fredag 27 september 2024

Visst är det en ynnest...

 Tanken slog mig i morse då jag vaknade. Klockan visade 6.57 och jag kände mig helt utsövd. Kände mig fullkomligt avslappnad i kroppen, utan den minsta tillstymmelse till smärta någonstans. Vilken ynnest, tänkte jag, att få må så bra! Jag är ju snart 71! Vilket i sej känns väldigt konstigt! Tänkte senare under dagen att jag nog känner mig som jag vore 55. Det var ett tag sen! 

En dryg timme på gymmet! Vilken ynnest att känna att man orkar. Lite fika här hemma och sedan en promenad.  Bara ett par km i och för sig, men ändå, vilken ynnest att kunna ta sig fram med raska steg, att andas fritt i den fuktmättade luften, att kunna se och njuta av höstens alla färger.

Fredagslunch på lokal, som så ofta. Idag blev det Thai Silk i Tranemo. Så gott... Vilken  ynnest...NEJ, nu börjar jag bli tjatig  i min tacksamhet... men jag är så glad över att ha tillgång till många bra lunchrestauranger på bara någon mils avstånd, trots att vi bor mitt ute i "ingenstans". 

Har planerat kommande veckas skolarbete i eftermiddag. Ska börja på nytt i både no och so. Plus fixa till lite matteproblem samt noter till enkelt piano/synthspelande.

Men nu är det gjort och jag kan ta helg! Vet ni... det är en av de bästa sakerna med att jobba så mycket som jag gör...helgkänslan infinner sig.

Fotade lite lövträd på förmiddagens regnfria promenad. Träden har klätt sig för höst. Dags för en annan att göra det samma.


Asken är ett märkligt träd.  De slår ut sina stora knoppar sist av alla på våren och fäller sina blad först av alla på hösten.


Ännu märkligare är alen. Den fäller sina löv gröna. Jag kollade just upp varför det är så. 
Andra träd ser till att ta tillbaka klorofyllet in i trädet på hösten. Det beror på att klorofyll innehåller mycket kväve. Trots att luften består av 70 % kväve, så kan inte träden använda detta. Kväve är nödvändigt för växter. 
Alen har fixat till sin kvävetillförsel på ett annat sätt. De har kvävebindande bakterier i sitt rotsystem. Så därför kan de kosta på sig att fälla sin löv med klorofyll/kväve kvar.

Dessutom är alen speciell med årets kottar samt nästa års hängen på samma träd. Längtar tills april, då hängena blommar och de kalas alarna lyser i rött.


Lönnen är det vackraste höstträdet. Gissar att det innehåller karoten, med tanke på färgen.


Linden är inte speciellt vacker på hösten. Men sprider lite nostalgi, då en del av fruktämnena sitter kvar.


Så mycket rönnbär det varit i år. Snart är det bara de tunga bärklasarna kvar på träden. Hoppas att vi får se sidensvansar i träden i vinter.... 


Asparna brukar rassla med knallgula blad. Asparna längs min promenadväg har blivit angripna av något, kanske en svamp. Ser inte friskt ut, men blir rätt vackert...

Önskar alla en fin hösthelg!



11 kommentarer:

  1. Det finns så mycket att vara tacksam för. Till att börja med att man vaknar på morgonen.
    Här har det varit ruskväder idag, jag är tacksam att det inte var skyfall när vi gick till och från bilen. Jag har ju varit på magnetröntgen idag. Så tacksam att jag fixade det denna gången också. Mindre tacksam att det var svinkallt. Jag sa det efteråt, då sa de att jag kunde bett om en filt. Hur ska man veta det?
    Fast nu vet jag det till nästa gång.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, hur ska man veta det!
      Har nog regnat mer söderut. Här har det mest varit fuktigt.Det samma!

      Radera
  2. Härligt positivt inlägg. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Låter helt underbart att vakna på så sätt som du gör. Och att kroppen inte protesterar under dagen. Just nu har jag det inte så... jag skrev faktiskt några rader till hälsocentralen idag och hoppas få träffa en doktor om inte alltför lång tid.
    Fina höstbilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under dagen blir det allt lite protester. Men just nu är de inte värre än att jag kan ignorera dem.
      Krya på ditt onda!

      Radera
  4. Å vilken ynnest att ha förmågan att uppskatta alla ynnest:ar.
    Stor kram/Barbro

    SvaraRadera
  5. Du har så rätt, det är en ynnest att få vara frisk , att känna sig om femtiofem även om man är över sjuttio. Det är en ynnest och det är bäst att njuta så länge man kan.
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att du kan känna detsamma!

      Radera
  6. Visst är det intressant att följa naturen, jag är glad att vi har många olika sorters träd i vår lilla trädgård.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas