fredag 27 januari 2023

Wow! Så härligt!


 Hoppas att hon glömt! Hoppas verkligen att hon inte kommit ihåg vad hon föreslog!

Men hon kom ihåg! Varvid min oro ökade för var dag, och natten innan det var dags, så var min normalt goda nattsömn ordentligt störd.

Det var vännen Ingela, en av fem "pokerdamer" ( hustrur till fem pokerspelande pensionärsherrar) som kom med förslaget att vi damer skulle träffas för bastubad i deras bastu, med tillhörande dopp i dammen.

Det var då vi var ute på en regnig promenad i november, som hon kom med förslaget. De andra damer i sällskapet tyckte att det lät trevligt. Jag höll ( för ovanlighetens skull) tyst.  Det var absolut inget som lockade, vare sig bastuvärmen eller doppet i fyragradigt vatten.

För en vecka sedan träffades vi alla igen, då vi var och simmade (och bastade) i simhallen i grannkommunen. 

- När hade vi tid för bastubad? undrade Ingela. -Aldrig, ville jag svara. Men det kunde jag ju inte med... -Nästa fredag eller fredagen därpå. 

- Jag har lite svårt på de två närmsta  fredagarna, sa jag. Sanningsenligt.

-Men då kan vi väl ta torsdag då, tyckte hon. 

Jag hade inget att skylla på- De andra damerna var på. Passade dem utmärkt. 

Jag brukar sova bra. Men natten till igår, så var det svårt att somna, och efter det så var det flera vakna stunder under natten. Om det berodde på att jag skulle vara i skolan klockan halv åtta  redan (normalt börjar arbetstorsdagen klockan 9.30) eller om det var oron inför isbadet som oroade, det vet jag inte. Antagligen en kombination av båda.

Heldag på jobbet, tre musikpass samt ytterligare en lektion... det var en trött pensionär som kom hem en stund före klockan tre.  Och lite uppgiven inför det som komma skulle. Klockan fem, redan.

För ovanlighetens skull så var det en klar himmel, en nymåne och två synliga planeter, som kunde avnjutas i skymningsljuset. Minsugrader. Rimfrost.  Is på dammen. 

Nu är jag ju sådan att jag måste bevisa både för mig själv och andra att jag vågar... ja, utom då det gäller höjder... för där går min gräns... så det var bara att kliva in i bastun, bli varm och sedan följa med de andra ut på den hala bryggan och kliva ner för stegen, ner bland de klirrande isbitarna.

Wow! Det var ju skönt! Superhäftigt! Inte alls den där känslan som tar andan ur en, då man badar i havet för första gången, och sakta går längre och längre ut i ca 15gradigt vatten. 

Det blev tre dopp i vaken. Och jag är en positiv erfarenhet rikare. Samt förstår dem som gillar bastu kombinerat med kallbad.

Efter bastandet så bjöds vi på god tacogratäng, några glas vin, kaffe och kaka. En supertrevlig torsdagskväll. I natt har jag sovit gott. 

Så fånig jag är... måste alltid ta ut en massa negativt i förskott.  Fast egentligen inte helt fel, oftast blir det mycket bättre än man tänkt sig, på det sättet.'


Det har varit en fin och solig dag, idag också.
Det halv decimeter tjocka snötäcket är borta. 
Rimfrost har ersatt snön. 
Betydligt trevligare,  då man ska ge sej ut på  promenad.


Fick bli "Modsrundan". Fyra kilometer på byväg, skogsväg/stig och en liten bit på asfaltsväg.


Rimfrost är vackert. 


Det märks att ljuset är på väg tillbaka. En och en halv timme längre är solen uppe, jämfört med hur det var för bara fem veckor sedan.

Härligt!


26 kommentarer:

 1. Förstår precis. Är likadan när jag ska vakna på en utsatt tid. Jag är lite som du, bättre att befara det "värsta" och så får man chans att bli positivt överraskad istället.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Jag kan känna igen mig i dina känslor, är nog likadan faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så får man höra:Tänk positivt! Lika bra så här...då blir det extra bra

   Radera
 3. Jag beundrar vinterbadande personer, men det är inget för mig.
  Ha en trevlig helg! Kram Lisa

  SvaraRadera
 4. Men så bra det blev ändå och nu är du verkligen en positiv erfarenhet rikare! Trevligt dessutom att därefter bli bjudna på god mat och dryck. En perfekt torsdagskväll fick man väl säga.

  Önskar en god fredag nu!

  SvaraRadera
 5. Vi är nog en hel del som är på det viset ... jag bland annat. Oroar mig och så blir det hur bra som helst. Så roligt att du verkligen tyckte om det. Och vilken härlig torsdag kväll ni fick med god mat och dryck.
  Önskar dig nu en fin fredag och helg!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott att höra att vi är många som tänker "det värsta". Detsamma till dej!

   Radera
 6. Grattis till att du vågade. Och att du fick en positiv upplevelse. Jag är lite avundsjuk. / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är lite envis ibland. Vill visa att jag vågar. Igår blev det bra!

   Radera
 7. Bastun såg helt magisk ut, är dammen deras egen eller allmän? Jag skulle behöva någon som pushade mig så jag också vågade doppa mig. Jag går ju ibland ner till bastun, men de gångerna har ingen velat hoppa i ån. Och då gör inte jag det heller...
  Jag oroar mig alltid inför alla aktiviteter i förväg, du är inte den enda...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är många. Förtidsoroare. Men det är inte helt fel, för nio gånger av tio...minst.. Så blir det bättre än man tänkt sej.
   Det är en privat damm och bastu. Grävdes för tio år sedan ungefär. Bastun är nog bortåt fem år gammal. Vedeldad. Hoppas på ny inbjudan framåt våren! När det inte blir lika halt på bryggan. För den halkan var det otäcka. Kram

   Radera
  2. Jag säger bara: badtofflor! Både på vintern och sommaren, aldrig mera slajm mellan tårna

   Radera
  3. Tror att det var ännu mer halt med tofflor på ..

   Radera
  4. men de jag använder är ju halkfria! jättebra räfflor i sulan, inte inte några foppatofflor!

   Radera
 8. Grattis! Bra jobbat! Och så roligt att du dessutom tyckte doppen var helt ok. Visst är det så att en ibland oroar sig i förväg och till ingen nytta- Härliga bilder både från bastukvällen och dagen idag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon gång har jag inte oroat mej...försökt se fram emot "evenemanget" i stället. Har blivit besviken flera gånger...Kram

   Radera
 9. Får testa att kommentera igen.
  Så fint att du vågade och gillade det! Vårt bad frös ju bokstavligt talat inne idag. Jag har aldrig testat med bastu, tycker det låter hemskt att vara så varm och sen bli nedkyld, men det ska ju vara skönt. Vi går ju i och då får isen inte vara så tjock att vi inte kan fösa undan den lätt. God kväll! Eval8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du skulle gilla bastu också. Kylan känns inte så mycket, när fläsket brinner 😊

   Radera
  2. Fläsket brinner ändå. Har svårt för bastu tyvärr.

   Radera
 10. Helt underbara bilder:-) Förstår att du inte tog fram kameran när ni bastade respektive hoppade i isvaken. Måste beundra er! Att ni vågade att riskera en hjärtinfarkt. Bra gjort där!
  Sedan är det ju ofta smartare att vara lite negativ från början, för då kan man bara bli positivt överraskad.

  PS. Har bastat en enda gång. Första och sista gången. Har aldrig hoppat i iskallt vatten heller. Max 24 grader, annars får det vara. Är inte lika modig som du;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är du mer förståndig. Jac måste ju "imponera" både mej själv och andra. ..

   Radera
 11. Så modigt av dej! Har aldrig badat något vinterbad, basta går bra !
  Fina bilder, och vilken kväll ni fick! Strongt att du hängde på ner i vattnet!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ju riktigt gott! MIndre "hissnande" än de gånger jag doppat mej i kalla Atlanten....exempelvis...

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas