torsdag 28 januari 2021

Testar


 Det blev en lång arbetsdag. Först den normala torsdagsskoldagen, med bl.a. ett par musiklektioner. Så kul när eleverna testar att spela gitarr, och lyckas så bra. Sexorna är riktigt duktiga, och visar att de tycker att det är kul. Fyr-femmor har blandat intresse, men det går framåt för dem också.

Ukulele för 2-3, det blev det inte idag, där hade man besök från kulturskolan. 

På eftermiddagen behövdes det någon som tog hand om fritids. På en liten skola så räcker det att ett par lärare är sjuka, för att det ska ställa till det. Jag var inne på fritids en eftermiddag i veckan förra året också. Ett helt annat jobb än  lärarjobbet. Kravlöst, men hög ljudnivå. Det blir lugnt och gott när det bara är ett par barn kvar, strax innan stängningsdags.


Det blev förstås mörkt innan jag kom hem, efter halv sex. Men Så vackert det var. Jag kände att jag bara måste ut, bara en liten promenad. Måste bara ta foton. Hade förstås bara mobilen med i fickan.
De fotona blev riktigt bra.  Himmelsfärgen, ja, det är ju verkligen en himmelsfärg.


Vinter, nej tack... men nu måste vi ha den, och då gäller det att ta till vara på de goda tillfällena. Fullmåne över mörkt vinterlandskap. 

Tillbaka efter den korta promenaden, så kunde jag använda husets belysning för att lysa upp landskapet. Den här bilden är jag väldigt nöjd med. Lade ut den på Instagram och FB. Funderar om det är en fördel eller en nackdel att vår (makens) "andrabil" står i centrum av bilden.


Det blev en stund framför tvn, med lite nyheter och sedan ett avsnitt av "The Queen´s gambit" 
( suveränt bra, synd att vi bara ett avsnitt kvar av den omtalade serien). 

Klockan 21, det är en kritisk tid. Det händer ofta att en tv-kanal med engelsk fotboll tar över då.

Inte mitt favoritprogram direkt....och definitivt inte fyra-fem dagar i veckan.

Kollade ut och såg att fullmånen nu hade intagit baksidan av huset, att den stod i sydost. 

Måste ju testa hurdana bilder som de vanliga kamerorna kunde åstadkomma!

Systemkameran ville inte alls. Antagligen för att vi inte lärt känna varann tillräckligt bra, trots att den varit i min ägo i flera år. Lika länge som kompaktkameran, faktiskt- och vi kamperar ju ihop så gott som dagligen.



Det blev verkligen olika kvalitet på bilderna. Några blev riktigt bra, andra blev väldigt oskarpa. 

Gillar att jag fått med en himlakropp med sådan tydlighet på bilden. Borde vara en planet, så tydlig som den är. Jupiter?


Även här hade jag nytta av att vara i närheten av ett upplyst fönster



Lite mera oskarpt - men oj, vilket månljus. Med månskuggor bakom staketet. Jag tycker att månskugga är bland det häftigaste som finns.



En oskarp bild mot norr. Men jag gillar den. den ser ut som den var målad. Och så ser man flera stjärnor på den djupblå himlen.




En bra bild som fick hjälp av utomhusbelysningen. Och så denna helt otroligt vackra himlafärg. Samt djupet i bilden. Man ser träd som finns flera hundra eter bort. 

Verkligen kul att testa att fota i månljus. Har testat någon gång tidigare, men inte på vintern.  
Blev nöjd! Borde nog gå på fotokurs för att lära mig mer. Bilder är ju ändå det som jag bygger mina mer eller mindre genomtänkta blogginlägg på. Och när texten är si så där, så kan man ju bjuda på lite ögonfröjd. 




19 kommentarer:

  1. Herreguuuuuuu vilka fantastiska bilder du har tagit. Och det med en kompaktkamera. Köpte ju en ny Sony kompaktkamera i juni 2020 och hade förhoppningar på att jag skulle lyckas med mörkerfotografering, men det gick inte alls. Har ärligt talat aldrig varit bra på nattfotografering. Å en systemkamera har jag aldrig ägt privat, då den översteg min IQ. Så...

    Sedan visste jag inte att du hade ambitionen att vara en fotoblogg. Okej, dina bilder är enastående, men för mig är det faktiskt text OCH bild som gäller. Är texten tråkig så hjälper det inte om fotona är WOW - och vice versa såklart.

    Tack för upplysningen om fullmåne. Även Ditte nämnde det. Här syns ingen måne alls. Det bara snöar, med ett litet uppehåll just nu. Undrar vem jag ska muta att gräva fram bilden imorgon;-)

    Skrattade gott åt din mans vita van! Ja, den drar år sig uppmärksamheten. Lika bra det. För du vet väl att det finns ett engelsk "ordspråk" - "Beware of the white van";-)

    Ett härligt inlägg. Å jag är jätteglad att du inte satte dig på rumpan idag!!!!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag var det Lugnt med halkan. Bytte inte skor när jag kom hem. Vänliga kängor på, trots att jag "lovade bättring.
      Ordspråket har jag inte hört. Tack för lite lärdom.
      Får läsa på lite om systemkameran. Den får komma med till Konrads fyraårskalas i dag. Den här bra bilder med automatiken.
      Tack för fina ord!

      Radera
  2. Vet du, jag såg inte ens den vita bilen där på det fina fotot! Mycket lyckat. Visst får man lite inspiration när omgivningen plötsligt visar helt nya sidor, som t.ex snö mitt i alltihop! Och tänk, nog njuter du än mer av sommaren när du överlevt vintern. Sommar året om? Så trist...Tacka vet jag våra fyra årstider. Är det alltså musiklärare du är? Så spännande. Jag lärde mig klinka på gitarren på privatlektioner som barn efter att min far (som inte bodde med oss) köpt en gitarr. Så länge han betalade gick jag dit, men särskilt duktig blev jag inte. Hur många bor det i Grimsås?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mellanstadielärare. På min tid så gick man välja inriktning på musik eller på idrott. Idrott fanns inte på kartan... och spela några instrument kunde jag redan. Så det blev musikinriktning.
      Gick i pension i somras, men gick tillbaka som visstidsanställd. Musiklärare växer inte på träd. Passar mig att fortsätta jobba en dag i veckan...hade funkat med två också...
      Grimsås har ca 700 invånare. Har haft 1000 under sin "storhetstid" Tranemo kommuns största företag, Nexans kabelfabrik, finns på orten.Har drygt 500 anställda.
      Intressant att du inte registrerade bilen först av allt... Kram!

      Radera
  3. Härligt att du tog dig ut i den strålande vinterkvällen! Jättebra bilder! Snyggt jobbat! Din mobilkamera verkar vara en bra kamera - jag kommer inte överens med min alls. Här snöar det fortfarande ... och någon måne har inte varit synlig.
    Önskar dig en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
  4. En billig mobil. Samsung. Hade nog tur som fick med en så bra kamera. Hoppas att snön gett sig hos er. Så tråkigt att skotta.
    Kanske ni kan få lite månsken i kväll. God fredag ! Kram!

    SvaraRadera
  5. Så fina bilder du fått till! Förr fotade jag massor, men det har klingat av...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar att fota. Blir glad av fina vintermotiv.

      Radera
  6. ljus och skugga är intressant att testa och lära sig, Ingmar Bergman var duktig på sånt.

    SvaraRadera
  7. Det finns en charm i lite suddiga, oskarpa bilder också. Jag är inte alls bra på att fotografera, har inte tålamod att "ställa in" kameran rätt. Jag tar ett foto, kollar om det är okej och behåller det. I vissa fall kan det krävas att jag tar två eller tre foton för att vara nöjd. Kul att vara på fritids också. Det är, som du säger, ett helt annat arbetssätt och tyvärr (!) ofta hög ljudnivå. Önskar dig en skön och avkopplande helg! Kram Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det samma till dej. Ja, på fritids låter det mycket. Beundrar dem som jobbar där. Kram!

      Radera
  8. Kvälls/nattbilder blir det inet för mig. Inte ikväll alltså, hur mycket fullmåne det än må vara. Minus 26,8 grader sätter stopp för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hu! Här är det 20 grader kallt. För kallt för mig!

      Radera
  9. Så bra att du kunde hoppa in på fritids. Visst är det en helt annan tillvaro där, det håller jag med om, men ljudnivån kan vara hög. Nu underpandemin försöker vårt fritids att vara ute så mycket som det bara går och de är fenomenala på att aktivera barnen utomhus. Självklart blir det mycket fri lek också.

    Vilka fina nattbilder och jag håller med om att den oskarpa ser ut som en målning!

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fritids är tröttande på ett annat sätt än skolmiljö. Men faktum är, det är rätt kul att vara där också.

      Radera
  10. INBJUDAN FRÅN ILLUMINATI BRODERHOOD 666

    Detta är en öppen inbjudan till alla som är intresserade av att bli en del av världens största konglomerat och nå toppen av din karriär. När vi börjar årets rekryteringsprogram och vår årliga skördefest är nära till hands, så bestämmer vi oss för att introducera dig till "New World Order".

    Vid denna tidpunkt försäkrar vi alla som är redo och trogna att bli medlem i denna stora organisation, att när han / hon blir fullvärdig medlem av Illuminati-brödraskapet automatiskt blir han rik, mäktig och känd i livet och uppnår alla deras hjärtan önskar och får också en månadslön på $ 500.000 USD. Vi är redo att förändra ditt liv, vi kan göra dina drömmar till verklighet.

    Det stora distriktet Illuminati erbjuder dig en livstidsmöjlighet att förverkliga dina hjärtat. Jag tror att alla på denna planet "Jorden" känner till ILLUMINATI, men för dem som inte vet så mycket om denna organisation, kommer jag att informera dig om det. Illuminati är ett hemligt samhälle som välsignar människans slag och uppfyller sina drömmar om att bli miljonär, miljardär och också främja deras olika affärer. Just nu tror jag att du vet mer om den här organisationen och det finns ingen anledning att vara rädd för någonting.

    Jag är inte här för att röra med dig eller spela spel för dig, eftersom det nu står många människor där ute som imiterar oss och hävdar att de är medlemmar i ILLUMINATI. Så brödraskapet kommer sedan till en slutsats om att globalisera denna organisation för att hjälpa dem som faktiskt är redo att bli en del av denna stora familj och de som vilseleds av bedragare. Nu tror jag att det här är din möjlighet att gå med i vår prestigefyllda organisation och göra dig själv och din familj stolt.


    Om du är intresserad av att gå med i den här stora organisationen eller för mer information. kontakta sedan vår Grand Lodge i Pennslyvania, USA via WhatsApp: "+1 (325) 261-7127" eller vår officiella e-postadress: [illuminati666grandlodge@gmail.com]

    Signerad: GRANDMASTER

    SvaraRadera
  11. 🔺HAGLET LJUS🔺 VÄLKOMMEN TILL ILLUMINATIS STORA TEMPEL ,; klubben för de rika och berömda; är världens äldsta och största broderskap som består av 3 miljoner medlemmar. Vi är en familj under en far som är den högsta varelsen. I Illuminati tror vi att vi är födda i paradiset och ingen medlem bör kämpa i denna värld. Därför får alla våra nya medlemmar pengarbelöningar när de ansluter sig för att uppgradera sin livsstil. nummer +1 (202) 443-3754.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas