tisdag 5 mars 2024

Selfie om shopping

 Denna veckans selfie, där Klimakteriehäxan står som frågegörare, handlar om shopping.

Frågor och mina svar kommer här!

Handla med eller utan inköpslista?  Oftast med. Om den kommer med vill säga. Händer att den ligger kvar hemma. Brukar ha den i fickan och kolla av då jag närmar mig kassan. 

Den mesta av matvaruhandlingen sköts av maken. Han har en lång lista med sig varje gång.

Den sortens varor handlar jag på nätet? Pocketböcker. Leksaker ( mycket lego) som barnbarnen ska få  i present. En del kläder, oftast från billiga Cellbes. Garner,

Med tanke på att jag bor 4-6 mil från någon stad, så blir det mycket näthandlat. 

Den sortens vara handlar jag i fysisk butik? Mat förstås. Och skor. Har skickat efter skor på nätet ( från Kina visade det sig) en gång. Dem har jag bara använt en gång.... Hur tänkte jag då jag klickade på den reklamlänken??? Inte alls!

Så betalar jag mina köp?  Med kort. Eller swish. Har faktiskt en femhundring i mobilfodralet. I nödfall. Fast, förstås, den räcker inte så långt. 

Barnbarnen har fått spargrisar och lite sedlar och slantar. Någon av dem vaktar sina pengar som en hök....Bra att de får se vad pengar är, tänker jag.

Den nedlagda butiken saknar jag ofta? ICA-butiken i samhället. Nu har vi fyra km till samhället, så ska man handla så behöver man oftast ändå ta bilen. Men det gick att ta cykeln för att handla det som fattades. Tyvärr var det så många gjorde; handlade det som fattades i lilla ICA i samhället, storhandlade i en större och billigare affär. Utan att tänka på att det faktiskt kostar att köra några mil också. 

Numera har vi en dryg mil till Tempo i Hestra och en och en halv mil till ICA Kvantum i Tranemo.

Den onödiga varan slinker ofta med hem? Mörk choklad. Och så är det lätt att klicka hem något klädesplagg eller garn till en tröja, via nätet. Trots att det finns så att det räcker redan...

Tack, Klimakteriehälsan för en kul selfie.


Dagens selfie, från altantrappan!


23 kommentarer:

  1. Det är synd att barnen inte lär sig mer om pengars värde. ”Det är ju bara att betala med kortet.”
    Mamma ger oftast kontanter till barnbarnsbarnen. De gillar att få det, föräldrarna tycker det är sämre.
    God tisdag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok mamma! Mormorsmor! Klart att barnen har nytta av att se hur pengar ser ut. Och att de kan ta slut!

      Radera
  2. Skillnad när man har långt till affären.
    Skor aldrig nätet, de måste provas.
    Annars är nätet bra, speciellt för barnbarnen för då får även vi åka, omk 3 mil.
    De affärerna finns inte.
    Alltid roligt att läsa svaren från selfies ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  3. Jag bor så bra till, så jag handlar nästan ingenting på nätet. Kan lätt besöka affärerna i centrum när jag behöver något. Åker sällan till de stora köpcentrum som finns i utkanten av sta´n.
    Allt för att jag vill att själva stadscentrum ska vara levande. Alltför många butiker stänger igen där, och det känns så tråkigt.
    Jag brukar ge kontanter till barnbarnen och skicka iväg dem till affären för att handla lite. Då får lite lära sig vad saker och ting kan kosta och dessutom lite matte.
    Godis är jag savg för. Men jag försöker att stå emot. Det går inte alltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att motstå.
      Bra att visa barnbarnen att man kan betala med pengar.
      Låter lyxigt att bo så centralt!

      Radera
  4. Maken handlar mat ofta efter jobbet, men jag skriver inga listor till honom. Vi har mataffärer nära busshållplats. Mina sköna barfotaskor handlar jag på nätet, ärver lite sportkläder av sönerna.

    Var kan du betala med en så stor sedel? Loppis har sällan växel, onödigt när folk kommer ibland med stora sedlar...

    SvaraRadera
  5. Fick den sedeln + en likadan som vinst på julkalender/bingolott. Den ena sedeln gjorde jag åt på ICA direkt. Den andra.... ja, den får väl ligga i facket som nödvaluta.

    SvaraRadera
  6. Hur handlade du innan internet fanns? Det har sina för- och nackdelar att bo långt ifrån "civilisationen". Sedan gärde jag mig två nya "klädesmärken" Cellbes och Garner. De hade jag aldrig hört talas om.
    Bra idé att lära killarna och Ava vad "riktiga" pengar är. Bara de hittar en bank att lämna in slantarna sedan när grisarna är klara för "slakt". I Täby är det i stort sett bara livsmedelsbutikerna och Systembolaget som fortfarande tar emot riktiga pengar. Resten (inklusive tandläkaren) har skyltat med att de är "kontantlösa". Lite fel kan jag tycka...

    SvaraRadera
  7. (ifall du hittar en bank som tar emot slantar så kostar det pengar, vissa sedelautomater tar emot sedlar som sätts i kontot) Tolvåringen har eget bankomatkort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hel sjukt ju . Att det ska kosta att lämna pengar till bsnken

      Radera
  8. Postorder. Skickade brev och fick paketet tillbaka. Fick betala när jag hämtade paketet.
    Cellbes är ett postorderföretag som säljer kläder och textilier.
    Garner, det är sådant man stickar med. Säljs i nystan på 50 eller 100 g oftast. 😊

    SvaraRadera
  9. Vill du vara inkognito idag eller skryter du med att du sett vårsolen genom solbrillorna? Jag handlar också på Cellbes, deras storlekar har jag lärt mig, fast byxorna är för långa även där...suck. Skor måste jag prova innan köp annars passar de inte, har raka hälar så de flesta skor glappar, haha
    Är så glad att jag nu har bara knappt 2km till stan, förut var det ren öken utan en enda affär på byn. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cellbes är bra. Har köpt många bra kläder där. Och något som jag inte är så nöjd med...
      Är glasögon som blir mörka av UVstrålar. Lagom maskerat! Kram

      Radera
  10. När vi storhandlar är det nödvändigt med en inköpslista även om mitt minne är gott. Vi använder ICA:s app vilket är väldigt smidigt.
    Mycket går att beställa via nätet men vissa saker vill jag prova. Sedan går allt att returnera men det är skönt att slippa.
    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avskyr att returnera. Så det har blivit att jag behållit några kläder som varit "på gränsen". Åt både minsta och största laget.
      Har svårt för scanningsapparaten. Men slutade ju med den efter ett par gånger, då jag storhandlat och sen fick plocka upp allt för kontroll.
      Då går det snabbare i kassan... God kväll!

      Radera
  11. Jag har också nödfallskontanter i mobilfodralet slog det mig nu. Bra att ha ifall att tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men de räcker nog inte så långt...

      Radera
    2. bara tiggare som tar emot lösa mynt

      Radera
  12. Du har så rätt: man tänker inte på det kostar när man tar bilen för att handla billigare ... och så en vacker dag är den närmre butiken borta ... Det där med att man glömmer listan hemma, det är vi uppenbarligen inte ensamma om!
    Tack för att du är med!

    SvaraRadera
  13. Kul att läsa dina svar. Även om jag inte själv längre bloggar eller är med är det kul att läsa svaren och visst funderar jag för min del också.
    Handlar bara resor och beställer hotell via internet. Har ju alla butiker helt nära och ett stort urval av dem- Vill prova, känna och se. Men bodde jag på annat ställer vore det kanske annorlunda.
    Matlistor? Maken handlar och han har skrivna listor, oftast- Jag handlar bara över manuell disk och där har jag inga listor- Är kött, fisk, skaldjur, ost och lite annat.
    Betalar med kort men har ett par 500 kr sedlar med mig. Är jag utomlands handlar jag mer med euro/kontanter.
    Barnbarnen reser en hel del utomlands och då är det kontanter som gäller- Blir bra matteträning att räkna om valutor till sek.
    Kram och trevlig helg. Fredag redan i morgon.
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika villkor, beroende på var man bor. Mycket är ju billigare via nätet dessutom. Och vi har vare sig bokhandel, klädaffär eller garnbutik i min närhet, som jag känner att jag borde gynna...Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas