måndag 30 april 2012

Kry klämdag

Visst rensar en förkylning ut... och tillför massor av energi. eller också var det den roliga rekreationsresan som ackumulerade energi.

Regnet upphörde när vi kom till Önneköp. Våren bara var där.  Efter hämtmat på den lilla byns thai-reaturang så blev det trädgårdsarbete i paradisträdgården. Under det knappa dygnet som vi tillbringade i det skära huset, så framträdde den ljuvliga trädgården alltmer. 


Trädgårdsarbete ( speciellt i kombination med förkylning) skapar hunger. Hampus bokade bord på....


.. Friden vid vägens ände.

Skåne är riktigt häftigt med sina små smultronställen, en bra bit från allfarvägarna. Friden (vid vägens ände) är ett fik/pizzeria - väldigt populärt. 


 Ligger en halvmil från Kiviks marknadplats. 

 Pizzorna var väldigt speciella. Man tycktes baka en vanlig botten med tomatsås och efter det lägga på fyllningen... eller ev. sätta in pizzan väldigt kort med fyllning på. Jag valde en pizza som hette "Fyra ostar"
Chevre, någon grönmögelost, brie och västerbotten. Samt en god marmelad i mitten - och rocculasallad. Gott - men en nackdel. Eftersom fyllningen inte varit med i ugnen ( eller bara kort tid) så kallande pizzan snabbt.


Ett supermysigt ställe med en ihopplockad inredning.  Egentillverkad äppelmust kunde man få som måltidsdryck.


 Det fanns hur många sorters okända ölsorter att välja på. Och det finns massor av gott öl. Smakade gott till pizzan.


 Friden hade sin egen äppelodling. Kring Kivik finns det massor av äppelodlingar. Om ett par veckor blommar allt, det måste vara en helt enorm ögonnjutning. 


 Det var mycket ögonnjutning i det inre av Skåne. I de olika lövskogarna och i mera öppna hagmarker var det alldeles vitsippsmattetäckt. Svalörten bildade också stora mattor.


Och här och där kunde man se stora tuvor med gulsippor. Det är så vackert tycker jag. Så likt vitsippor, men gula. Njuter av dem.


 Som vanligt så blev det en spelkväll hemma hos Hampus och Karin. Spel och kortspel. Så kul med olika sällskapsspel. 


Tycker att man i de mer eller mindre tomma lokaler som finns i Grimsås centrumhus, skulle kunna träffas helt opretantiöst och spela sällskapsspel. Kanske skulle lägga fram idén för samhällsföreningen.... Sällskapspelsöppet två lördagar i månaden.....

Efter god frukost, lite mer trädgårdsarbete och välförtjänt fika åkte vi vidare mot Halmstad. Sju-åtta mil på småvägar - så jättevackert - upp till Ängelholm och E6. 


 I Halmstad var det grått och rått. C-E satte på vattnet och kollade att allt funkade. Lite fönsterputs och gräsklippning blev det också. Det var ganska mycket folk på området när vi kom vid sen sen lunchtid, men många gav sig iväg hem under eftermiddagen. Inte självklart för alla att vara lediga på klämdagen.... eller också tyckte de som vi; Så länge det är kallt och rått, så har man det bättre hemma.

 Strandpromenad blev det, en kort en....


... och en kula glass i den gula, gamla kiosken.  
Att komma till Halmstad öppnar mycket som finns lagrat på hjärnans hårddisk. Från det att farfar kom och berättade att han köpt en stuga i Halmstad i juli 1977, genom ungdomsår med midsommarfester, småbarnsår, roliga familjetillställningar tills det blev alldeles för trångt i den lilla stugan.... som så småningom ledde till att vi köpte den förra året, när de andra som varit med och ägt inte ville ha den kvar längre.Hade lämnat ungkatterna i Hjälshammar - dels för att vi körde förbi på vägen mot Hörby och dels för att vi då med gott samvete kunde ha stannat i Halmstad en natt om vi så skulle velat. Med tanke på vädret var det en enkelt beslut att åka hemåt, via Värnamo. Johanna hade gjort vårfint och planterat blommor lite varstans framför huset. Det här gamla skottkärran tycker jag är så fin....

Fint väder blev det denna valborgsmässoafton, iallafall här hemma. Som jag inledningsvis skrev, så hade förkylningen ackumulerat massor av energi. Eller rättare sagt,  bra mående. Så idag har det blivit mycket gjort, mest trädgårdsarbete men också lite städning inomhus. Förhoppningsvis kan jag/vi ägna nå´n timme åt det sistnämnda i morgon också, så får vi snyggt både inomhus och utomhus.

Valborgsmässoafton och jag/vi har ingen relation alls. Har varit med och sjungit in våren i några olika körer under åren. Har sjungit altstämman på "Vintern Rasat Ut"  för mig själv några gånger under de senaste dagarna. Men festkväll - utekväll- umgängeskväll, nä, det har det inte varit på "Valborg". Om man undantar barndomens obligatoriska deltagande vid valborgsmässobålet och samlingen i kyrkan efter det.

En bra helg har det varit på alla sätt och vis. Och i morrn blir det en ledig dag till. Tack arbetarrörelsen för den.

2 kommentarer:

  1. Dansen hör till nästa veckas steg. Räknar veckan från torsdag till onsdag eftersom jag började bära den en torsdag (och det var från förra torsdagen till i onsdags som inlägget handlade om). Jag är inte helt hundra, men innan idag gick jag 45 min. Det sägs ju att man går 5 km på 60 min, då borde 45 min vara knappt 4 km. Då gick jag 5000 steg ganska exakt och det blir då ca 1200 steg på en km. Kan det stämma tro?

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig skånetur ni fick! Jag har skånesonen hemma de här lediga dagarna. Det är också kul. Trädgårdsarbete var det här också. Har inte haft inspiration tidigare, men lite blommor piggar upp. Ha en bra första maj!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas