söndag 23 april 2023

Fina lördag

 Vilka fantastiska dagar vi haft! Strålande sol och riktigt vårvarmt. Vårkläderna på och utomhusliv under största delen av dagen.

Idag regnar det. Termometern visar på 10 grader. Igår var det dubbelt upp, på plussidan. Visst saknar jag solen, värmen och det naturliga att vara utomhus... men jag vet  att regnet behövs, och ja... det är lite gott att få en del inomhussaker gjorda också. Har bara varit ute och "luktat" på vår-regns-doften ännu, jag ska ge  mig ut på en regn-promenad, om en stund.

Vårregn, det ger så härliga dofter.

Igår var en superrolig dag. Jag har tre svägerskor. Alla är födda inom en tidsrymd av tre månader, 1962-63. En av svägerskorna har jag tyvärr ingen relation med.... men de andra två, nästan tio år yngre än jag, är det alltid kul att träffa och att åka på olika evenemang och utflykter, tillsammans med. 

Igår blev det träff och utflykt med båda svägerskorna. De hade fyllt sextio, med två dagars mellanrum, i början av februari. Det där med prylpresenter, det har vi lämnat, alla har vad de behöver och lite till. Så det brukar bli en blomma och en aktivitet, som blir presenten. Makens syster och hennes man blev bjudna på den berömda "limmared-snitseln" för en månad sedan. Min brors fru... och min bror... ville hellre bli bjudna på lunch på Hofsnäs Herrgård, en vacker vårdag.

Egentligen hade vi bestämt dagen idag, söndag, men svägerskan undrade om vi kunde byta till lördagen istället. Med tanke på det aviserade väderomslaget.'


Absolut rätt tänkt. Nu var det ju mängder av andra vårfirare som tänkt samma sak. Men det funkade bra ändå, vi fick bord utomhus, och trots att det var fullt på alla utomhusplatser... och en del inomhus... så fick vi maten inom en halvtimme. Inga problem att vänta en stund, det finns ju mycket att prata om ....


Efter god lunch, så var det dags för en promenad på en av vandringslederna  på Hofs-näset. Breda stigar som går längs sjön ( Åsunden) i princip hela tiden. Först på ena sidan näset, och sen tillbaka på andra sidan.
Ekorna var redo för uthyrning. En modig, ej flytväst försedd familj, som sannolikt firat Eid i fredags,  gav sig ut på det blåa vattnet.


Ett ungt par hade gett sig ut på udden, med den vackra utsikten mot Torpa stenhus.


Vitsipporna tokblommade, med sina kronblad alldeles vidöppna, i hagarna som hör till den gamla herrgården. ( Numera ägs området av Borås kommun, trots att det ligger inom Tranemo kommuns gränser)


Vi promenerade i tämligen lugnt tempo, för att kunna njuta av den gudomligt vackra naturen. 


Det blev den mellanlånga rundan, som blev vald. Tre kilometer är "ko-rundan", medan "skalbaggsrundan" mäter ca 5 km.


En padda var också ute på  promenad på den sjönära stigen.


På östra sidan av näset går stigen alldeles vid sjön. Här finns inte alls samma vitsippsprakt, som på motsatta sidan.


Hofsnäs och dess omgivningar passar för många former av uteliv. Här var det femårsfest på gång.


Torpa Stenhus har inte öppnat för säsongen ännu. Tror att man öppnar såväl slott som restaurang i samband med första maj -helgen. Stenhuset, slottet där Gustav Vasa hämtade sin tredje fru, Katarina Stenbock, ligger fyra km från Hofsnäs. Vägen mellan kommunens bästa utflyktsmål går på en slingrig väg genom hagmark. Så vackert med alla vitsippor  längs vägen. 


Nära Torpa finns ett område, där det också växer en massa blåsippor.


Kanske var det sista "blåsippsfrossan" för denna vår.



De har så kort blomningstid, de vackra blå sipporna.
Vilket syns tydligt på bilden här under. Flera blommor har tappat sina kronblad....


En fin och trivsam lunch/eftermiddag tillsammans med bror och svägerska. 

Hem och byta om, samt att njuta av solen på altanen, för en kort stund.


På seneftermiddagen, så var det dags för en tur till Borås, tillsammans med makens syster och henne man. Som f.ö. har samma namn som min bror. Roger. Finns det någon som döper sina barn till det namnet numera? På 50-60-tal, så var det populärt... så det dröjer nog några decennier innan det börjar användas på små barn, igen.

Ett gästspel från Göteborgs stadsteater skulle framföras på stadsteatern i Borås. Det hade svägerskan  snappat upp i någon tidning. Så det var så sent som i torsdags, som hon undrade om vi ville åka med. Och det ville vi. Föreställningen handlade om Beatles, fakta och massor av musik. Pepperland kallar sig de duktiga musikerna, när de tillsammans framför  delar av Beatles´ låtskatt. De framför låtarna så likt ursprungsmusiken, som möjligt. Vilket de lyckas jättebra med.


En riktigt bra föreställning. Enda negativa kritiken var att de hade med en tjej, som kom in och smålarvade sig lite då och så. Hon sjöng dessutom några låtar, och det gjorde hon utan att ha speciellt bra röst. Men sammantaget var det en riktigt härlig  kväll, som avslutades med en hämtpizza hemma hos svägerskans och svågerns dotter med sambo. Kul att se deras relativt nya lägenhet, i ett helt nyuppfört hus.


Lite seg är allt tanten idag. Det har varit ett par otroligt fullspäckade, men härliga och superroliga veckor. Lite lugnare kan det nog bli i veckan som kommer, då det iaf bara är en aktivitet inplanerad per dag. Nu är det dags att trotsa regnet och dofta på våren.


30 kommentarer:

  1. Vilken bra och härlig helg det blev!
    Det var verkligen tur att ni bytte till lördagen i stället för i dag är inte vädret speciellt roligt alls. Visst är det trevligare att få någon form av upplevelse i stället för presenter som man kanske inte alls behöver. Trevligt med konserten sedan. Beatles musik är ju alltid bra och står sig verkligen i längden.

    Att ge sig ut på vattnet utan flytvästar är ju bara så korkat. Det är ju tyvärr bland invandrarfamiljer som simkunnigheten är lägst...

    Så vackra blåsipporna är!

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåsippor, ja, de är de vackraste blommorna i mina ögon.
      Tänkte det också, vad det gäller "icke-båtvett". Sannolikt kan de inte simma så bra heller. Men nu gick det väl bra, annars hade man hört om en olycka, genom lokala media...
      God kväll! //Anna-Lena

      Radera
  2. Det var bra att ni bytte dag! Vad trevligt ni fick det tillsammans.
    Jättefina bilder du visar från er träff.
    Ja, idag är det helt annorlunda väder, får man säga.
    För mig har dagen mest bestått av väntan. Nu är olycksfågeln på väg hem. Brorsorna också från farmor och farfar, tror jag. Usch, som det kan gå, på ett ögonblick. Om det iaf hade varit ett okomplicerat brott, så det räckt med gips. Men det är som det är. Ha en fin kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt! Blir väl bra så småningom... men tiden med gips och återbesök då och då.Så besvärligt och "onödigt". Lite synd om farmor och farfar också... Kan nog känna att det var deras "fel". God kväll! Anna-Lena

      Radera
    2. Ja, farmor kände sig skyldig. Det var ju verkligen inte så att hon tvingade honom att hoppa. Men jag förstår känslan, man vill inte det ska hända när man är med dem. Det blir bra igen, men onödigt ändå. Eval8

      Radera
    3. Lider med farmor...och ert gemensamma barnbarn.

      Radera
  3. Riktigt lyckade närbilds-blåsippor här Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är så vackra i solen. Och mobilen tar bra bilder... om jag bara inte håller den för nära...//Anna-Lena

      Radera
  4. Bra beslut att byta dag - och en fantastisk dag blev det med många fina bilder. Dessa fantastiska blåsippor!
    den föreställningen i Göteborg skulle jag gärna se!
    Ha en fin kväll!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Att njuta och ta till sig av det goda livet bjuder på är ju att leva. Så härlig läsning och så mycket roligt du varit med om. Och att ta sig an våren med hull och hår är ju det en verkligen vill-
    Härliga bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härliga dagar ! Njutbart! Kram//Anna-Lena

      Radera
  6. Full rulle, som vanligt hos dig! Och så mycket ni hann med. Mycket smart med lunchen igår i det fina vädret. Så märkligt - hos dig regnar det, i Sundsvall föll 20 centimeter snö, söder om Stockholm började det regna för fem minuter sedan och här är det helt lugnt - än:-)
    Dina bilder är som alltid enastående vacker. Du är en väldigt duktig fotograf, men det har jag nog sagt förut. Det tål att upprepas dock:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack. Ibland blir det bra... ibland sämre...
      Ordentlig temperatursänkning under dagen. Hade både vantar och mössa på, iaf i början på dagens promenad. Naturen tackar för regnet. Har blivit grönare under dagen. God kväll! //Anna-Lena

      Radera
  7. Mycket och härlig aktivitet hos dig med de dina. Ljuvliga vårliga foton...Jag håller med BP här ovan, du är en väldigt bra fotograf, det syns att du gillar att fotografera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bilder har det blivit på bloggen. Tack för snälla ord! //Anna-Lena

      Radera
  8. Så bra med dag-bytet. Eller hur kom regnet hos er? Här började det inte regna förrän kl 15.00.
    Härliga bilder som vanligt! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regnet kom redan kl 10. Nu är det klar himmel igen.. men kallt. Tack och kram! //Anna-Lena

      Radera
  9. Vilka underbara dagar du verkar ha haft. Här ligger vi lite efter, men det kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer till er också. Mulet och kallare här också. //Anna-Lena

      Radera
  10. Ojoj att du orkar! Oavsett hur gärna jag vill så räcker varannandagsaktiviteter för mig. Annars orkar jag inte glädjas riktigt. Beatles, ja de var nog mina första sanna idoler, före det var det bara en finsk sammetsögd popsångare kallad Johnny som smälte mitt hjärta. Så mycket trevligt ni hunnit med, nu är upplevelseminnet fullt för en stund. Tur man kan dokumentera allt ifall man börjar blanda ihop datumen...kul att ha både syskon och din makes syskon att umgås med. I min lilla familj har alla varit ensambarn från min mormor till min dotter som bröt förbannelsen (?)
    Tack för alla ljuvliga sippor, har ju ingen aning om var de växer här i trakten, men vi ligger nog några veckor senare med blomningen också. Nu fick jag lite vårfeeling trots dagens bistra 4 grader! Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer normalt.al vår nu... 10 grader.
      Beatles var mina första idoler också. Många bra låtar. Har flera LP...och apparat att spela på... ändå sker det alldeles för sällan. Kram.

      Radera
  11. Så underbart vackert, fint väder och gott sällskap.

    SvaraRadera
  12. Vilka härliga bilder! Så ska våren se ut. Du ar varit ute på många roliga aktiviteter, läser jag. Beatles gillar jag med. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beatles är vi nog många som gillar. Med all rätta! Var ju i rätt ålder när de slog igenom också... och väldigt musikintresserad. Så de blev första stora idolerna. Kram //Anna-Lena

      Radera
  13. Det blev ett riktigt bakslag med vädret, men det får vi ta.
    Otroligt så många och fina vårbilder som du har tagit. Jag känner riktigt hur våren och nästan sommaren är här.
    Fint att träffa släkten och fira så där. Du har så rätt med presenter. Roligt att göra något istället, saker har man.
    "Tanten" får vara seg, så här efteråt.
    Ha det så fint du kan och sköt om dig.
    Varma kramar från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har det gått några dagar och segheten minskar. Kallt idag. Tjocktröja på! Snöat har det gjort av och till, men inget som ligger kvar. Kram//Anna-Lena

      Radera
  14. Hofsnäs och Torpa är säkra kort när man vill göra en utflykt.

    SvaraRadera
  15. Absolut! Från april till oktober iaf. //Anna-Lena

    SvaraRadera
  16. Det är gött att finnas till - och fota för att förlänga njutet! Blå är sippan - en av mina bästa färger - och du har rosa skjorta - en annan av mina favoriter.
    Härlig dag!
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas