fredag 13 december 2019

Lucia


Det har blivit många luciaframträdanden genom åren.
Funderar på hur länge jag varit involverad i någon slags luciafirande. Mer än trettio år, det är jag säker på. Kanske längre än så.
När kantorn och missionskyrkans pianist gick i pension/lämnade skolan i Dalstorp, så var jag den självklara luciageneralen. Ett ansvarsfullt uppdrag, som jag gärna åtog mig.

När jag kom i kontakt med Grimsås luciaarrangemang, det minns jag mera tydligt. Det var 1993. Då var det 5  tjejer i  åk 8 som utgjorde luciatåget. Omröstning av den som skulle bli lucia var  en självklarhet på den tiden.
Högst 7 tjejer fick plats i luciatåget på denna tid. Det kändes inte så bra, det fanns år som det var fler tjejer än så, som ville vara med. Vem som bestämde vilka som skulle få vara med, det vet jag inte, jag bara övade in sångerna under de första åren. När det var luciauppträdande, så kom en "riktig" pianist från Tranemo och tog över.

Kommer dock inte ihåg när jag fick lov att spela ( klinka ) inför publik, när jag fick ta över  kompet och även vara med tjejerna i Bygdegården  och på det stora företaget, Nexans.
Vet att min äldsta dotter tog över luciaträningen några år, tror att jag var med i ett hörn då också. En annan duktig pianotjej, hade huvudansvaret några år senare.

Och jag, jag hade hand om skolans lucia. Ett ynka framträdande oftast, i kyrkan på luciadagen eller i nära anslutning till denna dag.



Så hände det sig att det var alldeles för få tjejer i åk 8 och 9. Det hände sig  t.o.m att alla inte ville vara med. Då kom man på, både från samhällsföreningens sida och från det stora företagets sida, att undersöka om skolans lucia ville ta över "lussefirandet". Det ville vi så gärna.

Dryga decenniet har skolan 5or och 6or fått framträda med sitt fina luciafölje vid minst sex olika tillfällen. Det blir så kul att öva, få man har något "riktigt" att öva till, något som ska visas offentligt, något som ska visas flera gånger.

Igår, den 12 dec, ville man ha luciaframträdande på det stora företaget. Vi passade på att boka kyrkan för att ha luciafirande för skolan, som "uppvärmning". Så här såg det ut! Varför det blev en så gul video, vet jag inte. Kanske det beror på att det fortfarande är lite mörkt ute. Bilderna som är tagna på samma minneskort har bra färg.   https://www.youtube.com/watchv=Bq0BMiWJ8eQ&feature=youtu.be

Tre framträdanden på det stora företaget gjorde vi efter det och som avslutning på dagen, så uppträdde vi för företaget pensionärer.

Nexans  betalar ut gage till eleverna, pengar som ska användas till klassernas traditionella resa i sexan. Fint för alla!

I morgon är det dags för nytt uppträdande, i samhällsföreningens regi.  Storstilade samhällsföreningen låter hela överskottet gå till skolan. Pengar som, tillsammans med bidrag från brukarrådet, blir till en resa för alla ca 75 elever i skolan.



Att ha en lucia i varje samhälle, det är ingen självklarhet längre. Tyvärr! Jag tycker att lucia är en så fin tradition, en tradition som alla kan ta till sig.

Lucia utses förstås genom omröstning, och alla som vill får vara med, naturligtvis. För första året någonsin, var ALLA i elever i 5an och 6an med i luciatåget.

På söndag har vi ett "extra" uppträdande , i kyrkan i Dalstorp. Där fick man inte tag på något luciatåg i år, och undersökte om eleverna i Grimsås ville framträda. Mer än hälften av tjejerna och killarna kommer att vara med.

Det känns lite som cirkeln blir sluten, då jag kommer att anslå mitt arbetslivs sista luciatågsackord, i den kyrka, i det samhälle, där allt började  för  någongång i slutet på 1980-talet...


Känns ändå lite konstigt , när jag idag öppnade det här mailet, från representanter på det stora företaget:

Tack för igår! Otroligt duktiga elever i år. De fick mycket bra kritik både från anställda och pensionärer. Kul med så många pensionärer i år också.
 
Stort tack till dig för bra framträdanden under alla år. Nu kan du gå i en välförtjänt pension så får du komma och bara lyssna och fika nästa årJ Hoppas ni är lika nöjda som vi är.

Allting har ett slut.... eller också finns det någon form av fortsättning. Den som lever får se.
Och om någon undrar... ja, lucia är min favorithögtid!

6 kommentarer:

  1. Luciafiranden är en vacker tradition. Lite synd tycker jag att många kommuner inte vill fortsätta med detta. Allt måste inte vara nytt utan vi kan få ha kvar en del av det gamla. Det behövs för alla människor. Ha en trevlig Luciadag.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så. Och den här blivande pensionären har lite tankar om hur hon skulle kunna hålla det vid liv ännu några år.

    SvaraRadera
  3. Oj ... du är ju ett riktigt Lucia-proffs! Intressant att läsa om ditt stora engagemang och filmen från kyrkan var fin. Det gula ljuset beror nog på att ljuset inte var så starkt och jag tycker det ser varmt och mysigt ut :)
    Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  4. Det finns saker som man gillar att göra...och en sak, det är att öva in enkla musikföreställningar. En fin helg till dej också.

    SvaraRadera
  5. Vilket ärofyllt och viktigt uppdrag du har! På vår skola håller en av musiklärarna i det och det är lika fint varje år. Jag tycker det är en bra sak för eleverna att göra tillsammans. Lucia är för mig en viktig och fin tradition så all heder till er eldsjälar som möjliggör att vi får uppleva denna fina stund!

    SvaraRadera
  6. Det var inte lite som du har hunnit med, då det gäller Lucia och uppträdanden. Där ligger jag långt efter. Jag har spelat förr, gitarr, men nu kan jag inte, vilket jag saknar.
    Jag är ju blyg så att stå framför publik är inget som jag tycker om, men människorna blir så glada, så det är en fröjd att se.
    Roligt att se dina vackra bilder med Lucia, tärnor och tomtar. Och, blommorna, så otroligt vacker bild.
    Jag misstänker att du inte kommer att ge upp detta spelande och sjungande, det ger så mycket, utan du kommer att hitta en ny väg bara. Det är så tacksamt att veta att det finns eldsjälar som håller våra fina traditioner levande.
    Trevlig helg.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas