tisdag 24 april 2012

Nära Navet


Visst var jag alldeles intill Navet idag. Grimsås nav. Har aldrig funderat i de banorna tidigare, navbanorna. Tankarna kom till mig under samhällspromenaden i Grön Flagg arbetet, tema Närmiljö.

Barnen gick en ( omkring halvmilslång) promenad runt samhället idag. De fick bekanta sig med de platser som varit viktiga för samhällets framväxt.

Och just på denna bild är Navet. Samhällets ursprungliga nav.
Järnvägen - det var en av anledningarna till att  en plats "in the middle of no where" växte till ett samhälle. En annan anledning var torvbrytningen på mossen, vilket samlade en del arbetskraft. Torvskördarmaskinen står under taket ( och döljer en geocache som jag inte kan finna, inte ens fast tolv sexor hjälpte mig igår ...)  Den tredje anledningen - och orsaken till att samhället under 50-60-70-tal växte sig ganska så stort, det var att Karl Olsson startade en kabelfabrik 1948.

Tre livsmedelsaffärer låg alldeles i anslutning till samhällets nav, den enda som finns kvar idag är denna,omgjord till ett smakfullt bostadshus.
Någon affär finns inte kvar i dagens Grimsås, inte ens en kiosk. Det enda man kan handla, det är bilar och bensin... och det behövs ju när man måste åka någon annanstans för att handla det man ska äta.

 Tänk att Grimsås har haft sin egen bildhuggare. Denna "byst" av Hjalmar Branting står vid stationen.


Där finns också en halvfärdig Per-Albin Hansson. Tyvärr hann inte konstnären göra färdigt Per-Albin före sin bortgång. Men halva Per-Albin finns att beskåda. Har aldrig sett konstverken.... man gör ju sig inga ärenden till stationen nu för tiden. Den är stängd sedan många decennier, numera ägs den av samhällsföreningen.


Portalen till den botaniska trädgården är också ett stycke konst. Tänk, hit kom bussar med folk för att se de växter som fanns i trädgården. Idag kunde jag inte se något annat än gräs, buskar och barrträd... men jag får nog gå och kolla vid flera tillfällen i sommar, något måste ju finnas kvar.

Det fanns mycket att se i närheten av det gamla samhällsnavet. Bland villorna, där de flesta av dagens elever bor, där fanns bara en skylt uppsatt. Fiåsatorp, det enda huset som fanns före det att järnvägen kom.  Säkert över en km från det som var samhällscentrum i början av 1900-talet.

I morgon ska femmor och sexor börja arbetet med att lägga ut åtta geocacher i anslutning till samhället ... och i slutet av maj, så ska föräldrar och andra intresserade få gå samma promenad som barnen gjorde idag.

På eftermiddagen hade jag en härlig musikupplevelse. Hade köpt hem noterna till "What are words" från Notpolen, och föreslog att barnen kunde sjunga den på sommaravslutningen. Dom trodde inte att det var sant, att deras "tråkiga" musiklärare kunde komma med en så populär sång. Det lät helt underbart bra, alla fyr-femmor hade dessutom ett bra engelskt uttal, alldeles från första början.
Musik är ett ganska svårt ämne och nu tycks det som om jag har det för sista terminen. Det finns en duktig musiker som gått lärarlyft, och det är klart att han gör musikundervisningen mycket mer intressant än vad jag gör..... Funderade på vad som är musikens nav. För mig är det att sjunga tillsammans - för det klarar alla.... Och alla gör det om man hittar rätt låtar. Vår och sommarreportoaren  funkar alltid.

Vad är skolans nav då? Funderade på det när jag njöt av Navarnas nav, solen, under det att jag krigade mot kirskålen i rabatten. ( Just nu har jag övertaget!) Tror inte att skolan har något nav, tror att det är en massa kugghjul som måste driva varann. Lärare, elever, föräldrar, arbetssätt, olika möjligheter att hämta kunskap, olika sätt att utveckla sina förmågor.... Plus en rektor som har en bra sätt att olja hjulen så att de snabbt kommer igång igen, om det börjar kärva i maskineriet.


2 kommentarer:

  1. Intressant promenad ni gjorde. Det finns så mycket spännande historia där man minst anar det. Det har jag lärt mig inte minst genom geocachingen. Verkar finnas en hel del cacher hos er nu och fler på gång. Idag njöt jag också av solen. Man får passa på ifall regnet återvänder.

    SvaraRadera
  2. Vad intressant inom som hastigast nu ikväll. Ska ta mig mer tid imorgon, så på gensyn!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas