söndag 8 januari 2023

Jul igen

 Yes! Alla var  friska. Alla var lediga. 

Så roligt att vi kunde träffas, och fira en två veckor försenad julafton. Med tomte, men utan den räliga julmaten. Snö fanns på marken, och inne i huset hade man alla julprydnader inklusive julgranen kvar. Julstämning alltså.

Nu kommer det mängder av bilder till den offentliga dagboken. Kul att gå tillbaka till för en annan, men inte mycket för  "utomstående". Jag har full förståelse om ni slutar att läsa/kolla här och att ni hoppar över att kommentera. 

Lite blandade bilder från två kameror.... mobilkamera och en "systemkamera" Bara att inse att mobilkameran är bäst! Går ju heller inte att försöka få bra inställning/skärpa på stora kameran,  då man ska ta bilder på barn..... 


Fler djur på gården. Två kaniner hade fått flytta in.  Iaf tillfälligtvis. Känner jag familjen rätt, så får de stanna kvar.  Har ett eget hus i sadelkammaren.....men trivs bra att springa omkring i Lycke Los spilta. 

Oj, vad Ava blev sugen på att ha en egen kanin. Funkar dock inte så bra i en lägenhet, om än med stor utegård, i centrala Malmö.

- Vill du bära, Ava?
- Nej, det är bättre att du gör, Konrad. Tänk om Stampe springer iväg...


Man hade pratat lite bildspråk, under tidigt fika? 

- Har du tomtar på loftet?  
- Vad betyder det?
- Har du inte alla hästar hemma?
- Nä, Lycke Lo är inte hemma. Han är på hoppträning..


Parhästen till Lycke, Bolt, ser faktiskt lite deppig ut.  Hjälper inte att Tindra och Drömma finns på andra sidan stängslet! Han saknar sin kompis. Tur att han kan få lite mänskligt sällskap.


Mycket smältvatten i diket, utanför hästhagarna.  Minibåt- race. 


Engagerade nästan samtliga., även gästande hunden Adina. 
Ava har ju ett djur redan. Ett som passar i en lägenhet.....


Är alltid lika imponerad över att Karin, som inte bott i ett hus/lägenhet med piano på tjugo år, fortfarande kan sätta sig ner och spela så vackert och flytande.  Det man lär sig i barndomen, det sitter  kvar. Helt tydligt.
Blir säkert ett piano när man byggt ut sin lägenhet med en våning. Kollade på blocket vad ett piano kostar idag. Oftast ingenting. Folk vill bli av med sina stora oanvända pianon. Gäller bara att få ihop tillräckligt med starka personer ( män) för att flytta de tunga instrumenten. 

I skolan har vi ett elpiano. Lätt och smidigt, men låter inte alls lika bra som ett riktigt piano.....


Efter lunch ( fiskgryta med saffran) så blev det en stunds spel-spelande, 

K-P vann Paw Patrol - labyrint-spelet. Alldeles lagom utmanade för en fyraåring.


Tjuv och polis ( tack för tipset Znogge) vann ha också. 


Konrad ville återigen "spöa" mofar i Uno. Vilket han gjorde. 


Ava spelade "In i stallet" med  mamma och mormor. Vann förstås....


Martin, spelnörden, hade införskaffat ett nytt spel. Ett samarbetsspel, där det gällde att följa instruktioner och på så sätt "spränga kassavalvet".  Ett riktigt koncentrationsspel, där det inte var helt lätt att komma åt alla pengar innan banken sprängdes av sig självt.  Riktigt kul! Plus att en omgång var över på tre -fyra minuter. Samarbetsspel är bra. Man vinner tillsammans.  Eller o-vinner.


Att läsa en bok, det är alltid bra. Lite vila, lite mys, mycket gemenskap. 


Böcker om dinosaurier, de är populära hos förskolebarn.


Pajer till kvällsmat. Pappan gick ut för att fixa lite med tomten. Nejdå, han var inte tomte. Det hade Konrad genomskådat direkt. På julafton var alla tomtekandidater i byn på resande fot. Två veckor senare gick det lätt att få tag på en tomte.
 
I väntan på tomten blev det minibio. En väldigt fin liten film om draken Zogg.


Så kom han äntligen. Tomten. Efterlängtad.


Tre förväntansfulla barn väntade på paket. Vi hade pratat med Konrad och han hade klart för sig att Ava skulle få betydligt fler paket än killarna. De hade redan fått sina "roligaste" på julafton...



Så kul att en småländske tomten ville gästa oss. Kom på att det i trettonhelgen är paketutdelande såväl i ortodoxa länder, som i Italien och Spanien. Så helt fel ute var inte tomtefar.


En Hulken, en fin tjej i nyfådd pyjamas, fleece och diadem... i rosa... samt en Ninja, vinkade hej då till mormor och morfar. 
En kul dag, tyckte vi alla.  Och absolut lika mycket julkänsla som på julafton. Plus att vi slapp julmaten.









24 kommentarer:

  1. Där fick ni till en riktig familjedag. Kul att alla var friska/lediga, vilket kan vara svårt att få ihop.
    Hulkendräkt fick B5 för många år sedan, sen fick B6 Captain America något år senare. Länge sen jag såg någon på. Men de är omtyckta av de flesta barn.
    Även om snö inte är så kul i sig så gav den er lite julstämning. Nu har allt regnat bort här. God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regnar här också, Blev lite blöt på dagens promenad. Lite halt på grusvägen. Hoppas att allt är bortregnat om någon dag.

      Radera
  2. Så lyckat att ni nu kunde fira jul tillsammans. Härliga bilder och fin samvaro. Lite så blev det även här idag, vi sågs med delar av familjen. Så skönt att du slapp julmaten. För vår del har vi inget alls av denna. Finns så mycket annat som smakar bättre. Fisksoppa inte minst. Kul också att spela sällskapsspel
    Önskar dig en bra start på veckan.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minst lika trevligt att ses när det inte är jul. eller trevligare. Gillar ju inte jul... framförallt inte den hemska maten. Kram

      Radera
  3. I Spanien firar man jul också på Trettondagen. Så ni var inte alls fel ute. Å julen är till för barn enligt mig, och de bryr sig nog inte om när det får sina presenter.
    Kul att ni kunde spela så många spel med barnen, då går tiden fortare... om man mot förväntan hade haft tråkigt alltså;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte ett dugg tråkigt.. men det är kul att spela spel!
      Tror att vi ska förlägga julen till trettonhelgen. Och ställa in julafton...

      Radera
  4. Så mysigt med en till julafton, utan julmat! Och så trevligt att spela spel tillsammans och läsa! Ha det fortsatt fint!

    SvaraRadera
  5. Härligt att titta på glada barn, jultomtar ochbåde kaniner och hästar på köpet. Och vilken tur att ni kunde återskapa julen när ni inte kunde följa kalendern denna gång! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre att skippa kalendern och ses när det passar... Kram

      Radera
  6. Inte behövs det firas jul på den riktiga dagen inte. I synnerhet som det blev en så lyckad julafton nu istället! Härliga glada bilder!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Så härligt att det äntligen blev av att ni fick fira jul tillsammans. Väldigt fina och mysiga bilder från er samvaro och så roligt att en försenad tomte hittade hem till er.
    Många barn tycker om djur och vill gärna ha ett men kanske passar inte alla lika bra i lägenhet. Dock finns det många som gör det.
    Våra flickor spelade piano när de gick i skolan. Dock har vi inte pianot kvar. Trots att vårt var ett litet och vackert sådant så var det stört omöjligt att sälja det. Till slut lyckades vi skänka bort det och förhoppningsvis kom det till nytta hos sina nya ägare. Själv kan jag inte spela och Husse föredrar keyboard så pianot stod bara och samlade damm till slut. Lite synd men...

    Önskar en fin start på den nya veckan!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att man inte vill ha en möbel som inte är till nytta. Familjen i Ulås har ett gammalt "fått" piano. Funkar jättebra.
      Förhoppningsvis kan malmöfamiljen också hitta ett, när de snart får större plats. En våning... tre mindre trappor..att bära upp. Ska nog funka. Kram

      Radera
  8. Det går väl utmärkt att fira jul på en annan dag - och bildbevis finns ju! Många härliga minnesbilder från en trevlig familjejul :)
    Kram

    SvaraRadera
  9. Trevligt! Vi träffades vid jul men ätit lite julmat vi inte hann...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Träffas är så kul....men julmaten klarar jag mej utan

      Radera
  10. Fin julstämning med både stora och små i dina bilder! Visst är det lite sorgligt att systemkamerorna blir så omkörda av mobilerna ... i a f för oss som inte är fotoproffs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och visst är det så. Och imponerad över attvmobilkameror har blivit så bra.

      Radera
  11. Så mysigt med nära och kära! Kram Lisa

    SvaraRadera
  12. Nej, det gick inte att sluta läsa där inte. Jag tycker mycket om att se foton på djur så jag njöt verkligen. Sedan är det alltid intressant att veta lite mera om de bloggvänner jag följer.
    Ni fick en fin "andra julafton" och roligt med en tomte på plats.
    Julmat tröttnar man snart på, det har du rätt i.
    Roligt att spela instrument. Jag har en elorgel, gitarr, cittra, ukulele, men det blir nästan inget spelat nu för tiden. i så fall orgeln.
    Ha det fint.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  13. Oh, en cittra skulle jag vilja ha. Har en sedan jag var barn, men stämnyckeln är borta. Spelade en hel del gitarr som ung. Blir inte så ofta numera. Men har med gitarr i musikundervisningen. Har haft med ukulele också, men tycker inte att det låter så bra. Få se hur jag gör i år, om jag länar från grannskolan eller ej.
    Håller med dej... det är roligt att veta om hur bloggvännerna har det. Och mina barnbarn, de tre är det nog ingen som har missat. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas