fredag 10 juni 2011

Student, sommarslut, smultron
Igår firade vi två studenter, Maria och Kristina. Start vid sex, klart vid nio- och då hade man varit på två ställen, buffe hos Kristina och tårta hos Maria. Riktigt roligt att träffa alla människor på båda ställena. Och så ätandet förstås, smakade riktigt gott. Gillar även tempot, det är kul hela tiden.
För många är det sommarslut som gäller idag, tror jag. Sommarslut i många skolor och studenter och studentmammor som är sommarslut. Alldeles precis utpumpade efter en hektisk vecka/ veckor.Det är ju ofta så här års som man frågar sig om inte studentfirandet har blivit för stort, iallafall alldeles för kostsamt. Erinrar mig tiden för tio resp. tolv år sedan, då det begav sig i vår familj, att jag jämförde kostnaden för studentfirandet - allt inklusive- med kostnaden för ett körkort. Det rörde sig om samma summa. Visst klarar de flesta familjer att ge sina barn ett bra studentfirande - men det måste finnas ett antal familjer som det blir svårt för... och det är inte riktigt schysst mot varken förälder eller ungdom. Vet inte hur man ska komma åt det ... men måste en balklänning vara så dyr ... eller .... måste man ha en så dyr klänning ? Studentmössan kostade närmare tusen kronor, berättade Maria, det är ju hutlöst. Måste man bjuda gästerna på fin buffé, skulle det inte kunna räcka med något enkelt.För att inte tala om inhyrda balåk, hörde att några hade betalat 600 kr per person för att få åka limonsine två-tre km. Tycker att det är synd om föräldrar som inte vill säga nej till sina barn ... och som måste ta av reserverna för att fixa det här med att deras ban ska få ett bra studentfiande.
Tänker på min egen student 1972. På den tiden var det inga utsläpp eller mottagningar utanför skolorna. Man tyckte att det här med student inte var så märkvärdigt, studentskrivningar var ju borta sedan några år tillbaka. Studentmössa hade väl hälften av alla som gick ur gymnasiet, det var väl samma där, inget märkvärdigt med att lämna gymnasiet. Vita klänningar och kostymer till killarna, det förekom inte alls. Jag köpte iallafall en mössa som passade bra till den knallblå klänningen. Vi hade beställt landgång på lokal, dit gick vi hela klassen tillsammans med klassföreståndare Jennervik, efter avslutningen i Bäckängskolans aula. Sen körde jag den egna bilen hem. På kvällen kom det mycket folk och uppvaktade, tror att mamma Lilly hade fixat smörgåstårta, det var ganska nymodigt 1972.
Champange eller vin, nä, det förekom inte - min student var en alkoholfri sådan. Efterfest hade nog de som bodde i eller nära Borås, men för oss på landet, var det inte att tänka på.Bal hade vi faktiskt också, jag hade en superful långklänning med stora blommor på, som mammas kusin Karin sytt. Vi var på Stadshotellet i Borås, ett ställe som brann ner vid en studentfest fem- sex år senare, med många innebrända ungdomar. Fy, så tragiskt!Dagens ungdomar visar verkligen upp sig innan festen, vi gick bara dit och åt och så var det dans, jag vet att jag tyckte att det var en tråkig tillställning.Från nostalgi till nutid. Våra elever fick sommarlov idag, efter att ha haft avslutning i kyrkan med både "I denna ljuva sommartid" och " Den blomstertid". Samt att prästen läste "Gud som haver" tillsammans med dem som ville .... och gav välsignelsen till dem som ville ha. Och det ville jag gärna.Vad skolinspektionen skulle ha sagt om detta, ja, det vet jag ju..... men med vilken rätt kan de göra det, speciellt när även våra muslimska barn tycker att det är OK att gå till kyrkan och ha det lite extra högtidligt.
Barnen sjöng och spelade så fint, avslutningstalet var lite hymlande ..... varför måste man säga att saker är så bra när det finns en del att jobba med.... det förstår inte jag. För mig är det oärlighet och det är något som jag verkligen ogillar. Liksom applåder, rop och visslingar i kyrkan. Jag är väl för gammal för att förstå något annat.... men jag vill gärna uppleva lite lugn högtidlighet vid skolavslutningar.Och att jag som "frökenpresent" bl.a. fick en disktrasa, det vet jag inte hur jag ska tolka :). Tycker f.ö. att det vore väldigt bra att ta bort "frökenpresenterna". Det är ju också en onödig grej. För mig räcker det så gott med barnakramar ... och det blev det många.


( Usch, skrev jag barnakramar ... tror nog att skolinspektionen snart förbjuder det också .... det kan ju missförstås...:()
Vi jobbar tre dagar till, vi lärare. Gott att ha en bromssträcka. På måndag blir det läroplan, ganska intressant, på tisdag blir det kvalitetsredovisning, boring - känner att det är ett gallerispel, att det är ännu en onödighetsarbete-fil som ligger på servern. På onsdag blir det att städa det sista, det kommer inte att ta hela dan... så förhoppningsvis så bli det sommarslut även för oss vid lunch på onsdag. Varvid oroskänslan genast infinner sig ....vad ska jag nu hitta på?Plocka smultron är kanske ett alternativ, det finns fullt av dem alldeles runt omkring här, smakade de första idag... de var lite sura. Men dem några soldagar till, så blir de riktigt smultrongoda.
Önskar mina härliga ungar i TOPPENKLASSEN en härlig sommar. Den 18 augusti så ses vi igen. Tänkte just tanken att det knappat är lönt att ha lov, tiden rusar så snabbt, så det är alldeles strax augusti.


1 kommentar:

  1. Mina pojkar gick aldrig på någon bal. Inte deras grej. Vi fixade fest hemma och sen firade de med kompisar en annan kväll. Själv hade jag ingen mössa. Inget utsläpp. Ingen bal. 1971.

    Vi har avslutning nästa torsdag i kyrkan med präst och psalmer. Kvalitetsredovisningen slipper jag i år. Då ska jag till Malmö. Vi ses där. Åker nog ner på söndagen och sover hos sonen eller syrran.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas