lördag 1 februari 2020

TV-kväll


Fredag och lördag, det är tv-kvällar.  Man är kräsen, det medger jag, men det är nästan bara fredagutbudet på gratis-kanalerna som "duger"  åt denna tant. I kväll börjar melodifestivalen
( vägrar säga mello, avskyr fåniga förkortningar), och har jag inget annat för mig, så kollar jag gärna på det programmet. Intresset ligger nog kvar sedan barndomen. De gamla melodifestivallåtarna kan jag många av, de nya rinner av som vatten på en gås. Men en stunds underhållning är det !


Funderade lite över fredagskvällens TV-program, under dagens promenad. Blev inte så långt idag, bara en runda på dryga tre kilometer. Försöker ju hitta nya foton  till bloggen på promenaden.... det var svårt idag.... bara de tre första är färska, de andra är dagsgamla eller veckogamla.

TV-kväll var det. Fredags tv-kväll:

Go kväll: Inte så ofta man hinner till tv-fåtöljen så att man ser hela programmet. Igår såg jag nästan från början. Melodifestivalsmikrofon bakades i rutan. Såg inte så gott ut. Miriam Bryant pratade och sjöng. Hon har absolut trevligare sångröst än pratröst. Synd bara att sångens artikulation var så dålig, så att orden inte riktigt gick fram. Trots att hon sjöng på svenska.
Regina Lundh var med och pratade om viktiga personer i sitt liv. Har alltid tyckt att hon varit en provocerande kvinna,  har inte riktigt kunna med henne. Förstår henne bättre då hon berättade om sin uppväxt hos farmor och farfar, längtan efter de alltför upptagna föräldrarna ( varav fadern hade ensam vårdnad) och hur viktig hennes son är för henne.
Som gravt medelålders, så har blivit mer "vanlig", mer lätt att förstå och identifiera sig med.


Rapport tog mest upp Coronavirus och Brexit. Samt 2019 vanligaste namn på nyfödda.
Har inte riktigt förstått om man ska vara bekymrad över att viruset ska  fortsätta sprida sig i Sverige eller ej. Litar inte på myndighetspersoner när de försäkrar att kvinnan i Jönköping isolerat sig självmant, då hon fått hosta.
Det är väl så med många av oss, vi stänger av och tänker att det rör inte mej.... ända tills man står för fullbordat faktum.
Några av mina yngre spinmixkollegor skämtade efter torsdagens pass: - Vi har druckit så mycket Corona, så att vi är säkert skyddade. Nu gillar jag inte blasköl, smak ska det vara , så jag har bara smakat den fadda drycken en enda gång. Förresten så tyckte jag inte att  försöket till skämt var så kul.
Varvid frågan uppkommer: Vad får man skämta om? Men det tar vi en annan gång!

Brexit är ett faktum. Efter år av käbbel hit och dit. Även om jag tycker att beslutet är heltokigt, så ska han; Boris Johnson, ha heder av att ha fått fram ett avslut. Resa till favoritlandet ( ja, ett av dem ) kan vi göra med eller utan deras medlemsskap i EU. Under alla år så har ju Storbritannien varit det enda EU-land som krävt uppvisande av pass vid ankomst... och  även vid in och utpassering ur Sverige.

Vanligaste namnen för barn födda 2019: Alice och Lukas. Så charmlöst att döpa sina barn till vanliga namn. Eller inte.... tycker man ett namn är fint, så ska man förstås ge sitt barn det.


På  spåret: Relativt lätta resmål. Blandat vad det gäller frågorna. Imponerad när de tävlande kan svara på sådant som jag inte har en aning om. Ibland är det tvärtom, jag kan svaret på - i mitt tycke - en superlätt fråga, medan de tävlande svarar helt by - west.
Ett  av resmålen igår var vår närmaste stad, Ulricehamn. Insåg vilket resmålet var på åtta-o
poängsnivå.
Stockholmsfolket/skånemänniskorna hade inte mycket koll på den vackra staden vid Åsunden.
Följdfrågorna var rätt bedrövliga, tre av fyra hade bara lite anknytning till staden. Där hade man kunnat göra bättre ifrån sig, från programledningens sida. Tänkte att det säkert skulle komma någon Änglagårdsfråga.,. men det gjorde det inte...
Hade nog spelat ganska jämt med de tävlande, om C-E och jag varit ett lag....


Skavlan: Rolf Lassgård som första gäst. Lite prat om hans kommande film, Min pappa Marianne. Mest pratades det om Lassgårds storvuxenhet. Kände mig nästan kränkt, där jag satt i TV-fåtöljen. Jag har alltid varit storvuxen, på gott och ont...Man ser ju bra i en folkmassa, man kan kliva över höga stängsel då man är lång.... men många gånger har det varit jobbigt också. När man var ung och ute på dans.... små spinkiga killar bjöd ju inte upp den storvuxna tjejen. Har fortfarande kvar en del av komplexen... skulle t.ex aldrig ge mig ut på pensionärsdans... men däremot gärna på gammaldanskurs...
För mycket fokus på storvuxenheten, istället för att låta det vara ok att se ut hur som helst.... ens grundkroppsform, den är ju som den är.
Carina Bergfeldt har jag följt på Instagram, alltsedan hennes otroligt gripande sommarprogram. En sådan härlig människa det är, hon tog över programmet och bara pratade på. Om allt som Skavlan möjligen tänkt fråga. Har följt hennes graviditet på Instagram, och känner mig lite orolig inför förlossningen... precis som jag gjorde med mina egna döttrar....det är så mycket babyförberedelser... men att allt ska gå bar är inte självklart.
Önskar förstå henne och hennes danske make - som hon pratar engelska med- allt gott!
Danska är svårt - var med i EU-projekt i skolan under några år,  och träffade flera danskar. De tyckte förstås att de skulle prata danska med kvinnan från Sverige. Var glad när de som kom från övriga Europa vad med i samtalet, så att engelska blev det naturliga språket.
Så kom polisen från Utöya. Det är fortfarande svårt att ta in, det som hände där. En sådan där " jag lyssnar, men stänger av känslorna-grej".


Svenska nyheter: veckans favoritprogram. Under vårens tio program så är det Kristoffer Appelgren som raljerar över det som hänt i veckan. Blir så imponerad över deras utförliga nyhetsbevakning och den research som görs, för att hitta klipp från tidigare nyhetsprogram som står i kontrast med det som sagts i veckans nyhetsflöde.  Många skratt blir det under det halvtimmeslänga programmet.
Lillasyster till Greta, Beata Ernman ( varför har töserna olika efternamn) fick komma fram i rampljuset. Hon har ju alltid stått i sin systers skugga.  Jistantanes vilken pipa Beata har, vete sjutton om den inte är bättre än mor hennes.


I maffians mitt: en ny brittisk thriller. Gillar verkligen brittiska TV- serier. Danska också. En del svenska. I maffians mitt så skulle en av mina favoritskådespelare, David Dencik, ha en huvudroll.
Vad som menas med huvudroll kan du funderas över, då halsen hans blev avskuren redan i första avsnittet. En annan favoritskådespelare - den riktiga huvudrollen ( ?) - James Norton, överlevde del ett - så jag kommer att ge serien ytterligare en chans, även om den ligger lite för sent för mig, är slut en halvtimme före midnatt.

I kväll blir det melodifestivalkväll, som sagt. Fram tills dess så är sannolikt husets enda tv-apparat ockuperad av brittiska fotbollsspelare. Händer f.ö. ganska så ofta på vardagskvällar också...tror inte att Brexit påverkar betalkanalernas bevakning av Premier league.... och andra ligor också.
Men jag är van, önskar bara ibland en film från samma betalkanal  eller annan betalkanal Sådant händer bara när jag är ensam hemma en kväll - och det tycks jag aldrig vara nu för tiden.

10 kommentarer:

  1. Det var många program som ni hann se. Själv såg jag "På spåret" och sedan filmen "The King's speech som var väldigt bra. Jag hade sett den på bio tidigare men den tåldes att ses om. I går blev det melodifestivalen och sedan en deckare. Avkoppling för stunden båda programmen.

    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg nog samma igår.The Kings speech är bra. Såg på den tiden man kunde beställa dvd med posten. Lovefilm. Ser aldrig film med reklamavbrott. Så störigt! Ha en god dag!

      Radera
  2. fina foton, jag tycker det finns en bra film varje dag i gatiskanalerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen för sent för mig. Reklamkanaler och film, nä det fixar jag inte. Alla dessa avbrott. Dessutom är det ofta fotbollsspelare som invaderar Tv:n. God söndag på dej!

      Radera
    2. vi har bara svt och svtPlay, där finns massa bra filmer, utan avbrott.

      Radera
  3. Go'kväll är ett bra program, innehåller lite av varje och det är bra! Brexit är jag urless på, det har tjatats så mycket om det, så jag bryr mig inte längre. "På spåret" ett favoritprogram och jag blev rent av glad när Ulricehamn var med :D Precis som du så visste jag det på 8-poängsnivån! Sen nämner du andra program som jag inte sett, om nåt startar efter 22 så är det kört för mig, då är tanten trött i ögat ;)
    Hoppas du får en toppensöndag, det som är kvar :)

    SvaraRadera
  4. Har tänkt anmäla mig till "Gör om mig" Blir inte av. Svårt att göra om tjock tant till stilig tant, Tänker jag. Kram på dej!

    SvaraRadera
  5. Bra resumé, kan jag tro, för jag såg inte alla dessa program. TV nyheterna såg jag och På spåret. Där var vi 5 poäng under det sämsta paret, så vi var dåliga denna vecka.
    Härliga bilder som du visar, dom gillar jag. Fåglarna, suveränt fotat.
    Trevlig söndagskväll.
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Fåglar genom köksfönstret. Då brukar ni vara bra, om ni anser ert resultat dom dåligt. Svåra frågor oftast. Nu blir det ännu högre svårighetsgrad, när det blir semifinal och final. Är så dålig på utomeuropeiska städer. Kram på dej!

    SvaraRadera
  7. Jag gillar också Gokväll och har haft samma tanke som du att anmäla mig till Gör-om-mig, men då hade de antagligen behövt utöka programtiden. På spåret gillar jag med och min man och jag tävlar alltid i par mot de som finns i TV-studion. Vi klarar oss hyfsat bra. Danska har jag inga svårigheter med, men jag har ju alltid åkt över sundet väldigt ofta och även gått en utbildning där.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas