måndag 16 augusti 2010

Lillsjön; livslängdslokal

Det var först när jag krupit ner i sängen och låtit den sena augustikvällens mörker ta över verkligheten, som jag kom på att när natten var över så var det en hel arbetsvecka som skulle utföras, inte bara en halvtids uppvärmningsdito.

Gick igenom vad veckan skulle innebära och insåg att den skulle börja med tre timmars föreläsning om den nya skollagen, den som träder i kraft nästa läsår. Föredragningen var förlagd till Lillsjön i Nittorp. Sannolikt håller man på att bygga om Tranängsskolans aula, vilken annars är den naturliga samlingslokalen för kommunens pedagogsamlingar.

Senkvällstankarna fortsatte och hjärnan hämtade upp mängder bilder från olika tillfällen då jag bevistat Lillsjön - och det i mängder av olika sammanhang.

I början på sjuttiotalet, så var det dans i Lillsjön. Sex mil åkte vi som kom från Rångedala, för att få trängas på traktens populäraste dansgolv. Den dagen som gamle kungen avled, så var det både dans och tyst minut i nöjespalatset och sista dagen samma år, nyårsaftonen 1973, så träffade jag C-E där, för första gången.

Några år senare så hade jag dansat färdigt, och gick i stället på motionsgymnastik och på gammaldanskurser i samma lokal och ytterligare några år senare, så var det luciafirande och julfester med döttrarna. Jag har varit på syföreningsauktion i Lillsjön, sett Nittorparevyn framföra några av mina texter, varit med och sjungit in våren, varit på flera föreläsningar, på mogendans med Streaplers, på milleníumsnyårsfirande och på födelsedagsfester i väl utnyttjade Lillsjön. För sju år sedan använde vi lokalen då vi hade minnesmåltid efter svärfars begravning. Så det är verkligen en lokal för alla ändamål, och detta trots att den är förskräckligt ful och tråkig. Men ändamålsenlig för de allra flesta tillställningar, då man kan avgränsa olika delar av den stora, kala lokalen.

Idag var det skollagen som presenterades. Lät ju inte så där superkul, men med en god föreläsare, så var det riktigt trevligt och kändes som väl använda timmar. Jag har ju aldrig satt mig in i skollagen tidigare, nu fick jag en liten inblick. Inga konstigheter, men en del bra att veta saker.

Resten av dagen har använts i planeringssyfte. Nu har jag i princip bara finplanering kvar, plus att jag ska plocka fram lite böcker i biblioteket. Träffade några av mina blivande elever på skolgården idag. Några är lite blyga, några kommer och kramas och vill prata och är SÅ positiva. Det är ju verkligen fördelen med 3-4or. Nästan alla är positiva till skolan fortfarande och VILL verkligen göra sitt bästa. Denna goda vilja gäller det för mig att väl förvalta.

Helgen gick som ett kick. K och H kom i hyrbil från Malmö, via Värnamo. Bellakatten var med, då J och M skulle ut på egna äventyr. Mycket skratt, mycket prat, mycket kortspel blir det med K och H. Så roligt att ha dem här i nästan två dygn. J och M kom förbi och hämtade katt och åt lunch. En härlig känsla av tacksamhet över att ha alla samlade, om än för en kort stund.

Sveas sommarbarnbarn och sommarbarnbarnsbarn från Tyskland, på besök hos Sveas familj, tittade in en stund på lördagen. De små tjejerna var man tvungen att prata tyska med, deras mamma och pappa gick det klart lättast att kommunicera med på engelska.


Lustigt hur hjärnan funkar, efter att ha börjat prata lite trevande på det tyska språket, så kom så småningom ord efter ord... och när familjen cyklat i väg, ja, då tänkte den gamla hårddisken fram långa meningar på det språk som det fick tillfälle att gnugga i fem skolår. Jag är ganska imponerad över hur mycket som finns därinne i hjärnvindlingarna, synd bara att det är så trögt i maskineriet att det man behöver, oftast inte kommer fram förrän det är för sent .... Uppdateringar skulle alltså behövas då och då, synd att det inte bara är att ladda ner på samma sätt som det är i datavärlden.

1 kommentar:

  1. Efter ett tag brukar orden på tyska komma allt fler och fler. Jag har ju bott i Österrike ett par år, men visst har jag glömt massor.

    Skollagen har vi inte fått oss till livs än, men i år har vi ovanligt mycket tid till planering. Eleverna börjar inte förrän på måndag här. Idag jobbade vi med vårt matteprojekt. Rätt skönt att vara iigång.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas