tisdag 31 december 2019

Nyår


Funderar över 66 år av nyår. De första minnet som kommer för mig, det är att jag, mamma och pappa gick en trappa upp i vårt gamla omoderna hus, för att äta kvällsmat hos mormor och morfar.
Trots att man bodde i samma lilla hus, så fanns där två bostäder, och varje hushåll skötte dig självt. Utom på julafton och nyårsafton. På julafton åt alla dopp i gryta och sedan lutfisk hos oss, på nyårsafton bjöds samma mat på ovanvåningen.

Jag träffade C-E en nyårsafton. Måste varit 1973. Tjejkompisarna och jag var på dans i Nittorp. Jag körde, jag var den enda som hade körkort. En ganska så onykter kille blev frsmknuffad mot mig...Han ville visst dansa.. Inte för att han var någon dansör, och inte för att det danssts så mycket...men fyrtiosex är lär det vara som tillfälligheter förde oss samman.

Under ett antal år, innan barnen kom, så var det hotellvistelser som gällde på nyår. Vi var många som tillsammans åkte iväg, bl.a. till stadshotell i Värnamo och Jönköping för att fira det årsbytet.  Om det var kul? Ja, förfesten på någons rum... Men sällan själva firandet på hotellet.

Under småbarnsåren, ja, även något år tidigare firade vi med ett par u Borås. Varför tradition och umgänge dog ut, det vet jag inte..
tror bara det blev så.

Ett nytt par firade vi sedan i många år tillsammans med...
Och sedan kom några år då vi inte firade med någon, men hämtade hem döttrar från deras fester.

Under sannolikt femton år så här traditionen varit att fem par från vår by och ett par utombys haft knytkalas med fina trerätters middagar.

Lite saknar jag allt stämningen, nu när ligger i gästrumssängen i äldsta dotterns hus...


Fast bara lite...just ny, när resten av huset sover.....Jag har haft en fantastiskt fin nyårsafton, då jag fått träffa alla som är viktiga för mig. Igår var vi barnvakt till Ava, dotterdottern i Malmö. Konrad var också med. Besökte bl.a. Akvariet i Malmö museum med barnen . 
Idag har vi varit i Folkets Park och lekt på stora lekplatsen. Till lunch kom Johanna, medelst tåg, och vi gick sedan till Malmö Opera och såg den helt otroligt bra föreställningen av "Skönheten och odjuret". Huvudrollsinnehavaren, skönheten, kommer från vår lilla kommun, Tranemo, och började sin karriär i Torpaspelen. Ganska häftigt, tycker jag.
Två timmar drygt, tar det med bil, från Karins hus till Johannas. Och här är jag nu, i gästrummet, för att kunna vara barnvakt då pappan har jour på sjukhuset och mamman ska jobba med sina hästar. Bubbel blev det på Operan, så det här jag inte blivit utan. Fakafelrullen som vi åt innan vi åkte hem, den var god... men trerättersmenhn hade förstås varit bättre. Och han som jag träffade på nyår 1973, han har tagit med sina katter och åkt hem till Grimsås. Förhoppningsvis hämtar han vid tåget i morgon kväll, då när det både blivit nytt år och nytt decennium . Vilket kommer att inträffa vare sig jag är vaken eller ej.

Så gott nytt år alla ... 
Önskar att vi alla kan vara snälla mot varann nästa år och alla andra år! Snälla, öppensinnig,  medkännande och förlåtande , det är min nyårönskan!
God natt!

15 kommentarer:

  1. Trevligt att läsa om dina minnen från olika nyårsfiranden under åren som gått. Fick mig att stanna upp ett ögonblick här och göra en sådan reflektion också ... det blev en nostalgisk minnesresa i tanken :)
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom att vara vaken till kl 12, och kollade på Endre i mobilen. Oj, vad det lät av fyrverkeripjäser vid tolvslaget. ... lät som artilleri långt bort...några km till stan fågelvägen

      Radera
  2. Tack och God fortsättning på 2020.

    Jag minns inte ett enda nyårsfirande i min familj, när jag var liten.
    Men det kan kanske bero på dåligt minne. ;)

    Från övre tonåren och framåt så blir det mer firande, och sedan går det lite "upp och ner" under livet.
    Just nu känns det mer som en vanlig dag - det är stort nog...
    Vi är relativt o-traditionella när det gäller olika sorters firande, inget måste för oss.
    Gårdagen spenderades med ett par från familjen, grekisk mat och sällskapsspel.

    Nu får vi se vad 2020 för med sig.
    De flesta år har ju lite av allt.

    SvaraRadera
  3. Jag ler....för nu kommer minnen även för mig när jag läser. Just 1973 flyttade jag till Ulricehamn och där träffade jag min blivande man som då var hockeytränare för det ganska nybildade laget HV71 men efter att vi träffades så blev han tränare för Nittorp :)
    Härligt att läsa att du haft ett fint avslut på året, nu hoppas jag att det fortsätter på det viset, kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag nyfiken. Bor sedan 1979 fem km från Nittorp ishall. Vad hette din man?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han heter Karl-Erik Halvarsson, efter Nittorp tränade han Ulricehamns IF och 1975 flyttade vi upp hit, där han hade sitt föräldrahem :)

      Radera
    2. Ska kolla med maken.. som aldrig var hockeyspelare, utan föredrog fotboll, i Grimsås och i Nittorp, om han kommer ihåg honom. Vad gjorde du i U-hamn?

      Radera
    3. Vi fick aldrig växa upp med vår mamma men hon bodde i U-hamn, så jag flyttade helt sonika ner dit :) Jag jobbade på en damfrisering, Salong Agneta. Dit kom det en tjej från Dalstorp och började jobba också men jag minns inte vad hon heter....tror hon har salong i Dalstorp nu (om jag inte minns fel)

      Radera
    4. Nej, det namnet känner jag inte igen, ska kolla lite med en fd arbetskamrat :)

      Radera
    5. Nu vet jag, hon heter Helena Halldén

      Radera
  5. Väldigt trevligt att få ta del av dina minnen kring nyårsfirandet. Eftersom min mamma fyllde år på nyårsafton var det oftast kalas eller fest av den anledningen. En lite speciell dag att fylla år på. När jag var ung fyllde min bästa väninna år samma dag så oftast var det fullt upp. Nu med en raketrädd hund är det desto lugnare.

    Mysigt att få umgås med barn och barnbarn och se "Skönheten och odjuret" på Stadsteatern. Är man som jag född och uppvuxen i Malmö och har haft ett antal skolavslutningar på Stadsteatern så är det så den heter. I mina öron låter Malmö Opera bara fånigt. Numera är det gamla Hippodromteatern som kallas för Stadsteatern men det är väl bara att inrätta sig i leden ;-) Förmodar att det låter lite finare med en opera...

    God fortsättning på det nya året!

    Mysigt att

    SvaraRadera
  6. Tänker att Hipp hipp är mer lik en stadsteater. Inget orkesterdike där inte. Fanns det ett sådant förr oxå. Var på Malmö opera första gången då jag såg Kristina från Duvemåla. Tror att även döttrarna var med den gången ...åkte bussresa. Hade förstås inte en aning om att det skulle bli många kommande besök, då döttrarna valde Lund som studieort var av den yngsta snabbt flyttade till Malmö och blev kvar där. Åker till Gbg ibland oxå..på deras opera. Ser nästan bara musikaler dock.

    SvaraRadera
  7. Intressant att höra lite om nyårsfirande under dina hittillsvarande år.
    Förstår att det var trevligt att umgås med barn och barnbarn under helgen och ha det fint.
    Skönheten och odjuret har jag sett för många år sedan, en upplevelse då, kommer jag ihåg att jag tyckte.
    Hoppas att du får ett fint och Gott Nytt År 2020.
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast idag är jag lite småtrött. Man blir inte yngre...och det känns. God fortsättning!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas