tisdag 10 april 2012

Till Tvärred...

... tog gpsen mig idag. Har fortfarande inte köpt någon egen utan använder en av dem som blev inköpta till skolan, och som jag dissade från början. ( Jag är bara sådan, otålig och dissig... det är inget man behöver bry sig om....) Lade in ca 15 cacher i gpsminnet och skrev hintarna på papper ... så behövde jag egentligen inte använda mobilappen alls. Ville testa om det funkade ... och det gjorde det ... bättre än jag vågade hoppas.
Cacheletandet började inte speciellt bra. Hade lagt in en i Gällstad, alldeles vid Lager 157, hamnade vid en gammal jordkällare med hinten..."Det är inte alltid där man tror .." och fattade inget.
Gav upp...
 Vid badplatsen i Vegby fanns en ny cache... eller kanske var den inte ny utan bara för Premium medlemmar. Lätt hittad i en vägskylt ... Lite tråkig gömma, men badplatsen är fin på sommaren.

 Sjöparken i Vegby är så fin.  Där skulle det finnas en cache med lite högre svårighetsgrad. Hittade platsen, men när jag insåg att jag fick ta mig ut över öppet vatten på hala stenar, då avstod jag försöket att hitta burken.
 Även nästa ställe blev ett misslyckande. Vattenverket, alldeles väster om Fästeredsund. Nu kan man ju undra vad det är för vits med att visa ett vattenverk ... men min negativitet i detta fallet handlar nog mest om att jag bara inte klarar konstiga hintar. "Finn felet" stod det. Jag ser inte sån´t. Perceptionshandikapp?
Körde lite längre in på en riktigt dålig väg, och fann en fin plats för båtfolket i yttre Åsunden. Cachen var gömd bland stenar, och många sådana fanns det. Försökte sätta fötterna rätt på de hala stenarna, men såg inte roten som var i vägen, så jag stöp på näsan.... och se, där var cachegömman.

 Tvärred måste ha varit en betydelsefull by en gång i tiden. Som så många andra byar, så har man flyttat kyrkan till det som var den centrala delen på 1800-talet.
 En fin gömma vid en fin plats som jag ger favoritpoäng. Tycker så mycket om de gamla kyrkoruinerna, det är så fridfulla platser.  Geocachingen har visat ett antal sådana... själv har jag lagt en cache vid Nittorps kyrkoruin.

Majblommegården har jag hört och läst mycket om. Som namnet säger, så är det en lägergård som drivs i majblommans regi. Cachen var inte riktigt lätthittad, men det ihållande regnet gjorde att jag lätt förstod hinten.

När jag var barn, så hörde jag talas om jämnåriga som fick komma till Majblommegården på några veckors sommarläger. Lät ju jätteroligt, men det var inget för oss barn som redan bodde på landet.

 De var mindre bemedlade stadsbarn som fick komma ut på landet några veckor under sommaren. Numera tycks lägerverksamheten vara ett minne blott, gården används som kurs och konferensgård. Den ligger verkligen fint vid Åsundens västra strand.
 Fortsatte en bit norrut och hamnade i ett stort fritidshusområdet, beläget i sluttningen ner mot sjön. Många fina, stora fritidshus fanns här. Tror att ganska många pensionärer ( eller var det lediga lärare) ägde stugorna, det fanns ganska många bilar utanför husen ... och många trädgårdar var iordningsställda med olika slags blommor och påskpynt. Längs nere vid sjön fanns cachen. Många småbåtar låg och väntade på sjösättning.


 Området som kallas Rude-Tvärredslund är ordentligt kuperat. Mindre än en kilometer från båtplatsen finns Rude kulle. Här har jag varit en gång förut, för dryga trettiofem år sedan. Jag tror att det var innan jag och C-E flyttat ihop, som vi en gång när jag tillbringade helgen i hans föräldrahem,  skulle åka till Rude kulle. C-E hade hört talas om den fina platsen.
Vi hittade lätt dit, MEN när C-E hade låst bildörren, så upptäckte han att han  låst in bilnycklarna. På den tiden så tryckte man ner en låsanordning och höll sedan in en lite detalj på handtaget när man låste bilen. Om man  inte låste med nyckel utifrån.
Vad gör man i en tid då det inte finns mobiltelefoner .... Jo, först gick vi upp på kullen och kollade den fina utsikten, sen tänkte vi knacka på i det närmaste huset och be att få låna telefon och be C-Es pappa/mamma komma med extranyckeln.
De boende i huset, de visste hur man kunde få upp billås. Man tog en ståltråd, gjorde en ögla, petade in den genom fönsterlisten, och efter en stunds "ståltrådsfepplande" så kunde man få tag i låsknappen med öglan... och problemet var löst.
Funderade idag på om det var biltjuvar, poliser eller allmänt händiga personer som bodde i det blågrå huset... och om de fortfarande bodde kvar.

Höll iallafall noga reda på nyckeln under den korta promenaden upp till kullens topp.... känslig för de historiska vingslagen....


 Blev glad åt att hitta en riktigt gammal cache, utplacerad fyra år före det att jag började leta efter dylika. Gillar de stora ordentliga lådorna.... för mig är geocaching att få se fina, intressanta platser.... det är viktigare än själva letandet....och då är det tacksamt med stora burkar på lätthittade ställen. Men bra hinter.


 Huluhagarna liknar lite grann min barndoms blåsippshagar .... och även blåsippshagarna kring Skårtebo, Limmared, Många, många blåsippor och vitsippor hukade i regnet och bara väntade på att solen och värmen ska återkomma.

 Längs vägen låg denna gamla kvarn. Cachen hade en svårighet på tre och hinten "Titta rakt fram när du går nerför stegen till vattenhjulet." Det var när jag fick se den branta stegen som jag vände. Är vettskrämd för sådana. Men den fina kvarnen och den forsande lilla ån, den fick jag ju se, och det var det klart viktigaste.


 Bakom Tvärreds kyrka låg ytterligare en stencache. Här fanns det många regntunga vitsippshuvuden. Insåg att naturen kommer att explodera när det kommer lite sol och värme.


 Onsereds hembygdsgård var en väl bibehållen gård, i en by norr om Tvärred. Här hade man t.o.m en egen örtagård.

 Hittade cachen i stengrunden, lätt funnen bakom en lös sten. Geocaching när den är som bäst, lätt funnen gömma och något intressant att visa.
Fem kilometer till Hulu. Det lär betyda Hålan. Och det är det verkligen, konstigt att det blivit så tätt med hus i hålan, när det finns så mycket vackra platser i backarna norrut.
Vägarna i Tvärredstrakten ska också rosas. Även de små vägarna var asfaltsbelagda och lätta att köra.


Vände åter mot Vegby-Gällstad. Hade lagt in en gömma vid den fina badplatsen mellan Tvärred och Fästeredssund, Haganäs.
Att det regnat hela tiden hade jag knappast märkt, jag var ju fokuserad på annat. Att man behöver lite mer än bananer i magen, det kändes dock, så våt och skitig gick jag på Vegbys restaurang/fik Nyfiket och beställde köttbullar med mos.

En kul och lärorik cachingtur..... få se om jag tar en ny i morrn... eller om jag kan hålla mig tills på torsdag, då Emma ska åka med på en tur norr om Ulricehamn....Det enklaste är ju att låta C-E ta bilen till jobbet -  i stället för att jag ska skjutsa honom - då har man ju inte mycket mer val än att stanna hemma och ta långpromenad. Det funkar också i regn.... för sådant påsklovsväder lär det med största sannolikhet bli. Och allt regn som kommer före midsommar, är välkommet regn, sa de gamle. Jag tror på eras vishet...och visshet!

6 kommentarer:

 1. Det var en ordentlig runda till trevliga platser. Några kände jag igen. Vattenverket? Ja, kommer du ihåg Cortina? Nästan likadan bara lite mindre på högra stolpen vid infarten. Synd bara med vädret, men som du skriver, man tänker inte på det när man fokuserar på annat trevligt. Ha en bra fortsättning på lovet!

  SvaraRadera
 2. Du har varit i mina hemtrakter ser jag. Tur att du inte gav dig ut på de hala stenarna i sjöparken, sist jag letade där fanns det ingen burk. Såg din fråga om torsdag. Har bokat in ett besök i Borås då. Måste försöka få tag på något att ha på mig på Markus konfirmation nästa helg. Ha det bra!

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa om ditt letande vid Åsunden. Får snart ta tag i mitt letande igen, dem har varit mycket Anita nu ett tag. Skönt att ha lovet efter påsk, tycker jag. Har bara någon dags jobb jag vill ha gjort, men det går snabbt bara man kommer igång. Ha det gott och njut av lovet

  SvaraRadera
 4. Jag läser med intresse om ditt skattletande, jag var också ute på en liten tur igår i snöblask. Fann tre cacher, innan jag tog mig hem igen. Fick mig i alla fall en ordentlig promenad och såg ett nytt område i Drammens utkanter. Den ena en skogscache t.o.m.

  SvaraRadera
 5. Ja vad kallar man det; Tur i oturen (vad gäller fallet cache).
  Fina turer du tar oss med på!

  Kram Ingela

  SvaraRadera
 6. Majblommegården drivs INTE av Majblomman det är ett eget företag utan anknytning till Majblomman

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas