söndag 5 september 2021

Banvall

 

'

Tanken slog mig, då jag läste lokala Borås Tidningen i slutet av veckan.

En dansare, som gästat Glasets Hus i Limmared under en tid, skulle avsluta sina framträdanden i samhället med en dans längs banvallen mellan Limmared och Tranemo.  I mina öron låter det heltokigt- men det fick mig att tänka: Jag vill cykla en bit banvall i helgen. 

Gamla järnvägen mellan Borås- Ambjörnarp/Svenljunga, eller Falköping - Ambjörnarp/Svenljunga är utmärkta asfalterade cykelbanor. Har cyklat från Ulricehamn till barndomshemmet I Rångedala några gånger. Var dock många år sedan sist. Det är ju en bit att ta sig från huset på kalhygget, till befintlig banvall.....


Med elcykel är det klart överkomligt att cykla till och från banvallen. 
60 höjdmeter nerför, förbi  den grunda Algutstorpasjön ( som under torrperioder är helt torrlagd) och förbi sorgesamma Brandsmo skola. 
Byggnaden var till salu för något år sedan och blev såld. 
Efter ett tag var den gamla skolan till salu igen-  köparen insåg att han inte skulle mäkta med att rusta upp den gamla byggnaden. 
Jag blir lite sorgsen då jag ser den fina byggnaden i stort förfall...


Snart framme i Tranemo,  solen värmde en del då jag cyklade förbi sjön utan namn,,,,,  
Det är Hjälmån som utvidgar sig till en sjö.... får kalla den Hjälmåsjön....


Vid gymnasiet  kunde jag svänga in på banvallen.....

Gymnasiet byggdes en bit in på nittiotalet. Jag tyckte att det var lite tokigt att lilla Tranemo kommun, med sina 11 500 invånare, skulle ha ett egen gymnasium. Ungdomarna behövde väl se lite nya vyer, åka till Gislaved, Ulricehamn, Borås. Jag insåg ganska snabbt att jag hade helfel i det tyckandet.  Tranemo gymnasieskola var klart ett lyft för kommunen. De flesta ungdomar har valt att gå i Tranemo, trots det fria skolvalet.


Där var banvallen! Äntligen! 
Ställde in batteriet på lägsta effekt. Då blir det som att cykla på min treväxlade Monark. Det gällde ju att njuta av  turen längs den gamla tågbanan....


Historiens vingslag: Broräcket fanns kvar sedan tågens tid.

Järnvägen Falköping- Landeryd lades ner i mitten av åttiotalet. Jag kommer ihåg, för jag och grannen ville ge våra små barn en upplevelse av att åka rälsbuss innan det var för sent. Vi åkte från Limmared till Sjötofta, steg av och fikade på gräsmattan utanför stationen och väntade in vändande rälsbuss.


Längs banvallen mellan Limmared och Tranemo finns ett antal konstverk/installationer.
Den här var fin och inbjudande.


Nätet... nja....

Rätt som det var hörde jag en manlig röst. En stark röst- kunde inte se var den kom ifrån... 
Blev lite småskraj..... man vet ju inte vad folk har för avsikter... även om man tror att en gammal tant är fredad.....
Kom på: Ljudinstallation- Diktläsning.....


Den här tavlan tycker jag var fin....


Närmade mig snart Limmareds fritidsområde, Fåle. Och fick dagens ko-bild.... nummer ett...


Den gamla banvaktsstugan: Rusta upp den! Låt någon få bo i den!


Limmared är fortfarande ett av de samhällen där Kust till kustbanan gör stopp. 
Det enda tågstoppet i Tranemo kommun. Såväl Länghem som Grimsås vill att tåget ska stanna vid de gamla nedlagda stationerna, och göra det enkelt för såväl pendlare som för dem som reser långväga. Men trafikverket säger nej!

Full fart på stora lekplatsen i Limmared. Och full aktivitet, med åskådare, vid padelbanan alldeles bredvid.

Inget fikastopp vid Glasets hus idag....

Hade faktiskt tänkt att bli volontär på Glasets hus, då jag gick i pension. En gräslig pytt i panna, där isterband var huvudingrediensen, fick mig på andra tankar. 
Numera äter vi sällan lunch på Glasets hus.... och allt beror på att jag/vi åt den gräsligaste lunchrätt, jag någonsin ätit vid ett enda tillfälle. 
Men quizen på Glasets hus, det skulle vara kul om de kom igång igen....


Glasbruket i Limmared har en historia från sjuttonhundratalet. 
Numera är det Ardagh Group som driver den stora glasindustrin. Treskift, året runt. Utom ett antal semesterveckor då bruket stängs. Det lär ta några dagar att få upp ugnarna till rätt temperatur igen...


Ett minne från en tid som varit.....


Ett enda möte blev det längs den mil som jag cyklade banvall.
Damen var bättre klädd än jag, det var tydligt. Jag hade fleecetröja på- hade definitivt behövt en vindjacka...


På andra  sidan Limmared syntes Opensten, kullen där det fanns en fogdeborg från 1200-tal till 1400-tal. Här, i gränstrakterna till Danmark, härskade tyska och danska fogdar. Engelbrekts män tog över fästningen  år 1434, och lät bränna den. Men grundstenarna de finns  kvar.....


Vägval! För min del var det dags att lämna banvallen och ta åt höger. För jag ville ju hemåt igen....


Ökade på batteridriften till läge nummer två.  Batteri fanns det ju gott om, hade kört cykeln så snålt som möjligt. Gott att ha batteri att ta till på tråkig landsväg- och i de långa uppförsbackarna som skulle komma.


Men nu var det grusväg och ännu mycket att titta på. Låg fart alltså.
Skårtebo, det var ett gammalt prästboställe. Ett stort fint hus hade tagits väl om hand. En försäljning skedde, och snart stod huset i lågor. Olycklighet eller försäkringsbedrägeri - jag vet inte...
Det fina lusthuset står kvar.....


Passerade en av traktens större gårdar- passande namn: Ladugården....


Här kunde jag tagit hur många ko-bilder som helst,,...  
Den här bilden utnämner jag tveklöst till dagens bästa bild.... Gillar färgerna...


Efter Södra Åsarps lilla fina kyrka, så var jag ute på landsväg igen,
Ganska mycket trafik, men ingen tung trafik, och då går det ju an....


Ökade batteridriften till tre- och då går det undan, när man trampar på....

Passerade Nittorp.... och sedan är det 5-6 km hem, raksträcka över mossen och sedan uppför backarna...

Ganska så genomfrusen var jag då jag kom hem.... men en finfin runda var det. Och allra bäst var det att cykla alldeles för sig själv längs den lugna banvallen.


23 kommentarer:

  1. Vilken rolig cykelutflykt med många olika intryck. Älskade de roliga konsverken, helt otippat. Nätet som du inte gillade påminde om spindelväv. Precis som du blir jag ledsen när jag ser ödehus. Det första med taket som har rasat är ju bortom räddning skulle jag gissa - om man inte är miljardär vill säga. Banvaktsstugan däremot ser bättre ut. Ett perfekt hus för ett café eller ett konstateljé.
    Alla dina bilder är riktigt fina och visar verkligen alla dina varierade intryck från din utflykt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, banvaktsstugan skulle jag gärna vilja ha. Tänk, att få röja och få flytta in där! Fast inte precis vid järnvägen...
      Ja, det var kul. Fryser än. Var för kallt klädd.. Sommarn är slut...iaf då man cyklar...

      Radera
  2. Fint att läsa om din cykeltur. Och få se på bilderna. Det fanns mycket att uppleva där. Jag gillar också konstverken som kom med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade ett, vad jag vet. LIte kul med konstverken

      Radera
  3. Verkligen en rejäl tur att cykla. Och extra roligt att du kunde ta dig genom hela med ditt knä- Jätteroligt att följa med ut i dessa fina omgivningar som alla är nya för mig. Verkligt fina bilder som visar på stor variation i din runda.
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Knäet tycker om att cykla. Men idag är det stelt.
      Roligt att cykla, för man kommer lite längre än att promenera. Speciellt med elcykel.
      Kram!

      Radera
  4. Det var en ordentlig cykeltur du kom ut på men med elcykel är allt möjligt. Det är sorgligt och ledsamt när man ser hus som egentligen är fina förfaller mer och mer. Borde kunna bli bostäder åt andra tänker jag...
    Även vår kommun har en egen gymnasieskola men här bor ju fler. Skolan har blivit populär och lockar många från andra kommuner. Det beror säkert på att man bland annat erbjuder inriktning mot golf och hästsport men numera även segling. Det gör att meritvärdena är höga för många linjer. Det i sin tur innebär att alla ungdomar boende i kommunen inte kommer in. Sedan finns det en del som är trötta på hemorten och söker sig till Malmö så det jämnar nog ut sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant och lockande med så speciella inriktningar. I Tranemo finns inriktning mot samverkan med industrier. Det ger många elever, framförallt skoltrött killar, att få kontakt med tillverkningsindustri och ett jobb där, då man slutar gymnasiet. Superbra, tycker jag.
      Ha det fint! Kram!

      Radera
    2. Det är verkligen bra för alla vill inte läsa en eftergymnasial utbildning utan det är det jobb som hägrar. Det måste finnas något för alla.

      Kram

      Radera
  5. Kram och god måndag glömde jag!

    SvaraRadera
  6. Oj, vilken tur, cykeltur alltså. Den blev lång och intressant. Så trevligt att få följa med och se det som du fick se.
    Bra detta att kunna ändra batteriet till olika lägen. Jag har aldrig kommit i kontakt med en elcykel så detta var nytt för mig, men det gick bra, för du fixade allt.
    Vackra bilder tog du under turen och det är så intressant och trevligt att få se hur det ser ut på olika platser.
    Håller med dig om detta med att fina, gamla byggnader får förfalla, det är synd. Någon borde kunna ta hand om dom, till eftervärlden.
    Fin bänk.
    Kor, både helvita och vitsvarta.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket fint i närheten, bara man kommer bort från hemmet på kalhygget ! Kram!

      Radera
  7. Det var en trevlig cykelrunda! Tack för din guidning utefter vägen - jättekul att få hänga med ... och fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Elcykel ger lite större möjligheter....Kram!

      Radera
  8. Det var en rejäl runda du var ute på och så mycket trevligt du såg under vägen. Det låter perfekt med en elcykel om man ska ge sig iväg på längre turer. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Elcykel ger många möjligheter. Kram!

      Radera
  9. Det var ingen dålig runda, hur långt blev det totalt? Kul att se kossorna, jag föredrar dem framför människor i flock...vi har dessvärre inga på klappavstånd, de är på andra sidan ån. Tänk vad en illasmakande lunch kan ställa till med, man vill aldrig återvända! Jag känner inte alls dina trakter, har väl någon gång passerat Borås men det är allt. Därför speciellt kul att få stifta lite närmare bekantskap med landskapet. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar att kolla hur sndra har det också.
      Fyra mil ungefär. Lite väl långt för krånglande knä, men idag är det ok igen. Kram!

      Radera
  10. Jag har cyklat på flera banvallar. Min äldste son bor i Gånghester och där har jag cyklat banvall. Jag har också cyklat Ulricehamn - vad det nu heter.
    Med vanlig cykel.
    Numera äger jag elcykel så det blir ju annorlunda men jag cyklar mest med min Karin Monark ändå.
    Tack för fina bilder och jag har faktiskt sökt jobb på Limmareds glasbruk en gång i tiden, som sekreterare, men det blev inte så.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är helt bekant med trakterna, du. Kul!
      Ulricehamn-Vegby? Elcykel är bra på längre sträckor. Men du är en tuff tjej du och trampar vanlig cykel. Bra med el när det är riktigt backat. Rätt kuperat i vårt närområde. Kram!

      Radera
  11. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag karlsson Mehterzail från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas