söndag 12 september 2021

Knepigt

Höstfärgerna har blivit allt tydligare och gula löv singlade omkring i luften, då jag tog en runda på byväg, skogsväg och skogsstigar i  eftermiddag.  Ett tranpar rörde sig oroligt, spanande mot skyn, liksom undrarnde- "När är det dags?  Går "sträcket" snart?"

Luften var varm, och jag blev ordentligt varm trots att jag var iklädd T-shirt och knälånga byxor. Nästan 20 grader varmt en bra bit in i september. Det är lite knepigt.... och man kanske borde vara oglad, med tanke på klimatförändringarna.... men jag kan inte låta bli att njuta av det ljumma höstvädret.


I  fredags var vi i Halmstad. Helt underbart väder var det. 25 grader. Vindstilla!

Jag har inte badat så flitigt under en och samma dag på hela sommaren. Oftast är det lite blåsigt, och då är det så kallt att gå upp efter badet, så det blir sällan mer än ett, kanske två dopp.

Solen var så skön i fredags. Mjuk och mild, inte vass och brännande, som på högsommaren.

Havet låg alldeles lugnt, så det gick till och med att simma lite.  Eller ta sig fram på bräda/flotte...

Ljuset var speciellt, vad är himmel, vad är hav?

Så knepigt att den bästa av alla sommarens baddagar var den tionde september. Men alldeles, alldeles underbart. En dag att minnas. 


Johanna är alltid ledig på fredagar, och  killarna likaså, så det var extra roligt att de kunde åka med och uppleva denna  härliga dag. 

Efter att ha lekt i stora sandlådan en stund, så parkerades fordonen snyggt  och alla badade och lekte i vattnet en bra stund.

Östra Stranden börjar ungefär tre kilometer från Halmstad centrum.  Halmstad är den enda kommun i Halland som har tillåtit elsparkscyklar. Varvid det finns gröna fordon lite varstans utmed stugområdenas vägar. Någorlunda snyggt uppställda, eller  liggande mitt i gång/cykelvägen.

Det där med att tillåta elsparkcyklar, det är verkligen något som jag tycker är knepigt!  Vilka använder dem? Jo, ungdomar, och de har oftast inga problem med att röra på sig plus att de verkligen behöver cykla, gå, springa, åka inlines.... ja, allt som ger motion- i den åldern.

Den andra saken som retar mig så med dessa elsparkcyklar, det är att det är okej att lämna dem var som helst, och att "någon" sedan hämtar upp dem. En riktigt dålig ovana. Klart att de ska köras tillbaka till en parkering/uppsamlingsplats!

 

En annan sak som jag tycker är väldigt knepig, det är alla A-traktorer som finns i våra trakter. Femtonåringar tar mopedkörkort och sätter sig sedan i en "bil", utan att någonsin ha övningskört en sådan. Jag kan bara inte förstå att det kan få vara så i vårt land. där det finns regler, föreskrifter och förbud i mängd. 

En A-traktor har en hastighetsgräns på 30 km/h. Nu körs de flesta fordon olagligt snabbt, men förstås inte snabbare  (40-50 km/h) än att de ligger som bromsklossar då man kör ifatt dem på 80 eller 90 väg. Ibland två efter varann.... Tror ni de kör ur vägen? Nej, de flesta tycks vara rädda för dikesrenen och ligger nära mittlinjen. 

Jag har väl oftast inte mera bråttom än att jag kan ligga i 30-50 km/h längs någon kilometer av krokig väg.Men jag reagerar på att man kan gå direkt från mopedutbildning till att handha det som egentligen är en hastighetsnedsatt bil.  Mopeder, ser man det på vägarna? Mycket sällsynt i våra trakter. Det är ju betydligt mera trafiksäkert  att sitta i en långsamtgående bil, det är jag den första att tillstå....


En kul helg, då vi fått rå om killarna här hemma sedan i fredags kväll, håller på att gå mot söndagskväll.
Nu är pojkarna återbördade till hemmet utanför Värnamo. 


Shortsväder den 12 september. Lite knepigt- men härligt!

Och lingonen, de finns i massor även detta år. Får bli en ny runda till skogen i morgon.... lingondricka går alltid åt.... och jag har så svårt att se att det finns mängder med mörkröda bär som bara går till spillo. 


26 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder från den gångna helgen och nog har vi kunnat njuta av fint väder!
    Ja, dessa elsparkcyklar! I Malmö ligger de överallt och det ser ärligt talat inte klokt ut Jag är förvånad att det får fortsätta så. Barn och ungdomar skulle klara sig med en vanlig cykel tänker jag för de mår bra av att röra på sig.
    A-traktorer är inte alls vanliga här och det är inte alls inne med sådana. Det fanns en elev förra året som hade en men det var verklige ett undantag. Ett irritationsmoment mindre för min del alltså ;-)

    Kram och god söndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har nog med landsbygden och mindre städer att göra, det där med A-traktorer.
      I Värnamotrakten vimlar det av bromsklossar. Ungdomarna påverkar varann, tror jag.
      Här, på västgötasidan, finns inte lika många.
      Trodde väl att elsparkcyklar skulle vara ett storstadsfenomen, då jag först såg dem... höll på atg bli påkörd av en... I Malmö. Men även mindre städer har sagt ja till elsparksuthyrare. Hörde på radio att Falkenberg sagt nej
      Föredömligt!
      Kram!

      Radera
    2. Bra gjort där av Falkenberg och jag önskar att fler städer vågar och vill ta efter. I Danmark är det väldigt tydligt reglerat och det skulle vi nog behöva ha här här med.

      Kram och god måndag!

      Radera
  2. Njutbar läsning med så vackra bilder till. När jag såg bilderna på havet kunde jag helt sedan blunda och befinna mig här vid vattnet. Kanske hade även jag badat. ni fick ju en helt ljuvlig dag tillsammans . Värt så mycket.
    Vad gäller elsparkcyklarna tycker jag det är ett ofog. I alla fall här i Stockholm. Mängder av olyckor häder, dels för att synsvaga inte ser dem och snubblar, dels för att rullatorer och rullstolar inte kan ta sig fram, inte barnvagnar heller och tvingas ut på cykelbanorna där det inte direkt går i långsam takt. Tycker Köpenhamns idé är suverän. Att inte tillåta dem inne i City.
    A-traktorer har vi färre av. Men det är ju föräldrarnas ansvar om ungdomar är under 18 rår att se till att de inte är trimmade. Har ju läst att många olyckor även händer med dessa. Håller med dig om att det är en hel del knepighter.
    Så fint att ni rått om killarna och de rått om er.
    Kram och trevlig kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så trött som jag brukar. Men så hade vi killarna bara en heldag... igår. I fredags var ju mamman med..

      Så konstigt att kommunansvariga kan säga ja till elsparkscyklar. Hördevi radio Halland att Falkenberg sagt nej! Föredömligt!
      Storstäderna var först och man förstod kanske inte vilka problem som skulle uppstå, när uthyrarna fick etablera sig.
      I city borde de vara helt förbjudna, och då i alla stadskärnor... småstad som storstad.
      Finns A-traktorer som går i 30 också.Många tjejer har egna fordon och jag inbillar mig att de är rätt laglydiga. Men jag kan ha fel!
      Kul att det funkade att kommentera! Tack och kram!

      Radera
  3. EPA traktorer: Det här är Sverige här är det mycket som är konstigt. Ta tex du hör mopedbilarna som får gå nästan så dubbelt så fort och en del är rent utav livsfarliga att åka i, jag tänker på krocksäkerheten. Jag är glad att mina barn är uppväxta. Jag har en granne som gled in i en annan bil i vintras och den blev total förstörd, bara att köpa en ny för pappa. En annan krock för något år sedan fick brandkåren såga upp en plastbit. Sedan har vi dom här a traktorerna som är så enkel att ändra så de blir olagliga. För en till två månad här sedan i mina trakter hände en hemsk olycka med tre tjejer inblandade, en ligger kvar på sjukhus. Trimmad förstås och tappade herraväldet och sladdade in i ett träd som en frontalkrock. Chauffören är riktigt knäckt tillsammans med många i släkten. Bilen är så pass ny att det kommer att kunna lösa ur datorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, värre än jag befarade. Jag dom bara hört talas om plåtskador...
      Förstår inte hur dessa fordon kan tillåtas....

      Radera
  4. Vilken mysig helg med barnbarnen, guld värt! Fina bilder och hav och sjö är ju härligt.
    Det finns en del elsparkcyklar här också men jag har inte direkt haft ont av dem, det gäller bara att vara observant, för de går fort!!!
    A-traktorerna går ju inte fort, förutom de som är olagliga då. Unnar ungdomen att lagligt kunna ha dessa. Men det jag inte gillar, är att dessa tror att det är lagligt att spela bakluckemusik på högsta volym, Tyvärr så stör och skräpar de ner vid ett äldreboende i stan och stör friden på ett Mc Donalds. Vissa är inte mer än 12 år. Där borde föräldrarna ta sitt ansvar. Men jag är ju bara en gnällmaja, så det borde jag tåla, sägs det.
    Trevlig kväll, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också hört om att A-traktorgängen samlas och stör.
      Föräldrarna borde ju ha mer koll på sina ungdomar. Känns som om en del tycker det är skönt att vara av med dem.
      Du gnäller inte, inte jag heller. Vi säger sanningen. Mångas sanning. Kram!

      Radera
  5. Ett riktigt somrigt inlägg, för det är ju fortfarande sommar enligt kalendern. Så det så:-) 25 grader kan jag inte skryta med men väl runt 20-22 grader. Nog så skönt så sent på säsongen.

    Varför heter dom elsparkcyklar när man inte ens behöver sparka igång dom;-) I Stockholms innerstad och i Solna blir man vansinnig på dom. För det mesta står/ligger dom på trottoaren och plockas upp när de olika företagen behagar samla in dom. Å här är det absolut INTE ungdomar som kör dom utan mest killar i 30-40-årsåldern, ibland med portfölj...

    A-traktorer och dessa mopedbilar - jag vad ska jag säga. De flesta är trimmade här också och framförs nästan uteslutande av killar, vilket är märkligt tycker jag. Riktiga mopeder som vi känner till har dött ut. Nu är det skotrar som gäller. Vi har tre gynmasieskolor i Täby. Du skulle se deras f.d. cykelparkeringar - inte en enda cykel men väl hundratals skotrar som mest framförs av tjejer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man. Rena Fredde i Solsidan då, vad det gäller elfordonen! Och helt rätt har duv vad det gäller benämningen.
      Skotrar, undrar om det kommer till landsbygden. Antagligen. Här körs och ägs A-traktorer även av tjejer. Så det är ju bra och jämlikt!
      Hoppas på några fler varma dagar. Vore gott, så blir hösten inte så lång!

      Radera
  6. Det har verkligen varit härliga dagar!
    De där elsparkcyklarna la jag märke till sist vi var hos mamma. Har inte direkt sett dem på det viset tidigare.
    A-traktorer, jag vet flera som tagit det ”körkortet ” och det är verkligen inte lätt. Men visst är det retfullt att få dem framför sig!
    Godkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Speciellt på smal och kurvig väg. Ma borde ju ha vett att hålla åt sidan.
      Godkväll! Kram!

      Radera
  7. Så fina bilder från havsbandet - "vad är himmel, vad är hav".
    Jag fattar ingenting när det gäller lagstiftningen gällande de där "bilarna" och sparkcyklarna. Finns det inget sunt förnuft längre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Speciellt är detcfinns så mycket förordningar och så mycket no no no i vårt land.
      Elsparkcyklarna borde bara tillåtas privat. Då är det inte så många dom har råd... inbillar jag mej. Ha det gott!

      Radera
  8. Fina havsbilder. Östra stranden funderade jag på att "utforska" i somras. Vi var där lite till och från under min barndom/ungdom, men jag har inte fått något grepp om området (tror jag iallafall), en hösttur kanske.
    Mycket tankar har jag om scooter och a-traktor men det mesta tror jag redan sagts i kommentarerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte den finaste stranden. Men stor. Och ibland ger havet vackra bilder.

      Radera
  9. Varmt och härligt, kanske sommarens sista segeltur med sonen i går. Mysigt att sitta ute och äta mellanmål, vi har några lingon i vår lilla bergsträdgård :)

    SvaraRadera
  10. nja, den som kör A-traktorer måste inneha ett mopedkörkot/ AM-körkort och vara minst 15 år, en A-traktor får högst föras fram i 30 km/h. Här finns det många och de unga kör bra, och som Trafikverket säger, så är inte vägarna bara för bilar, även cyklister, fotgängare ska få plats

    SvaraRadera
  11. Så roligt att få se alla dina vackra bilder. Fina små grabbar.
    Mysigt att du fick bada så mycket på en och samma dag. Och, att vädret var så där lagom, det är inte alltid som det är så, men denna september har hittills varit underbar.
    Håller med dig om elsparkcyklar, det är ett oskick och vi ser ofta de som ligger utslängda hur som helst. Plus, som du säger att ungdomar behöver motion, men de kanske går gå gymmet istället.
    Verkligen härlig bild där med himmel och hav i ett och med mannen och fågeln. Fint.
    Lingondricka, det är så läskande och gott. Min bror gör alltid det på höstarna.
    Trevlig dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska jag ge mig ut och plocka fem liter lingon.
      Jo, mannen och fågeln, det blev en bra bild.Detsamma till dej! Kram!

      Radera
  12. Nära frontalkrock igår, när en riktig (!!) bilist körde om en buss på den lilla vägen utanför skolan, hade inte sonen lyckats tvärbromsa, skulle jag inte ha suttit här i dag, hjärtat stannade (dessa stressiga fartdårar tror sig vara "duktiga", enda anledning till att de klara sig är att de möter duktiga bilister - som måste stå på bromsen för deras skull!)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otäckt! Änglavakt!
      Hörde just om rn frontalkrock A-traktor personbil. Inga större personskador. Inte alls säkert att det var A-traktorföraren som felade.
      Vad jag reagerar på är att man tar körkort för något helt annat än det fordon man handhar.
      Fint väder idag också! Ni kustfolk kanske kan utnyttja det genom att vara vid eller på havet.
      Ha det gott!

      Radera
  13. Vi är ganska förskonadw från elsparkcyklar här i kommunen, men jag håller fullständigt med dig om A-traktorer. Det är horribelt att det ska duga med mopedkörkort för att köra en bil. Ok om de får köra en sådan men då ska det i varje fall inte vara tillåtet ute i trafiken utan bara på speciella banor....men då blir det kanske inte så lockande längre. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. I vilket fall som helst så behövs en relevant utbildning. I det ingår: Kör åt sidan och släpp förbi, då omkörningsmöjkigheter är begränsade! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas