tisdag 17 januari 2023

Vatten

 

'

Det händer med ojämna mellanrum, att "mormorstisdag" byts ut till en annan "mormorsveckodag".  Behovet får styra.  Och ännu är det ett halvår kvar av "dagistiden" för båda killarna, och där är man ju flexibla med "ledighetsdagar". 
Lite veckovill blir mormor dock, av ändra på rutinerna.   I morgon är det iaf onsdag...

Det var slut på bullar i frysen hos killarna. Så då fick väl de fixa nya. K-P var den som var behjälplig med bullbaket, Konrad hjälpte till att baka chokladbröd. 


Efter lunch bestämde vi oss för att göra en utflykt. "Hela Apladalen ligger under vatten" hade någon hört.
Vi får väl kolla!


Nu hade jag tänkt mig att hela parken var översvämmad, men så var det absolut inte. På gångvägarna mellan de gamla stugorna är det ordentligt uppdikat, så där flöt vatten ganska stilla i de många bäckarna. 

Dammen, vid den gamla kvarnen, hade gott om marginal upp till att den skulle svämma över sina bräddar.

När vi närmade oss Lagan, som normalt flyter alldeles utanför Apladalen, så förstod vi vad som avsågs.

Där var det översvämmat lite varstans. 

För ovanlighetens skull, så visade sig solen under måndagseftermiddagen. 

Vilket gav vackra speglingar.

Den stora lekplatsen hade klarat sig från att bli vattendränkt. 

Under sommaren, så är det fullt med barn som leker här, En måndagseftermiddag i januari, så är man ensam. Inte en kotte syns, trots idogt spanande.


Fika utomhus, det är sällan aktuellt under vintern.  Ser heller inte speciellt inbjudande ut....

Tog vägen över badplatsen Osudden, vid sjön Vidöstern, hemåt. Vidöstern är en av de större sjöarna som Lagan passerar. Igår var den extra stor.

Våra västgötska/småländska åar, de som bildar den kända  ramsan vi ska-äta-ni -ska - laga, de är på de flesta ställen ganska oansenliga under sommaren. Men när det kommer mycket nederbörd under lång tid, då har de alla en tendens att breda ut sej.

Var i Tranemo, vår centralort, i ett antal ärenden under förmiddagen. Hjälmån, som har sitt utlopp i Ätran,  har bildat en stor sjö, där det sommartid är betesmarker för kreaturen.


Den här bilden tog jag genom bilrutan. Ser ni, det  är mer vatten på gång. Visst är det vackert med vattenspeglar.... men just nu tycker jag allt att det är lite väl påfyllt i våra vattendrag.





32 kommentarer:

  1. Vilken bra dag det blev även om det blev en annan veckodag. Ni hann med både att baka och en utflykt så då klagar man inte. En hel del vatten på vissa platser hos er och det är samma sak här. Skönt i alla fall att lekplatsen inte stod under vatten utan barnen kunde få leka en stund där med.
    I morgon är det vår barnbarnsdag och då börjar lilla S gympa också. Det tror jag blir mycket uppskattat.

    Kram och god eftermiddag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks vara mycket vatten överallt. Tacksam över att det inte kommit i snö! Kram

      Radera
  2. Jag funderar vad egentligen all denna nederbörd beror på? / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var likadant för tre år sedan. Som senast. Jo, man kan undra.

      Radera
  3. Det blev en bra barnbarnsbarn trots fel veckodag. Jag tror det var bättre väder i måndags än idag.
    Ja det är högt vattenstånd lite varstans nu. Brukar vara ett ställe vi passerar på vägen neråt, från en smal fåra när det är som vanligt, så är det oftast en hel sjö vid denna tiden. Ha en fin kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks vara så lite överallt! Ni bor väl inte så långt från Laganutflödet?

      Radera
    2. Ja, det skulle jag säga, om du menar där det rinner ut i Laholmsbukten.

      Radera
    3. Tänker att Lagan passerar en bit från er... Tror att rastplatsen Sjö...någonting, mellan Ljungby och Markaryd ligger utmed Lagan. Men har svårt att bedöma hur långt det är till Markaryd. Men kanske era små bäckar och åar rinner mot Lagan?

      Radera
    4. Alltså själva Lagan rinner ju precis förbi. Kör utmed Lagan när jag kör till Yngsta.

      Radera
  4. Tur att inte regnet kom i snö, brukar jag tänka. Kul att grabbarna gillar att baka.

    SvaraRadera
  5. Ska bli bättre "ordning" på dem än tidigare generationers "manfolk", tänker mormor.
    Vilken tur att det inte kommit i snö, absolut. Glömmer aldrig då vi kom hem från besök hos Karin i Malmö... ca tio år sedan... Sol i Malmö. 80 cm snö hade kommit här hemma...

    SvaraRadera
  6. Har hört på radion att dessa 4 åar är översvämmade och det har tydligen kommit rikligt med vatten ovanifrån.
    Fina bilder av naturen och där kan man se hur mycket med vatten det är på flera håll.
    Bra att lekplatsen hade klarat sig.
    Dagvill, ja det är lätt att bli, men så kul för barnen att få baka då de tycker att det är skoj. Förena nytta med nöje.
    Tjusig bild på solnedgången och sjön.
    Ha det fint.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  7. Är nog mycket vatten i hela södra Sverige. Men mest I våra trakter. Röda varningar! Inte så bra med sjötomt just nu. Kram

    SvaraRadera
  8. Vilka vattenmängder! Ganska så skrämmande om jag ska vara ärlig. Läste att just Värnamo drabbats extra hårt. Vatten och eld är två element som jag har extrem respekt för. Du visar översvämmande sjöar, medan Anki visade åar som ser ut som forsar från Finspång.

    Nu är det ju inte första gången att rikliga vattenmängder drabbar området, men ibland kan jag tycka att ordet "lagom" är aningen efterlängtat med tanke på vattenmängd...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så! Men det var ännu otäckare under torksommaren 2018. Uttorkade vattendrag, uttorkad mark. Då mådde jag dåligt. Översvämningar, det har vi lite då och då. Media haft väl inget annat att ta upp. För det är inte SÅ allvarligt !

      Radera
  9. Mycket vatten är det! Å visst minns jag ramsan "Vi ska äta ni ska laga", tänk att vissa saker sätter sig i alla fall, hihi! Värre var det med jympapasset, och jo, såklart har jag en minneslapp med streckgubbar, men det gäller att veta var i musiken som man ska byta rörelse också ;-)
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kommer på det efter ett par gånger! Blev säkert bra ändå! Detsamma...

      Radera
  10. Skönt att killarna än så länge kan ta lite ledigt och att vara flexibel är det ju bra att ni alla kan vara. Kul med hjälp vid baket.
    Oj, så mycket vatten. Såg på tv en dam från Tranemo som fastnat med bilen i blötan men hon var inte direkt så orolig. Teor hon fick hjälp att komma loss. Har förstått att stora delar av södra Sverige har mycket vatten som rinner omkring. Bra att ni i dina trakter i alla fall verkar ha god avrinning. Fastnade extra för den vackra bilden med solnedgången och du har ju verkligen gjort en gedigen dokumentation av hur det ser ut nu i dina trakter.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Vet inte om jag blev anonym.

    SvaraRadera
  12. Ojoj, mycket vatten på alla bloggar nu! Hoppas ni klarade er torrskodda! Här är halkan problemet ännu, pendlar mellan + och - beroende på tidpunkt på dagen, ingen ordning alls. Duktiga bagare har du i kommande led, snart kan du bara sätta dig i fåtöljen och vänta på servering av nybakt med kaffe! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis ska killarna komma ihåg att bska. Men å andra sidan, deras mamma bakade när hon var barn och ungdom. Numera hinner hon aldrig...

      Radera
  13. Mysigt med barnbarn-dagar.
    Kan ju hoppas på att grundvattnet ska återhämta sig nu med dessa vattenmängder. Vissa vattendrag uppe i skogen är fortfarande torra efter sommaren 2018. Och i somras var vatten nivån i sjön så himla lågt, mycket lägre än sommaren 2018. Vi åkte på många stenar, som vi inte fanns.
    Ha en bra dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydligt värre med torka än med översvämning. Sen är det ju besvärligt för dem som bor nära sjöar och åar. Detsamma!

      Radera
  14. Väldans så mycket vatten... Kul att baka med barnen. Våra tre söner var ofta med och baka, och alla tre bakar eget bröd som vuxna :) Dottern bakar inte i gasugnen, istället skickar hon döttrarna till mig, när de behöver scoutbullar och annat 💕

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra med mormor. Och så bra att intresset fortsatte o vuxen ålder för sönerna.

      Radera
  15. Roligt med bakintresset. Anar att det blev goda bullar.
    Och visst minns jag ramsan. Och jag har läst alla varningar från SMHI gällande dom vattendragen. Otäckt med allt detta vatten. Bilderna är vackra men samtidigt skrämmande. Nu får vi hoppas att det lugnar ner sig med regnandet ett tag.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre med vatten än med torka. 2018, när allt vissnade ner, det var riktigt otäckt! Vatten är trots dllt livgivande. Kram

      Radera
  16. Tycker att det är så roligt att se/höra att ni (du?) bakar med killarna. Tänk så bra att få inblick i sådant hushållsarbete redan i unga år.
    Tyvärr var min egen mamma inte alls så pedagogisk med oss barn, så jag upplevde det som att jag inte kunde någonting alls, när jag flyttade hemifrån vid 18 års ålder. Har aldrig lyckats att uppbåda något intresse eller lust för matlagning/bakning senare i livet heller. Tyvärr!
    Avundas därför (lite) alla som säger sig att älska att laga mat/baka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Laga mat; urtråkigt! Är inte så bra på det...
      Baka; Superkul. Blir kanske inte alltid så vackert, men nästan alltid gott!
      Tror inte att jag bakade så mycket "hemma" heller. Fick dock ofta fixa kvällsmaten, då mor och far var i ladugården och mjölkade korna vid den tiden.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas