måndag 23 december 2019

Traditioner


Läste ett inlägg från en av mina nyfunna bloggbekanta om att man firade Lilla julafton idag.
Vadå? tänkte jag. Har aldrig hört det begreppet. Idag är det "Dan före dan", en dag full med bestyr och sannerligen ingen julafton. En tanke utifrån julafton är f.ö. att när jag var barn, så var det mycket som skulle fixas på julafton också, julfriden- i den mån man fann någon sådan- den behövde inte infinna sig förrän på julaftonskvällen. Speciellt som det är juldagen som är den riktiga DAN.

Iallafall, lilla julafton, nej, det har jag inte hört talas om.
Lillajul, däremot, den pratade man om när jag var barn. Julgranen kunde stå som längst till lillajul. Som tur var så kom den ut tidigare, oftast i samband med "julgransruskning" - en liten festlighet där barnen gick från hus till hus, fick äta kakor och saft, leka lekar och sedan klä av granen och slutligen bära ut den barrande förtorkade veden.
Vid lillajul, så åt man lutfisk, sparad sedan julen. Dopp i grytan förekom också,  fast skinkspadet, det hade man  nog inte sparat. I en bondes hus, där fanns det mycket fett kött, insaltat kött, att göra doppespad av.

Lillajul, den infaller i början av februari. Marie kyrkogångsdag, kyndelmässodagen, ljusbärardagen- ja, den har många namn. Den firas till minne av att Jesus bars farm i templet iallafall. Sen förstår jag själv inte riktigt hur evangelierna hör ihop, i något av dem så flydde den heliga familjen till Egypten för att undkomma Herodes och hans uppmaning att döda alla pojkar i Judalandet.
Men det kanske var senare.....

Vi har olika traditioner, i olika delar av vårt land. Det är roligt att få ta del av varandras sätt att fira högtiderna på.
Toarpskronan kom fram i kväll. Den får komma fram då man är klar med julbestyren, och julen verkligen står där utanför dörren och väntar. Tror att just denna typ av ljusstake/krona är typisk för min hembygd, Toarps socken.
Eller kanske bara jag inbillar mig, det kanske finns massor av liknande skapelser med olika namn.


 Tog dagens promenad före lunch och passerade denna plats. Här står hjulen verkligen för dörren... eller också har de bara däckat av den långa "för-hjul-förberedelsetiden". I morgon släpper vi äntligen in det som stått utanför och väntat i över en månad ...

GOD JUL ALLA!


4 kommentarer:

  1. Kul att läsa om olika traditioner!
    Vill önska dig en riktigt GOD JUL!

    SvaraRadera
  2. Själv var jag säker på att lillejulafton var ett välkänt begrepp men insåg att det är typiskt för Skåne och Blekinge. Hur som helst så är det trevligt med olika traditioner och att sådana bevaras.
    Men nu är det väl julafton hos alla ;-)

    God Jul!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas