fredag 7 februari 2020

Apelsiner


Såg på Facebook, för några veckor sedan, att någon hade skickat efter en låda apelsiner direkt från odlaren i Spanien.  Lät ju spännande, så jag var inte sen att ta efter.Beställde en låda med 5 kg  sen-säsongsapelsiner. Betalade direkt, drygt 200 kr. Leverans  lovades till den 5 febr, och som jag förstod det, direkt hem till dörren.
5 februari, det var i onsdags. Förvarnade maken, som är hemma på dagarna, att det med stor sannolikhet skulle dyka upp en apelsinlåda i samband med att Postnord levererade posten.
 ( Kattmaten från Tyskland brukar komma direkt till dörren, trots att den ibland väger upp mot 20 kg!) Men jag var inte 100 % säker, lådan skulle också kunna komma till ett av våra två vanliga hämtningsställen, Hestra eller Tranemo.

Efter att jag avslutat dagens elevarbete i onsdags, så fick jag ett SMS från Postnord. Vi har besökt dej kl 13.36, för att lämna ditt paket, men kunde inte leverera. Försändelsen kan hämtas på ICA i Tranemo i morgon efter kl 16.00.


Ingen större skada skedd, tyckte jag, och bannade mig själv att jag inte sagt till C-E att han skulle invänta den blå Postnordbilen, innan han gav sig iväg för att uträtta ärenden.
( Han hade väntat till kl halv två , sedan tröt tålamodet och han åkte i väg. Inte många minuters miss alltså. Men nära skjuter ingen hare ..... )

Igår eftermiddag fick C-E leg och försändelsenummer och gav sig iväg för att hämta apelsiner.
Det fanns inga apelsiner att hämta.
Jag hade fått en länk att följa paketets väg, i samband med SMS från Postnord.
Kollade var paketet var.
Det hade varit i grannsamhället, Limmared. Där hade det blivit inlämnat kl 12.27- och sedan tillbakaskickat, samma tid,  för utlämningsstället stämde inte.


Tranemo ICA ligger 5-6 km från Limmareds ICA. Hade varit lätt att åka till rätt utlämningsställe.Tycker jag. Det fanns ju mycket eftermiddag kvar ....
Dryga fem kg apelsiner fick fortsätta sin färd. Jag  följde deras resa med största intresse, för nu hade det här blivit riktigt dumt.

Ringde till PostNord, fick tala med en trevlig person, som lovade att lådan skulle var på plats i Tranemo idag, efter klockan sexton.

Nu blev jag nyfiken på vad apelsiner tog vägen i väntan på leverans till Tranemo.

Kl 18.36 nådde den gula frukten Härryda. Det enda jag vet om Härryda det är att de har/har haft en fångvårdsanstalt. Och så ligger det på vägen till Göteborg, nära Landvetter.
Googlar och finner att i Härryda så finns ett stort hus, som det står Postnord på.
Där skulle då mina apelsiner tillbringa natten, innan de kördes till Tranemo.


Trodde jag.
Klockan 02.27 anlände de till Torsvik, söder om Jönköping.
Googlar man på Torsvik, så ser man att de också har ett hus som det står Postnord på. Dock inte alls så stort som i Härryda.

Underliga är Postnords vägar, det måste man säga! Inte konstigt att de har problem, när varorna körs runt och lämnas på fel ställen.


Bestämde att vi skulle utnyttja den extra resan till Tranemo och ta en promenad längs den populära slingan runt sjön. I väntan på apelsinerna.
Nu ankom de tidigare än beräknat, redan 12.25 intog de sin plats på utlämningshyllan, i den stora ICA-affären.

Någon timma senare, fick jag äntligen se de gula frukterna, genom hålen i den stabila papplådan.


Runt sjö-promenaden tog en dryg timme. Det blev många fotostopp. Jag tycker så mycket om gråvädersbilder: Verklighetens gråväder är jag mindre förtjust i!


Apelsinlådan var väl emballerad. C-E fick gå lös på den med en kniv för att få upp locket. Inuti lådan låg drygt 25 gula frukter av lite olika form och storlek. Två var lite skadade, men gick alldeles utmärkt att äta, då jag skar bort en liten bit.
Det fanns med ett brev i lådan, som berättade att apelsinerna kommer från Valencia, att det är en skörd från sensäsongen, vilket ger söta och saftiga apelsiner.  De är inte vaxade eller behandlade på något sätt, så de har begränsad hållbarhet.
Så nu blir det till att käka ett par apelsiner om dagen - vilket inte är något problem för mig. Anser absolut att apelsiner är den godaste frukt som finns. Och med tanke på att två små killar ska stanna hos oss några dagar, så tror jag att de också villigt kommer att hjälpa till.


Smaken? Ja, nu har jag bara de två som var lite skadade att bedöma. De var söta, men de vanliga affärsköpta apelsinerna från förra omgången, hade ännu mer apelsinarom. Saftigheten får högsta betyg. Nu skar jag de skadade apelsinerna i klyftor, så jag vet inte hur de är att skala, men de kändes lite svårskalade. Nu är apelsiner lika goda i  skurna klyftor eller skivor, så den detaljen är inte så viktig.
Om jag kommer att skicka efter fler produkter direkt från odlaren? Ja, det får framtiden utvisa. Det är absolut inte omöjligt. Och så måste ju Postnord få en chans att revanschera sig, och läsa rätt på Limmared /Tranemo. Fast allra bäst är förstås att ha tålamodet och vänta ut postbilen, för om någon gjort det, så hade det ju blivit rätt direkt.

16 kommentarer:

  1. Oj, vilken resa dina apelsiner fick!! Och vilka härliga bilder du fick ta, helt underbara <3 Bättre lycka nästa gång med beställningarna om det blir nåt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns lite bra att köpa direkt. Sen kanske leveransen är tokig, att det är mer miljövänligt med större kvantitet. Tror att de gick med båt. Kom till Malmö som första anhalt i Sverige.

      Radera
  2. Även om det nu inte gick som på räls och dina apelsiner fick åka en lång omväg så var det spännande att beställa frukt direkt från odlaren. För er del blev det dessutom en extra utflykt och en promenad i fina omgivningar.

    Själv äter jag bara blodapelsiner men någon import från Sicilien har det inte varit tal om än så länge.

    Trevlig fredagskväll!

    SvaraRadera
  3. Blodapelsiner, är inte de sura saker? Kommer ihåg blodapelsiner från barndomen. Då var de vanliga. Iallafall hos oss. Har nog köpt en gång i vuxen ålder, och de var så sura så....aldrig mer. Men jag kanske hade otur? Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att de är så sura men visst, vanliga apelsiner är klart sötare. Själv gillar jag det där lite surare.

      Radera
  4. vackra intressanta vyer, jag köpte sist en påse win-win apelsiner och grape på Willys, sex stycken för 10 kr, kanske med litet märke på skalet, annars prima, mums.

    SvaraRadera
  5. Upp så, de är säkert lika bra. Men man måste ju TESTA. God kväll!

    SvaraRadera
  6. Underbara gråvädersbilder!
    Spännande att importera sina egna apelsiner - och en lång spännande resa för dem innan de kom fram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ätit några nu. Några var supergod, någon lite mindre smak på.

      Radera
  7. Det var riktiga globetrottapelsiner. Att själv importera har jag aldrig funderat på. Trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror nog att jag skickar efter mer frukt. Skillnad på behandlad -vaxad- frukt och inte

      Radera
  8. Jag gillar också gråvädersbilder och i dessa dagar är det inte så mycket att välja på. Fina bilder som du visar.
    Vilket äventyr för dina apelsiner. Hoppas att dom var riktigt goda. Jag tycker mycket om apelsiner och köper så ofta jag kan. Har nu ett par kilo hemma.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märker att apelsinerna har kört hållbarhet. Nästa gång ska jag inte köpa sensäsongapelsiner. Nu blir det till att äta! Och baka av kanske. Ja, gråvädersbilder är fins.

      Radera
  9. my companynavigate to this website useful referencenext page navigate hereyou can look here

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas