onsdag 20 september 2023

Utsugare och vackerheter


 Lite blandat om insekter i den offentliga dagboken.

Söndagen inleddes med en stund i lingonskogen. Tillsammans med maken, så tog det bara en dryg timme att få ihop 7-8 liter bär. Detta trots att det absolut inte känns som något lingonår. Bären omvandlades snabbt till sylt och lingondricka. Speciellt drickan går så snabbt att göra. Man behöver inte finrensa, bara ta bort det "värsta". Bären ska ju ändå slängas.Älgloppor/älgflugor har sin tid just nu. Vet inte hur många hårda flugor som jag plockade bort från, framförallt håret, efter stunden i skogen. De är lite otäcka, när de kryper omkring i hårbotten. Dock gillar de inte mig och mitt 0-blod.  ( Vilket ju myggor gör) Men jag vet att det finns en hel del som får ordentliga bett av den lilla insekten.

Vaknade i natt av att det kliade på vristen. Hur gör man då? Gnuggar med andra foten. Vilket medför  ordentliga skrapsår. Myggor, de vet precis var det ska suga ut sitt blod. Där skinnet är tunnast... och det är besvärligast att klia... eller sätta på "afterbite". Åtminstone i halvsovande tillstånd. 

Tror att jag fick några bett genom strumporna, då jag gick på mossen. Tänkte inte på att myggbehandla de ganska tjocka vandringsstrumporna....

Det var gott väder i söndags, lite sol på eftermiddagen, så det blev en stund på altanen. Såg en annorlunda fjäril i "aster-rabatten". En amiral. Inte på något sätt ovanlig, men den  visar sig inte varje år. Vissa år har det kommit många. Denna söndag var det bara en enda. Ett kort besök blev det, lite nektar från en aster, lite annan nektar från en solros, lite vila på det vita staketet... och sedan iväg. Glad att jag iallafall fick ett ok foto, på den vackra fjärilen. 


Den här fjärilen känner jag inte igen från tidigare somrar. Nu finns det många. Kanske man inte uppmärksammat den, för att den är grå och lite "tråkig". 

De här gynnarna var lite skrämmande de första gångerna de hördes av. För hörs gör de! Ett förskräckligt surrande. Hade fönstret på glänt och fönsterlampan tänd. Insåg att det var till ljuset de drogs. Tre fyra getingar i jätteformat, surrade runt lamporna.  Öppnade fönstret helt, släckte lamporna  och tände utomhusljuset istället. Getingarna stack direkt ut mot ljuset. Lite otäckt kändes det, då vi hade tänt inomhus, släckt utomhus och fönstren stängda. Flera getingar krockade med fönsterrutan, i sina försök att komma in.

Googlade på den stora getingen, som dras till ljuset. Bålgeting. Nyttig. Äter insekter, framförallt flugor. Helt ofarlig för människor. Det är bara om man trampar på den som den skulle få för sig att stickas. Blir förvirrad av artificiellt ljus.  Vill ju fortfarande inte ha den inomhus. Men nu har  jag lärt mig hur den funkar. 

Besökte en riktig "utsugare" idag på förmiddagen. Tandläkaren. 

Har länge känt att det är en spricka i en lagning, i en kindtand. Det har fastat mat i sprickan, den har varit lite öm. Tänkte att det är lika bara att ta tag i "problemet" innan hela tanden faller sönder. Sagt och gjort. Pris 2568 kr. Jag nästan baxnade! Hutlöst.  Betalning för undersökning av tand, för fyllning av tre sidor på molar, samt röntgen... för att kolla att roten mådde bra. 

Så nu har jag läst på om hur det funkar med tandvårdsförsäkring. Jodå, det kostar betydligt mindre när man kommit upp i pris 3000 kr på ett år. 600 kr i bidrag för 65 +. det betalar "min" tandläkare ut vid besök hos tandhygienist. ( Fick tid i november) Det finns dessutom en referenstaxa som försäkringskassan använder och utgår ifrån, då de man får bidrag. Tandläkarna ligger alltid över detta pris, De har ju fri prissättning.

Jaja, slår man ut kostnaden på ett år, så är det ju inget att orda om. Eller gå i taket över. Blev bara helt mållös över priset. 

Dags för promenad. Får bli från avverkningen i skogen och hem. Och solen tycks bryta igenom! Få se hur många älgflugor som jag får med på vägen hem...24 kommentarer:

 1. En fin tur i skogen. Men insekterna klarar jag mig utan. Mig gillar dem och jag är ganska allergisk och följer med bra via din isektsfria blogg,. BIlderna blir jag inte allergisk av.
  Fint med lingon. Har för egen del köpt en del för att göra rårödr lingonsylt och att frysa in för kommande behov.
  Ja, tandläkaren är en dyr historia och tandvårdsbidraget bidrar ju en del. Bra så.
  Ska ordna med ett par tämder i slutet av månaden och en ny ska göras och det var ett förslag på 8000kr med bidraget avdraget. Billigare lösning finns men dock inte så hållbar. Så bara att köra.
  Här har det också blivit promenad men mer i kombinerad stadsmiljö- Som bonus en kurs i en del asiatiska kryddor och god kinesisk lunch. Och avslutningsvis en promenad till Söder och vernissage med ost och vin.
  Garanterat myggfritt.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då! Och att vara i gång tycker jag om. Att jag sedan är begränsad i mångt och mycket får en ta sig förbi.

   Radera
 2. Vilken härlig skogspromenad det blev och det var ingen dålig lingonskörd. Lingondricka är ju bara så gott och lingonsylt går alltid åt.
  Tandläkaren är en dyr historia och jag tycker egentligen att kostnaden är oacceptabel. Tandvården borde ingå i sjukförsäkringen för som det är nu tenderar den till att bli en klassfråga.
  Getingar i sovrummet är ett stort NEJ kan jag säga.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, dem kör vi ut. Kan ju sitta på golvet och sova. Inte trevligt att bli stucken i samband med toabesök...

   Radera
 3. Tandläkaren borde kosta samma som läkarbesök. Det hänger ju ihop.
  Fin skogspromenad minus all ohyra. Jag får panik på stickande djur! Eval8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man borde göra något åt tandvårdstaxan. Men det finns ju iaf bidrag som faller ut efter 3000 kr.

   Radera
 4. Jag hade ett bålgetingbo på vinden och när höstmörkret började leta sig fram så
  kom de till köksfönstret och lät som om de knackade på, de ville in till ljuset.
  Till slut var de så irriterande så jag fick ta hit en saneringsfirma som tog bort boet.
  Killen som kom hit hade jobbat som sanerare i över 18 år och aldrig någonsin
  hade han tagit bort ett bålgetingbo. Nu var det dags sa han och tillade: men det bär
  mig emot för de är så nyttiga. Jag tröstade honom med att det är i slutet av september
  nu och om ett par månader så har de fryst ihjäl .... .och det höll han med om.

  SvaraRadera
 5. Bra att du också "sponsrade" din tandläkarmottagning idag. Det gjorde jag ju för fyra veckor sedan och så i måndags. Kan lugnt säga att din tandläkare är billigare än min. Hur rabatterna fungerar har jag inte klurat ut, men du verkar ha järnkoll. Bra, för sådana summor kan man faktiskt ha roligare för...

  Sedan tog du helt fantastiska bilder på fjärilarna. Å nästan lila astrar - läckert! Solrosen var enastående den med.

  När jag läser ditt inlägg så vet jag varför jag håller mig ifrån skogen - hahaha. Men "After Bite" har jag alltid hemma just i fall att. I år har jag hittills inte behövt använda stiftet...

  SvaraRadera
 6. Jag säger usch ocg fy för älgflugor. De tillhör verkligen mina hatobjekt. De kommer precis när lingon och svampsäsongen är som bäst, åtminstone i Falutrakten där jag bodde tidigare. Här i Jämtland tror jag inte att de är så vanliga ( om de alls finns) men med det allt varmare klimatet så står det nog inte på.
  Jag borde få en kallelse till tandläkaren snart, men jag tänker inte tjata så länge jag inte har några besvär. Den utgiften kan jag vara utan.
  Och lingon har jag plockat, men nu blev jag sugen att plocka mera. Lingondricka skulle vara gott. Dessvärre finns inte plats i frysen... hmm, får se hur jag gör...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, utan besvär får tandläkaren vara. Men tandhygienist en gång om året, det få man stå ut med

   Radera
 7. Bålgetingarna ska man vara rädd om för de äter de vanliga getingarna, kanske därför som de är fridlysta.
  Älgaflugorna är ju så äckliga. Brukar få många då jag går själv med hundarna, men då Stefan är med så får han i massor på sig.
  Du hade inget roligt tandläkarbesök då du skulle betala, tycker synd om dig. Tänk att två bloggvänner, som vi, går till våra tandläkare, och har så olika problem och kostnader. Tandvården borde ingå i högkostnadsskyddet, för tänderna ingår ju i våra kroppar, som även våra ögon gör.
  Må väl! Kram Lisa

  SvaraRadera
 8. Älgflugor låter läskigt, vet inte om jag träffat nån, har ingen lust att göra det heller! Så myggor gillar 0-blod, det förklarar varför min man, som har den blodgruppen, får så många myggbett när vi är vid stugan! Jag som har blodgrupp B, har det inte så jobbigt i Sverige, men vid medelhavet...där myggorna knappt syns, men finns...där får jag stora "blemmor" av myggbetten som kliar så in i norden, och min man får inga?!
  Fina bilder på blommor och fjärilar!
  Tokigt att du inte kan kommentera i min blogg från mobilen, inte ens som anonym?
  Ha det fint!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, för stora blemmor! Kan ju inte kommentera min egen blogg heller, från mobilen. Funkar ibland om jag liksom loggar in. Men blir utslängd igen. Så nu pasar jag på innan jag ska ställa i ordning i musiksalen

   Radera
 9. Var ska jag börja? jo jag väljer de vidriga älgflugorna! Sedan jag flyttade från säfsen har jag sluppit dem men under åren jag bodde där var det helt omöjligt att ens med luvor och myggnät försöka närma sig skogen. Hur många vidriga djur jag fick på mig som värst, när de kom i svärmar, vill jag inte tänka på, för då kliar det på hela kroppen. Hästar stegrade sig och rusadei vild panik av attackerna. Själv kunde jag varken stegra mig eller rusa, men vid hemkomst hade jag bölder i nacken som tog månader att läka. Så himla skönt att slippa de odjuren här i förorten...Skogen, den älskar jag, men dessvärre älskar alla insekter mig, en tjock varm tant som det bara ångar om, attack!

  SvaraRadera
 10. Hästar och älgflugor går inte ihop. Johanna får rida sina hästar i byn just nu. Blir några varv på grusvägarna och lite asfalt

  SvaraRadera
 11. Vilket bra skrivet inlägg om alla sorters utsugare men även de lite snällare varianterna. Lingonbilden är så läcker. Älgloppor/älgflugor har jag nog aldrig stött på, inte som jag vet i varje fall. Däremot tycker jag om bålgetingar. Fredliga som sagt och roliga att studera när dom flyger bland blommorna.
  Att gå till tandläkaren är inte roligt. Jag har turen att aldrig få några hål men dom där gamla lagningarna från barn och ungdomen (helt onödiga enligt min tandläkare) har ju en förmåga att spricka och måste då åtgärdas. Däremot har jag problem med tandfickor och tandsten trots idog rengöring så till hygienisten går jag ofta.
  Ha en fin fredag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besvär av olika slag. Kostsamt och tråkigt. Kram

   Radera
 12. Vilket härligt tyttebärigt (lingon på norska) insekts och blommigt inlägg! Älglopporna är idoga och otrevliga. Smart sätt locka getingarna ut till ljuset. Förlänge sedan blev jag stungen i handen av en geting når jag sov. Vaknade nästan av att det rörde sig i handen och klämde till. Klart den stack mig. Jag med har frisktandvårsförsäkring - visst är det kul att de kallar det så åtminstone här Värmland. Jag har lagningar med amalgam och de faller sönder ofta nu.
  Kram o trevlig helg till dig Anna-Lena!

  SvaraRadera
 13. Ajaj! Fick ett stick för några veckor sedan. Av en "vanlig" geting som jag klämde med armen. Gör ont en stund, men är klart överkomligt. "Min" tandläkare har ingen försäkring. Och vem vill försäkra en gammal tant. Hon är dyr... men bra. Följde henne från folktandvården, då hon öppnade eget för många år sedan.

  SvaraRadera
 14. Sylt och lingodricka, ,-) Gott.
  Bålgeting, har alltid trott att den var farlig, då är det bara om man tramar där de har sitt! Pratade för nån dag med en som har blodgrupp 0, myggen älskade honom. Jag har också blodgrupp 0, men får aldrig myggbett, Mig gillar dom inte. Fina bilder. Älgflugor är otäcka, de bits! Ha det fint! KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas