torsdag 26 augusti 2010

Krösakok


... blev det i eftermiddag. Visst var jag medveten om att det var rikligt med kröser ute i barrskogens barnkammare, men inte kunde jag tro att det skulle finnas sådana mängder.
Kände att jag behövde lite luft efter en intensiv ( men kul) dag i skolan, och så var jag sugen på fläskpannkaka till kvällsmat. Det var inte mycket kvar av den köpta lingonrullen i lingonsyltsburken, så för att fläskpannkakan skulle kunna avnjutas på bästa sätt, så behövdes påfyllning. Och varför då inte fixa till det direkt från naturen skafferi, utan extra tillsatser och utan mellanhänder.

Sagt och gjort. Tog med en trelitershink, plockare och kamera. Cyklade drygt en kilometer och parkerade cykeln på skogsvägen. På mindre än en halvtimme var spannen full och på ytterligare fem-tio minuter även plockaren. Oj, vad bär det fanns.Jag gick säkert inte mer än fem -sju meter från cykeln någon gång. Och jag gick bara på en sida av vägen. Det syntes inte var jag gått fram, för trots att reparen dragits över riset, så fanns det lingon kvar.

Jag har aldrig i mitt liv sett sådana mängder av kröser. Det finns säkerligen hundratals liter att plocka på bara ett ett litet område .... Och det finns säkert också flera sådana områden i närheten. Så jag undrar, varför inte skicka hit lite "professionella" plockare. Jag tycker att det är så synd, att så mycket goda, fina bär ska gå till spillo. För även om jag skulle tycka det var roligt att plocka flera tiotals liter, så kan jag inte härbärgera det.... Fast några liter ska jag frysa in också, ska ta plockaren och åka tillbaka en annan fin och solig dag.

Om någon vill åka till rekordkrösastället, hör bara av er, så ska jag visa vägen. Fast kanske är det så, att alla har ett eget plats , där det dignar av mörkröda bär, denna bärrika sommar.

Rensningen av bären tog väl lika lång tid som plockningen, en halv timme. Letade upp ett recept i "Annas kokbok" och satte syltgrytan på spisen.

2-2 1/2 kg lingon sköljes. Häll över en liter kallt vatten. Koka upp och låt koka tio minuter. Ta grytan från spisen och rör ner 2 kg strösocker. Skumma och ös upp sylten på burkar och tillslut.

Krösakoket var klart och hällt på burk på mindre än en halvtimme .... och dryga två timmar efter det att jag cyklat till skogs, var sylten klar. Suveränt!

Fläskpannkakan tog också en halvtimme på sig att bli färdig, och nu ligger den som en ganska behaglig klump i det digestiva systemet. Tillsammans med den nykokta lingonsylten. Mums, vad god den var!

Hoppas ingen ska behöva köpa lingon av de årligen återkommande bärförsäljarna, från nordligare nejder. I år finns så det räcker till alla ute i våra skogar. Och besvärligt eller tråkigt att plocka lingon, det är det inte. Inte i år iallafall, då det bara dröser av kröser.

2 kommentarer:

  1. Får nog stanna till utmed vägen när jag åker hem från jobbet någon dag. Är just hemkommen från skogen här hemma. Det fanns varken blåbär eller lingon, men en stor påse kantareller blev det... inte fel det heller ;)

    SvaraRadera
  2. Vi har också gott om lingon, ska ge mig ut om nån dag...tänkte jag.
    Det receptet brukar jag också koka efter, det blir kanongod sylt som är lite fastare.

    Javisst är det synd att så mycket bär ska gå till spillo...vad kan man göra åt det??? Jag tänker iaf plocka så mycket vi vi ha.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas