lördag 14 januari 2023

Jodå!

 


Jodå, vi vann igen. Även om det var på håret.  Pinsamt, tycker jag. Vi har ju vunnit så många gånger. Tror att arrangörerna också tycker att det är lite pinsamt. Vilket borde få dem att göra lite svårare quiz-frågor.

Men om jag tycker att det är pinsamt, varför är jag då med på quiz-spektaklet? Framförallt är det för att resten av laget tycker att det är kul med quiz. Egentligen tycker jag också att det är roligt, men helst vill jag bli tvåa eller trea. 

Priset,  sedan några gånger tillbaka, "Kunskapens äpple", blåst i hyttan i Glasets hus, tillfaller enbart det segrande laget. Tillsammans med var sitt presentkort på en lunch/helglunch. Tyvärr är inte maten av högsta klass, enligt mej. Men fläsk är de bra på att steka. I ugn. Just nu har vi sex oanvända presentkort...Kommer sannolikt att användas till att äta stekt fläsk....




Jodå, jag lyckades gå 5,5 km av den sex km långa förmiddagspromenaden, utan att få regn på mej. Dock lyckades inte molnen hålla tätt hela rundan. Nästan torrt uppifrån, men så mycket blötare underifrån på skogsstigarna. De gamla, men otroligt sköna, Goretex-skorna klarade att hålla (nästan all) väta ute.

Jodå, kochenillaven hade brett ut sig ytterligare på den murknande trädstammen. Alltid lite intressant att gå förbi platsen längs skogsstigen och betrakta den vackra laven. Ett litet smycke i den ganska tråkiga vinternaturen.


Jodå, det är full fart med gästande småfåglar utanför köksfönstret.  De senaste dagarna har det varit gott om gråsiskor. Trodde först att det var steglitser, eftersom en del av fåglarna fått lysande vårfärger. Men det är förstås hanarna. Borde lugna sig lite med att klä sig i lockande färger. Inte lönt med några kurtiser ån på tre månader....


Jodå, domherrarna samsas gott med de små.  Det finns gott om såväl siskor, som domherrar... och så förstås talgoxar i mängd, på matplatsen. Enstaka talltitor och nötväckor visar sig också med jämna mellanrum. Samt några blåmesar. Absolut en förmån att kunna sitta i köksfönstret och spana på fåglar. 

Men nog önskar jag mej ett bättre objektiv, då jag ska försöka fota dem....








25 kommentarer:

  1. Grattis till ännu en vinst! Fåglar tycker jag är väldigt svårt att fota, de är snabba och små och det fordras tålamod av fotografen, och då är jag utesluten. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Specieeltcsvårt var det att fota de som var bland alla frön under fågelbordet. Det blir inte så stor skillnad mellan frön och fåglar. Blev iaf en hyfsad bild på en gråsiska dom hade förvirrat sig utci gräset med sitt frö
      Men de flesta fågtlbilder, de blir dåliga. Värre att fotograferaxdjur/fåglar än barn. Tacka vet jag naturbilder...

      Radera
  2. fint pris, gillar konstgjorda frukter. Ta mig med i laget så vinner du inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Tror jag nog. Du med all kunskap. Det är svägerska och svåger som är de vassaste knivarna. Min uppgift är att lösa den alltid återkommande mattefrågan.

      Radera
  3. Vad konstigt att min kommentar försvunnit här. Ha en fin kväll iallafall. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger är konstig ibland. Men jag byter inte... Har ju 14 år av mitt liv här....Detsamma till dej!

      Radera
    2. Nu försvann det igen… skrev att man kan ta med alla inlägg till en ny portal.

      Radera
  4. Grattis till ytterligare en vinst. Å "vandringspriset" är väldigt vackert tycker jag. Det är ju inte ert "fel" att ni vinner jämt. För även om arrangören skulle välja svårare frågor är det ju inte säkert att konkurrenterna skulle ta hem segern. Jag menar om dom inte ens klarar "de lättare" frågorna, så är ju risken/chansen minimal att de kan svårare frågor.
    Synd att du inte "cashat" in vinsten. Stekt fläsk gånger 6 är kanske inte så värst upphetsande, men låt inte priserna frysa in. Arrangören har ju betalt för kupongerna, så...

    Kochenillaven är otroligt vacker. Tror att Anki blir lyrisk när hon får se den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska nog passa på att använda presentkorten. Gäller flera år. Och så är det ytterligare tre quiz kvar i vår. Och fyra i höst!
      Mycket vacker lav.

      Radera
  5. Grattis till vinsten! Jag tycker inte du ska gräma dig utan bara glädjas. Jag menar svårare frågor garanterar inte att det blir andra segrare så nej, var stolta :D
    Så otroligt fin och färgglad laven är. Tror aldrig jag sett en sådan tidigare...

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får nog leta efter den laven i barrskog.Och du har väl rätt .. svårare frågor blir ju svåra för alla.
      Kram!

      Radera
  6. Grattis till quiz-vinsten igen! Fint äpple där, men trist att maten inte håller måttet ! Vilken cool lav, har aldrig sett något liknande! Visst är det kul att titta på småfåglar, så fina domherrarna är!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är deg en glrmån att ha dem utanför köksfönstret! Tack!

      Radera
  7. Jodå, mycket bra gjort att gå 5 km. med det underlaget.
    Jodå, bra gjort att vinna quizet gång på gång. Och jodå, till att äta stekt fläsk på restaurang, så man slipper oset hemma.
    Jodå, fint att se många olika fågelarter så nära.

    Men fåglarna och fröna på marken? Är det bara att de äter därifrån? Blir de inte sjuka av att äta där också spillningen landar? ( men fröna kanske har hamnat där för att fåglerna sprätter ut dem...?) / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. De matas på fågelbordet. Men så finns det ett antal fåglar som sprätter ner en massa frön. De tycks inte bli sjuka av den ev. spillning som finns bland fröna. Det händer säkert, men är antagligen lite överdrivet, när man pratar om faran med spillning och mat. Mycket är ju det. Blir ju så på de flesta ställen, att mycket hamnar på marken. Tar man bort det, så hamnar det på ett annat ställe och då kommer fåglarna dit. För gräver ner det... vem gör det? Ha det gott!

      Radera
  8. Grattis! Och en vinst är en vinst. Att ert lag vinner tycker jag bara är kul. Att vara med skulle jag också gilla- Vi hade ett musik och Stockholms quizz med Promenadklubben i december, Men alla var jätteduktiga men vårt lag vann inte. Nästa gång kanske .
    Trevligt med en runda och uppfriskande.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gå ut och promenera... helst alldeles ensam... det är bland det bästa jag vet. Kram

      Radera
  9. Grattis till vinsten! Och inte ska du tycka det är pinsamt inte. Kochenillaven är som en liten blomsterrabatt med röda blommor. Och röda fåglar har du också. Härligt att kunna studera dom från fönstret.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En klar förmån med fåglar inom synhåll. Ha det gott! Kram

      Radera
  10. Jättefina pippi-foton! Jag har bra zoom men det är något som händer när jag ska stå ett tag och zooma in med kameran, något inträffar som får handen att darra...o fotot blir suddigt. Och tyvärr kan jag inte skylla på kameran utan snarare på fotografen. ähum. Jag lyfter på hatten åt dina promenader, just nu vadar jag till knäna i snöglopp och tycker livet är pest och går kanske 2000 steg om dagen mot normala 10.000 blir sur och grinig på kuppen. Om det här är vår nya vinter då betackar jag mig och önskar en snöfri tillvaro, basta! Laven var jättefin, har mig veterligt aldrig sett den själv. kram från gnällmoster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har rätt att gnälla i denna vinter. Blir inte alltid så många steg här heller. Dels är ryggen inte helt bra efter kiropraktorbesöket...och dels regnar det varenda dag.
      Ha det gott! Kram

      Radera
  11. Du får vara lycklig över vinsten. Det tyder ju på att du och ditt lag är bra tillsammans.
    Djur och natur är något fint. Härligt att gå ute och njuta. Bäst är det då det inte regnar.
    Vi har gott om skator och domherrar, men även kajor och blåmes och grå sparv, mm.
    Ha en fin dag! Kram

    SvaraRadera
  12. Kajor och gråsparv finns framme i byn. Vi har nog för mycket skog runt omkring för de fåglarna. Kram

    SvaraRadera
  13. Grattis till ännu en vinst ... det bevisar ju att ni är bäst!
    kochenillaven är verkligen lysande vacker så här års!
    Jag saknar mitt köksfönster från huset i kanten av skogen ... tycker dina bilder ändå är bra, för det är inte lätt att fånga dem på bild!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Behövdes nog 15-20 bilder för att få två någorlunda bra.... Imponerad av dem som kan få till riktigt skarpa närbilder på fåglar. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas