Började dagen med lite cacheletande i Henja, mellan Gislaved och Anderstorp. Skulle hämta datorn hos datordoktorn i Gislaved och då kunde jag lika väl ta en stund extra för att lära känna omgivningen. Henja by var en vacker by, som ligger helt i anslutning till samhället. En järnvägslinje hade en gång passerat här, ett spår som man nu höll på att rusta upp. Vid denna stora ek fanns en enkel skattgömma.
Efter lite fika här hemma åkte jag till favoritbadplatsen, Gusjön, en sjö som Nissan passerar. Kall som vanligt, men en kort simtur var inte helt omöjlig att genomföra. Och välbehövlig svalka fick man.
Två cacher fanns det, en vid ett järnåldersgravfält. ( Där fanns inte denna holk f.ö.) Ganska naturligt att man byggde upp sin by vid ett stort vattendrag för ett par tusen år sedan. Man lär sig så mycket och får igång så många nya tankar genom skattjakterna.
Tog en promenad med C-E och kamera med fokusering på alla blommor som finns längs vägrenarna. Denna mynta anses som ett ogräs i naturen, medan den är OK i förädlad form i rabatten..... där har jag tre olika sorter som ser ut nästan så här..... Så dumt man tänker, när man gör vissa växter till ogräs och andra till prydnader .... Och visst gör man lika dumt med människor.... ser en del som ogräs och andra som prydnad... fast alla har både goda och dåliga egenskaper.
Rödklövern blommade för fullt ....
... liksom denna vackra blomma, som också är sedd som ogräs, och som jag har utsett till fiende nummer ett - kirskålen.
... som paparazzifotograf, kunde jag avslöja att en del tar sina studentkort tre veckor efter examen .... Hmmm.... vad ska man säga om det..... :) Knappast mina bekymmer, men kul att se en studentklädd tjej posera på vägen.
den brinnande kärleken är inte alls röd, utan blå eller vit.....
... precis som en av favoritblommorna, blåklockan.
Mor och dotter hjälpte varann att köra bort insekter, blinningarna och bromsarna har kommit med värmen och de ger sig på både folk och fä. Insekter finns av tre slag, vackra, nyttiggörande och ontgörande. Blinningar hör till sistnämnda grupp.
På stenmuren vid Moghult blommar fetbladsväxterna för fullt. Tror att det är Svea som planterat in dem en gång. Här har hon verkligen lyckats.
Ängsyran hör väl till de oansenliga växterna. Men ett helt fält med den röda blomman, är helt underbart vackert.
Jungfru Marie Nycklar blommar som vanligt i kalvhagen. Det fick bli avståndsbild på den fina orkiden.
Nattviol blir det mer och mer utav. Finns många utmed de fuktigare vägkanterna just nu. Tänker alltid på mina mor och far när jag ser dem, på min mors födelsedag den 6 juli, så fick hon alltid en bukett nattvioler av min far. Att de var fridlysta det brydde han sig inte om, det fannsgott om dem. Tycker att förnuft bör gå före fridlysningsförbud, det finns många växter av de fridlysta som man visst kan plocka några av... om de skapar glädje för någon. Men vackrast är de ju i naturen, absolut.
Kärringtand lyser så härligt gult,
och lika vit-gult lyser de vackra, vilda prästkragarna. Prästkragarna i trädgården, de har blivit rena ogräset ... dem är jag trött på..... så knäppt det kan bli.... tillgång styr rariteten... förstås.
Katterna har inte gillat värmen idag, utan mest velat vara inne. Lite svalare blev det framåt kvällen, då man bestämde möte på brunnen för att lägga upp planerna för resten av kvällen.
Blev ingen längre utflykt denna dag, alla tar det lite lugnt i värmen.
En härlig sommardag var det iallafall ....
Vilka härliga blomsterbilder! Det finns ju så mycket olika sorters blommor nu. Vi får njuta av dem alla och deras stora variation.
SvaraRadera