lördag 23 september 2023

Först går det upp, sen går det ner...

 Jo, så är det ju absolut med livet. Det går upp och ner. Det blev en berg och dal-bana, men riktigt brant backe från en dag till en annan. Skitsaker , tycker kanske många... men ibland blir det så fel...

 

Vi stod vid en vintrig busshållplats och väntade på en buss som skulle ta oss ut på revy. Det var en fredag i februari. Väninnan frågade om vi skulle till Nittorp och kolla på showen med Martin Stenmark. Den skulle gå av stapeln i den gamla idrotthallen, som nu arrenderats och färdigställts till en konsertlokal, av en kille som ursprungligen kom från det lilla samhället. Svarade att jag /vi kände oss för gamla för det evenemanget och kunde konstatera att det gjorde även våra jämngamla vänner.

 - Tänk om de kunde göra en show som inriktade sig mot oss äldre, tyckte väninnan.  

Jag är väl en fixare, på gott och ont.  ( det onda kommer senare) Så jag skrev ett mail till killen som rustat upp den gamla idrottshallen. Han och hans syster är jämngamla med våra döttrar, och gick hos samma dagmamma en gång för många år sedan, så lite bekantskap fanns. Skickade förslag om att skoglundsentertainment  skulle "fixa" en kväll för äldre, gärna i samarbetet med PRO ( och SPF) Fick snabbt svar. Rickard ville att vi skulle träffas och spåna på idéer. Tog med mig vår nytillträdda ordförande i PRO, då vi i månadsskiftet mars-april, träffades för att planera inför det som fick rubriken "En kväll i Folkets Park".

I min tanke, så tyckte jag att det finns en hel del lokala förmågor, som tillsammans med Rickard och hans fru Maria, kunde  fixa en kväll i nostalgins tecken. Men Rickard, som jobbat i underhållningsbranschen i bortår tjugo år, ville mer. Ett dragplåster skulle det vara. Siw Malmqvist var den första vi kom att tänka på. Hon och hennes man Fredrik Olsson  (ursprungligen från Limmared)  har ett sommarboende i närheten.  Rickard kände också Kikki Danielson och Lotta Engberg ganska bra, så dem hade han som reserver om inte Siw ville ställa upp. 

Nu är det inte lätt att locka en välkänd artist till lilla Nittorp, en torsdagskväll i september. Genom flitig mailkontakt med Rickard, fick vi veta att alla tre av de föreslagna damerna till en början var intresserade, men att de sedan tackat nej. Även Lill Lindfors backade ur.  Per Fritzell nappade på erbjudandet att bli gästartist till showen den 21 september. Lät ju jättebra!  Någon vecka senare kom mailet, han hade backat ur. Han också... Jag tyckte att Rickard och Maria gott kunde klara att hålla i showen tillsammans med sitt band. Det var ju musik från "gamla" tider... 50, 60, 70-tal.., som vi ville höra. Och kanske sjunga med i.  Visste ju också att paret Skoglund var vana entertainers, som kunde få till ett kul mellansnack. 

Men Rickard gav sig inte. Han ville ha ett dragplåster. Det lyckades. Tomas Pettersson,komikern från Halmstad, hade tid att komma. Passade riktigt bra f.ö., då han skulle ha premiär på sin egen "show" bara någon vecka senare. Så han hade en hel del i huvudet redan...

Jag hjälpte till att skicka ut inbjudan och info till PRO-föreningar runt om, och flera av oss i PRO-styrelsen tog sig an att affischera. Biljettförsäljningen tog fart, och för några veckor sedan, så var föreställningen slutsåld. 360 pensionärer var redo för en nostalgikväll.En sådan toppenkväll det blev!  Showen var superbra. Lite ny musik, men massor av gamla godingar som man kunde skråla med i. Och som man blev uppmanad att sjunga med i!

Rickard och Maria hade kul på scenen. De var så avslappnade, och kunde på det sättet bjuda sin publik på ett härligt,  såväl spontant som personligt, mellansnack. Sjunger superbra, det gör det båda!

Jag hade varit lite skeptisk mot Tomas Pettersson. Har inte hört honom så mycket. Men oj, vad han var rolig. Han var roligt rolig, utan att göra en massa smaskiga övertramp i dålig humor. Jag har inte skrattat så mycket och så hjärtligt på länge, antagligen inte på många år.

Hade lite "ångest" inför att trängas med 360 personer. Men utrymmet i den gamla idrottshallen, där jag för 50 år sedan träffade C-E på en dans, och där såväl ABBA som Gyllene Tider... och massor av kända dansorkestrar stått på scenen, ( och där jag gått på gympa, dansat gammaldans, och där svärfars begravningsmiddag hölls)  rymde oss alla. Själva festlokalen var numera i toppskick vad det gäller att absorbera störande ljud. Så man kunde prata med folk i normal samtalston.

En supertrevlig kväll, alltså. Det lilla fröet som såddes en fredag i februari växte ut till något stort och bra.  Kändes bra att ha varit den som varit med att sätta igång allt...

Det var svårt att somna efter en rolig dag, och en kort men intensiv arbetsdag, dessförinnan. Jag var trött igår. hade varit uppe på toa ett onormalt antal gånger under natten, dessutom... Nästan så att jag tänkte att jag var sjuk... 

Åkte med maken till Ulricehamn på förmiddagen. Han skulle till tandläkaren, jag passade på att uträtta några ärenden. Åkte över Tranemo hem för att handla på ICA. Tvingade mig ut på en promenad på eftermiddagen. Men jag var onormalt trött....

I vår by, med nära omnejd, finns tolv kvinnor i ålder 50 - 78 år. Den som är 78 är femtioåringens svärmor. Under många år, ja, sannolikt sedan äldsta damen fyllde 50, så har vi uppvaktat varann på jämna födelsedagar. Både 30, 40, 50 och ibland 60 - årsdagar. Ju äldre vi blivit, desto sämre har vi blivit på att uppmärksamma varann. 

Men så fyllde ju "tjejen" som var mer än tio år yngre än den näst yngsta, femtio år i augusti.. Är ganska dålig på födelsedagar, men uppmärksammade det genom att hon lagt ut bilder på FB/Instagram från en fest som hon ordnade för de närmaste. 

Visst måste vi fira femtioåringen. Hon som verkligen ställt upp för oss alla, sedan hon flyttade till byn, bara tjugo år gammal.  

Vem är det som oftast varit den som tagit sig an att samla in pengar och fixa present mm, när någon fyllt år? Jo, just det! Rätt gissat. Det finns ytterligare två kvinnor i byn, som  tagit sig an fixeriet ibland,... medan några av dem aldrig har lagt två strån i kors för att ta tag i något.

Alla utom en har Messenger, så förutom att man fick skicka ett mail, så var det ju lätt att bilda en grupp, kolla vilka som ville vara med och uppvakta, (alla), om vi skulle gå på lokal och äta eller om vi skulle ordna överraskningsfest ( lokal) och vilka som kunde åka med den 22. ( nio + festföremålet)

Bokade bord på Höganloft i Hestra. Två "tjejer" erbjöd sig köra oss andra... blev ju bra med två bilar. Kändes ok, kände mig lite mindre trött framåt kvällen, men lite spänd...det finns ju en i sällskapet som "avskyr" mej sdan tjugo år tillbaka, och som oftast ( men inte alltid) nonchalerar mig helt...Borde inte bry mig efter alla år, men kan inte låta bli att känna av "kylan" från henne. Och den gör mig så ledsen och frustrerad. 

Så allt blev fel. Jag var trött, det var "kyla" denna kväll och när vi satt oss till bords så sa en av dem som aldrig någonsin tagit några initiativ, att nu tar vi in två flaskor bubbel. En med alkohol, en alkoholfri. så innan de flesta av oss visste ordet av, så var det beställt.

Jag är snål och antagligen helt knäpp, men jag blev irriterad. Frågar man inte vilka som vill ha, och ärd det då inte betydligt enklare att var och en beställer sitt glas? Då blir det ju så mycket enklare då man ska betala. Helt plötsligt hade vi också en flaska rödvin på bordet . Det får jag skylla den "käcka" servitrisen för. Trött, påverkad av två glad vin och irriterad över "kylan" ( i övrigt så var det trevligt, även om det var för mycket restauranggäster i den dåligt ljudisolerade lokalen, denna fredagskväll) undrade jag hur vi skulle dela upp betalningen. 

Det hade ju varit lätt att betala festförmålets och dryck, om det bara varit maträtter och glas /flaska av dricka. Nu blev det förstås jag som betalade allt... och egentligen är det ju inget att vända upp himmel och jord för, men jag blev både arg och ledsen, för bristen av kommunikation. Talade om för alla varför jag reagerade så kraftigt, avskyr att lägga lock på. 

Det tog inte så lång tid att räkna ut vad var och en skulle betala, sen när jag kommit hem. Men det kändes/känns inte bra. 

Har bett alla om ursäkt idag, och fått positivt svarfrån många.

Så kan det gå, när femfemman visar sin sämsta sida. Sin femfemmesida. Det var ett tag sedan det senast hände... 

Är väl risk för att det var sista gången jag fixade något. Speciellt som alla nu fyllt femtio... och att bli gammal, det är ju inte så mycket att fira. Eller... kanske ... det är det som man ska fira... 

Tröttheten, den är iallafall borta. Tog en rask halvmilspromenad innan åskan och regnet kom. Men... när man mår dåligt av dumma grejer... då tar nog både kropp och själ en hel del stryk. och det värsta är, jag kan inte lova att bättra mig, för ibland så blir det bara fel för mig.

Långt inlägg... men jag behövde skriva av mig.18 kommentarer:

 1. Ja, det var verkligen höga berg och djupa dalar det. Den första kvällen blev verkligen hur bra som helst så det var verkligen ett bra och lovvärt initiativ.

  När det gäller den andra kvällen så förstår jag helt din irritation. Det är väl en självklarhet att fråga vad alla vill ha och därefter beställa. När det nu inte blev så borde det varit en självklarhet att alla delade på den totala kostnaden. Även om du betalade på plats kunde väl övriga swishat dig. Det hade jag föreslagit direkt. Tråkigt att du kände att du behövde be om ursäkt för det var ju inte du som skapade situationen från början.

  I vissa lägen behöver man skriva av sig och sedan så kan man släppa det att gå vidare. Samtidigt så tar man också en viss lärdom inför kommande tillfällen.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, jag fick ju snabbt de pengar jag lade ut. Det tog kanske en kvart att räkna ut allt... fördelat på vad man drack... och så delade vi på hela notan för femtioåringen, förstås. Men det var tillvägagångssättet som jag blev så irriterad på. Tänk, om jag skulle gjort så.... bara beställt utan att fråga... då borde det blivit några som reagerade. Ibland blir man bara trött... är en av nackdelarna med livet på landet...Kram

   Radera
 2. Långt men bra inlägg. Intressant att få veta att Lillsjön inte alltid varit en danslokal, det trodde jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, vi åkte från Rångedala och dansade där i början av sjuttiotalet. Det är anledningen till att jag hamnat här "ute i skogen".

   Radera
 3. Vilken grej! Så kul att höra att du var involverad i den lyckade festen. Gläds med dig.
  I alla tider har det varit likadant. Några som engagerar sig och några som gör så lite som möjligt.
  Har lagt märke till att de som "sitter på rumpan" också är de som har mest åsikter om hur det hela har skötts. Tänk om den energin istället hade lagts på att åstadkomma något (bra).
  Man blir trött och besviken - och det kan yttra sig på olika sätt, för olika människor.
  Kram/Barbro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt när man är trött! Men, det får man väl inte vara, alltid pigg och gla... men det är inte jag. Ser på Instagram att bi haft en fin dag med lille M. Kram

   Radera
 4. Egentligen så är det för mig bara att helt stämma in i det Znogge skrivit, det sammanfattar det även jag känner. Den första kvällen, ja men vilken höjdarkväll. Det är den som du ska putta längst fram i medvetandet, inte den andra. För övrigt så tycker jag att det hör till god ton att fråga vad alla vill ha och om man verkligen vill ha något innan man går sta och beställer. Känns fel att du kände att det var du som skulle be om ursäkt. Men nu har du skrivit av dig. Och nu hoppas jag att du plockar fram den första kvällen igen och tänker på den.Alltså, vilken kväll ... och det var på ditt initiativ!

  Kram och fortsatt fin helg!

  SvaraRadera
 5. Ja, shit happens som sagt och synd är det att det blir så. Första avdelningen i ditt inlägg är toppen, Tomas Pettersson hör till en av mina favoriter. Av honom blir man glad.
  Men vet du, det blir jag av dig också femfemman, bara för att du är som du är och inte ids föreställa dig någonting annat heller. Dig vet man ju var man har så att säga. Givetvis skulle jag också ha reagerat som du, sagt till och blivit putt. Alla ska vara med och dela och helst ska alla frågas i tur och ordning också innan man beställer in. Om inte så tycker jag att det är beställaren som ska stå för notan och ingen annan om inte annat är överenskommet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara så att man borde stanna hemma vissa dagar. För inte ens jag... som tror att jag kan vara i toppform jämt .. är det. Kram

   Radera
 6. Roligt att läsa om det frö som såddes i februari och nu i slutet av september hade växt och blivit så bra. Heja!
  Vad gäller detta att ordna så är det många gånger knepigt. Förstår helt din irritation. Men jag hade inte betalat för att sedan ordna så att andra betalade. Hade antagligen sagt stopp från början. Vet dock att det kan vara svårt. Särskilt om en är ensam om att reagera. Tänkte som Znogge här att även om du betalade som kunde man ju dela på notan och övriga swishat dig (Antar att de flesta har swish) Å andra sidan är det ju knepigt att tänka klart em en är förbannad.
  Lika bra att be om ursäkt. Orten är ju liten...
  Bra att du skrivit av dig och kanske kan du nu lämna detta trista bakom dig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var nog flera som reagerade, men ingen sa något. Jaja, det kunde varit värre. Kram

   Radera
 7. Jadu. Första kvällen lät ju verkligen supertrevlig! Jag tycker Thomas Pettersson är rolig 😂
  Andra kvällen låter egentligen också rolig, men jag förstår att du blev irriterad. Synd att det ska behöva bli så.
  Känner lite oro inför klassfesten jag är med och ordnar. Helst när jag läser ditt inlägg.
  Ha en fin söndag nu! Nu ska jag ägna mig lite åt B6.

  SvaraRadera
  Svar
  1. oroa dej inte. Det blir bra. Men visst är det kul att om man skulle få ett litet tack för att man ordnar. ( Jag fick det av de allra flesta)

   Radera
 8. Tycker du är kanon ,-) Hur du ställer upp och fixar! det är det verkligen inte många som skulle ta på sig! Vilken härlig kväll! Och Tomas Pettersson är ju bara så härlig, en favorit hos mig! Så den kvällen blev ju verkligen lyckad! ,-)
  Den andra, visst är det så att de som inte är med, tycker och tänker mest! Gärna negativt. Beställa!?!!! Ja......vissa är bara för mycket ! Att våga visa att man är irriterad är också en styrka. det vågar förstås inte jag. De kunde börjat be om ursäkt att det inte var genomtänkt att beställa bubbel. Du sa vad du tyckte och kände. De gjorde fel från början, du var trött.....Och den personen som inte gillar dig. "iskylan" Försök skita i henne, jag vet att det är svårt!!! Tycker inte du gjorde något fel. Skönt att skriva av sig. Och förstår att du mår dåligt av det hela. Ha det jättefint Varm Kram Primrose

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl en som gillar att fixa. Bara jag slipper laga maten, för det tycker jag är så tråkigt. Nu blev det fel, och jag är som jag är, och lär väl fortsätta att vara det... Kram

   Radera
 9. Det som började så bra, ditt inlägg alltså, med den hellyckade kvällen som du tog initiativ till, BRA JOBBAT! Det finns alltid eldsjälar i varje förening, annars skulle de snart sluta existera, oftast kan man ju peppa varandra. Jag är själv ingen föreningsmänniska, blir mer ufo för varje år som går, och har blivit hopplös på att ens hålla kontakten med vänner och bekanta. Så illa så jag faktiskt skäms..men min ork räcker inte till och jag orkar inte hurtfriskt "lägga manken till" längre. Därför är såna som du guld värda, som entusiasmerar och fixar och man kan lita på att det blir så bra som möjligt.
  Men ingen är alltid på topp o man väljer inte när man har en sämre dag. Och, man kan inte vara bundis och bästis med alla. Inte jag iaf. Eftersom jag själv avskyr tjafs är det en anledning till att jag drar mig ur, jag är alldeles för pragmatisk för att klappa medhårs trots att jag vet när situationen så kräver. Och du, visst är det väl ändå bra att vi är olika, det gör ju livet intressant. Du är en rättfram kvinna som vill alla väl, men som kanske ibland uppfattas som något burdus?? jag bara spånar för jag känner ju inte dig. Men nog övervägde väl alla glada tillrop efter PRO-festen i alla fall...
  Varm kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något tack för initiativet till den stora festen har jag inte fått. Men folk tänker inte. Och kommunicerar för dåligt! Kram

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas