söndag 26 juli 2020

Havsbad


Havsbad är härligt. Även om jag faktiskt gillar insjöbad allra bäst. Bada gillar jag iallafall.
Tog en tur till Halmstad i går. Kändes inte som om det var läge att övernatta, med tanke på hur vädret förväntades bli

När man befinner sig i en gammal stuga, utan några mer faciliteter än de allra nödvändigaste, ja, då vill man ha sol och någorlunda varmt - annars kan man likaväl stanna hemma i det stora bekväma huset här hemma.


Har haft lite lösa funderingar på att riva det gamla huset och låta bygga upp en modern liten sommarstuga, som också fungerar som åretrunthus. Men det har stannat vid tanken. Om man skaffar sig ett nytt, dyrt hus, så känner man säkert  man behöver utnyttja det på ett helt annat sätt än vad vi känner med det gamla huset.
Är det fint väder, så åker vi dit. Är det inte fint väder,  ja, då får det räcka med lite tillsyn  då och då.


Den varma sommaren, för två år sedan, då utnyttjades huset flitigt.  Förstås!
Denna somrar, och alla andra "skitsomrar", så blir det inte så många övernattningar. Mera dagsresor, för att ta tillvara enstaka fina dagar.
En sådan dag var det igår, lördag.

 


Sen kan man diskutera om det är en "skitsommar" denna sommar.
För naturen tycks det iallafall inte vara det. Det växer och frodas som aldrig förr.
Skog och mark är fulla av bär, och i många trädgårdar kommer det att bli gott om frukt.
Grönsakslanden levererar och blommorna prunkar i rabatterna.
Ändå tycker vi att sommaren är dålig, för att det inte är så varmt så det lockar till sol och bad.

Sol i övermått är ju dessutom inte alls bra.....och även om inte havsvatten eller insjövatten lockar till några längre simturer, så går det visst att ta sig ett dopp om man vill det.

Trots detta- jag klagar jag också - jag vill ha blå himmel med vita moln, en sol som värmer och 22 - 24 grader.



Bestämde redan i mitten av veckan, att när det blir ok väder nästa gång så åker jag till Halmstad och utmanar mig lite. Visste att C-E inte var intresserad av den utmaningen, men han åkte iallafall med och fixade lite vid stugan.

Min egen lilla utmaning, den har jag inte genomfört under alla år som vi haft tillgång till stugan. Alltså i 43 år... Farfar köpte stugan 1977, och tyckte att hans tre barn skulle vara delägare. Så blev det- men  att dela en liten stuga, det är inte lätt när de gamle är borta- så vi köpte ut den för ungefär tio år sedan.
Iallafall, min lilla utmaning- vilket kan vara en lagom utmaning för en tant på 66, det var att vandra längs hela Östra stranden, från början till slut, och sedan gå genom naturreservatet, som ligger ovanför själv kustremsan under någon kilometer, på vägen tillbaka.

Ovan syns vändpunkten, här tar stranden slut i och med att Fylleån rinner ut i Kattegatt.


Fylleån lär ha fått sitt namn just för att den varit en smuggelväg för sprit förr i tiden.
Det är en å som nästan borde höra till de halländska floderna, Viskan, Ätran, Nissan och Lagan- då den är hela sex mil lång och rinner upp en bra bit in i Småland.


Naturreservatet, det är ett hedlandskap.
Det finns fortfarande ganska höga dyner kvar vid denna delen av stranden. Längre norrut är de nästan helt bortspolade.


Det brukar beta en del kor på delar av det stora området, men detta år syntes det inte till några kreatur. Inte heller spår av dem.  Vore synd om det inte betades, för det behövs för att delar av området inte ska växa igen för mycket.


Jag brukar varje år ta en cykeltur till reservatet och njuta av den ljungtäckta marken.'
Detta år fanns  var inte den vanliga ljungen i blomning ännu. Men klockljung fanns det gott om. Kanske den håller på att ta över mer och mer.


 Södra delen av östra stranden är ett naturistområde.
Känns lite pinsamt att gå förbi på stranden, men som tur var, så såg jag bara ett par damer uppe i dynerna.  Men lite senare, så hade det visst tillkommit lite naturister.


... och ännu mer klockljung.


Kom in på asfaltsväg, då jag kom fram till campingplatsen.
Kändes onödigt hårt för fötterna, som gått långt på mjukt underlag.
Bättre att följa campingfolket, och ta vägen ner till stranden igen.


Utmaningen var väl kanske inte av det alltför utmanade slaget. Inte det minsta kuperat, bara rena njutningspromenaden- ja, utom 500 meter asfaltsväg då. Sammanlagt drygt åtta kilometer...

Men det är kul att bestämma sig för att göra något lite småutmanande, och sedan genomföra det.
Då känner man sig lite nöjd med sig själv.

Och visst blev det ett bad i havet, lite senare på dagen. Ganska så gott i vattnet, och eftersom det gick lite vågor, så behövde man inte går så långt ut i det långgrunda Kattegatt, för att få sig ett ordentligt dopp.

Förhoppningsvis, så blir det några fler havsbad under denna sommar. För nu har jag bestämt att det ska komma ett högtryck och parkera över södra /sydvästra Sverige under hela augusti månad.




12 kommentarer:

  1. Jag instämmer med dig i att jag inte tycker det är någon dålig sommar i år. Ingen jättebra heller, ömsom regn och ömsom sol. Trots allt mycket uppehållsväder och det gillar jag. Inte har det varit så kallt heller, säger jag som inte längtar överdrivet mycket efter uteblivna bad. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge man kan gå ut utan att ta på sig dubbla lager kläder, så är det helt ok. Kokadevktäm av bär från trädgården i kväll. Så härligt att kunna skörda , det hör verkligen en bra sommar till.

      Radera
  2. Jag skulle väl vilja säga att det är en typiskt svensk sommar men klart är att temperaturerna är lägre. Oftast fungerar det så där att äga saker tillsammans. När min mamma dog köpte min syster ut min del i sommarstugan. Det kändes inte optimalt att ha en sommarstuga 6 km hemifrån. Hade jag varit er hade jag satsat på en ny stuga. Det finns ju attefalls hus som inte är så stora men det beror ju på vilka krav man har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har pratat om hur vi ska göra med stugan, men mycket talar gör att den får vara som den är, så länge den hänger ihop. Vi har ju egentligen allt vi behöver, och man kan bo där veckoviscom man känner för det. Dock inte på vintern, det är den inte anpassad för. Och så får man åka hem och tvätta ibland, för tvättmaskin har vi inte plats med. Inte behov heller. MEN skulle jag få onödigt mycket pengar nån gång, så skulle jag nog göra slag i saken.

      Radera
  3. Vilka bilder du tar ,-))
    Ja skitsommar har det varit till en del då det inte bara regnar, utan stormar och öser ner och kallt! Sen brännhett.
    Men sommaren är inte slut än. Som du skriver för växtligheten har det varit en kanonsommar, blommor och bär ,-))
    Ja det tål att tänkas på om huset ska rivas, nu är det ju OK att inte åka dit.....
    Fint ser det ut på bilderna där ni kan bada!
    Då får man klämma in Fylleån med de andra som man skulle kunna som ett rinnande vatten ,-))
    Klockljung har jag aldrig sett, ser mycket vackert ut!
    Jättefin strand, ser så mysigt ut!
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockljung finns både på hedmark och nära mossmark, tycks det. Mycket av den växten i år.
      Stugan får nog vara som den är... Så får nästa generation bestämma... och det är döttrarna som mestctycker att den är charmig som den är. Så den kanske får stå tills den rasar...Kram!

      Radera
  4. Jag hade varit överlycklig för en stuga vid havet! Jag badar inte i insjöar, ska försöka lära mig. Havet däremot, där badar jag gärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får väl välja insjö. I för grumliga sjöar badar inte jag heller. Men sjöar som är delar av floder, de brukar vara riktigt fräscha. Favoritbadställe, det är en sjö i Nissan.

      Radera
  5. Underbara bilder från din vandring! Härligt att promenera längs stranden!
    Här har vädret varit som en normal svensk sommar ska vara - sol och en del regn och lagom temperatur, så jag tänker inte klaga på vädret, men jag vet att många har haft otur med mycket regn och inte alls så sköna dagar ...
    Ha en ny fin vecka!

    SvaraRadera
  6. Tror att ni haft lite bättre på östkusten. Någon grad varmare och mycket mer sol.Ligga och pressa på stranden, det gör man väl inte på samma sätt, i vår ålder. Ha det fint!

    SvaraRadera
  7. promenerade till havet igår, knappt tre kilometer, klippor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ordentlig promenad det oxå.Avundas dej som har så nära till hav!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas