fredag 1 maj 2020

Regnfritt

Hade ett ärende till Borås idag. Ett ärende som var snabbt utfört. Ett ärende som vi med glädje utförde, men som samtidigt ger lite besk eftersmak. Det gör ont när en vän är sjuk och  som man inte vet om och när man får träffa igen.

Vi som får förmånen att vara friska, vi mår bra av att röra på oss. En geocachingrunda har börjat höra fredagar till. Så blev det idag också, denna första dag i maj.



Det regnade när vi gav oss av hemifrån. Regnjacka, mössa, extrakläder packades med i bilen.

Borås har fått ett rykte om sig, att vara Sveriges regnigaste stad. Anser inte att det stämmer. Hela väst-Sverige är ett regnhål, om vindar med regntunga moln kommer in från väster. Borås är inte värre än någon annan plats.

Redan när vi var vid sjukhuset, så hade det slutet regna.

Efter ytterligare ca en och en halv mil i sydvästlig riktning så hade molnen ( om än tillfälligtvis) skingrat sig. Regnjackan packades ner i ryggsäcken. Den behövde inte packas upp på den drygt halvmillånga rundan. Det var regnfritt hela vägen!


En geocache kan se ut på olika sätt, men de vanligaste "burkarna" det är ett petrör, som på förra bilden, eller en välförsluten plastburk, som här.

Den här burken hade en egen vakt. Skogsnigeln. Han protesterade inte då jag öppnade locket. Han väntade snällt på sin plats, och fick fortsätta vakta, då vi lade tillbaka burken på sin plats och vandrade vidare.


Som så många geocachingrundor, så ligger även Mölnetjärnsrundan en bit från tätare bebyggelse, oftast får man kära på en dålig grusväg/skogsväg för att komma fram till startpunkten.
Ofta, ofta så finner man smultronställen på dessa undangömda platser.
Här vid sjön, skulle det inte göra ont att bo. Iallafall inte så här års.


Vandringen gick på helt ok grusvägar. Cacherna låg ibland en bit från vägen. Gillade verkligen denna runda, då den var lätt att ta sig fram på. Utmaningarna bestod i att ta sig upp eller ner för mer eller mindre jobbiga branter. Alla cacher var lätthittade. Trots att rundan till största delen gick igenom skogen, så var den ganska varierad och ganska så kuperad.


Rester av boställen långt ut i skogarna, de är alltid fascinerande. Hur var livet för dem som bodde här, hundratals år tillbaka i tiden? Vad hade de för glädjeämnen? Vad hade de för sorger? Vilka var deras rädslor?


Tjärnarna syntes mellan trädstammarna.


En gömma fanns alldeles bredvid den ena tjärnen. En avstickare nerför en brant ristäckt backe, på dryga 50 meter.  Bra känsla att få komma nära vatten flera gånger, även denna fredag.

Ja, det var en kul runda. Arton burkar fanns utlagda. Ville man fortsätta så kunde man ta den stora rundan, sannolikt sammanlagt en och en halv mil. För vår del, så är det alldeles lagom med ungefär halvmillslånga rundor - med avstickare hit och dit från rundan.


För att komma till området för geocachingrundan, så hade vi åkt sydväst från Borås, mot en plats som heter Seglora.  Det är en ort som ligger lite off-road, och som vi aldrig besökt.

Och Seglora kyrka, den har väl många av oss besökt då vi varit på Skansen. En vacker träkyrka, flyttad från den lilla orten i Västergötland, redan i början nittonhundratalet.

Så när vi nu var på vägen mot Seglora, med bara en mil kvar dit.... varför inte ta en titt på orten och på....


... Seglora kyrka.

En ordentlig kontrast mot den lilla fina träkyrka som numera finns i huvudstaden.
Hade gärna gått in och kollat i denna katedralsliknande  byggnad  ( ja, en mini-katedral då) , men här var det förstås tillstängt.


På andra sidan av den stora kyrkogården fanns platsen där den gamla kyrkan funnits.


Se där, så fick vi med lite kultur på vår runda !


I Seglora fanns också en vacker stenbro som går över vattendraget, som också går genom min barndoms hemby, en bro som går över Viskan. En cache fanns gömd vid bron, och den fick avsluta cacheletandet denna första maj, en dag där det varit (nästan) regnfritt på de platser som jag/vi befunnit oss på.


17 kommentarer:

  1. Den skogspromenaden tilltalar mig. Precis i min smak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen hit! Finns många skogsrundor. Fast dom finns nog många så i vårt land!

      Radera
  2. Vilken tur ni hade med vädret!
    Fick ni komma in på sjukhuset?? De sjukhus som vi har i närheten får inga andra än bokade patienter komma in på. Papporna får vänta i bilen vid förlossning, ända till slutskedet på ett par ställen.
    Sådana där grunkor har jag aldrig letat efter. Sonen gjorde det för några år sen vet jag. Men jag tror de slutat med det. Ska fråga i morgon.
    Många fina bilder och vilken fin kyrka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag fick vänta innanför entredörren på att någon från avdelningen kom ner. Hade fått åka upp och vänta utanför avdelningen annars.Låter överkomligt att låta pappor väntar bilen. Bra att vi tar det otäcka viruset på allvar, men det finns gränser!

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig runda med natur och kultur i ett! Tack dessutom för informationen. Jag måste erkänna att mina kunskaper om Seglora kyrka var lite vaga men nu är jag uppdaterad!

    God kväll!

    SvaraRadera
  5. Lite tokigt att jag bara sett Seglora kyrka på Skansen. Trots att vi bara har knappa timmens körväg till "riktiga" Seglora. Men nu har vi ju sett den kyrkan också. Go kväll på dej oxå!

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig runda ni kom iväg på :) Jag ser att du har likadan funderingar kring gamla boställen som jag...man skulle vilja veta vilka öden som låg i dessa personers väg. På gott och ont. Tack också för informationen om Seglora kyrka!
    Ha en fin kväll nu, Anna-Lena <3

    SvaraRadera
  7. Synd att man inte kan få vara med om hur det var förr i tiden... Men bara för en dag eller två. Skulle vara så intressant!

    SvaraRadera
  8. Svar
    1. Ser nog större ut än den var. Men lite häftigt att den nästan var en prydnad.

      Radera
  9. Inte lätt detta att inte veta om man får träffa en kär vän igen. Vi lever i en tid fylld av osäkerhet, tvivel ... och hopp.
    En härlig runda! Tack för den! Spännande med resterna av gamla torpställen. Vår hembygdsförening brukar ordna torpvandringar, som är väldigt roliga att följa med på. Jag fastnar ofta i mina egna tankar och funderingar på såna platser.
    Intressant om Seglora kyrka - roligt att få se den nya, men synd att den var låst.

    SvaraRadera
  10. Kände mig nästan lite besviken över att den var så jättestor, jämfört med den lilla vackra kyrkan på Skansen. Men det är klart, man vill ju förändra när man bygger nytt, inte bygga en kopia av det gamla. Vännen är riktigt dålig, och det finns inget hopp om bättring. Så tråkigt!

    SvaraRadera
  11. Jo lite så är det nog, att just Borås har fått klä skott för en vädertyp som vi har här i Västsverige. (eller västsverige...stor eller liten bokstav?)
    På tal om Seglora så hittade vi för några år sedan hembygdsgården, vid sidan av grusvägen och kyrkogården - en bit bort från kyrkan.

    Det tyckte vi var ett trevligt ställe för en utomhusfika. Lade ni märke till den?

    Uppskattar alla bilder - tack!

    SvaraRadera
  12. Jodå, vi parkerade där, då vi gick in på kyrkogården . Inte öppet, är väl inte säsong ännu. Såg helt igenstängt ut.Roligt att åka omkring och hitta smultronställen inom en radie på 8-10 mil. Ha det fint!

    SvaraRadera
  13. Seglora kyrka var vacker, ovanlig.
    Fina rundor ni går och letar, verkar kul och att ha mål,-)
    Stenbroar gillar jag!
    Ni får motion och har kul samtidigt!
    Bo vid en sjö, ja gärna!
    Kul att få se hur de här Gocaching ser ut.
    Sorgligt när en vän är sjuk och man inte vet om man träffas igen! Jag förlorade min bästa vän i februari, det gör otroligt ont.
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är så grymt att drabbas av en sjukdom som inte vill låta sig besegras. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas