söndag 17 mars 2024

Solig söndag

 


Kollade "Årets bild- nyhetsbild utrikes". Pontus Höök, med rötter från vår kommun, hade tagit bilden på några gravt härjade människor på en gata i Philadelphia. En tragisk bild.  Denna dagsfärska bild borde få pris för vårens mest härjade naturbild. Inte mycket till liv i de båda trädresterna/skantarna. Men de kan ge liv åt både fåglar och insekter. 

Intressant att kolla bilderna som var nominerade för att få pris som "Årets bild". Det är inte de mest tilltalande bilderna. Men de bilder som talar sitt eget språk.


Härligt med en promenad i solsken. Lite kallt var det dock i vinden.  Tänkte på det där som  idrottsmän uttrycker ibland: Idag kändes kroppen bra/ Idag svarade kroppen. Det var en sådan dag idag. Så gott när det inte gör ont någonstans, och man kan gå i rask takt. Så varm blev jag. Tacksamhet kände jag, för att uppleva en rask och härlig promenad på skogsväg och byväg. 


Kände mig också tacksam för att skogsägaren röjt upp ris och nedfallna träd på en gamla skogsvägen. Delar av skogen avverkades för ett par år sedan. Det blir en del ris kvar efter  att man tagit tillvara virket. Dessutom är de träd som står kvar extra känsliga för kraftig vindar. Några granar har legat tvärs över den gamla skogsvägen. Idag var de borta. 
Den här vägen, det var makens pappas skolväg. Han och hans systrar traskade vägen fram och tillbaka till Nittorp tre dagar i veckan, under sin skoltid. En halvmil åt varje håll. Året om. Inget att gnälla över för den tidens barn. Skollunch, det fanns förstås inte. Det var medhavd mjölk och smörgås , som gällde. 


Här, vid det gamla soldattorpet, fick man sällskap av tvillingarna Mod. Makens faster berättade att flickorna var så små när de föddes, i början av 1920-talet, att de låg i var sin skokartong, då de var nyfödda. De överlevde och fick ett långt liv. 

Jag gillar att ta mina promenader på egen hand. Man funderar så bra då. Som så ofta , så kom jag att tänka på det där med ålder. En diktator i öster som fyllt 71. Två presidentkandidater i väst, den ena 81 år och den andre, som dessutom inte är riktigt klok, 77 år gammal.  Jag kan inte för mitt liv förstå hur ett "demokratiskt" land, med 320 miljoner invånare inte kan få fram två presidentkandidater med förståndet i behåll och i ålder 40 - 60 år. 

För egen del, så fick jag förra vecka en förfrågan om att utöka min arbetsvecka med ytterligare en halv dag. No ( naturorienterande ämnen) i rektorsområdets andra och större skola. Jag kan ju aldrig säga nej. Men jag menade faktiskt  det ja, som jag svarade. Besökte skolan och hämtade läroböckerna i fredags. Kändes så in i hjärtat gott, att bli så välkomnad av både personal och elever. Kommer att bli några av mina gamla elevers barn som jag träffar. Jobbade ju i den skolan från till 2003. 



Gissar att de första vårblommorna är överblommade i sydligaste delen av vårt land. Här har snödropparna sin storhetstid. Om några veckor är de ett minne blott.


Gjorde en krans till jul, på en bas av ståltråd. På en solig altan, så blev det en återanvändning av stålttrådsrundeln. Björkris, samt de tilltufsade gamla påskfjädrar som jag hittade i en låda. blev till en "påskkrans"

Solen står ännu högt på himlen, trots att klockan passerat sexton. I veckan är det vårdagsjämning. Härliga vår!

20 kommentarer:

  1. Det har varit skönt i lä idag. Men vinden är jäkligt vass. Inte många grader heller. Blev också rejält varm när vi gick till affären innan idag. Sen satt vi och fikade på uteplatsen. Så fort det kom en vind isade det till, övrig tid var det skönt.
    Så utökar du din arbetstid, där ser man. Yngsta hade Makens gamla lärare. Maken från hans första klass, Yngsta i hans sista. Han fick sluta pga alzheimers som 56 åring.
    Ha en fortsatt fin söndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Vilket öde att få alzheimers så ung.
      Utökad tjänst... ja, det häller ju bara terminen ut. Få se om jag "får" ha kvar musiken nästa läsår. Ska ju sparas.
      Skavplicka in iteväxter i natt.

      Radera
    2. Det sista blev konstigt. Slarvmaja är jag. Jo, jag skrev ..eller tänkte skriva; Ska plocka in uteväxterna ... påskliljor och penséer.. I natt. Kallt blir det

      Radera
  2. En trevlig promenad där du kunde tänka tillbaka på dagar som varit och med fina bilde. LOg när jag läste om din pappas skolväg- Tänkte på min egen tid när vi bodde utanför Lillehammer i Norge 1955 . Jag fick då börja skolan som 6-åring med mina vänner och vi gick varannan dag. Det var en sträcka på 5 km till skolan och lika långt hem- Över åkrar, småvägar och ängar. Lite som Bullerbyn. Fina minnen.
    Vad gäller årets bild och en del andra så är det ju många gånger "svåra" och tunga bilder som vinner. Går ju ofta till Fotografiska museet i Stockholm och det är verkligen fascinerande att se så många olika varianter av foton. För egen del tycker jag till vardags mest om bilder som är tämligen naturliga och en får det fotografen ser utan att bilderna är alltför manipulerade.
    Grattis till förfrågan om att undervisa i no .Roligt! Och det går säkert bra.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Det var så i Norge! Visst fick jag cykla 4 km till skolan som sjuåring. Men på vintern..
      tror från november till april... Så var det skolbil. Vinterskjuts, hette det. Konstigt!
      Bilder är klart spännande! Kram

      Radera
  3. "Årets bild" blir aldrig en vacker eller bildskön sådan utan det är så gott som alltid bilder som engagerar, upprör, berör, provocerar eller vågar visa det som andra drar sig för att visa. Ett typiskt exempel är "Napalm-flickan" från Vietnamkriget.

    Vilken härlig promenad det blev. Jag uppskattar att promenera med Husse men uppskattar väldigt mycket att traska riktigt lång med Miss T. Då kan jag tänka på allt eller inget.

    Grattis till utökningen! När jag fyller 65 kan jag åta mig längre uppdrag vilket jag inte kan göra nu på grund av ITPK-pensioner sedan tjänstemannatiden. Då blir det bara strödagar så nej tack. I höst blir det dock ett annat läge så vem vet...

    Önskar en god söndagskväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldrig för försent återvända. Om man tycker att det är roligt och kan påverka själv hur mycket man vill jobba, så finns det nog möjligheter. Kram

      Radera
  4. satt en stund på altanen och njöt 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Men sol behövdes...

      Radera
  5. Så fint att ha dessa vackra skogsvägar att promenera på. Då kan du undvika förstörelsen med mossbrytningen.
    Det här med världens ledare, det kan man verkligen fundera på. Jag håller med dig där.
    Tänk att det blommar hos dig! Det känns inte aktuellt på långa vägar här. Men så är det. Vet ju att vår tid (vårtid) kommer här med. :D
    Grattis till din nya tjänst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att er vårtiden går i rasande fart. Under många år, så har det varit länga vågar hos oss. Och långa höstar. Väntar på bakslag, i form av ett ordentligt snöväder. Det brukar komma på vårkanten. Så det där vädret har en månad på sig att dyka upp.

      Radera
  6. Ljuvliga årstider är att vänta, hurra! Såg en tussilago i fredags, men hade så bråttom till tåget så jag stannade aldrig och fotade.
    Ha en bra start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du har sett en! Viktigast!

      Radera
  7. Man skövlat skogen rätt så bra hos dig. Ledsamt! Men skönt att skogsägaren plockade upp efter sig om man säger så...
    Bilderna man tar just är rent allmänt ganska trist, trots blå himmel. Träd utan löv och knappt med några knoppar som är synliga påminner mig alltid om Afrika... Men där är det ju aldrig nollgradigt som hos oss så här års.
    Håller helt med dig om reflektionerna du har om presidentkandidaterna i USA. Nu fanns det ju faktiskt en kvinna med i bilden, men hon fick ju ge sig relativt tidigt då den amerikanska befolkningen hellre satsar på en kriminell presidentkandidat. Dessvärre tror jag att han komma slå B med stor marginal. Hoppas såklart inte det, men...
    Vad gäller presidenten i öst finns det ju inga motkandidater kvar. De sitter antingen fängslade, befinner sig i exil eller har blivit mördade, så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ju huset är i öst... men i väst är det ju också helt tokigt. Två gamla gubbar!

      Radera
  8. Sannerligen en helt fantastisk dag.
    Lärare verkar vara ett segt och piggt släkte (om de inte blir utmattade förstås).
    Min bror som jobbade på olika skolor som administratör jobbade heltid tills han var 71. Hans hjärna verkar också vara väldigt välbevarad (jämfört med min trötta).
    Önskar dig en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar ju mitt jobb. Och klarar ju inte att bara vara. Så det blir nog bra!

      Radera
  9. Börjar med den söta påskkransen, fin!
    Ja den naturbilden fattas det en hel del på , din översta.
    De som tar bilder från verkliga livet är värda pris som Pontus Höök, får kolla upp honom.
    Dina bilder gillar jag, naturbilder och så kul att vandra samma väg som din svärfar och hans systrar, fin känsla. De små i en skokartong, otroligt.
    det var stor skillnad på nu och då!
    Gå och funderar själv, kan vara mysigt.
    Här har vi snö och isande vindar, halt igen.
    Men så kul att du har fått fler timmar i skolan, nu när du tycker om det, och elever tycker om dig.
    Ha det fint
    KRAM Primrose:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tack! Ja, så gott att gå och fundera i solen. Kram

      Radera
  10. Det var ju kul att du fick mertid i skolan, och ett annat ämne också. Och eftersom du gillar lärarjobbet så är det väl bara att fortsätta så länge du är efterfrågad och gillar det! Jag har jobbat rätt mycket med vuxenutbildning och den rollen gillar jag, med barn har jag inget tålamod alls så jag skulle aldrig kunna åta mig sådana uppdrag. Angående årets bilder var det kanske inte helt oväntat många bilder med krigstema. En hel del bilder berörde mig inte alls trots att jag förstorade upp dem. Kvinnan bakom fönsterglaset som fått en snögubbe till ansikte gillade jag, min sorts humor! Ha en fin vecka, kram från pörtet

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas