tisdag 21 juli 2020

Tisdag

Veckovilsen!
Hur klarar man tillvaro-strukturen när man är helledig? Det är en fråga som jag ofta ställer mig så här i helledighetstider.
Jag tror ju att det är lördag eller söndag varenda dag, för jag är ju ledig. Möjligen fredag, för jag vande mig nästan vid att vara fredagsledig under året som gick. ....
Sa det till C-E idag, då jag var säker på att det var söndag en stund, att det är en jädrans tur att det blir några dagar att hänga upp veckostrukturen på, även under kommande år.


Fortsatt mor-mor/morfardag på tisdag och jobbdag på torsdag.  Tror att jag ska kunna få lite insikt över var i veckan vi befinner oss, på det sättet.

Ställde frågan till Konrad i dag, då vi var på besök hos familjen en stund: - Nu när det blir höst och mamma och pappa ska jobba igen, och mormor och morfar kommer varje tisdag, vill du gå på dagis då och vi bara tar hand om Karl-Petter eller vill du också  vara hemma med oss?
- Jag vill att vi båda ska vara hemma, sa Konrad.

Så får det bli. Dubbel rolighet, alltså - och dubbelt livat!


Vi har inte varit på besök hos familjen på ett tag, utan träffats i Halmstad och hemma hos oss. Bestämde i helgen att vi skulle ta en sväng över gränsen till Småland. På tisdag.
Hörde något om att fruntimmersveckan hade börjat. Ojdå! Redan dags för den tiden på året! Då måste jag ju kolla när namnsdagarna infaller.

Och tänk att mor i huset hade namnsdag både i dag och igår. Då måste jag ju baka en tårta och ta med.'

Så fick det bli! En pinnociotårta. Blev bra och smakade alldeles utmärkt.
Och lite blommor från trädgården. Dock inte denna ros, för den växer hemma hos namnsdagsfiraren.


Bakade bullar och kaka i går. Det var alldeles slut i bullförrådet. Och nästan i kakburken.
Bullarna blev extremt bra, men då jag skulle baka havrekakor då blev det lite fel.
Bikarbonat ingår i receptet. En tesked.
Det har jag ju en stor påse av, tänkte jag. Tog fram den stora påsen och tog en ordentlig tesked och hällde ovanpå mjölet. Började blanda......Eller var det bikarbonat som jag hade en stor påse utav?
Tittade lite närmare på påsen i handen! Citronsyra var det som jag hade en stor påse av, javisst, så var det.... har ju använts till saft av olika slag....
Smakade på smeten. Den var syrlig. Minst sagt.
Dags för ett nypåkommet recept då, tänkte jag och letade fram rätt påse. Natron Bikarbonat.

Kakorna blev riktigt goda. De flöt ut lite extra och blev som knäckflarn. Med russin i. Syrligheten hade försvunnit och tillsammans med bikarbonaten bildat   koldioxid.  Förmodar den pensionerade - tidigare i ämnet, passionerade- kemiläraren.

Svarta vinbären har börjat mogna och jag tyckte att C-E skulle koka sig lite gele. ( Det är bara han som använder det, eftersom jag inte förstår varför man ska lägga socker på maten)
Sagt och gjort, han fick ett recept av mig, plockade fyra liter bär och följde sedan anvisningarna. Tills det var dags för ev, konserveringsämne.
-Jag brukar ta Natriumbensonat, sade jag. Det funkar bra. Lägg i en tesked. Jag ska leta fram påsen,



-  Kom, ska det vara så här, hörde jag en stund senare, då jag var i källaren och ordnade med tvätten. Ska det pösa upp så här?

Det var ingen bra dag i går, för man ska inte lägga Natron Bikarbonat i gele. Det blir en jäkla massa skum - och koldioxid, då karbonaten reagerar med syran i saften.

MEN.... smaken var fortfarande bra , mycket bra.... och gelen fortsatte att vara just gele. Med skum överdrag.

Så två nya recept såg dagens ljus i vårt hus igår. Då när det var måndag.
Tror inte att de kommer att publiceras.
För egen del, så blev jag ytterst orolig över att demensen är i starkt antågande .....
Inget konstigt hände med dagens bakning.... men känner man sig som söndagsfirare fast att det är tisdag... ja då bör man kanske fortsätta att vara lite orolig.
Eller också kan man skratta åt alltihop.



12 kommentarer:

  1. Haha ... ja, ursäkta skrattet, men oj vad jag känner igen mig! Både om att vara dagvill och blanda ihop en del av det som finns i burken med påsar innehållande bikarbonat, citronsyra och annat "bra att ha". :)
    Borde kanske baka något, men ids inte ... inga gäster inbokade, så det får vara.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men något sött till kaffet, det är allt gott! Macka går förstås oxå bra. Gillar att baka bröd oxå, och det är tur att jäst är svårt att blanda bort.
      Kram!

      Radera
  2. Ler av igenkänning.
    Vi har precis diskuterat det där med veckodagar och hur hopplöst det börjar bli att hålla reda på dem nu. Har liksom inget att "hänga upp" veckan på som förr.
    Maken säger att han tycker det känns som söndag - varje dag.
    Men idag är det Onsdag...tror jag. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja idag känns det inte som söndag. Inte helg alls. Inte heller fredag. Så då finns det ju bara fyra dagar kvar att välja på. Och Hoppas på att någon är rätt. 😊

      Radera
  3. Ha ha, ja det är lätt att bli dagvill när man är ledig. I mitt blogginlägg önskade du mig faktiskt en fin söndagseftermiddag men jag nöjer mig med torsdag för ledigheten går fort nog ändå.
    Kul att tårtan blev uppskattad men det är en bra tårta som kan varieras en hel del. Här är favoriten att den fylls med banan- och chokladgrädde. Syrliga kakor går säkert också att äta.
    Så mysigt att rå om båda barnbarnen!

    Ha en fortsatt fin onsdag ;-)

    SvaraRadera
  4. Nej, nej, jag menar så klart onsdag :D :D :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att jag struntar i dagarna . Får vänta några veckor tills dess jag bryr mig alls. Fast, du har rätt, det känns som torsdag idag! 😊

      Radera
  5. Det bästa är att skratta åt alltihop, det gjorde jag. Två nya recept, det är inte dåligt, men så kan det bli och eftersom det blev bra, så fortsätt i samma stil, vem vet vad ni två kan uträtta tillsammans.
    Dagvill är jag ofta, kanske för att jag är pensionär. Men, ibland kan det rätta till sig och bli rätt dag, så vi ska inte ge upp.
    Mysigt att umgås med barn och barnbarn.
    Ha en finfin torsdag. Ja, det är den dagen som är idag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, regn är så det får bli. Skratta åt alltihopa. Ha en fin torsdag, du också! Får nog utgick kolla om jag kan plocka lite blåbär...

      Radera
  6. härlig doft av rosor... ibland kan man läsa fel, men citronsyra inte så farligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det smakade ju riktigt bra. Även gelen har fixat till sig efter den våldsamma reaktionen.

      Radera
  7. Ställde frågan till Konrad i dag, då vi var på besök hos familjen en stund: - Nu när det blir höst och mamma och pappa ska jobba igen, och mormor och morfar kommer varje tisdag, vill du gå på dagis då och vi bara tar hand om Karl-Petter eller vill du också vara hemma med oss?
    plain vest tops bulk
    buy quality t shirts in bulk

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas