lördag 29 april 2023

Förändrad natur

 


Här har jag gått hundratals gånger, under de dryga 43 år jag bott i byn.  Har plockat svamp, blåbär och lingon längs den ca 3 km långa skogsvägen. Visst har det blivit en del avverkning på vissa ställen, men vägen den har sett likadan ut, där den slingrar sig fram mellan högre och lägre växtlighet, under alla år.

Ända tills idag. Då såg det ut så här, utmed en tredjedel av sträckan. Träden har fällts på båda sidor av vägen.  Har i och för sej väntat länge på detta, träden som skulle fällats har varit markerade med orange färg under ett år.  En 15 m bred väg ska byggas, mitt ute i ingenstans. Är tänkt att två större lastbilar ska kunna mötas.

Vadan detta ? Jo, man ska bryta torv på den stora mossen, Grimsås Mosse. Det var flera år sedan ett finskt företag fick tillstånd att ta vara på den gamla nedbrutna vitmossan. Trodde att det inte blev något av med den planerade verksamheten. Men nu ska det tydligen igång. Trots en hel del protester från dem som bor närmast. 


Vår kommun är föredömlig, vad det gäller förnybar energi, enligt mig. 13 vindkraftverk finns på höjden nära Grimsås, på gränsen mellan Tranemo och Gislaveds kommuner. Nyligen startade man ytterligare 9 jättehöga kraftverk, en mil västerut. 

Kände att vindkraft och utvinning av fossila bränslen inte går så bra ihop. Enligt tämligen säkra källor så kommer dock enbart 20 % av torven att bli till bränsle. Vilket jag tycker är 20 % för mycket. Resten av torven ska bl.a. användas till jordförbättringsmedel eller att odla fram gran och tallplantor i.

Ska förstås bli lite spännande att se hur allt blir. Samtidigt som det antagligen blir svårare att ta sig runt på den perfekta, 5 km långa, rundan framgent.


Naturens förändringar sker både med och utan maskiner. Vi har några blåsippsplantor, uppgrävda och flyttade från barndomens trakter.  Säkert bortåt 40 år sedan, så preskriptionstiden för det förbjudna brottet, har gått ut...En enda sippa fanns kvar idag. Kändes som ett avsked till den tidiga våren. Lite klump i magen på tant...


Några enstaka gulsippor återkommer varje år. Plantorna är ärligt inköpta i butik.  Nu är det vitsippornas och på sina ställen, gulsippornas tid.

Naturen förändras... bara att konstatera! 

10 kommentarer:

  1. Gulsipporna hemma har blommat ett tag. Vitsipporna vill sig inte riktigt. När vi plockade Ramslök idag såg jag båda sorters sippor.
    Torvmossar vill de ha både här och där, verkar det som.
    Ikväll blåser det rejält här. Annars är vädret bra, så det är synd det blåser så! God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt med vinden.Underbara sippor. Ramslök! Har bara sett i trädgården hos Karin i Malmö. Vacker blomma!//Anna-Lena

      Radera
    2. Fast den blommar inte än. Vi hade bladen som sallad i hamburgare. Fin när den blommar sen!

      Radera
    3. Låter gott! //Anna-Lena

      Radera
  2. Blir lite ledsen när jag ser skogavverkningen. Och att läsa att torv ska brytas. Vi skadar moder natur. Hur ska den kunna hämta sig igen?

    SvaraRadera
  3. Det var prat och planering av att börja bryta torv på mossarna en bit från Brämhult mot Rångedala för några år sedan. Det blev inget med det, misstänker att motståndet gjorde sitt eller att de inte fick tillstånd till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här var det tal om brytning för flera år sedan. Mer än fem. Protestlista fanns. Jag skrev inte på... Vi drabbas inte direkt. I dag hade jag antagligen gjort det, har blivit mer medveten.//Anna-Lena

      Radera
  4. Tänk vad skogen förändrar utseende , man känner inte igen sig då det är avverkat. Torvmosse kan ju vara lite trist. Blir ni störda utav vindkraftverken? Vi har goda vänner som har nära sitt, men de märker inte av dessa.
    Ha en fin valborgsmässoafton! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har långt till Vindkraftverken. ( 4-5 km..)Tycker att de är fina. Finns några närboende som klagat på ljudet.. Har promenerat förbi några gånger. Tycker att ljudet låter mest sövande. //Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas