måndag 25 september 2023

Malmö levererar

 


Jag gillar Malmö. Naturligtvis beror det till stor del av att dottern och hennes lilla familj bor där.  Men den korta ( obefintliga) vintern, den ljumma hösten och alla vackra planteringar gör också sitt till. Sen gillar jag själva stadskärnan också, även om det numera är mycket sällan som man hinner gå dit under besöken i Sveriges tredje största stad. 


Ava fyllde sex år förrförra veckan. Vid något tillfälle, så har hon haft kalas för både mammans och pappans närmsta släkt. Numera tycker vi att det är bra om vi kan komma ensamma, eftersom vi då får möjlighet att rå om Ava på ett helt annat sätt, under några värdefulla timmar.


Det blir ofta så att vi samordnar resan med tre fjärdedelar av värnamofamiljen, då vi åker till Malmö. Kusinerna vill gärna ses, och systrarna vill också gärna träffas. På det sättet blir det en resa på 29 mil, enkel resa, varje gång. Lika mycket.. eller mer ...tid på vägen, än hos Ava. Men det finns så mycket värde av att vi tar  de extra tre och en halv milen över  Värnamo. Det sociala, det ekonomiska och det miljömässiga. Nu hoppas  vi i alla fall få till en egen resa, jag och C-E, i samband med höstlovet, med övernattning på hotell och med stadsbesök, och kanske en liten rundtur i städerna söder om Malmö. Och sedan ta med oss Ava till oss, under några av höstlovets dagar.


Lekplatser, i närheten av Avas boende, det är vi experter på. En tur, till Folkets Park, tvärs över gatan. är ett måste. 


Därefter blir det oftast en promenad... gissningsvis en kilometer... till Mary Anderssons Park. Mindre folk,  men många roliga aktivitetsmöjligheter.



Rinnande vatten är alltid extremt lockande.


Kön till glasskiosken är inte alls lika lång, som den brukar vara i folkets Park. Igår var det ingen kö alls. 


Sorgenfriskolan har vi gått förbi många gånger, men aldrig gått in på skolgården. Men nu när Ava börjat förskoleklassen i den anrika skolan, så ville hon ju gärna visa skolgården. 

Det var en väldigt trevlig lekmiljö, på den stora gården. Trodde inte att det fanns så stora, och så välordnade skolgårdar i en storstad.   Men för hundra år sedan, så tog man tydligen i rejält, när man skulle bygga en skola. 


Även ett förskolebarn kunde hitta riktigt roliga grejer på skolgården.




En fin dag, tillsammans med de allra bästa, det blev det. Hann träffa Avas pappa en kort stund innan han gick iväg och jobbade, och hann träffa killarnas pappa en liten stund, i samband med att vi hämtade upp dem. Så alla "viktiga" fanns med på den lyckade dagen, på något sätt.
Liksom det härliga solskensvädret, som  nästan alltid Malmö levererar.



17 kommentarer:

  1. Fin dag på många sätt. Hoppas ni får låna Ava på höstlovet. Det blir lite extra kärt när inte föräldrar eller syskon är med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att hon vågar. Tror det. Hon verkade övertygad i går.

      Radera
  2. Vi tycker också mycket bra om Malmö och säkert är det också delvis på grund av att vår son bodde där under några år. Nån gång tog vi tåget över till Köpenhamn, det var också väldigt trevligt OCH smidigt.
    Ha det fortsatt fint! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sånt man inte hinner när det nästan alltid blir dagsresa. Men nu ska jag boka hotell , så att det blir av att vi tar en extra dag. Kram

      Radera
  3. Så bra ni fick till det! Kul för kusinerna att träffas. Hoppas ni löser det som tänkt på höstlovet. Dit går det fort nu.
    Glad måndag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska boka hotell snarast. Man håller på att bygga till vinden till bostaden. Sedan blir det enkelt att övernatta hos familjen.

      Radera
  4. Jag är ju född och uppvuxen i Malmö så staden är välbekant. Tyvärr tycker jag att Malmö har förändrats lite till det sämre på senare år. Mer stök och bus men samtidigt så är Malmö inte ensamt om den utvecklingen. Jag gillar alla parkerna och närheten till havet men även centrala Malmö är fint. Vår ena dotter med sambo bor där så självklart blir det en del besök i staden. Dessutom är det närmaste största stad.
    Vilket härligt besök det blev för er del. Så bra att samordna så att alla kan träffas dessutom. Roligt så klart både för syskonen och kusinerna.

    Önskar en glad måndag nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämför man med våra nära större städer, Jönköping och Borås, så vinner Malmö. Tycker även att Malmö är trevligare än Göteborg. Den är lite för stor gör mej... och nu menar jag de centrala delarna. Kram

      Radera
    2. När det gäller Malmö kontra Göteborg håller jag helt med!

      Kram och god tisdag!

      Radera
  5. Oj, idag kan jag kommentera via mobilen! 👍👍😊//Anna-Lena

    SvaraRadera
  6. Du har ju visat ett antal lekplatser i Malmö förut, och jag måste säga att jag är väldigt imponerad över mångfalden. Nu är jag ingen expert på lekparker, men de du visat är väl anlagda, stora och väldigt fina. Kul att se dessa i en storstad, för precis som du säger så är det överraskande. Så om man kan bo i en lägenhet i stan, man behöver inte flytta ut på landet när man har barn;-)

    Stort GRATTIS till Ava i efterskott:-)

    PS. Har varit i Malmö några gånger och gillar staden skarpt. Man behöver ju inte bosätta sig i Rosengård... DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, Rosengård har jag aldrig besökt. Centrum är överskådligt stort och trevligt.

      Radera
  7. Vilka härligt somriga foton från Malmö! Så kul att träffa nära och kära. Vilka fina lekplatser det finns. Såklart ska du se ESC i Malmö i maj månad!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att få till det... att våga. För jag blir nog ensam...

      Radera
  8. Visst är det trevligt att kombinera så att ni alla kan ses. Så ett par extra mil i sammanhanget är ju helt oviktigt. Har bara som hastigast varit i Malmö men har nog blivit mer förtjust i Lund. Men å andra sidan är Malmö en stad jag skulle vilja se mer av. Inte minst de äldre delarna.
    Just vad gäller lekplatser så tror jag att flera större städer verkligen satsat på detta. Här i Stockholm finns många olika temalekplatser som är väldigt populära och likaså har de gamla amrika skolorna här också ofta väldigt fina utemiljöer som är rejäla. Precis som i Malmö tror jag man tänkte så mer förr.
    Hoppas ni får till resan till höstlovet och kan ta med er Ava några dagar.
    Önskar en fortsatt fin vecka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lund är också fint. Johanna bodde där i sex år, under sin utbildning. Karin flyttade också dit efter gymnasiet, men flyttade till Malmö ganska så snart. Så hon har nog bott i Malmö i 20 år!

      Radera
  9. Jag gillar också Malmö ,-) Hade ju turen att pappas släkt kommer därifrån, fast vi bodde ju i Uppsala. Dom växer fort de små. Jättekul att kusinerna håller så tät kontakt. Härlig lekplats, nåt för alla ,-) Jag hade som barn gillat bilen ,-) Vatten är alltid lockande ,-) Tycker jag svarar så stolpigt ,-)) Men men känner o tänker glatt, Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas