onsdag 1 juni 2011

Mot MVG

Under flera veckor, så har vi lärare, med ansvar för klassundervisning, ägnat en hel del tid åt att skriva omdömen. Man kan tycka vad man vill om detta, men det tjänar inte så mycket till, för nu så ska detta ju göras, både vid juletid och i ljuvlig vårtid.
Toppenklassen fick sina första omdömen, skrivna av mig, i julas.Det var inte utan viss oro man kollade vad jag skrivit. Nu anser inte jag att man ska fördjupa sig för mycket i det som inte fungerar så bra, utan inrikta i första hand på det man är duktig i och ge bra omdömen i detta, för att stärka självkänslan, och sedan föreslå utvecklingsmöjligheter i det som behöver förbättras, utan att på något sätt "slå undan benen" på någon. Man blir så bra som man bedöms att vara, det är min uppfattning. Gäller både barn och vuxen.
Läste om Micke Gunnarssons MVG-kampanj och beslöt att omsätta detta även för mina, yngre barn. Alla barn har rätt att känna sig Mycket Väl Godkända- för det är alla - och det på många saker. Gjorde så att alla i Toppenklassen fick gå runt och skriva positiva sanningar på allas MVG-omdömen. ( A4 -papper) Eleverna gjorde så under koncentrerad tystnad. Sällan har så mycket hjärnarbete utförts samtidigt i klassrummet.

På tisdag, samtidigt som omdömena delas ut, så ska varje elev få ett inplastat MVG-betyg - från sina kamrater. Hoppas att de sätter upp det på central plats i sina rum och tittar på det ofta.
Kändes som en riktigt bra grej, ur såväl mina som elevernas synvinkel. Tack Micke Gunnarsson för att du satte igång mina tankar!Idag har vi genomfört den traditionella vårpromenaden. Sexorna fixar frågor och aktivitetsstationer. Det ska de ha MVG för. Riktigt bra genomfört. Flera nya stationer och det är kul.


Femmorna var gruppledare och får MVG för det - liksom den här mysiga fikaplatsen.


Vädret och naturen får samma omdöme - helt underbart härligt lagom väder för att promenera fem kilometer. Och vid ett sådant här tillfälle, då tycker man att man har en alldeles perfekt arbetsplats som bjuder på så vackra omgivningar. Annars finns det ju tillfällen då man önskade att man bodde i en större ort med lite mer utbud av samhällsservice och kultur. Men idag kändes allt perfekt!Årets första jordgubbstårta bakade jag till sexorna. Det är tradition attt man efter långpromenaden sjunger en sång med personliga verser till var och en av sexorna ( femmorna författar) och sedan så bjuds sexorna på tårta. Femmans sång med eget gitarrkomp fick ett klart MVG. Hoppas att tårtan också smakade bra!
1 kommentar:

  1. Vilken trevlig grej! MVG till alla. Vi brukar skriva positiva omdömen till en adventskalender. Sexorna har önskat det varje år sedan trean.
    Ha ett skönt lov!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas