måndag 9 augusti 2010

Fina fotoförutsättningar

Det låg en lapp på köksbordet i morse. Det var C-E som skrivit den. Han föreslog att vi skulle ta en promenad runt Dalstorpasjön, efter det att han gjort sitt arbete färdigt för dagen. En vandring kring denna vackra sjö, det säger jag aldrig nej till. Efter tjugofem år som lärare i Sveriges vackraste samhälle, så har hela området en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

Nyanlagd rastplats med badmöjlighet

Tog förstås med en kamera. Denna gång blev det Canonen. Lumixen har fått hänga med en hel del under senaste tiden, så jag tyckte att det var Canonens tur. Fast så bra kort kunde det väl inte bli denna dag, då blyfärgade moln fortfarande hängde tungt i luften.......

Den gamla våtmarken växer igen mer och mer för varje år.
Men tänk så fel jag hade. När jag fick upp bilderna på dataskärmen, så var de så mjuka och behagliga i färgerna. Inga fula skuggor eller skarpa kontraster.

Mot Sjölunds udde
Jag har aldrig behandlat bilderna i Photo Filter så lite som jag gjort idag. Lite beskärning, någon extra skugga, men de flesta bilderna är helt utan åtgärd. Man tror ju att bilder tagna i strålande sol ska bli de bästa, men de blir ofta alldeles för vassa. Även om man försöker tona ner detta, så blir man sällan nöjd. Idag blev fotona verkligen som jag ville ha dem.

Kyrkan sedd från Sjölunds udde
Idag har jag blivit en erfarenhet rikare. Det är när det är mulet - men fullt dagsljus - som man tar de bästa bilderna. Sen är jag amatörfotograf och kommer alltid att så vara. Så de riktigt perfekta bilderna, dem överlåter jag till andra att ta.

Mycket vatten i Jälmån
Naturligtvis kommer det massor av tankar när man går runt Dalstorpssjön. En av skolans traditioner var att ha en friluftsdag " Gå runt sjön" varje år. Man blandade elever från alla årskurser, sexorna var gruppledare och så gick man den ca 7 km långa promenaden som tips och aktivitetspromenad.

Hängbron
Under många år, så bestod bron över den brusande Jälmån av tre halvdåliga brädor med en vajer på var sida. Jag var livrädd när jag skulle gå över den svajande bron och så var också en del av barnen. Men med lite hjälp så kom alla över. Den nya bron är lite för mesig, tycker jag. Lite spänning ska det väl vara.

Jälmån rinner från Komosse till Dalstorpsjön och ingår i Ätrans vattensystem.
"Gå runt sjön"-dagen inföll ( och gör så fortfarande) i slutet av terminen. De allra flesta gånger var vädret fint. Ibland var det lite för bra, att gå 7 km i trettio graders värme kan vara påfrestande för de mindre barnen. Att gå i störtregn var ingen hit heller, men faktiskt mindre jobbigt. Men väldigt påfrestande för sura lärare som stod som kontrollanter. :)

Badplatsen
"Nya badplatsen" tillkom under min tid i Dalstorp. Här satt jag som kontroll vid ett "Gå runt sjön"tillfälle. Uppgiften var att lyssna på fem-sex fågelläten (enkla) och para ihop dem med lika många fågelbilder. Jag hade en sexa då, och vi hade just jobbat med fåglar i klassen.
Det gick ganska bra för de flesta grupperna. Så kom den grupp som hade en av de duktigaste elever jag någonsin haft, som gruppledare. Den gruppen hade inte en susning om vare sig fåglar eller läten.
- Men A, sa jag, och vände mig till min sjätteklasselev. Detta gick vi ju igenom alldeles nyss. Kommer du inte ihåg det?
Tjejen tittade på mej med sina kloka, vänliga ögon och sa:
- Men Anna-Lena, det vet du väl att jag inte är intresserad av fåglar.
Jag har ofta, ofta tänkt på det svaret. För det är ju som kloka A uttryckte,det man inte är intresserad av, det lär man sig inte. Man kan inte lära någon något, för den som ska lära sig, måste vara villig/intresserad av att lära. Och man kan inte vara intresserad av allt. En sanning som läroplansgörare och skolinnehållsplanerare borde ha för ögonen, när de styr och ställer och det inte riktigt blir de resultat som man förväntat sig.
Gamla badplatsen
En skola som ligger alldeles vid sjön har så många möjligheter. Bad på varma dagar vid terminsslut och terminsstart. Exkursioner och undersökningar. Precis där bilden är tagen, har vi fångat mängder av olika insekter, vattensalamandrar och små, små malar. En sjö borde alla skolor ha, åtminstone de som finns på landet. Många skolor ligger också vid sjöar, men tyvärr inte min nuvarande skola. Jag saknar möjligheterna som sjöarna ger, ja, jag saknar t.o.m. skridskoåkningen på vintern. Tjugo grader kallt, glansis över hela sjön. Då gjorde det inte så mycket att fötterna värkte något alldeles förskräckligt, i de obekväma och ovana skridskorna.


Fontänen vid Einars udde
En sak förstår jag inte, och det är varför varje sjönära samhälle måste ha en fontän. Jag tycker att det är så fult och onaturligt.


Dalstorps skola
Denna plats fick mina bästa år, de mellan 25-50. Jag trivdes superbra på denna numera ganska slitna skola. Massor av underbara kollegor, som jag fortfarande har stor kontakt med. Härliga, trevliga elever och dito föräldrar. ( Och det som eventuellt inte var bra, det har jag glömt nu. )Det var sju år sedan som jag av fri vilja lämnade skolan framför alla andra skolor. Konstigt nog så har jag aldrig ångrat det beslutet

Den äldsta badplatsen
Dalstorp är en kulturbygd med massor av minnesmärken från olika historiska epoker. Den allra äldsta badplatsen, där vi badade tills för 12-15 år sedan, ligger i anslutning till ett vikingagravfält. Dessutom finns bronsåldersrösen och medeltida borgrest. Allt detta är också en möjlighet för Dalstorpselever som kan gå på historisk exkursion på hemmaplan.
Den sista klassen jag hade, gjorde jag och kollegan en vikingatids -storyline tillsammans med. På gravfältet blotade vi, drack mjöd och offrade en av trälflickorna. Rätt hemskt om man betänker att barnen bara vara 10 år gamla. Vilka psykiska men den offrade flickan fick, det vet vi ju inte.... Ibland gör man dumma saker, och det med den bästa viljan. Men spännande var det för alla.
Efter närmare en och en halv timmes promenad, så var vi tillbaka på serviceboendet Hjälmås parkering, där vi ställt bilen. Svea fick förstås ett besök. C-E hälsade dessutom på sin egen mamma på demensboendet.
Dagens lärdom: Passa på att fota under mulna dagar.












2 kommentarer:

  1. Visst är det de mulna dagarna som är de bästa fotodagarna. Jag mixtrar sällan med mina bilder. Tar många i stället. Blir alltid någon som är bra.

    Vi har ingen sjö vid skolan bara en utomhusbassäng på sommaren och spolad isbana på vintern. Fast vi har ån och ett gungfly vid elljusspåret. Vi går vår runda på 7 km på hösten. Högstadiet går 12. Brukar vara lagom temperatur då.

    Ha en bra start på läsåret!

    SvaraRadera
  2. Tack för historia- och geografilektionen, så mycket har jag aldrig fått veta om Dalstorp om inte du skrivit det.

    Vi har också en sjö som vi brukar springa runt eller bada i när väder tillåter det. Det är härligt att ha den möjligheten.

    Fina bilder blir det som sagt när det är lite mulet.

    Ha de bra så här i uppstarten =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas