fredag 8 mars 2024

Åttonde mars

 Internationella kvinnodagen.

jag önskar att den verkligen kunde få vara en internationell dag för kvinnor, som lever under våld, under förtryck, under hot. Jag tänker bl.a. på kvinnor i muslimska länder. Afghanistan, Iran i första hand. Hur det är i andra länder, det kan jag inte uttala mig om. Även om det irriterar mig storligen att man exempelvis aldrig ser en kvinna i en dokumentär från Egypten, så kanske de har det helt ok, utifrån sin kultur och verkligen. Det vore fel att fördöma en kultur. Men ett land/ en kultur där flickor inte får gå i skolan, inte får jobba, inte får gå ut ensamma, blir fängslade och dödade för att de visar sitt hår, den kan man fördöma. Känner ilska över att Sverige som land inte tycks bry sig om vare sig förtryckta kvinnors villkor. Eller kan man inget göra? Bara låta de återuppståndna manskulturerna få förtrycka. 

( Sveriges styre tycks mest vara intresserade att rusta upp. Jag känner sorg över att vi inte längre är alliansfria. Jag vet att andra tycker tvärtom. Det är viktigt att få tycka vad man vill. Vad som är rätt, alliansfrihet eller ej, det vet ingen. Framtiden får utvisa... MÄRK: Jag skrev denna frustration inom parentes... måste bara få ut den)

Andra kvinno-livsvillkor som borde ses över, det är trafficking. Unga kvinnor som lovas guld och gröna skogar, men som istället blir utnyttjade och ofria. I vårt land. Karlar borde ha bättre vett än att utnyttja dessa stackars kvinnor. 


Igår var vi på konsert. Igen. "Den svenska sångboken". Kända svenska låtar framfördes av Johan Boding, Gunilla Backman, Kalle Moreaus samt sju duktiga musiker.
Utan att fundera på att det var dagen före åttonde mars, så gjorde jag reflektionen:  På scenen står nio män och en kvinna. Kvinnan är den enda som inte spelar något instrument. 

För nog är det så, de allra flesta musiker vad det gäller shower och scenframträdanden är män. I en symfoniorkester är det betydligt mer jämlika förhållanden. 

Tekniker av olika slag, såväl vad det gäller scen som ljud och ljus, det är nästan bara män.  

Vad det beror på kan man fundera över. Egentligen spelar det ju ingen roll. Kvinnodag i all ära. Den behövs definitivt internationellt och jag är medveten om att det finns många kvinnor i Sverige som också är förtryckta. Men ändå, "kvinnokamp" får inte vara en fråga om att det ska vara lika mellan kvinnor och män. Vad det handlar om är att ge alla, man, kvinna, ung, gammal, rik, fattig..... möjlighet att få bli den man vill och har förmåga att bli. Vill jag bli gitarrist, så ska jag ha samma möjlighet vem jag än är, tjej som kille.  Vill jag åka till internationella rymdstationen, så ska inte könet påverka. 
För mej är det den jämlika möjligheten, som det handlar om denna åttonde mars. Liksom alla andra dagar. Liksom samma rätt till hjälp, då det behövs. Vem man är eller var man bor, det ska inte spela någon roll, om man är sjuk eller åldrig. 

Tyvärr funkar det inte så, och sämre har det blivit. 

( Nu måste jag skriva parentes igen, för detta är ju också att sticka ut hakan.... Hör ofta om de ukrainska flyktingarna dagsersättning. Den är skamligt låg. 74 kr per dag. Vem klarar sig på det? Men skicka 23 miljarder till krigsutrustning, det kan man. Vapen som dödar oskyldiga unga män och kvinnor, människor som inte alls bett at få gå in i krig. Fy för den lede, så fel man tänker. Åt bägge håll. )

Lite bilder från de senaste dagarna får avsluta inlägget.


Jag har blivit "besatt" av att leta hasselblommor. 

Vi har en enda buske bakom huset. Och kolla! Visst fanns där några vackra honblommor. Gillar hasselns tanke. Honblomman är en egen blomma. Hanblomman(hänget) en annan. De lever var för sig. Tillsammans ser de till att arten lever vidare.


Ibland sitter honblommorna en bra bit från hängena. 
De hittar varann om de så vill.



Den här blomman, som jag hittade ( bland många andra)  "framåt byn", den är en riktig enstöring. Bra att den kan få vara det.... eller kanske den känner sig väldigt ensam...


Slutligen en bild från centrala Borås igår, efter solnedgång. Passade på att köpa jeans och top i en riktig affär när vi ändå var i Borås. Innan vi begav oss till konsertlokalen, så blev det en stor, god... och onyttig... pizza på "anrika" Granada. På väg till bilen, så speglade sig några av stadens byggnader, så här vackert i Viskan.


22 kommentarer:

  1. Att ge alla, man, kvinna, ung, gammal, rik, fattig..... möjlighet att få bli den man vill vara...där satt den! Det är jämställdhet när den är som bäst.
    Undrar förstås vad du tror att Sverige eller andra länder kan göra för kvinnor i muslimska länder, annat än att demonstrera och säga vad de tycker, skriva brev, ge stöd etc...Det är oerhört svårt och komplext. Våra länder är så små..ingen bryr sig men jag menar förstås inte att man ska ge upp för den skull men jag tror att det är en väldigt knepig fråga att få ordning i den oordningen så där bara. En vän Kaveh, sade åt mig att de fortfarande är kvar på medeltiden där..
    Det är som jag ser det i de länderna som förändringen måste börja. FN och Amnesty jobbar också på det vet ja. Jag har goda vänner från Iran och min vän Zohreh hade universitetsutbildning ( hon är död nu) så utbildning får de nog men troligen inte alla..
    Himmel så vacker hasselnötsblomman är, jag har nog aldrig sett en sådan förr..
    Ha en fin Kvinnodag för egen del.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns ju så frustrerande att läsa om hur kvinnor blir behandlade i vissa länder. Har det verkligen varit så illa i Sverige? Rätt illa har det nog varit...Kram

      Radera
  2. Där (på bron) vid det som nu kallas för Viskaholm har jag stått och fotograferat många gånger, och många med mig. Tycker att det är lite synd att den gamla Wäfveribolaget"skylten" plockades bort, den som satt högst upp på tegelfasaden ut mot Viskan.
    Jag kommer nog ända alltid att tänka på det som Wäfveribolagets byggnad.
    Trevlig helg Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så var det ja Väveribolaget. Vackert där!

      Radera
  3. Helt underbara bilder, både de med hasselbusken och nattbilden från fina Borås.
    Kvinnodagen, ja den uppmärksammas verkligen i år. Har märkt att den dagen får mera uppmärksamhet för varje år som går. Bra - vet inte riktigt.
    Länder som du nämner som förtrycker kvinnor på det sättet borde jämnas med marken. Vi kan börjar med regimen i Afganistan och sedan fortsätta västerut.
    Vad gäller jämlika möjligheter håller jag helt med dig om. Vissa yrken är helt enkelt mansyrken bara med få kvinnor bland annat i byggbranschen, åkeribranschen och vården. I vården pågår dock en förändring. I äldrevården däremot verkar det vara fler killar än tjejer just nu. Bra, för då stiger förhoppningsvis lönerna.
    Vad gäller NATO så hade varken Sverige eller Finland ett val så som situationen har utvecklat sig i Ukraina.
    Hörde ett reportage om Kvinnodagen på BBC idag. Där klagade en kvinnoaktivist att det bara var 35% kvinnor i Parlamentet. I Sveriges Riksdag verkar de finnas 48 procent kvinnor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, man kan ju undra varför inget görs åt de värsta kvinnoförtryckande länderna. Tycker att de är värre än något annat land

      Radera
  4. När du tar upp sådana här stora frågor så kan jag inte kommentera. För det är så mycket som spelar in och som är beroende av varandra. Så tilltrasslat, hoptrasslat och svårutrett. Jag håller med dig om kvinnors rätt, rättigheter, ojämlikheter, missgynnanden, tillbakahållanden, löner, och allt annat där kvinnor inte behandlas på lika sätt och får samma chans som männen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar ju vissa typer av frågor. Åtminstone där jag tycker något...😄

      Radera
  5. Tyvärr är kampen över, går bakåt även i västliga länder.

    SvaraRadera
  6. Skillnad på villkor mellan länder...

    SvaraRadera
  7. Vackra bilder .-)
    Kan bara hålla med...att kvinnor blir dödade för som du skriver att håret syns bla. Det är ju inte klokt, det är 2024!!!
    Ja mycket som är fel, jag tycker regeringen ska visa att här fungerar det INTE så. Inte acceptabelt !
    Och Nato, håller med dig, ville inte alls gå med, nu ska det rustas upp, pengarna behövs på andra ställen i Sverige , bla sjukvård och skola. Och stridslinjen ska vara i Sverige!? Hur kan de som styr landet gå med på allt.
    Läser ju början, kommenterar och läser , nu ser jag att du tagit upp vad det kostar, det är inte klokt någonstans, jag vet som du att många tycker det är bra, men det gör inte jag.
    Vackra knoppar hassel har. Tror inte vi har hassel här.
    Spegelbilder är vackra! Vilken fin dag kväll ni hade, kul!
    Mysig Helg hoppas jag du får.
    Kram Primrose .-)

    SvaraRadera
  8. Det är många som säger nej till NATO. Borde varit folkomröstning. Även om man varit i minoritet så hade man fått möjlighet att tycka. Det är ju det som är demokrati. Kram

    SvaraRadera
  9. Håller med om Nato. Det är skrämmande tycker jag. Det har varit det allra bästa, att vi varit neutrala. Varför i hela friden tycker folk det är bra att vi gick med?
    Jämlikhet för alla känns självklart.
    Konserten låter bra. Att det är fler män än kvinnor kan ju ha med intressen att göra också.
    Fin kvällsbild! Trevlig helg! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt enig. Man kan inte tvinga fram absolut jämlikhet! God lördag!

      Radera
  10. Jag tycker det är skrämmande att internationella kvinnodagen behövs år 2024 men det är den bistra verkligheten. Det finns otroligt många kvinnor vars livssituation inte ryms inom FN:s mänskliga rättigheter. Otroligt många kvinnor är förtryckta och en majoritet av dem styrs av män och av islam. Helt oacceptabelt! När man då i Sverige funderar på att erbjuda speciella badtider enbart för kvinnor på våra simhallar och tror att man gör något bra så cementerar man bara ett förtryck än mer.

    Vår yngsta dotter arbetade i Egypten i ett år. Kvinnor där har absolut en friare tillvaro än i andra muslimska länder men det innebär inte att det är helt lätt. Högutbildade kvinnor i storstäderna lever ett relativt jämlikt liv men ute på landsbygden är tillvaron en helt annan och det är männen som styr.

    När det gäller vår alliansfrihet är jag lite osäker på vad jag ska tycka. Ska man vara helt ärlig så har väl Sverige alltid legat närmre väst än öst oavsett Nato eller ej.

    Önskar en god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att ha fått insyn i ett land på det sättet.
      Landsbygd ligger efter städer i både utveckling och jämlikhet. Stämmer nog till viss del i Sverige också.
      Håller helt med; I Sverige har vi öppet för både män och kvinnor i simhallar. Sen kan jag väl förstå att kulturen påbjuder helklätt även i badet. Fast det stör mig faktiskt att se männen visa upp sina håriga bröst på badstranden, medan detas fruar inte ens får visa ben eller armar.
      Sjukt tycker jag. Kultur säger någon annan. Muhammed har bestämt det så, säger en tredje. Det sista tror jag inte på! God lördag! Kram

      Radera
    2. Mycket intressant minst sagt. Yngsta fröken var inte anställd av TUI utan av hotellet vilket innebar att hon bodde med den inhemska befolkningen. Det gjorde att hon rörde sig tillsammans med dem ute i det vardagliga egyptiska samhället på ett helt annat vis.

      Radera
  11. Jag tycker Granada håller sin klass fortfarande. Snygg bild vid Viskan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Har ju varit med sen sjuttiotalet. Strongt!

      Radera
  12. Jag blir också irriterad över kvinnornas situation i muslimska länder. I dom flesta muslimska länder jag varit i är killarna efterhängsna. Då är det inte tal om att sänka blicken och vänta med sex till äktenskapet som det står i koranen. Medan kvinnorna går täckta och vågar knappt skaka hand med en man.
    Tur man är född i Sverige.

    Jag förstår inte hur man kan köpa en prostituerad. Hur män eller kvinnor kan med att vara intim med någon som man vet inte är attraherad av en utan bara gör det för pengarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med helt! Tycker att måste kännas väldigt smutsigt att ha sex med en prostituerad.

      Radera
  13. Intressanta tankar men svåra att kommentera . Och jag tänker historiskt och att Sveriges kvinnor haft det väldigt knepigt under många år och här var vi sist i Norden med kvinnlig rösträtt. Bra att vi försöker komma igen.. Är så glad för den frihet kvinnor har idag i Sverige och visst kan mycket bli bättre. Vi får inte slå oss till ro.
    Vad gäller NATO så var det ju ett riksdagsbeslut att Sverige skulle ansöka och jag tycker att det är helt rätt. Inte minst med den situation vi har i världen- Vi har länge levt i fred men våra grannar har levt under andra hot. Och att leva under hot har ju inte Sverige alls gjort på samma sätt. Och under många år har Sverige delagit i NATO övningar så att nu gå med när världen ser ut som den gör tycker jag är viktigt. Island, Danmark och Norge gick med i NATO redan 1949 och det fanns iu anledningar. Och de Baltiska länderna anslöt i början av 2000-talet.
    Och facit, bra eller dåligt besslut, lär det dröja innan vi får. Ensam är inte alltid stark.
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas