lördag 21 januari 2023

En trevlig fredag!

 


Ibland missar man att ta foton, trots att man har väldigt trevligt och gärna vill spara minnen från en sådan dag. Man får ju inte heller fota inne i en simhall. Men genom fönstret från cafeet, funkade det ju....

"Pokerdamerna" kallar väninnan Ingela oss.  Fem herrar i sjuttioårsåldern träffas var tredje onsdag och spelar poängpoker. Fyra av deras fruar är pensionärer. Vi borde ju hitta på något också!  Och det har vi ju gjort med lite ojämna mellanrum, under det senaste året. 2023 års första "pokerdams-grej" , det blev ett besök i simhallen i Svenljunga. (Grannkommun med vår egen kommun, Tranemo. )

Vi damer försöker alltid hitta något sätt att röra på oss, innan vi fikar tillsammans. Långpromenader har det blivit tidigare, men igår blev det simning.  För egen del så har jag inte besökt en simhall på år och dag. Simmar gör jag ju gärna under sommaren, då det är "simbara" temperaturer i hav och sjöar. ( och det inte finns maneter  i havet)  MEN vilken positiv känsla det var , för hela stora kroppen, att  få simma i 25 metersbassängen, som syns på bilden. Nästan så att jag funderar på att återta den gamla träningen, att simma 1000 meter en gång i veckan. Vi har ju en helt ok simbassäng i Tranemo också. 

Lite träningsvärk har jag allt, i både knän ( !) och armar. Vet inte hur långt jag/vi simmade... men vi simmade iaf i 40-50 minuter. En stund i den varma, handikappanpassade bassängen, hann vi också med. Vilken avkopplande känsla att bara kunna ligga och flyta. Lite bastu... och så fika förstås, och så hade en trevlig förmiddag passerat.


På nyårsafton, är traditionen att vi är sex par som firar in det nya året tillsammans. Nyårsafton -21 och nyårsafton -22 kunde inte ett av paren vara med, p.g.a sjukdom. Varvid jag föreslog att vi kunde  ha "tant"/"tjej"-träff istället, så att vi alla fick träffa vår vän Janet igen. Igår eftermiddag blev träffen av. Det var en blandning av "pokerdamer" och "nyårsdamer" som träffades hos mej. Sammanlagt sju stycken.

Det tog nästan hela eftermiddagen att  fixa till två olika köttfärspajer samt en mandeltårta med citrongrädde. Men det var det värt. För det var mycket, mycket trevligt att ses ... och att prata om allt mellan himmel och jord. Det blir allt en hel del andra samtalsämnen när kvinnor träffas, än när det är "parträffar".

Barn och barnbarn, kom förstås upp. Liksom TV-serier och program. Prat om testamente och framtidsavtal... och om förmånen att bo på landet, där man faktiskt har en trygghet i varann, då man känner sina grannar väl.

Maken var på begravning igår, tillsammans med sina båda syskon, ända nere i Kalmar.  Det var en morbror till honom, 89 år gammal, som hade gått bort. Jag frågade hur många som varit på begravningen och blev mycket förvånad, då han svarade "Ett femtontal". Va? Två gamla arbetskamrater, var de enda utanför släkten, som kom och tog avsked. På landet, så är det betydligt mycket mer folk än så på en begravning, även om den avlidne är till åren kommen. Framförallt så kommer grannar, både yngre och äldre, för att ta avsked.   

Det är nog så att det är rätt stor skillnad på gemenskap och sammanhållning mellan stad och landsbygd. Kanske beroende på att vi som bor på rena rama landet, oftast har någon anknytning till den by som vi bor i.

 
Den vackra tulpanbuketten hade damerna med sig. I buketten fanns även detta kort instucket Det var först idag, då jag tittade lite närmare på det, som jag insåg att det var en akvarell, målad av byns egen konstnär, Susanne. F.ö. en av pokerdamerna.  Blev riktigt glad över den fina målningen. Ska skaffa en ram och sätta upp den på en väl synlig väggplats. 


Lite trött, tittade jag ut genom sovrumsfönstret idag på morgonen. Vi hade fått besök.


Och kolla.... där kom ytterligare en trädgårdsgäst. Rådjur nummer ett gick fram till rabatten som finns runt altanen, och undersökte om det fanns något ätbart under snön. Tror inte att det fanns så mycket kvar, Doftnejlikorna, favoritmaten, är redan avbetade....


Vintern kom, inte helt oväntat, tillbaka natten till igår,  

Solen sken en stund på förmiddagen idag, himlen var blå... men när jag kom iväg ut på promenad, så drog molnen in igen. Det var riktigt halt på byvägen. Tänkte att det skulle gå bra att gå i mitten av vägen, men även där var det is här och var. Så det fick bli en liten tur på skogsväg. 


Gick fram och tillbaka till skjutbanan ( lerduveskytte). Det fick räcka för idag. I morgon får det bli broddkängor på. 

Konstaterar återigen att vintern inte är min årstid. Funkar när det är barmark, men snö... nej, tack!


24 kommentarer:

  1. Det är den tredje tulpanbuketten med blåbärsris jag sett/hört talas om idag. Tycker det är rätt roligt när "alla" tänder på samma sak samtidigt.
    Senast jag simmade var nog i en pool i Turkiet 2011. En simhall har jag inte besökt sedan gymnasiet. Så kul att ni är ett gäng som är aktivt tillsammans, för då blir det ju mycket roligare.
    Du har nog rätt. Bor man på landet så känner alla alla och ställer upp för varandra. Det är nog likadant här om man bor i villa i en förort till Stockholm. Bor man däremot som jag i ett flerfamiljshus lär man inte känna alla grannar en under 40 år. Trist eller så vill man ha det så. Vet inte...
    Idag valde jag att inte gå ut och bryta något vitalt ben i kroppen. Efter gårdagens regn blev det fyra minusgrader så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halt hos dej och halt hos mej. Bäst att hålla sig inomhus.
      Är väl så att det finns fördelar och nackdelar med både stad och land.

      Radera
  2. men så fint att du har återupptäckt simningen igen. Jag har också simmat mycket, 1000 meter varje vecka tidigare. Slutade nog när barnen började komma, det fanns liksom annat att göra då. Men i somras simmade jag tuden meter två gånger under en vecka, när jag ändå följde med barnbarnen på simskola. Upptäckte då att jag fick ont i ryggen av att simma bröstsim hela tiden, och var tvungen att liksom vila då och då genom att simma på rygg ett par längder.
    Men simning är härligt. Basta efteråt och man känner sig som en ny människa.
    Det är värdefullt att ha sådana väninneträffar som ni har. Säkert lättare om man bor lite på landet där man är mera beroende av varandra och känner trygghet med att man hjälper varandra om det skulle behövas. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en förmån att ha sina vänner här i byn.
      Konstigt att jag har lite ömt i båda knäna idag, efter simningen. Man använder nog musklerna på ett annat sätt.
      Men skönt att simma. Är dock ingen riktig bastu-gillare.
      Ha det gott!

      Radera
  3. Så härligt att simma och basta! Det var länge sedan ja gjorde det, och nu med massa tillbehör vid mina öron så blir det svårare...de måste ju tas av i samband med bad, fast men kan köpa tillbehör så man kan ha ci kvar när man simmar, ska fundera på detta!
    Vilken underbar tulpanbukett, och tjusigt kort! Tänkte på vad vi diskuterade förutom böcker på vår bokcirkel igår...jo när ska man gå i pension! När vi började med vår bokcirkel så hette det syjunta och vi var mammalediga och broderade doptavlor...det var ett tag sen, och då diskuterade vi helt klart inte pensionen....tänk vad tiden går, och vi med den!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lång vänskap. Jodå, vi har känt varann sen barnen var små. Alla har vi barn i samma ålder. Så diskussionerna har förändrats. Härligt att ha sina vänner. Kram

      Radera
  4. Jag är dålig på att simma. Nu är det säkert tio år sedan jag var i simhallen. I och med dålig teknik så blir jag trött fort.
    Vilken kul dag ni fick tillsammans! Då är det värt att ha tillbringat timmar i köket!
    På min begravning vill jag absolut inte att fler än familjen ska komma.
    Trevlig söndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man se det. Är ju bra om man talar om hur man vill ha det med begravning.

      Trodde du var fena på att simma... men du är ju fena på att bada i stället.

      Är inbjuden till väninnan med bastu och damm... alla vi pokerdamer..då kan även hon som inte är pensionär vara med....att bada bastu och bada i dammen. På torsdag kl 17. Jag oroar mig redan!
      Detsamma!

      Radera
    2. Ser fram emot att läsa ett inlägg om det sen!

      Radera
    3. Haha! Känns som en fråga om överlevnad!

      Radera
  5. Vilket gott initiativ att ni damer också träffas och gör något roligt tillsamas och att röra sig ihop är ju toppen. Lyckat förstår jag på alla sätt. Och att just simma ävr ju bra för hela kroppen. Har idag simmat i en utomhusbassäng där här opå hotellet och även tagit helkroppsmassage.massage. Så skönt.
    Vilken trevlig träff även detta blev. Men jag tycker för egen del och de vänner jag har i Stockholm också innebär en trygghet. Och för mig är en riktig vän en person jag skulle kunna ringa mitt i natten om det var något och jag behöver hjälp eller så. Räknade nu till att jag har minst 10 stycken just i Stockholmsområdet och det känns också tryggt. Inte på grannavstånd men ändå inom en redir på 30-40 minuter. Tänkte vidare på just det du skriver om vikten och värdet att ha just vänner nära. Men en är ju olika. Detta är i alla fall viktigt även för mig .
    Aha . är vintern tillbaka. Har ju lämnat den för en vecka och det känns bra.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog en person-sak, det där med att ha vänner. Pratade med svägerskan igår. Grannfrun har avlidit, men få i byn känner gemenskap med den ganska anonyma kvinnan. Man skulle inte gå på begravning...
      Men det kanske kan vara lättare att hitta sammanhang och vänner på landet. Men samtidigt...det beror på hur man är och i vilka sociala sammanhang man rör sig.
      Inget är svart eller vitt! Kul med "diskussion" via bloggen.
      Ha det gott...och det tror jag att ni har. Kram

      Radera
  6. Ja att bo sådär nära naturen kan ha sina nackdelar. Men man kan bli ledsen då rosor tex är borta över en natt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller oxå har man inga rosor. Våta taggiga gammelmormor finns det ingen som ger sej på! 🙂

      Radera
  7. Härligt att simma, jag önskar att jag också hade kunnat simma. Tyvärr så blir värken värre då jag badar, och simma kan /får jag inte i och med att jag stelopererat två nackkotor. Ryggsim är ju inte detsamma som bröstsim. Det är mycket i mitt liv som jag har fått ändra på pga alla mina sjukdomsdiagnoser.
    Jag önskar att vi också hade haft snö. Jag gillar vintern om vi har minusgrader och snö.
    Du tar så härliga bilder, skönt att bo på landet. Och visst är det fint att se rådjuret strosa runt i trädgården. Vi har ofta rådjur och harar/kaniner i våra trädgårdar. Jag skulle inte vilja bo i ett samhälle.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det många fördelar med rena rama landet. Just nu är deg mest de isiga grusvägarna som jag ogillar. Men broddkängor funkar! Kram

      Radera
  8. Vilka trevliga traditioner med tanterna. Simning är trevligt, senast simmade jag med 2-årig storasyster och babyn, sonen var med, 32 grader, skönt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att barnen blir vattenvana. Simma känns bra gör hela kroppen.

      Radera
  9. Ni tjejer får massor av mer motion är pokerspelande gubbar! I badhus har jag inte simmat heller på år och dar, senast var när jag på remiss fick simma i varmbassäng x antal gånger, o det är nog tio år sedan. Det var toppen, men krävde en resa 12 mil t/r varje vecka. Nu har vi ett alldeles sprillans nytt bad i Falun och jisses så folk klagar! Det är fel på än det ena än det andra. Få se om jag bryr mig om att testa- snart är det ju sommar och ån väntar! Kram från pörtet P.S. jättevacker lite akvarell, platsar verkligen på väggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är duktig, Susanne! Trevlig present!
      Simma är bra. Klaga är mest jobbigt. Brukar inte göra någon skillnad. Kram

      Radera
  10. Så trevligt att även ni "pokerdamer" träffas och hittar på någonting tillsammans. Att simma är bra och oftast skonsam motion för hela kroppen. Under många år simmade jag minst 1000 meter varje onsdagsmorgon. Då var det vuxensim från och med klockan 07:00 på vår simhall och min första lektion började först klockan 9. Sedan kom en renovering, legionella i duscharna och en pandemi i vägen. Funderar på att eventuellt ta upp det igen...
    Så trevligt med damerna hemma hos dig också och vilken vacker bukett du fick.
    Ja, då blev det vinter hos er ett tag igen. Vi har snöfritt och nu när det inte regnar så föredrar jag helt klart den sortens väder.

    Önskar en god eftermiddag nu!

    Kram
    Ja, då blev det vinter ett tag

    SvaraRadera
  11. Simma är riktigt bra! Borde definitivt se till att göra det en gång i veckan! Kram

    SvaraRadera
  12. Jag njuter av att titta på dina vackra foton. Så härligt med den vita snön, så fina bilder.
    Så bra att kunna träffas så där och umgås och att simma är mycket nyttigt.
    Vilken tjusig tulpanbukett.
    Förstår att pajerna var goda och att sitta och prata så där ger livsglädje.
    Roligt att få se rådjur utan för husknuten. De är skygga djur.
    Ha de bra och sköt om dig.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hittar verkligen det positiva! Vilket det ju är! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas