torsdag 1 september 2011

Olika = ok

"Jag gillar olika". Det var det många som klistrade in det uttrycket som en banderoll på facebookbilden för en tid sedan. Jag gjorde inte det, för jag är ingen banderollmänniska. Vi är ju olika. Det är OK!
Men jag gillar absolut olika. Vad roligt det är nu för tiden, när man har ett klassrum med så många olika nationaliteter på elever, och dessutom får träffa deras föräldrar. Väldigt berikande.
Jag gillar olika människor, men jag gillar inte alla. Har lite svårt för dem som inte tycker att vi ska få vara olika.
Det var kungabesök i Borås idag. Tidning och lokalradio var full med detta. Jag mår illa- bläddrar snabbt förbi, eller byter kanal. Jag är republikan. Men de som gillar monarker får väl göra det, bara jag slipper. Vi är olika. Det är OK.

Var på geocachingrunda i Nittorp i kväll. Några kanotister paddlade förbi och gav upplevelsen ett mervärde. Jag gillar gillar geocaching och kanoting och allt som gör att man får röra sig i den fria naturen. En del tycker inte alls om friluftsliv, de gillar storstadspulsen. Vi är olika. Helt OK.

Vi har religionsfrihet i vårt land. En del kristna går till kyrkan regelbundet, själv anser jag mig vara kristen, fast jag knappast aldrig går till kyrkan. Vi är olika. Det är OK.
I skolan så ska alla barn uppnå samma kunskapskrav vid samma ålder. Trots att forskning visar på att detta är en omöjlighet, så ska vi bedöma - och fördöma - vår framtid, våra barn, efter likadana mallar. I skolan bedömningsvärld, där är det inte ok att skilja sig från den mall som är lagd.
Alla är vi uppvuxna i olika miljöer, med olika förutsättningar, med olika normer och vi har alla en egen genetik, olik alla andra. Men i skolans värld får vi inte vara för mycket olika, ta för mycket plats, vara för livlig, vara för tillbakadragen eller långsam. Nej, där ska man så lite olik som möjligt.

Det är olikheten som står för dynamiken, det är olikheten som är förutsättning för kreativ utveckling. Likheter bromsar, stoppar, förlamar.

Jag gillar OLIKA. Önskar att de som styr över skolan också kunde inse att det är OLIKA som skulle gälla.

2 kommentarer:

  1. Så sant det du skriver! Jag gillar också olika och har svårt för dem som vill att alla ska göra lika. man måste få vara olika, göra olika, tycka olika men ändå duga lika mycket. Jag tycker att vår triathlondag är ett bra exempel på hur det kan vara om alla får kämpa efter sin egen förmåga och ändå bli segrare. http://tankstallet.blogspot.com/2011/09/tuffa-kampar.html
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  2. Lycka till med helgcachingen! Kul att cacha med dottern. Ville gärna ha någon att cacha med. Maken är inte intresserad och dessutom jobbar han hela helgen. Det får nog bli en runda i alla fall. Hunden ställer alltid upp.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas