det något att hämta i naturen får de gärna jobba lite för slantarna...
    Ja jag vet, jag är krass, men det är ju helt friska unga kvinnor som sitter där sommar som vinter, någon sysselsättning borde väl finnas..
    Kramen

    SvaraRadera
  6. På facebook och instagram visar folk alla dessa kantareller som de hittat i skogarna, lyckostar! I vår skog på landet hittade son och flickvän en handfull kantareller för några veckor sedan, thats it! Men massa blåbär fanns det, och lingonen började komma också, men nu har vi inte varit där...på Lesbos fanns inte mycket gratismat , jo, en massa fikon såg vi på träden på hotellområdet, och granatäpplen.
    Sensommaren ja, visst är den vemodig, och vacker med sina färger, dock en väldigt grå himmel!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fikon, färska! Inte helt fel. Har "pallat" då vi varit i varmare trakter. Ja, hösten är vacker... men jag föredrar våren. Kram

      Radera
  7. Så fint att hitta så många kantareller. Har ännu inte kunnat (rygg och höft spökar) ge mig ut men har köpt helt nyplockade. Så gott till både sås och varma smörgåsar. Roligt och gott även med blåbär och lingon. Men även dessa köper jag. Skulle önska jag kunde ge mig ut. Ja, ut ger jag mig men att böja ryggen fungerar inte. Trist!
    Traskar gladeligen med dig via bloggen..
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas