måndag 29 augusti 2011

Skåne sejour - samt skola

Tänkte uppdatera den offentliga dagboken..... samt skriva några skoltankar.

Tidigt på lördagsmorgonen - åtminstone tycker jag att klockan halv nio är tidigt på helgen- så påbörjade vi vår resa till Skåne. Inlämning av överbeskyddade katter i Värnamo och sedan ett cachestopp vid sjön i Markaryd. Sedvanlig fika på Markaryds Ica innan vi vände söderut, genom snapphanebygder, ner till Hörby och Önneköp.
Stannade i Vittsjö och hittade en låda (cache) på den plats där den sista avrättningen av en snapphane ägde rum, år 1699.
Vid det skära huset i Skärhus var det höstblommorna som tagit över trädgården. Några stockrosor fanns fortfarande kvar, annars var det de skära höstanemonerna och clematis i olika färger som dominerade. Flera av nävorna stod fortfarande i full blom. Inte samma blommor som fanns i midsomras, men samma plantor som fortfarande producerade blommor.
Karin och Hampus var utvilade, solbrända och fräscha efter fyra veckors semester. Denna gång bjöd de oss på lunch på Yangtorp. Ett synnerligen spektakulärt ställe, ett qigang-tempel, modell monstruöst, som byggts upp mitt ute i linderödsåsiska bokskogen. ABBA-Frida var delaktig i projektet från början, men efter mycket turbulens så är det nu några andra som driver spa, qigong, hotell och restaurang i det ännu inte färdigbyggda jättebygget.
Maten var det ingen fel på - ej heller restaurangens inredning.
Agusa var en stuga som stått kvar med den exteriör och den interiör som funnits sedan 1873. Man kunde kika in genom fönstren och titta på de små trämöblerna och den ganska torftiga inredning som fanns i stugan. En cache fanns i stenmuren mitt emot.
Kul att åka runt och se platser som aldig skulle åkt fram till om inte c:geo visat vägen.

Tog avsked av den fina skära skånelängan i Skärhus. Kändes lite vemodigt. Nu blir det inget besök där för vår del, förrän det är vår eller försommar igen.

Regnet mötte oss på den 6-7 mil långa vägsträckan in till Malmö. En ordentlig kontrast att komma från det gamla huset vid Linderödsåsen till den stora lägenheten i centrala stan.
Det blev god pizza på lokal i centrala Malmö och sedan en stunds kortspel före läggdags.

Söndagsmorgonen var ganska solig, men blåsig. Bestämde oss för att åka en sväng till Falsterbo och Skanör. Vid Falsterbo, där var sanden vit och finkorning, och det blåste riktigt ordentligt, samtidigt som regnmoln drog in.
Från Skanör har man nära till Öresundsbron och alla vindkraftverk som tornar upp sig där bron övergår i tunnel, nära Kastrup.
Det blåste ordentligt och ett antal kite-surfare hade sökt sig till vattnet för att få riktig fart under brädorna. Riktigt, riktigt vackert vid hamnen i Skanör. Sökte på "nära"cacher och fann en vid en livboj i hamnen. Har kommit på att jag faktiskt har börjat samla cacher som man samlar souvernirer, en cache från varje nytt ställe man besökt. Kul att kolla på, och komma ihåg.
Läcker lunch blev det i Rögeriet. En tallrik med rökta delikatesser från havet. Supergott.

Efter sen lunch var det dags att dra in mot Malmö igen, till Swedbank Stadion. Elfsborg skulle möta Malmö FF... och det var anledningen till att vi valt just denna helg för Skåne sejouren. En bra, spännande match... tyvärr så vann fel lag, med gul-svarta ögon sett. Elfsborg hade det bästa spelet och de bästa målchanserna, men ändå så var det Malmö som vann med två mål mot ett.

Släppte av Karin och Hampus utanför sitt hus och tog vägen över Värnamo hem. I Malmö så hade det varit sol hela eftermiddagen, men längre norr ut så blev molnen ganska mörka och så småningom mötte vi regnet som tydligen hade dominerat vädret härhemma. Konstaterade att det tar mindre än en halvtimme extra att köra över Värnamo, vägarna är så mycket bättre och snabbare än tråkiga Nissastigen.

Trettioåtta timmar var vi borta. Fritz satt utanför det mörklagda huset och väntade på oss. Han tyckte att det var väldigt skönt att komma in.

Använde en hel del fakta från Skåne sejouren på dagens mattelektioner. Körsträcka, bensinåtgång, pris,antal cachar mm. Både fyror och femmor tog till sig uppgifterna, och flera av barnen kom med egna mattetankar kring helgen. Något att fortsätta med ....definitivt!

Tre härliga tillrop under den gångna skoldagen:
- Tack, Anna-Lena, för att du äntligen ger oss läxa!
- Kan inte du fixa så att sommarlovet blir lite kortare, fyra veckor räcker gott!
- Tänk vad kul vi har i skolan, då vi får göra saker så att vi får skratta!

Det sista var väl ändå en självklarhet. Tänk, så trist att inte få skratta i skolan.... hur mår man då där?

En kul helg var det, tackar Karin och Hampus för den. En rolig skoldag var det också. Fast det är det oftast! Om en halvtimme ska jag åka och premiärträna för säsongen. Spinn-Mix. Spinning + lite styrka. Få se hur det känns att röra hela kroppen... på sommarn blir det ju mest promenader och lite cykel. Hoppas att den gamla kroppastollen orkar med ytterligare en träningssäsong.

1 kommentar:

  1. Ni hade det härligt i Skåne precis som vi. Verkar vara ett mysigt ställe de har. Har också börjat träna. Fick ett program av arbetsterapeuten idag. Ska träna lite mindre muskler än cykelmusklerna. Skönt att vara tillbaka i skolan men jobbigt.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas