söndag 31 mars 2024

Påsk


Påsk, det är en högtid som jag gillar. En kravlös helg, då vi i många år haft förmånen att umgås med hela ( eller nästan hela) vår lilla familj.

Maten är inte så avancerad. Inte hos oss iallafall. Även om vi brukar ha buffémat på kvällen, så är det, förutom lax och ägghalvor, andra rätter än vad som brukar finnas på det ( enligt mej) föga tilltalande julbordet. Var sin påskpresent hade jag köpt till barnbarnen. Borde göra likadant till jul... det räcker ju med ett paket. Ett paket som innehåller något som man verkligen uppskattar. Påskharen lämnade förstås några påskägg i trädgården också. Hos våra barnbarn går chips hem bättre än godis. Det går alldeles utmärkt med "chips-ägg" istället för godisägg. Eller rättare sagt, det blev både ock.

Grillning på värmamofamiljens grillplats har blivit tradition. Så mysigt att samlas runt eldstaden. 
 


Pappan i familjen hade gjort en fyrdelad skattjakt. Detta för att få tillgång till en kod, som gjorde att hänglåset på den box där skatten förvarades, kunde öppnas. Första uppdraget är utdelat.



Han som precis börjar träna fotboll, och inte vill vara utan vare sig benskydd eller fotbollsstrumpor, avvaktar mellan mamma och moster.

Uppdrag nummer två, Konrad är insamlare och Ava och K-P spejare.

Ett pussel ska läggas. På baksidan finns finns siffra och färg.

Fyra kul uppgifter fixades ( nästan)  utan hjälp från vuxna. Pappa Martin är en riktigt bra lekledare och kreatör av finurliga och roliga uppdrag! 

Skatten ( paketen från mormor) uppskattades!


Mamman hade fixat iordning bröd till pinnbröd. Har skam tills ägandes aldrig ätit det förr. Jättegott. Tomatsoppa värmdes och serverades till brödet... eller till korven.


Moster hade med sig marshmallows. Kaffe och kaka fanns också för den som ville ha. En riktigt bra måltid, passande både stora och små.

( Den nyblivne fotbollsspelaren har nu fått på sig både överdragsbyxor och mössa. Det blev lite kyligt med kortbyxor... )

Så många fler bilder blev inte tagna under påskaftonen, trots att det var många timmar kvar tills vi, övermätta av god mat, begav oss hemåt vid åttatiden.

Vi körde med båda våra bilar, eftersom Toyotan skulle in på plåtskadereparation ( nej, det var inte jag som orsakade den) samt service på tisdag.  Vi har blivit entledigade från "mormorstisdag" under barnens påsklov, och tyckte då att vi skulle lämna bilen vid verkstaden redan igår. Onödigt att köra sex mil enkel resa, då det egentligen inte behövs. 

När vi närmade oss Toyotaverkstaden/bilhallen, så kom det mängder av bilar som svängde in till området. Det stod bilar till bredds på vägen, och längs vägens kanter hade hundratals ungdomar samlats. Riktigt läskigt att ge sig in i detta , tyckte jag. Men vi kom igenom folksamlingen. Funderade på vad et kunde röra sig om. Det fick vi se, då vi parkerade Toyotan vid bilhallen. Två bilar kom i rasande fart på vägen ovanför. Streetracing, tror jag att det kallas. Snart kom ytterligare två ekipage, som tävlade. Och två till. Fortfarande läskigt; Hur skulle i ta oss ut? Helst inte samma väg tillbaka! Nu var det maken som körde vår van, och han tog samma väg som bilarnas färdriktning. Vi blev inte påkörda. I slutet av raksträckan stod några ungdomar och blinkade med ficklampor. Klarsignal till ny start. Vilket de väntande ekipagen inte fick, då ett gammalt par i en gammal ( men nybesiktigas u.a) van behövde ta sig ut ur området. 

Läskigt,ja, men ändå  positivt. Ordning och reda och inga utomstående som utsattes för fara. Gissar att det var olagligt, men det stör inte mej, när det sköttes på ett utmärkt sätt.


"Blåsipporna blommar på Hofsnäs" läste jag  i ett FB-inlägg i veckan som gick.  Sa till maken, att nu får vi åka till Hofsnäs och ta en promenad samt äta lunch på herrgårdrestaurangen under påsken.

Det fick bli en påskdagsvisit. 
På vägen dit, så tog vi vägen över Månstad, och den stora blåsippshagen där.

Blåsipporna har verkligen slagit ut under de sista dagarna i mars. Ganska tidigt.

Absoluta favoritblomman. Barndomsminne, vår- och sommarföregångare. Och så vacker, med sin blåa kronblad bland fjolårslöven.


Den första vitsippan för i år, fann jag också där i blåsippshagen. Väldigt fin blomma, det också.


En kav lugn Åsunden mötte oss vid Hofsnäs. 
Det blev trekilometersrundan, med utgångspunkt från herrgården. 
Massor av folk i rörelse. på olika vandringsleder och på grönområdet kring restaurangen.


Det tog en stund att få maten, eftersom det var många som ville äta lunch. Inomhusplatserna var slut. Det gick jättebra att sitta utomhus och vänta... och äta. Härligt med 15-17 grader den sista mars. 




Naturligtvis ville jag besöka området med många blåsippor. Området ligger några kilometer från herrgården och från den runda som vi tog.
Nog är de vackra? Blåsippor har olika färger, olika former på sina kronblad och även olika antal kronblad. Ståndarna ser olika ut, beroende vilken färg blomman har. En helt underbar liten skapelse, tycker jag.


Hofsnäs och Torpa stenhus ligger knappa halvmilen från varann. Om man tar landsvägen. Vattenvägen, så är det betydligt närmare.  Torpa öppnar, både slott och restaurang, i maj.  Då kan det säkert bli en ny tur till området.


Två fina påskdagar så här långt. I morgon får bli en "vilodag". eller .. lite trädgårdsarbete kanske... och äntligen tid för att läsa en bok. Det var veckor sedan jag hann med det senast.


13 kommentarer:

  1. Härliga stunder fick ni alla tillsammans på både det ena och det andra sättet, med kortbyxor med långbyxor med bil , med deg till pinnbröd och pinnbröd som är gott...mormorspresenter. Ja, kan det bli bättre? Fina foton. Glad fortsättning på påsken, än varar den lite till! Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken rolig Påskafton! Dessutom är jag väldigt glad att åtminstone ett av dina barnbarn har fått tycke för fotboll. Då kan han både rida och sparka boll - bra kombo:-)
    Helt fantastiska bilder på vårblommorna. Du är otroligt duktig på att fota blommor... och mat. Mums för den rätten:-) För att inte tala om Hofsnäs och Torpa stenhus som spelar sig så fint i vattnet.

    SvaraRadera
  3. Vad roligt ni haft det! Här har varit så kallt! Idag på eftermiddagen blev det lite nästan-sol och lite varmare. Men det gick rätt fort över.
    Några blåsippor har jag inte sett. Inga vitsippor heller. Men några backsippor.
    Ha en fortsatt fin påsk, det är ju en dag kvar. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla efter backsippor om någon vecka. Är inte klara för blomning här ännu..
      .och förresten ska det nog bli snö...

      Radera
  4. Svar
    1. Japp! Godaste maten!

      Radera
    2. ibland fyller jag år, då blir det påsktema 🥚🐣🐥🐓

      Radera
  5. Älskar bilden med pojken i krtbyxor och bara ben (men med benskydd), där han sitter med väl påklädda vuxna. Är han fotbollsspelare, så är han. Och är det vår, så är det.
    Pinnbröd... enkelt att ta med sig och minst lika gott som korvbröd. Det följer ofta med på grillutflykterna.
    Trevlig samvaro under påsken har ni haft, det ser jag. Och klokt av den lille fotbollsspelaren att klä på sig lite mera senare :)

    SvaraRadera
  6. Jo, det är en envis kille. Men det behövs säkert för att bli en bra fotbollsspelare.... : )
    Konstigt att man inte testat pinnbröd tidigare.

    SvaraRadera
  7. En skaplig herrgård, ser jag! Men alltså jag tror inte vi bor ens på samma planet, letade febrilt efter minsta lilla tussilago idag nu då den mesta snön smält undan, men icke! Att kunna sitta ute o äta.....nä inte det heller. Jag fick hönslängtan av de fina hönorna, så länge som jag var hönsvakter till flera grannar, ibland samtidigt, då fick jag förflytta mig från en gård till nästa på en riktigt hönsmatarrunda, sånt kan jag sakna. Känner grilldoften ända hit. Och aldrig smakar väl maten bättre än utomhus! Fin påsktradition ni har! Kram

    SvaraRadera
  8. Ser ut som en mycket trevlig påskafton! Kul skattjakt ... och pinnbröd är en favorit!
    Fantastiska bilder ... blåsipporna är verkligen vackra!
    Spännande att hamna mitt i streetracet ... skönt att det gick bra!
    Våren har tagit paus här och kanske även hos dig ... inget kul!
    Ha en fin första aprilvecka!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Jag ligger efter med läsningen, men ska väl ta igen det. Men förstår att ni haft en underbar påsk.
    Kram Lisa

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas