onsdag 6 januari 2021

Felsteg

Inga större problem att ta sig fram på skogsvägen. Men blir det mycket snö, så är dete n väg som inte kommer att plogas.

Idag var världen vit.... eller nja...vitare än tidigare i alla fall.

Det fnyker.... jag tror att det var uttrycket som de gamle använde, då det snöar med små, små flingor... ja, som duggregn fast i kristallform.  

Det hotas på SMHI-appen om mer snö. Så det gäller för skogstokig tant att ge sig ut på skogspromenad, medans det tid är.  Snart kan det vara svårt att ta sig fram på skogsvägar och stigar.

Det var inte utan att jag gick lite stelt i början av promenaden. Ett enda litet felsteg, så kan man halka till och få markkänning. Oftast brukar mjuk tant falla mjukt, det är bara några gånger som felstegen lett till skador. Som värst har det blivit en bruten handled, och några ordentliga stukningar. 

Med tanke på att det gör ont att skada sig, så blir det, mer eller mindre omedvetet, försiktiga steg, åtminstone innan man känt in underlaget ordentligt.

Idag var det halkfritt!


Stigen genom skogen sköts exemplariskt av markägaren. Här plockade jag mängder av lingon för tre-fyra månader sedan. 

 Det är lätt gjort att göra felsteg, och då menar jag inte bara i bokstavlig betydelse.. 

Tänk, vad många man hinner med under ett liv. Så många tokiga grejer man gjort och sagt, så många som man helt omedvetet trampat på tårna. Eller... kanske gäller detta bara mig...?

Ibland går felstegen obemärkt förbi, ibland så får de stora konsekvenser. Mitt felsteg som gav största konsekvenserna var nog när jag skrev på min, alldeles nyöppnade fem-femma-blogg ... då när jag var 55... för 12 år sedan.... att det "märktes tydligt att två elever var frånvarande". 

Med "rätt" fiender.... vilket jag hade (kanske har) så blev det kallelse till skolchef och därefter en skriftlig varning. Fattade inte vad det var, men det är tydligen ganska allvarligt. 

Blir fortfarande lite förbannad inombords då jag tänker på det hela. Man ska väl inte straffas för att man säger en sanning.....Möjligen få en tillsägelse att det kanske inte var så lämpligt att säga den sanningen på en "officiell" plats, i ett socialt medie....


Hur länge dröjer det innan det här skjulet rasar? Har aldrig sett det i användning. Kan ha varit ett torvskjul..... och torv lär man ha brutit på våra mossar under andra världskriget. Så gammalt är det....

När en offentlig person tar minsta lilla snedtramp, så blir det ofta ett sjuhelsikes liv. Två män ur regeringen hade - var och en för sig - varit ute i julhandeln. Jisses, vilket övertramp!

Snälla, de är väl människor de också, och de behöver ju också handla.... Förhoppningsvis var de inte ute i värsta rusningstiden... och förhoppningsvis höll de avstånd och använde handsprit. Jag tycker inte ens att de behöver förklara varför de går till en affär/galleria vid enstaka tillfällen. 

Även om de har betalt för att vara föredömen, så  behöver man ibland besöka en fysisk affär. Blir så trött på medier som blåser upp en sådan sak.

Vad är det för en orange pinne i förgrunden? En snöstake, Ett riktmärke för den som ska ploga bort snö från byvägen.  För nog har det hänt att det kommit så mycket snö att man inte kan se var vägen egentligen går....

 Att åka på resor, utomlands - eller till semesterorter i Sverige - det anser jag varande stora felsteg i dessa tider. Gällande alla, för vi alla har ju faktiskt ansvar för att hålla ner covid-smittan så mycket som möjligt.

Att chefen för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap ( nä, jag gillar inte förkortningar) åker till dottern på Kanarieöarna, eller att riksdagsmän åker till Spanien eller till fjällen, det tycker jag är riktigt töntigt gjort. Här behöver man minsann både förklara sig och be om ursäkt. Men att avgå- få sparken- för felsteget, det tycker jag är helt tokigt. Om man gör ett gott arbete, så är det ju det som räknas, inte att man under ledighet klampat omkring i otillåten terräng.

Mannen med samtidens största felstegsdans, han i USA, han uppmanar sina anhängare till uppror. Den mannen har aldrig riktigt fått ta konsekvenser av sina extrema felklamp. Ja, om man bortser från att han inte blir omvald som president då. Men en sådan person skulle ju inte få gå lös, borde sitta inspärrad....

Fler felsteg lär det bli, så länge man får vara med.... Hoppas att de inte skadar andra ... och hoppas att de fysiska feltrampen ska sluta med mjuka fall.

28 kommentarer:

  1. Felsteg gör vi säkerligen alla...mer eller mindre. Jag kan också tycka att utlandsresor är väldigt korkat och betydligt värre än besök i en butik. Politikerna är långt ifrån några helgon, men hur många av oss andra är det? Vi har många exempel på huvudlösa beteenden här i närheten, men eftersom det inte gäller kändisar så skrivs det inga spaltmetrar om det. Varför kan inte alla ta sitt ansvar och tänka med hjärnan, då kanske pandemin klingade av nån gång. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt överens med dej . Visst har de som befinner sig i ledande ställning ett stort ansvar, men de kan inte vara helt felfria. Det är omänskligt att vara det... Kram!

      Radera
  2. Om personer i ledande ställning och de som har samhällsansvar talar allvarligt till Sveriges befolkning om hur vi ska bete oss under pandemin... samtidigt som de inte följer de råd som ges... då klingar det illa.
    Jag anser att vi alla är människor med fel och brister, men i det här fallen som pressen har skrivit om, så tycker jag att politikerna kunnat handla annorlunda. De borde ha insett att deras agerande skulle få negativa följder. Och för deras del finns också möjligheten att t.ex. handla på nätet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det är en jättestor skillnad mellan att handla och att åka på resa.Och att alla ska få en andra chans....

      Radera
  3. Nu har vi två gått i liknande tankar.
    Tänkte häromdagen på alla dumheter och misstag som jag gjort, och det är så skönt att läsa att jag inte är ensam. ♥

    Ibland tycker jag att det verkar som om många äldre personer inte vill låtsas om alla felsteg som de tagit i livet - utan vill framstå som nästintill ofelbara.
    "Jag har aldrig gjort det och det" o.s.v.
    Inte för att man behöver berätta om alla misstag som gjorts utan bara att vara något mer ödmjuk.
    Insikten om att ingen är ofelbar. . .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, ofelbara är vi inte. Tycker att alla ska kunna stå för sina handlingar...och att alla ska kunna be om ursäkt och få en andra chans.
      Kram på dej!

      Radera
  4. Visst gör vi misstag allihopa. Dock bör höjdarna visa att även de kan följa restriktioner. Att handla kan jag tycka är okej, även om man är politiker. Man kan ju skynda sig.
    Men att resa i dessa tider, känns som ett rent hån.
    Angående snön, så har vi också snö. Det skrev jag just om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få se hur länge den ligger . Snön. Det värsta är ju om det blir regn och såphalt och sedan fryser igen... Rena isgatan.Fpr ta fram dubbkängorna...men det är unga långpromenadskor...

      Radera
  5. Lite vitt här också, tog spikskorna.

    SvaraRadera
  6. En viss herr Eliasson fick kasta in handsken idag, dock går han inte helt lottlös ur situation, fyra mille är inte fy skam. Flera politiker har fått ställa sig i skampålen för att de åkt ner till solen under jul och nyår. Nog tycker jag att de som manar oss andra till att följa uppmaningarna ska föregå med gott exempel.,..
    Trump däremot, han är livsfarlig. Han lät idag som en frikyrkopastor i sitt tal, han måtte ha övat länge framför spegeln. Men det värsta är ju att han drar med sig massorna i sina konspirationsteorier... riktigt skrämmande ...
    Jag hoppas du har kängor med broddar när du går på vinterunderlag. Jag har brutit bägge vristerna, den ena på tre ställen, en handled, en armbåge, o en underarm. Tack o lov inte samtidigt! Fick göra en bentäthetsmätning för man trodde jag var benskör men så var icke fallet...
    Jag tar mig fram som en pingvin om jag inte är säker på underlaget och går aldrig ut utan mina icebugs vintertid...
    Sköt om dig, kram från pörtet

    SvaraRadera
  7. Pingvin...ja, så ser man nog ut. Eller nittioårig tant. Jo, jag har broddkängor. Fick i julklapp av döttrarna för ett antal år sedan. Här faktiskt ramlat med dem också, då det ligger några cm snö över isgata. Så numera får det bli broddkängor plus stavar. Samt pingvinstil.
    Japp, Eliasson kastade in handduken. Tycker ändå att det räckte med en pudel. Man måste få den där andra chansen, vem man än är.
    Trump har ställt till det för sitt parti. Nog för att de flesta av oss är nöjda med att demokraterna får regera fullt ut, så är det ju taskigt för hans parti att ledaren har förstört för dem.
    Det var en massa brott som du utsatt dej för. Tur att det inte var samtidigt....Ta hand om dej! Kram!//Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Oj då! Där satt den;-)
    Alltså vi har klarat oss från snö än så länge, men det är bara en tidsfråga. Icebugs står redo just i fall att jag väljer att gå ut;-)
    Felsteg som jag själv gjort utan att ens tänka på det är snarlikt ditt faktiskt. Skrev en sak på bloggen som inte alls hade nåt med min dåvarande chef att göra. Men h*n läste min blogg och kände sig utpekad. Ja, skon passade väl... Personalchefen krävde att jag skulle be min chef om ursäkt för mitt inlägg. Det kunde h*n fett glömma kan jag säga. Mélange à trois - personalchefen, min chef och jag gick skilda vägar om man säger så. Fick en ny chef dagen efter. Älskade honom och personalchefen som på ett väldigt "smart" sätt löste situationen till allas glädje.

    Det där med Eliasson som ju inte är i blåsväder för första gången utan har sparkats snett uppåt flera gånger förut - ja, klantigt, dumt gjort. Men han hade i alla fall munskydd på sig på Arlanda när någon fotade honom...
    Vad gäller Löfvén så håller jag med honom - presenten till hustrun Ulla kunde han kanske beställt via nätet, men hallå - reservdelen till rakapparaten är det väl självklart att han ska inhandla själv utan drängar som ombesörjer det åt honom. Jag menar vem vill se en orakad statsminister i tv-rutan;-)

    PS. Du förstår väl att jag helt och hållet håller med dig vad gäller ministrarna!!! DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du tycks mig en orädd och egenvägsgående kvinna. Då blir det en del felsteg...även om de är ganska omedvetna. Det finns alltid någon avundsjuk person som vill se en trampa i klaveret och som ser till att man hamnar där.

      Radera
  9. Felsteg har vi nog alla tagit - ingen är ju felfri.
    Ministrar som handlar kan jag förstå - de är ju också människor, men den där Eliasson ... ja, det var bra att han valde att avgå. Han har ju fåt sluta på flera tidigare arbetsplatser och ursäkten att det var viktigt att resa för att träffa dottern på julen, den tycker jag är ett hån! Hur många är vi inte som inte kunnat fira jul som vanligt ... är det inte lika viktigt för oss?
    Han får ju behålla sin lön i två år ... två miljoner per år är inte illa - och han får säkert någon annan fin titel.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är så tokigt... fallskärmarna...Man kan vete sig hur dom helst, men ändå få en jättelön... från skattepengar.Det är något som borde åtgärdas....mtn där håller man varann om ryggen, däruppe i toppen.Kram!

      Radera
  10. Jag gjorde ett felsteg på min promenad igår. Plötsligt var det isgata under mina fötter och innan jag hann tänka tanken så satt jag med rumpan på marken. Om det gjorde ont? Nja, det värsta tycker jag alltid är tanken på att någon kan ha sett en. Varför nu det spelar någon roll? Sen kändes det lite i höger knä och vänster hand strax efter men inget som blev ihållande nåt längre. Ingen större skada skedd, så turen på min sida ändå... Hoppas att allt är bra med er! Imorgon börjar arbetet igen efter nästa tre veckors jullov. God fortsättning på 2021! Kram Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj aj! Ungdomar är inte så sköra... men visst, Man kan bryta sig även då, om oturen är framme.
      Träffade kollegorna en stund idag. Alla åtta Var på plats. I morgon blir det möte via Teams för dem.
      Hoppas att vårterminen blir bra och att vi snart slipper covid-skiten. Kram!

      Radera
  11. Felsteg kan vi nog alla göra och personligen har jag gjort flera, både bokstavligt och bildligt talat. Att resa utomlands är självklart helt förkastligt men Eliasson var inte ensam om det. Såg att en sjukhuschef gjort samma sak och hennes förklaring var riktigt pinsam. Hon om någon borde veta vilket pressat läge det är för vården.

    Handla i butik kan vara nödvändigt för oss alla men presenten till hustrun kunde Löfven nog klickat hem. Kanske samma sak med reservdelen till rakapparaten kanske inte, vad vet jag. Jag tror att det som stör folk är att Löfven uppmanade så bestämt att inte besöka gallerior och inte hitta på någon ursäkt för att göra det. Sedan gjorde han precis tvärtemot.

    För det som du skrev i bloggen var väl en skriftlig varning till att ta i. Ett samtal hade väl räckt om det ens behövdes. Vissa sanningar är känsliga helt klart och klarspråk får man akta sig för. Själv föredrar jag en rakare kommunikation.

    Här säger vi att snön fyker vilket betyder att snön yr omkring eller flyttas av vinden. Fnyker var däremot nytt för mig.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Googlade på fnyker och just det ordet betyder att snön driver omkring. Precis som du skrev. Även om ditt ord är något annorlunda.
      Idag varken snöar eller fnyker/fyker det. Tre -fyra cm snötäcke har vi fått.Lär ligga kvar ett tag.
      Synd att det ska vara så fel att tala i klarspråk. En del skulle absolut bli bättre av det. Sen får man ju inte förolämpa, förstås. Kram!

      Radera
    2. Självklart inte men ibland behövs sanningen och klarspråket för man kan inte linda in allt.

      Kram

      Radera
  12. Felsteg är lätt att ta, både för oss vanliga och de som ska vara föredömen.
    Det viktigaste är att inte förstöra för andra, eller såra någon. Vi är alla människor med fel och brister och det är lätt att glömma bort.
    Men, detta att åka utomlands, eller långa sträckor med allmänna kommunikationer för att träffa nära och kära, eller något annat, det tycker jag att vi kan vänta med. I alla fall gör vi det. Förhoppningsvis kommer det flera helger för oss.
    Fint att det inte var halt för dig i skogen. Att halka till och ramla, går så snabbt, ibland så fort att man inte vet ordet av förrän man ligger där.
    Ha det bra.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det, då man skadar sig. Det sker så snabbt att man inte hinner med. Anrda gånger har man ramlat och hunnit tänka, detta går bra, och då gör det så. Idag var det halt... men stavar är till stor hjälp. Oftast! Kram!

      Radera
  13. Så mysigt med en promenad i skogen med snö, första gången jag hör ordet "fnyker" Ett felsteg i skogen är mindre roligt, om man får ligga där länge, så bra att det inte är halt, Älskar snö men avskyr halka.Bra att du oftast faller lätt ,-) Har aldrig brutit något men smällt huvudet i! Du namngav ju inte eleverna, så då är det väl OK tycker jag. Så det var väl inte så farligt alls!
    Felsteg ja det gör alla mer eller mindre. Men som politiker och andra höjdare som talar om hur man absolut inte får göra och gör det själva, nej det fungerar inte för mig.
    Skjulet gör sig väldigt fint på bild alla fall, gammalt trasigt, men charmigt blir det ,-) Fina bilder och kul att få följa med så här på avstånd ,-) då blir det inget snedsteg heller ,-)) Ja dan är ju inte över o hundrastning väntar ,-))
    Ett riktigt fint år 2021 önskar jag dig och de dina. KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  14. Tack, tack! Det var så jag tänkte, då för många år sedan, då jag skrev om eleverna som var frånvarande. Inga namn, då är det helt OK. Men .. på en lite ort vet ju alla vilka bråkstakarna är.... och då är det för farligt att nämna dem över huvud taget. Fast... hade jag inte haft en svägerska som avskyr mej... och att hon hade en vän inom skolans värld som underblåste henne, så hade det bara passerat... Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas