söndag 8 september 2024

Vilka dagar!

 Vilka dagar det har varit denna vecka. Högsommarvärme... men utan högsommarens brännande sol. En mjukare sol, men bättre värme än vad det varit på hela sommaren.

Blev en tur till Halmstad i går. Kändes som en riktig sensommarbonus, då båda döttrarna och de tre barnbarnen också ville njuta av sommarvärme i den gamla stugan.

För en vecka sedan var vattnet grumligt av sand. Igår var det alldeles genomskinligt, precis som det var förr. Så härligt att bada. Blev många dopp, då det var varmt och gott både på stranden och i vattnet.

Bilder från en härlig sjätte september 2024 kommer här.






Visst kan det kännas lite otäckt med värmerekord som slås, otäckt med att det känns lite "Ur led är tiden". Men jag väljer att njuta i stället för att bekymra mej. Samtidigt som jag känner mig "mörkrädd" över att de som styr i världen, inklusive svensk regering, tycks blunda för  de tydliga klimatförändringarna.

Nätterna är ganska svala. När vi åkte från Halmstad igår vid sju var det 26 grader. När vi kom hem, en och en halv timme senare, visade termometern på 18 grader. Naturen tycks må bra av varma dagar och svala och daggrika nätter. 

Gick en runda i trädgården mitt på dagen i dag och fångade många välmående blommor på bild. Ljuvligt att kunna njuta av sådan blomsterprakt... och betydligt fler än dessa arter förgyller tillvaron i trädgården. Kändes gott att bara vara hemma i skuggan, och njuta av värme och växter denna söndag den 7 september.















Många insekter  njuter av nektaren i blommorna. Men det är få fjärilar denna sommar. Också lite oroande. Var finns de?

Det var ett tag sedan som jag läste en riktigt bra bok. ( Subjektivt.. ja visst)

Den här har legat i Halmstad i väntan på lästillfälle. Sedan förra helgen har den legat på nattduksbordet här hemma. Idag blev den läst. Den bästa bok jag läst på länge!


Kände att jag bara måste röra på mig. Det blev ingen långpromenad, men väl en tur genom centrala delen av byn och dessutom en stund på svägeskans altan.

Kreaturen tog det också lugnt i värmen denna härliga 7 september 2024.





26 kommentarer:

  1. Vilka härliga dagar! Vi njuter till fullo av både värmen och de fantastiska baden. Stränderna har varit fulla i helgen. Räknade till 23 personer som lekte i vågorna igår på samma gång.
    Här har det varit 19 grader runt midnatt de senaste nätterna. Så varmt att både fönster och dörr fått vara öppna. Dock lite fuktig luft nattetid, vi får börja ta in stolsdynorna. De möglar. Typiskt just i år, som vi köpte nya.
    God söndagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket fukt. Är nog bra för naturen... men inte för trädgårdsdynor.😊🌞

      Radera
  2. Underbart, och så fina blommor!
    Lilja Sigurðardóttir är bra författare, gillar isländska författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Nu får jag försöka leta upp fler böcker av henne.

      Radera
  3. Ja, tänk vilket fantastiskt väder. Och i september har gräset blivit nerbränt, helt otroligt, för nätterna är fuktiga. Så mysigt med barn och barnbarn i stugan.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gräsmattan har dällan varit så gin och tät som hos oss.Kram

      Radera
  4. Härligt somrigt inlägg Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men idag är det höstlikt. Både sorgligt och rätt gott!

      Radera
  5. Verkligen härliga dagar! Skönt att kunna njuta av dem nu innan hösten kommer! Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många fina blommor i solskenet!

      Radera
  6. Ja, tänk vilka sköna sensommardagar och vilken högsommarvärme vi har kunnat njuta av. Alldeles fantastiskt tycker jag. Sköna bad och rena sommarkänslan så då klagar man inte.
    Här hos oss tycker jag det finns en hel del fjärilar i år faktiskt men däremot har jag inte sett en enda igelkott. För hade vi många av dem men inte på senare år.
    Idag ösregnar det här och söndagens fantastiska väder känns redan längt borta. Plötsligt blev hösten mer närvarande men det kan kanske ändra sig.
    Önskar en fin måndag nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl så: Hösten knackar på!
      Men så gott att ha kunnat njuta hela helgen!
      Roligt att höra att ni haft fjärilar. Igelkottar har jag inte sett på länge. Förr hade vi både här hemma och under altanen på stugan i Halmstad! Så fina djur! Vilket ju även fjärilar är! Kram

      Radera
  7. Visst har det varit fantastiska dagar nu i september. Bara att njuta. Förstår att det blev en fin helg med döttrar och barnbarn.
    Här i huvudstadstrakten och på Gotland och i norra Norge och i Luleå där vi varit har vi verkligen haft "tur" med vädret. Ja, detta med klimatet är bekymmersamt. Tänker på alla länder som har och använder så mycket kol som verkligen förorenar och få världens länder att samla sig kring klimatförändringarna känns segt. Likaså alla länder som är drabbad av torka och översvämningar . Ett gigantiskt globalt problem är det.
    Och så fint med alla blommor som fortfarande blommar. Just vad gäller fjärilar så har vi haft en hel del av dem här på balkonen och likaså bin och humlor. Tror de gillat våra lavendelblommor.
    Önskar dig en bra vecka. Här hoppas vi på fortsatt fint väder och sköna dagar att spendera utomhus. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det krävs förändring för att förändra klimatet. Och uppoffringar. Kanske är därför det går så segt.
      Härligt att höra att ni också haft gott om fjärilar!
      Ha det fint! Kram

      Radera
  8. Du har rätt, tufft för djur och natur med all värme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast antagligen bättre för många än sträng kyla...

      Radera
    2. Björken mår inte bra, kräver tjäle, som mycket annat som växer och bor i Norden.

      Radera
    3. Är nog så med gran också
      Den behöver iaf kalla vintrar...

      Radera
  9. Boken du läser Iskall sol, den krockar rejält med den sol vi upplever just nu! Antar att det är en deckare...läser sällan den genren. Ljuvliga sensommarblommor, du måtte prata ofta med dem när de orkar blomma så fint så länge.Jag hade ambitionen att ta ett dopp under veckan, men nu har jag gett upp. Jag är så otroligt trött efter flyttbestyren så jag orkar inte uppbåda den energin. Ha en skön fortsättning på veckan, hos oss ska det bli betydligt svalare redan från imorgon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och blommorna börjar redan se höstiga ut. . Efter en regndag!
      Japp! Deckare. Läser väldigt blandat... fast inte högtravande böcker...
      Kände lite som att havsbadet i lördags blev en bra final på en ganska ok badsommar. Det var juli som var en dålig vädermånad. Brukar ofta vara så.
      Hoppas att du snart känner dej piggare. Kan gott förstå att det tar på krafterna att flytta.
      Kram

      Radera
  10. Härliga bilder från den varma och fina inledningen av september! Tack för boktips, det är ju jag som ska välja bok till nästa bokklubbsträff, om jag nu ska välja en deckare?
    Blodproverna köpte jag via : https://werlabs.se/halsokontroll/halsokontroll-kvinna/
    Dyrt, jag vet, men jag tycker det är värt det!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  11. Ja vilka dagar det varit. Så härligt det låter med det klara fina vattnet. Förstår att det blev flera sköna bad. Här har det varit en behaglig värme och svalare nätter så jag har njutit av den sena sommaren. Inatt drog dock regnet in men det behövdes verkligen.
    När det gäller fjärilar så är det samma sak här. De jag sett i trädgården den här sommaren kan jag nog räkna på ena handens fingrar. Har läst om samma sak på flera trädgårdsbloggar, inte bara här i Sverige utan även i Norge.
    Och hör du, vilken blomsterkavalkad du visar upp. Så mycket fint som blommar hos dig. Jag njuter av dina bilder.
    Ha nu en fin dag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu faller snart allt det vackra ihop. Men visst kan man njuta ännu en tid. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas