söndag 23 mars 2014

Födelsedagsfirarfinal... familjefoton främst.


"Så långt det är till den 22 mars", tänkte jag den 24 november, då jag öppnade födelsedagspresenten från döttrar med respektive.

Tiden gick fort, vintern var föredömligt kort... och nu är t.o.m ljuset tillbaka.

Presenten, det var biljetter till premiären på Bohéme på Malmö Opera. Gratulanterna skulle göra mig och C-E sällskap på föreställningen.


Tog vägen över Värnamo (  vilket egentligen går lika snabbt som den mera naturliga vägen över Halmstad) för att åka med Johanna och Martin, till nyligen årfyllda lillasyster Ysters och hennes Hampus´ rymliga lägenhet i centrala Malmö.
Lördagsförmiddagsfikade gott i Örkelljunga, letade upp en cache i alldeles bredvid fikastället och åkte sedan till fina Malmö.
Våren hade kommit en bra bit, vädret var ganska ljummet.

Var i Malmö precis samma helg förra året, då vi bjöd svägerska Anki och bror Roger på operett/musikal på Malmö Operan. Även Karin och Hampus var med. På väg till föreställningen tog vi en öl/ kaffe på en uteservering på Lilla Torg. Det var strålande solsken, och solen var vass och värmde gott även då. På marken fanns det fortfarande snö kvar, och när solen försvann bakom husen på Gamla Väster, då blev det isande kallt och flera minusgrader.
Det är olika från vår till vår, oj, vad jag föredrar den vår som är i år.

Hade blivit utlovad mat som present också. Den åt vi på tapasbaren Mosaik, vid Stortorget. Smakade gott och portionerna var rikligt tilltagna.


Från Bagersgatan till Malmö Opera är det väl ca en och halv km att promenera.
Föreställningen började redan klockan sex.
Häftigt att gå på premiär i en fullsatt salong.
De flesta människor var tämligen finklädda, men det var inte till överdrift.... lite fin ska man väl vara på en premiär.
Opera är ju häftigt. Kul att uppleva på plats.... trots att jag inte lyssnar till operamusik till vardags.
Puccinis Bohéme utspelas på 1860-talet. Den spelades på originalspråket, italienska. Man kom ganska snabbt in i att läsa textremsorna på skärm under eller över scenen.
Handlingen hade förlagts till våra dagar vad det gäller kostym och scenografi. Kändes lite konstigt, då man fick en översatt text som inte riktigt passade in i vår tid. Storyn är torftig, definitivt... kärlek, sjukdom, olycklig kärlek, försoning, död....och sorglig. Man kan ju tycka att det är helknäppt att denna enkla, sorgliga historia kan locka massor av publik.... men som sagt, opera är häftigt ... och kul att se och vackert att höra på. Var en hel del på operan i Göteborg för tio-femton år sedan... får nog se till att återuppta ett besök per år på vår närmsta operascen... och ett per år på Malmöoperan.


Döttrarna hade förbeställt lite pausgodis.... goda mackor,vin och öl. Smakade inte dumt för tant och farbror/mor och far.

 Efter en riktig superfrukost idag på söndagen, med bl.a. färska bär till den skånska yoghurten, så gav vi oss ut på en promenad till Möllan.
Anledningen till att vi gick till den plats där Karin och Hampus tidigare bodde, får jag sannolikt anledning att återkomma till.

Några cacher tänkte vi också leta upp.... ja, åtminstone en ...
Det blev tre hittade, den första vid moderna museet.


 Moderna museet besökte vi för något år sedan och det är ett ställe som jag gärna skulle vilja återvända till.
Tänker på det, vilken massa mer saker det finns att göra om man bor i en storstad, jämfört med vad vi har att göra, vi som bor på landet.
Skulle kanske vilja bo i storstaden några år.... som "ung" pensionär... alltså efter 65....

Vågar väl inte ta steget..... fega tanten.... ?


 Medan Johanna skrev våra alias på cachens loggremsa, så  tittade jag på kameradisplayen och upptäckte att Johanna och Martin- framförallt Martin - hade alldeles perfekta färger för att posera framför den rödbruna tegelbyggnaden.


 Tycker att den här bilden blev rätt rolig.... och fin.
Fast posera... nä, det är inget för doktor Friberg... :)


En cache hittade vi utanför Folkets park.
Lite kul att vara tillbaka i de kvarter, där Karin bodde under ett antal år.....
Vi lär återkomma, om livet vill oss väl.


På vägen "hem" visade Karin oss en helvegetarisk - till stor del ekologisk - livsmedelsaffär med bra utbud. Köpte ekologiska apelsiner från Spanien och dito bananer från dominikanska republiken... lite nötter, lite bananchips... och rödbetssaft.

Även denna affär var något som man önskar skulle finnas på närmare avstånd. Men jag tror att liknande inköpsställen kommer på fler och fler ställen, efter det att folk blir medvetna om att vi måste ändra våra matvanor till att äta mer från växtriket och mer av det ekologiska slaget.  Något att satsa på i Grimsås övergivna affärslokal????
 Om man hade vågat....


 Änder vågade sig över gatan på väg från en kanal till en annan.....


Lite spel blev det  även denna söndag, det brukar höra till när vi besöker Hampus och Karin.

God falafellunch, billigt inhandlad på Falafel Nr 1... fattar inte att man kan sälja god och fräsch mat så billigt!


Karin hade dragit ut en visdomstand i veckan och var lite medtagen och trött efter mer än ett dygn med syster, "svåger", mor och far. . Hampus tyckte att  bella Bella kunde stanna i Malmö ett tag, men det tyckte inte hennes matte och husse.

Två timmar efter avresan från Malmö vid halv tre, körde Johanna in på garageuppfarten i Dalsgård. Därifrån tar det bara tre kvart för oss att ta oss till Stockremma.

Tack mina kära döttrar, tack mina härliga "svärsöner".  Tantens födelesdagsfirarfinal blev finfin!


3 kommentarer:

  1. Se där, där kom ett innehållsrikt inlägg från dig. Malmöoperan har jag besökt ett par gånger. Gillar atmosfären där. Ni verkar ha haft en riktigt härlig helg i Malmö. Kul!

    SvaraRadera
  2. Du fick mig att längta efter ett besök i Malmö. Längesen jag var på opera, tror inte jag sett Boheme live, men väl andra sevärda föreställningar. Skönt att våren kommer med värme och sol nu. Det behöver vi. Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  3. Vilket intressant och innehållsrikt inlägg. Fina bilder. Jag tror det är bättre att bara besöka storstäder när man vill ha puls i vardagen. Varje gång vi lämnar Malmö är jag lika tacksam när vi når vår underbara småstad Ystad. När jag var yngre tänkte jag tvärtom. Då var jag övertygad om att jag skulle bo i en storstad. Allt har sina för och nackdelar. Våren har verkligen kommit längre här nere i söder. M v h Bosse

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas