lördag 1 mars 2014

Nyhetsnoteringar...nja..... nöjd....


Satt framför den vackra tulpanbuketten med en kopp kaffe, och lyssnade till  de lokala nyheterna.

I Ulricehamns kommun hade man fått pengar till ett projekt, där man skulle koppla ihop idrott och läsning, allt för att göra barn och ungdomar till bättre läsare, berättade nyhetsuppläsaren. Biblioteket var delaktigt i projektet, och en idé var att man skulle skicka med de idrottande ungdomarna bokpåsar hem efter träningen och en annan idé var att man skulle prata böcker och läsning med föräldrarna i samband med matcher.
Nyhetspresentatören redogjorde också för att enbart 35 % av alla föräldrar numera läser högt för och med sina barn, en halvering på tio år.

Det är absolut bra med initiativ och kreativitet, men jag kände mig ganska bestört där jag satt vid köksbordet och njöt av välsmakande Nescafé.
För det första, så är det under all kritik att inte 90 -100% av alla föräldrar läser för och med sina telningar. Och då menar jag kritik, för här brister föräldrarna i sitt föräldraansvar. För mig är det en självklarhet att varje förälder, som är frisk och har läsförmåga, hjälper sina barn i sin läsutveckling, lika mycket som det är en självklarhet för mig att de finns till hands för att hjälpa sina barn med läxor samt att de hjälper sina barn att ta ansvar för att hemarbetena blir gjorda.

Skolan/skollagen ställer alldeles för låga krav på föräldrar, anser jag. Skolan kan i princip inte ställa några krav alls, medan föräldrar har rätt att ställa övermänskliga krav på skolan och anmäla densamma om de inte klarar av att leva upp till de anspråk som  föräldrarna har.

Samtidigt så måste ju även vi i skolan ta ansvar för att eleverna blir goda läsare. En väg är högläsning, processande sådan, där man diskuterar mycket kring texterna och gör kopplingar till barnens värld, till andra böcker och till samhället. Sen tror jag också att den dagliga tysta lässtunden är av stort värde, MEN det finns en del ( framförallt svaga läsare) som inte kan tillgodogöra sig den avsatta tiden på ett bra sätt, det finns en del barn som inte hittar rätt böcker. Här har vi lärare ett stort ansvar att se till att det blir rätt... och samma gäller för bibliotekarier på skolbibliotek och i de bokbussar som i vissa kommuner regelbundet kommer ut till skolorna.
Här får vi alla bli bättre.... men vi måste ha föräldrarnas stöd och aktiva medverkan, för att det ska bli bra, så bra att svenska barn återigen blir riktigt goda läsare.

Medveten läsning via koncept "läsfixarna" är också otroligt utvecklande.

Idrott och läsning.... nej, för mig stämmer det inte så bra.... eller kanske på ett sätt... ofta är det de elever som är duktiga på idrott som också är de elever som presterar bäst i klassrummet. Fysisk träning tror jag påverkar skolresultaten positivt... eller jag vet att det är så. Naturligtvis är det bra att man från alla håll, talar om att daglig läsning är viktigt. Men det kan också vara så att man tycker att det blir tjatigt att höra om läsningens viktighet, från alla håll.
Vi lärare och alla föräldrar, vi måste dela på ansvaret och göra alla barn till goda läsare. För att bli en god läsare, så måste man träna, och träna mycket.... och på det sättet hänger ju läsning och idrott ihop.För att lyckas, så måste du ligga i!


Nyhetsuppläsaren fortsatte med att berätta om  en lokal vinnare i GP-ponnyn i dagens tävlingar av Göteborgs hästshow.  "Hon har varit med flera år och varje år varit den ständiga tvåan. I år var det äntligen hennes tur att stå överst på prispallen"
Nej, nej! Det finns ingen prispall i hästsport. Även om det kan ses som ett vedertaget begrepp för att vara förstaplacerad, så blir det så tokigt i mina ögon. Skulle vilja se den häst som tog sig upp där på översta steget på den trånga prispallen, och stod stilla medan nationalsången spelades. En cirkushäst... men här handlar det inte om sådana.
Här kunde nyhetsuppläsarens manus gjorts lite mer korrekt, genom  att uttrycka segern på något av följande sätt ...."fick motta den gulblå segerrosetten" ...." fick vara den som ledde segerärevarvet"..."var den som placerade sig allra främst/ på första plats"...


 Hade nöjet att frottera mig med hästfolket en stund i går, beledsagad av den ridande och hästägande dottern. Det är ett nöje att imponeras av de duktiga ryttarna och deras fina hästar, och att med spänning följa de svenska ryttarna... och även en del av de gamla erfarna ryttarna från övriga Europa.... och deras dryga minuten långa hoppning. Malin Baryard hade den snyggaste ridkavajen i en härlig turkos färg. Hon och hennes enögda häst Tornesch höll publiken i spänning länge, då ekipaget under banans första hälft hoppade högt över hindren, men tyvärr tog med sig en lurig planka ner i en trekombination.


Vinnare blev en fransman... för mig ett okänt namn... alltså ingen av de gamla rävarna. Han var snabbast av de felfria ryttarna. Det finns för övrigt en alldeles fantastisk schysst grej med ridsport, ung.gammal, man-kvinna tävlar på lika villkor.I den tävling vi åsåg, så var det bara män bland de sex förstaplacerade, normalt brukar någon kvinna smyga sig in. Fast visst är det så, det är fler män än kvinnor som är elithoppare, medan publiken till 95% tycks bestå av tjejer i olika åldrar.
Bildgåta blir denna bild: Hittar du hästen? Ska skriva svar allra sist!


 Hästmässan är ett lika viktigt besöksmål för hästfolket som tävlingarna.

Normalt brukar jag tycka att det är extremt långtråkigt, tröttande och ryggontgörande att vandra omkring på det hårda betonggolvet, rad upp och rad ner. I år kändes det lite annorlunda, för det fanns en del nyheter vad det gällde tillsalu-produkter även för den som inte är hästägare.
Häftigaste hästen fanns också på mässområdet, gjord av mossa och vårvarianter av blommor och blad.



En av nyhetsprodukterna som jag köpte och blev nöjd med, är detta miljövänliga putsmedel. Har putsat husets koppar, silver och mässing samt putsvänliga ytor i köket på förmiddagen. Resultatet blev strålande och blänkande.


En massagekudde kom också med hem till Stockremma. Det var en härligt knådande nyhet från Tyskland, som salufördes på mässan. Så gott att sätta sig ner i bästa fåtöljen och få axlar, skuldror, rygg masserade. Får unna mig ytterligare en eller ett par kvartar innan dagen är slut.

En promenad står näst på lördagens schema. Hade hoppats kunna åka i väg några mil och gå geocachingpromenad...men jag har lite krav på att det ska vara bra väder, för att det ska kännas lite lockande. Så det får bli en runda på hemmaplan istället. Någon nyhet visar inte vädret på, det är samma gråväder som vanligt. Nöjd med det är jag inte.... men,njaaadå.... det för att föredra framför snöglopp eller liggande marssnö.

Häst och ryttare  ses hoppa över första hindret i trekombinationen, längst bort på arenan, t.v. om den utställda Volvon. ( Vinnarbil?)

4 kommentarer:

  1. Blev faktiskt en geocachingrunda nära Ösjön i Limmared. Promenad på ett par km och tre hittade cacher.

    SvaraRadera
  2. De vet inte vad de missar de som inte högläser med sina barn. Det var det bästa tyckte jag när mina pojkar var lite yngre.

    Du verkar ha haft en härlig dag. Hoppas helgen fortsätter på samma sätt.

    SvaraRadera
  3. Våren är i antågande och då kommer de soliga, vackra dagarna. Fågelkvittret får vi njuta av så länge... T.o.m oslofåglarna har fattat att det är dags att kvittra!

    SvaraRadera
  4. Om jag får med mig en påse böcker hem kan nog till och med jag tänka mig att gå till gymmet. ; ) Men vad tänker föräldrar med, läsa högt för barn är ju något av det roligaste som finns. Håller helt och hållet med dig. Många föräldrar är så stressade att de missar det viktigaste nämligen att umgås med sina barn. Har fortfarande inte träffat en unge som inte gillar när man läser för dom. Det putsmedlet heter duga ... Önskar dig en bra fortsättning på veckan!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas