torsdag 2 juni 2011

Skåda smörboll

Missade blåsipporna bland mina barndoms stenar i år. Smörbollarna, däremot, blev det läge att skåda. Finnekumla hagar har en enorm artrikedom. Blått av blåsippor, vitt av liljekonvaljer, gult av smörbollar, grönt av skogsvingel, cerise av midsommarblomster .... och allt finns i riklig mängd.Även om mina barndoms hagar numera är dåligt skötta..... massor av sly växer där - trots att det har blivit naturskyddsområde .... eller är det kanske därför.... så är det en lika stor njutning att besöka det stora hagområdet varje gång, från april till september. Även om vår och försommar är bäst!Tog sedan den långa härliga promenaden runt ön. Jo, här fanns en ö när min morfar flyttade till Backgården. Han var med och grävde kanaler för att torrlägga den och skaffa åkermark/ madmarker till gårdarna i Finnekumla och på ön..
Så hästarna går precis där det en gång var en strandkant.


Tog vägen över den gamla sjöbottnen och lämnade på det sättet Rångedala och gick in i Tärby.


Ön avgränsas av den gamla sjöbotten och av Viskan.

På andra sidan Viskan ligger det ett antal hus, utslängda i odlingslandskapet utefter ån. Den här hunden, som visade sig heta Bluff 5, ville gärna få hälsa. Roligt med husdjur, de gör att man kan börja prata med människor som man inte känner. Fick veta att man haft fyra Bluff tidigare, alla av samma terrier-ras.


Kände en viss avundsamhet mot Bluffs husse och matte som bor precis vid ån, och kan ta kanoten och ge sig av en bra bit åt båda håll. Plus att de har de underbara blomsterhagarna på överkomligt avstånd - ca 3 km.Började samtala med Bluffs husse och fick sedan sällskap även av Bluffs matte. Det visade sig vara ett lärarpar som köpt huset med det fantastiska läget för fyra år sedan. De hade tjänstgjort norr om Göteborg och lämnat skolarbetet några år före 65 och flyttat till kvinnans hemtrakter.

Man tyckte att skoljobbet inte var det jobb man utbildat sig till på folkskolesemenariet en gång, och lämnade det i förtid utan någon saknad. Mer än barnen då.... Men allt det andra, det administrativa, det kvävde lusten att fortsätta tiden ut. Plus de dåliga lönerna.

Intressant pratstund, visst ligger det en hel del i vad de talade om, men trots det så vill jag nog fortsätta länge än .... om hälsan är med. Jag tar väl det administrativa för vad det är, och har absolut inga överdrivna ambitioner i den delen av jobbet. Jag finns för eleverna, och inte för att "ha ryggen fri". Vilket jag anser vara skälet till den överdrivna dokumentationen ..... man är så förtvivlat rädd för anmälningar ... och vårt lagsystem står alltid på anmälarens sida, hur tokig anmälan än är. Det är min tro och min åsikt.

Fick höra lite om ö-borna .... att Göte på Öna hade gift om sig men var gammal och skralig, att Åke på Öna sålt korna och nu gått i pension, att Olle på Kullen hade en särbo i Borås.... kul att höra de gamla namnen från barndomstiden....

Genade över mad/hagmark/ för att komma till bron som går över Viskan, tillbaka till Finnekumla.


Såg att häggspinnarlarven var på gång även detta år, och förundrades över att häggarna orkar komma tillbaka efter nät och ät-attacken, år efter år.


Funderade också på vilka fantastiskt fina blommande träd och buskar som vi har i vårt land. Om man åker utomlands, så förundras man alltid över alla planterade blommor/träd ... men vi har det ju minst lika vackert om inte vackrare.... och mycket är ju dessutom viltväxande.Svängde upp för backarna de sista sjuhundra metrarna mot barndomshemmet och försökte känna mig som tio år igen, och promenerandes hem från skolbussens vändplats. Lyckades inte så bra - jag åkte aldrig skolbil när rönnen blommade. Med tre och en halv kilometer till skolan, så fick jag bara vinterskjuts, alla skolår från ettan till sexan. Det betydde att man fick cykla fram till november och från och med april. Från sju års ålder. Det var andra tider det ... men säkert nyttigt, lilla rultan Anna-Lena behövde verkligen röra sig.

Samma gäller idag, och dagens promenad blev en härlig sådan ..... Bror och svägerska bjöd på glass och kaffe .... så det där med kalorierna gick väl inte på minus ... men spela roll, det är att röra på sig som är det viktiga.

Kanske det kan bli en hemmapromenad i kväll också, när C-E kommer hem. Han jobbar med IKO- Nexans bokslut för juni. Det är inte många länder som firar Kristi Himmelsfärd med en helgdag, och jobbar man i ett internationellt företag, ja, då är det företagets arbetsvecka som bestämmer att bokslut ska in i vanlig tid.2 kommentarer:

  1. Vilken härlig promenad du fick. I gamla trakter dessutom. Underbar bild på smörbollarna. Har inte hittat vilda här, men de fanns i mina hemtrakter också. Har planterat "tama" i trädgården. Hunden och jag tog en lite skogspromenad idag. Vi hittade en geocache till.

    SvaraRadera
  2. En träff i sommar med lite geocaching låter kul. Det finns i närheten av dig också. Vi hörs.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas