söndag 31 januari 2021

Bröd och brodd

 Bäst före den 14 januari!

Då var det bäst att göra något utav de båda jästpaketen, som fanns i kylskåpet. För de kändes fortfarande mjuka  och levande, trots att man borde använt dem för ett par veckor sedan. 

Har tydligen inte bakat vare sig bullar eller matbröd på flera veckor! Kanske beroende på att det blev ganska mycket matbröd bakat vid juletid. Frysen behöver ju tömmas, i alla fall delvis, iinnan man lägger in nybakat.

Nåja, nu gällde det att ta till vara på jästen innan den blev till en stenhård, obrukbar klump. Hade ju dessutom potatis över sen  igår. Så då fick det bli...


Pensling: sirap + vatten ( om man vill, jag gjorde inte det idag) Bakas i 200 grader 15 minuter.

Lite grövre tekakor är användbara, de här bakas ofta. Och det är de som försvinner från sin plats i frysen fortast av allt bröd.


Receptet är från Fredrik Nyléns mycket användbara bok  "Matbröd". Det handskrivna receptet har jag hittat på https://fredriksfika.allas.se/.

En skvätt julmust stod kvar i köket, i skafferiskåpet fanns slattar av olika slags ekologiskt mjöl, så det fick bli en egenskapad variant också. Plus en mjuk pepparkaka. Utmärkt till förmiddagsfikat. Håller ju sig fräsch en hel vecka... 

Som jag tidigare framhållit; någon mästare på att göra vackra bröd, det är jag inte. Men dom blir goda. 

Assistenten i bakgrunden, den är verkligen  till hjälp för att få till ett luftigt och gott bröd.


Morgontemperaturen låg på dryga tio minusgrader. Under förmidagen så steg den till bara några minus.  Dessutom kikade solen fram genom dimmolnen. 
Läge för promenad, alltså.
Det fick bli brodd-kängor på idag. Man känner sig betydligt tryggare och kan gå ganska så raskt, trots att det är isigt på sina ställen.
Träffade på grannarna som skulle rasta en av hästarna på en åker med lössnö. Ingen höjdare med isunderlag för en häst. Trots att den har broddar under alla hovar, så är det vanskligt att ge sig ut i snabb trav eller i galopp när man inte vet hur underlaget ser ut.


Det var otroligt vackert, då solen lyste över vinterlandskapet.


Även om jag inte gillar vintern, så tycker jag  att måste vi ha denna  årstid- och det måste vi ju- 


... så är det ju så här man vill att vintern ska vara.


Lite av ett sagolandskap.... och fördelen är att det bara är en halv decimeter snö, så man kan lätt ta sig fram överallt.... i alla fall om man utrustar sig med broddar. 


Fast nog längtar jag till de dagar då sol och vårluft smälter bort snö och is.  Ok- jag vet, det är inget jag kan räkna med på minst en månad....


Fågelräkningsdag idag. Har aldrig deltagit i den nationella räkningen. Har nog inte tålamod att sitta vid fönstret och kolla ut så länge som behövs..

Tog några bilder med kompaktkameran genom köksfönstret. Blev så där.... 

Talgoxe- dock ej på bild- det ar vi gott om. En flock domherrar hälsar på lite då och då. Hackspetten har inte visat sig för mig idag. Nötväcka och svartmes har jag noterat.


Blåmesarna gillar talgbollarna mest.

Känns kul med djur runt huset. I natt stod två rådjur och betade alldeles utanför altanen. Väldigt vackert i det fulla månljuset.
Lite synd om dem i kylan, kan man tycka... Men blir det inte kallare än 10- 15 grader, så klarar de sig... våra nordiska djur är ju skapade för riktiga vintrar. 









19 kommentarer:

  1. Så fint ni har det nu. Det är inte bara kylan som rådjuren lider av... det är nog värre med mycket snö. Som det är här. Snön går upp till halva buken, och de tar sig knappt fram. Det mäste ta mycket av energin att bara röra på sig och att sedan hitta mat under all denna snö... då får de kanske nöja sig med tall och granris. Det är mera lättåtkomligt.
    Bröden ser goda ut. Det får nog bli tekakor någon dag framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tekakorna är extremt goda. Rekommenderas.
      Är förvånad över att rådjuren kommer in i trädgården, när det bara är fem-sex cm lätt snö ner till den vanliga maten.

      Radera
  2. Tack, kul med recept, bakat matbröd har jag inte gjort på åratal!
    Gott ser det ut!
    Nu är det en fin vinter! Kallt och mysigt, sa jag inte det kanske! ,-)))
    Söt fågel, hade räknat om vi hade fågelbord men söta fåglar ,-)) Idag hade vi sol här också, vilken dag! ,-))
    Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin dag, men mig är det kall kväll. Här svsmakat tre sorters bröd i kväll.Goda alla tre! Kram! Ha det fint du också!

      Radera
  3. Så impad jag är!!! Att du bakar matbröd alltså! Det var aningen otippat. Baka är som sagt inte min grej, men jag kan beundra alla som är duktiga på det som du - även om det kanske inte blev skönheter direkt. Spelar väl ingen roll ändå. Inte med bröd i alla fall. Där är smaken huvudsaken.

    Bilderna du tagit utomhus är helt enkelt magiska. Så otroligt vackra vyer som du har fångat. Suveränt att titta på framför datorn. Men det har jag kanske redan sagt;-) Här blev det aldrig "varmare" än åtta minusgrader. Å jag orkade inte ens fota de tappra själarna som hade samlats utomhus för att fika respektive grilla. Då måste man verkligen vara desperat om man frivilligt utsätter sig för sådan "tortyr";-) Japp, C-19 har ändrat på mycket måste jag säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grilla i den kylan. Nej, tack.
      Solen värmde här igår. Idag blir det grått och tråkigt igen. Om man ska tro SMHI.
      Jo, jag bakar en hel del. Stickar mycket också. En riktig lantistant
      Tack för dina fina ord!

      Radera
  4. Han har många bra recept, han Fredrik! Så flitig du varit och gott ser det ut!
    Vackra dagar och fina vinterbilder!
    Jag har räknat fåglar - ska lämna in rapporten idag.
    Ha en fin start på februari!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad hade ni mest av hos er? Vi har absolut mest talgoxar. Och många domherrar ibland. De får runt i trakten, tycks det. Kram!

      Radera
  5. Mycket vackra bilder, både av fåglar och vinterlandskap. Det ser så fint ut med detta vita som ligger som ett varmt täcke över alla växter och blommor.
    Jag älskar vintern, men är nog rätt så ensam om det, känns det som.
    Jag kommer inte ihåg att det var några problem med att hästarna kunde halka, då jag var ung och pappa använde hästar i jordbruket och mycket i skogen på vintrarna. Men det kanske var så kallt där uppe i norr och då blir det inte halt på samma sätt.
    Du är duktig som bakar och det ser så otroligt gott ut.
    Dom där, lite grövre tekakor, väljer jag.
    Min ena bror är en riktigt duktig fågelskådare. Han blir anlitad till att räkna fåglar titt som tätt. Ibland är han ute halva nätterna i en skog långt hemifrån. Trivs med att göra detta.
    Trevlig måndag och sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett fint intresse, fågelikntresset.
      Tror att kallbloden inte påverkades av snö och halka, på samma sätt som de skötare halvbloden är.
      Visst är vintern vacker, men jag längtar efter varmt väder och grönska.Kram

      Radera
  6. Jag tycker att bröden/bullarna som du bakade såg väldigt fina ut så inga klagomål på dem. Dessutom så är jag säker på att de var väldigt goda.
    Även om jag är lagom road av vinter så måste jag säga att det är väldigt vintervackert hos er och bilderna är fantastiska.
    När yngsta dottern var i Åminne hade de besök av en älg under natten men här får vi nöja oss med rådjur.

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rådjur är inte att förakta. Älgar är inte lika frekventa i vår trädgård som harar och rådjur. Men de brukar dyka upp och kolla fruktträd på hösten.
      Bröden är goda.
      Hålkakorna med potatis i är goda.
      Kram!

      Radera
  7. Härliga vinterbilder! ♥

    Minns från 70-80-talet att det var populärt att baka tekakor på havregryn. VÄLdigt goda. Men förutom havregryn så minns jag inte hur receptet såg ut.

    SvaraRadera
  8. Havregryn för ofta bröd lite godare. Kram !

    SvaraRadera
  9. Magiskt vackert i din närhet bland hästar och andra levande varelser.
    Bakning har inte ingått i min kunskapsbank . Detta att joxa med en deg och bli kladdig om fingrarna, big no-no från min mamma. Detta har hämmat mig mycket genom livet, men så är det. En ynnest att ni har djur vid tomten, jag ser mest bara spåren på förmiddagarna efter rådjuren. Allt sockerfritt bröd är okej, men sirapslimpor är inget för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Honung då? Eller räknas det också som socker.
      Synd att du inte bakar. Bästa avkopplingen. Att laga mat, det är ingen höjdare dock, om du frågar mig.

      Radera
  10. Fin avkoppling att baka, jag använder knappt recept, tager vad vi haver. Vackert, vi har också snö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir ofta bra det också. nr ger god assistans!

      Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas