fredag 18 oktober 2024

Vid Vättern


Fredagar blir ofta utflyktsdagar. När man har varit ( nästan) pensionär i fyra år, så har man blivit van att hitta på någon utflykt varje vecka. I allafall under den snöfria delen av året.  Det vore ju synd att frångå  den "traditionen", även om man blivit mer än havtidsarbetande igen.
Jag tycker väl också att C-E  behöver komma ut och förlusta sig lite, med tanke på att jag "roar" mig i skolan... och med skolarbete,  en stor del av veckan.


Väninnan från Habo undrade för ett tag sedan om vi kunde få till någon träff i höst. Våra träffar består av  vandring/promenader och en långlunch tillsammans.
Denna fredag var en dag som passade oss bra.
Väninnan och hennes make föreslog att de skulle ta oss med på några promenader i närheten av deras hem. Enkla vandringar som ledde fram och tillbaka till Vätterns stränder.


Ville vi se knölrot? 
Jag ville gärna det. Vi har den lilla orkiden i vårt "eget" naturreservat i "vår" skog. Jag har letat efter den, men inte lyckats se den. Dessutom har förekomst av knölrot stoppat skogsavverkning på flera ställen i vår skog. Så visst ville jag se den. Överblommad förstås. Men nu har jag sett den lilla oansenliga växten med den stora makten.


Knölroten fanns i branterna i Haboskogens naturreservat.   När vi kom ner till Vätterns vatten, möttes vi av en fin sandstrand. Kände på vattnet. Det hade gått att bada! 
Det var så vackert med höstfärgerna. Att dessutom väninnan jacket harmoniserade så med omgivningens färger, gjorde att bilden blev extra fin.


I ett naturreservat ska naturen få ha sin egen gång. Jag hade väl hellre sett en fin gång längs stranden...


Nästa promenad blev till en gammal ångbåtsbrygga i närheten av Baskarp.

Här i från gick båten mot Hjo och över till Visingsö. Därifrån kunde man också ta sig till Jönköping med ångbåten. Vet inte när ångbåttrafiken upphörde, men på en av de gamla båthuset väggar fanns en tidtabell från 1906.


Historiens vingar svävade över platsen.


Nästgårds låg moderna sommarbostäder med vacker utsikt. Drömställen!


Det blev en tur ner till Baskarps strand också.
Under hela vår resa från Habo och norrut, så kunde vi se Visingsö där ute i den stora sjön.


Någon längre vandring längs stranden var det inte fråga om. Lunchen var bokad till klockan halv två och det var dags att bege sig upp på höjden.


"The wiew" var namnet på restaurangen. Det var ett nybyggt ställe, en bra bit ute på landet, som hade öppnats för  ett år. Restaurangen var synnerligen populär. Om man undantar de fyra platser som var bokade för oss, så var det fullt i den stora matsalen med utsikt.
En vällagad och supergod pannbiff serverades. Därtill fanns det säkerligen femtontal olika sallader. Efter maten serverades kaffe och goda kakor/tårtor att välja bland.


En fin utsikt, det hade alla som satt längs borden i restaurangen.


Idag var det gråväder. Det vore kul att återvända en solskensdag.  Är inte omöjligt att vi gör...sju-åtta mils resa, det är den maten och utsikten väl värd.

En härlig utflyktsdag. Är så tacksam föt möjligheten att få njuta av vackerhet och att träffa goda vänner.

14 kommentarer:

  1. Ni är verkligen bra på att göra utflykter och se er omkring. Trevligt tycker jag.
    I Habo kyrka har jag varit, om det nu är samma Habo vi talar om.
    Delar av min släkt kommer från Karlsborg så vi ska bli bättre på att utforska området kring Vättern. Vet att när vi var där senast tänkte jag mig ett bad men vattentemperaturen var inte nådig. Många nyårshelger har jag tillbringat i Mullsjö så det får absolut bli ett återbesök. Jättehärliga bildet!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi körde fram till Habo kyrka på vägen hemåt. Vi körde vägen över Mullsjö hem. En jättekyrka! I trä. Skulle gärna gått in och kollat, men det var inte öppet.. förstås.
      Tror att vattnet var mer badvänligt idag än under sommaren.
      Kram

      Radera
  2. Fin promenad, inte sett knölrot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mycket att se, ärligt talat... Men resten var fint.

      Radera
  3. Vilken trevlig utflykt! Vättern brukar inte hålla så hög temperatur.
    Kul att träffas sådär! I morgon ska vi ut i skog och mark, får se om det blir några bilder tagna.
    Godnatt och sov gott! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får passa på att ta vackra höstbilder. Snart är allt kalt och grått.

      Radera
  4. En givande utflykt fick ni och du delade med dig så att vi andra fick det också. Fina bilder...du är bra på att fotografera. Stenen på sista bilden är magnifik.
    Ha en fin helg- kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Stenen var något alldeles extra! Kram

      Radera
  5. En naturpromenad helt i min smak! Så roligt att få följa med. Knölroten såg just nu inte så mycket ut för världen men nu har du sett den i varje fall. Stranden med de fallna träden var vacker på sitt sätt även om det hade varit fint att kunna promenera där. Men så är det i naturreservat. En vällagad pannbiff får det att vattnas i munnen.

    Kram och en fin helg till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kunde vandra längs stranden med lite krypa och kliva. Tantparkour.
      Knölroten lär vara grön då den blommar Inte mycket för världen, men tydligen väldigt viktig att bevara. Kram

      Radera
  6. Vilken trevlig dag och skön runda vid Vätterns stränder. Och roligt att göra något tillsammans med maken och vänner. En god lunch passar ju förträffligt och om fin utsikt ingår är det ju än bättre-. Vad gäller knölrot hade jag inte varken hört talas om den eller sett den tidigare. Men nu så. Ö
    Önskar en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättefint! Även om det varit ännu vackrare i solsken. Men allt kan man inte få. Eller begära. Kram

      Radera
  7. En väl nyttjad ledigdag. Utomhusaktiviteter är det bästa. Och den lite besvärliga strandremsan i naturreservatet gillar jag, trots att det säkert är besvärligt att gå där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det vackert !

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas